Kotimaa Politiikka Talous

Yleistuen valmistelu etenee

Petteri Orpo. Kuva: Kuvakaappaus: Youtube.

Sosiaali- ja terveysministeriö on perustanut työryhmän valmistelemaan perusturvan uudistusta ja yhtä yleistukea pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti.

Yleistuen mallia valmisteleva työryhmä koostuu sosiaali- ja terveysministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, valtiovarainministeriön, THL:n ja Kelan asiantuntijoista. Valmistelun aikana kuullaan keskeisiä työmarkkinajärjestöjä sekä järjestöjä ja muita sidosryhmiä.

Yleistuen valmistelu käynnistyi jo viime syksynä etuuksien ensivaiheen yhdenmukaistamistyöllä. Budjettilakien kautta yhdenmukaistettiin perusturvaetuudet muun muassa lapsikorotusten ja suojaosien osalta. Valmistelutyö jatkuu nyt työryhmätyötyöskentelyllä ja kestää koko hallituskauden.

Sosiaaliturvan uudistaminen yleistuen mallilla

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan hallitus toteuttaa perusturvan uudistuksen, joka parantaa työnteon kannattavuutta, sujuvoittaa sosiaaliturvaa ja yksinkertaistaa etuuksia sosiaaliturvakomitean välimietinnön tekemät suositukset ja selvitykset huomioiden.

Uudistuksen tavoitteena on aikaansaada yksi yleistuki sisältäen perusosan elämiseen, asumisosan asumiseen ja harkinnanvaraisen osan viimesijaiseksi turvaksi. Yksi yleistuki vähenee työtulojen noustessa mahdollisimman suoraviivaisesti, jolloin työstä käteen jäävä tulo on helpommin ennakoitavaa ja työnteko kannattaa nykyistä paremmin.

Yleistuen valmistelu etenee vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa valmistellaan Kelan yhden hakemuksen malli sekä ensivaiheen yleistuki puoliväliriiheen mennessä. Samalla yhdistetään eri perusturvaetuuksien menettelytapasäännöksiä ja tarkastellaan etuuksien määräytymisperusteita. Samalla edistetään työhön kannustavuutta, eli tulojen ja etuuksien yhteensovittamisen lineaarisuutta.

Yleistuki on osa sosiaaliturvan uudistamista

Sosiaaliturvaa uudistetaan kuluvan vaalikauden aikana hallituksen hankkeiden sekä sosiaaliturvakomitean työn kautta. Sosiaaliturvaa uudistavia hallituksen hankkeita ovat muun muassa perusturvan uudistaminen yleistuen mallilla, toimeentulotuen uudistaminen sekä yleisen asumistuen uudistaminen.

Sosiaaliturvauudistuksen tavoitteena on sujuvampi, yksinkertaisempi ja työhön kannustavampi sosiaaliturvajärjestelmä.

Lisätietoja:

sosiaaliturvaministerin erityisavustaja Teresa Salminen, p. 0295 163 109, etunimi.sukunimi@gov.fi
työryhmän puheenjohtaja, osastopäällikkö Liisa Siika-aho, p. 0295 163 085, etunimi.sukunimi@gov.fi

Sosiaali- ja terveysministeriö

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

      On väärä lähestymistapa tarjota «ilmainen terveydenhoito kaikille» siten, että tuki-RAHA jaetaan eri JÄRJESTÖILLE niiden lobbaus-painoarvon mukaan. Tällainen toiminta johtaa vain (työmarkkina-) järjestöjen, sairaanhoitopiirien ja vastaavien tuen saajien paisumiseen ja romahduksen loppuvaiheessa kiristystoimiin valtiota ja kuntia kohtaan.

      Valtion ja kuntien tuki pitää antaa niille IHMISILLE jotka ovat tuen tarpeessa. Saamallaan RAHALLA tuen saajat sitten ostavat parhaaksi katsomansa (hoito-) palvelut.
      Valtion ja kuntien toimialaan ei saa kuulua «ihmisten tekeminen terveiksi» vaan enintään köyhien auttaminen.
      Jo pelkästään se, että kansalaiset lakkaavat auttamasta lähimmäistään ja tekemästä hyvää yhteiskunnassa, koska he ovat «delegoineet» hyvän tekemisen valtiolle eli ostaneet itsensä vapaaksi vastuusta elämää kohtaan, johtaa yhteiskunnan pois luonnollisen kehityksen tieltä ja korkeimmaksi hyveeksi muodostuu eläminen toisten kustannuksella, rikastuminen.

Marko Kristian

Tulee kaikenmaailman ”salaliitot” mieleen Suomen hallituksestakin ja persuista etenkin.
Vai miten voi tätäkin PS:n Tynkkysen puhetta selittää, muuten kuin että ovat kunnolla huijanneet äänestäjiään ja suomalaisia?
https://www.youtube.com/watch?v=t9cl6pBiCgU

”ilmastonmuutos” on se kaikista kauhein asia, ja kaikkeen mitä itse tehdään on syypää venäjä.
Se että me ollaan kohta vähemmistönä omassa maassa, niin sekin on venäjän ja ilmastonmuutoksen syytä, ei suinkaan poliitikkojen.