Muu maailma Rikos Uutiset

Alabaman tuomioistuin antaa uuden kuolettavan injektion epäonnistuneen vangin teloitusyrityksen jälkeen

Kuvituskuva. Kuva: Wikimedia Commons / Public domain /CACorrections (California Department of Corrections and Rehabilitation).

Alabaman korkein oikeus hylkäsi 12. tammikuuta kuolemaantuomitun vangin valituksen, joka on määrä teloittaa ensimmäisenä typpikaasulla.

Kenneth Eugene Smith väitti, että koska aiempi yritys teloittaa hänet tappavalla ruiskeella oli epäonnistunut, häntä ei pitäisi teloittaa uudelleen.

Smith oli toinen kahdesta miehestä, jotka tuomittiin vuonna 1988 palkkamurhasta, jossa surmattiin saarnamiehen vaimo.

Tuomarit hylkäsivät ilman eriävää mielipidettä väitteet, joiden mukaan Smithin toinen teloitusyritys rikkoisi liittovaltion ja osavaltion julman ja epätavallisen rangaistuksen kieltoa.

Piirin tuomari oli aiemmin hylännyt Smithin väitteen, ja osavaltion muutoksenhakutuomioistuin piti päätöksen voimassa. Osavaltion tuomarit kieltäytyivät tarkistamasta päätöstä.

Samaa mieltä olevassa lausunnossaan tuomari Greg Cook kirjoitti: ”Rikosoikeudellinen muutoksenhakutuomioistuin päätteli, että toinen teloitusyritys tällaisissa olosuhteissa ei olisi julma ja epätavallinen rangaistus, joka rikkoo Yhdysvaltojen ja Alabaman perustuslakia, ja tämä päätelmä ei ole ristiriidassa korkeimman oikeuden päätösten kanssa.”

Smith, 58, on määrä teloittaa 25. tammikuuta typpihypoksialla, joka on sallittu kolmessa osavaltiossa, mutta jota ei ole koskaan käytetty vangin teloittamiseen.

Alabaman vankeinhoitolaitos yritti vuonna 2022 antaa Smithille tappavan ruiskeen, mutta teloitus peruttiin, kun teloitusryhmän jäsenet eivät saaneet kytkettyä toista kahdesta vaaditusta suonensisäisestä letkusta hänen suoniinsa.

Lähde: Big News Network

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

Alabama on siis luopunut kuuluisasta ”Yellow Mama” sähkötuolistaan, siitä kerrottiin About Alabama sivustolla ja mainittiin vielä, että muut sähkötuolia käyttävät osavaltiot tarjoavat istuimeksi ”Old sparkya”, lieneekö jokin tuotemerkki.

Mutta tuosta jutun aiheesta, kaksi kertaa kuolemanrangaistuksen antaminen on ollut perustuslain vastaista, tällaisten teloituksessa tapahtuvien ”pikku kämmien” välttämiseksi pitäisi käyttää giljotiinia, joka on toimintavarma ja inhimillinen. En kyllä tiedä miksi rangaistessa jotain sarjamurhaajaa tai raiskaajaa pitäisi olla inhimillinen, kyseessähän on rangaistus.

Vappu Simanen

      Itselläni on sama käsitys.
      Tuo kaksoisteloittamisen kielto juontanee juurensa ajatukseen, että teloituksesta selviäminen voi johtua vain siitä, että se oli Jumalan tahto.
      Tässä pitäisi tuomita teloituksesta vastaava virkamies, pyöveli, koska hän on todistettavasti kieltäytynyt panemasta toimeen tuomioistuimen selvää päätöstä.

Ilkka

Jos oikein muistan, kansainvälisen lain mukaan ensimmäisestä kerrasta mahdollisesti eloon jäänyttä ei saa toistamiseen teloittaa.

John Quiman

Hämärän muistikuvan mukaan noin voisi ollakin. No, oikeus päätti, että hengiltä ottaminen toistetaan, kunnes se onnistuu.