Eurooppa Politiikka

Bryssel aloittaa oikeustoimet Puolaa vastaan EU:n lainsäädännön ensisijaisuutta koskevan riidan vuoksi

Kuva: Wikimedia Commons /(CC BY-SA 4.0) / MOs810.

Bryssel aloitti oikeustoimet Puolaa vastaan kiistassa, joka koskee EU:n lainsäädännön ensisijaisuutta maassa.

Lokakuussa Puolan perustuslakituomioistuin päätti, että maan EU-jäsenyys ei anna EU:n tuomioistuimille korkeinta oikeudellista valtaa. Tuomio herätti vihaa Brysselissä ja vahingoitti entisestään Puolan jo ennestään hankalia suhteita EU:n johtajiin.

Euroopan komissio ilmoitti viime keskiviikkona olevansa ”vakavasti huolestunut” päätöksestä ja aloittaneensa rikkomusmenettelyn. Se sanoi, että päätös oli EU:n perustamissopimusten vastainen ja siinä evättiin yksilön ”oikeus tehokkaaseen oikeussuojaan” puolalaisissa tuomioistuimissa. ”Lopuksi komissio epäilee vakavasti perustuslakituomioistuimen riippumattomuutta ja puolueettomuutta”, lausunnossa lisätään.

Puolalla on kaksi kuukautta aikaa vastata.

Euroopan Unionin tuomioistuin antoi välipäätöksen

Puolan hallitus on viime vuosina hyväksynyt useita lakeja, joilla se on uudistanut maan oikeuslaitosta, antanut hallitukselle mahdollisuuden erottaa uudistuksia vastustavia tuomareita, alentanut korkeimman oikeuden tuomareiden eläkeikää. Se on myös perustanut korkeimpaan oikeuteen kiistanalaisen jaoston tuomareiden kurinpitoa varten.

Puolan hallitus on todennut, että uudistukset olivat välttämättömiä oikeuslaitoksen virtaviivaistamiseksi ja kommunistihallinnon jäänteiden poistamiseksi. Kriitikot väittävät, että uudistukset ovat käytännössä riistäneet oikeuslaitokselta sen riippumattomuuden, joka on demokraattisen järjestelmän peruspilari.

Euroopan Unionin tuomioistuin antoi heinäkuussa välipäätöksen, jossa se määräsi keskeyttämään sekä kurinpitojaoston työskentelyn että jo tehtyjen oikeudellisen koskemattomuuden poistamista koskevien päätösten täytäntöönpanon.

Keskiviikkona annetussa tuomiossa todettiin, että ”Puola ei ole toteuttanut tarvittavia toimenpiteitä noudattaakseen täysimääräisesti” Euroopan Unionin tuomioistuimen heinäkuussa antamaa välipäätöstä.

Puola pitää perustuslakiaan korkeimpana lakina

Vaikka Puola ilmoitti elokuussa sulkevansa kiistanalaisen jaoston, Puolan perustuslakituomioistuimen lokakuussa antama tuomio aiheutti järkytystä EU:ssa. Siinä kyseenalaistettiin maan EU:n lainsäädännön ensisijaisuus, mikä on unionin jäsenyyden kulmakivi. Useiden EU:n jäsenvaltioiden johtajat tuomitsivat tuomion jyrkästi.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki torjui keskiviikkona komission vastalauseet ja erityisesti sen, että Bryssel kyseenalaistaa perustuslakituomioistuimen riippumattomuuden.

Morawiecki sanoi, että tuomioistuin ”ei ainoastaan täytä kaikkia riippumattomuuskriteerejä, vaan se on perustuslakituomioistuin, joka vartioi perustuslakia ja varmistaa, että se pysyy Puolan tasavallan korkeimpana lakina”, Puolan uutistoimisto PAP:n mukaan.

Puolan oikeusministeri Zbigniew Ziobro sanoi, että “tämä askel auttaisi muuttamaan EU:n liittovaltioksi, jossa kansallisvaltioilla on vähemmän itsemääräämisoikeutta, mitä Puolan hallitseva puolue vastustaa voimakkaasti”.

”Euroopan komission tämänpäiväisen kannan logiikka on ilmeinen. Kyse on Puolan valtion ja Puolan demokratian halvaannuttaminen toimintakyvyttömäksi”, Ziobro sanoi.

 

Lähde: Euronews

31 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ike

Kun laista puhutaan muistakaa aina että mikään ei kävele Suomen perustuslain yli, se on perustuslaiissa jota jo jatkuvasti rikotaa ja sen muuttaminen ei ole helppoa. Onneksi.(perustuslaki, olivat aika fiksuja nuo laatijat, fiksumpia kuin nämä nykyiset temmeltäjät). Tosin nykyisillä hallituksella ja jo muutamalla muillakin on ollut tällainen käsitys, presidenttiä myöten. Jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä presidentistä. Aika pitkä olisi se lista valtakunnanoikeuteen jos sitä alettaisiin noudattaa. Onhan se hyvä että meillä on perustuslakivaliokunta, poliittinen, ei ainakaan tule puukotuksia selkään. Voidaan tehdä mitä halutaan. No sanon tämän ilman oikeusopillista tutkintoa, joten olen ilmeisesti väärässä.

juha II

Bryssel voisi vetää pikemminkin itsensä rosikseen!

rauha meidän ajaksemme

EU:n integraation lisääminen on lisännyt sen sisäisiä jännitteitä ja sen seurauksena tehnyt siitä ulkoisesti pehmeän ja hitaan,

Venäjä pyrkii tietenkin käyttämään tilaisuutta hyväkseen.

Jussi Hämäläinen

EU on oppinut jo niin röyhkeäksi, että aina valehtelee, aina rikkoo sopimuksia ja aina tulkitsee niitä täysin mielivaltaisesti.
”Kriitikot (= EU ja sen korruptiolakeijat) väittävät, että uudistukset ovat käytännössä riistäneet oikeuslaitokselta sen riippumattomuuden, joka on demokraattisen järjestelmän peruspilari.”

Miten perkeleessä sitten EU:n tapa kävellä yli maan omien lakien ei muka riistä oikeuslaitokselta sen riippumattomuutta, joka on demokraattisen järjestelmän peruspilari?
Niin, ja miksi minun repliikkini aina ”odottaa hyväksyntää”. Toisaalta, samapa tuo. Adieu.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Jussi Hämäläinen
Ilkka Forsten

Puolalle halutaan sanoa että ei ole oikein poistaa kommunisteja viroista, koska he toimivat EU:n puolesta. Sanoisin erittäin kotikutoiseksi demokratiaksi moista menettelyä. Etenkin kun ottaa huomioon ettei EU:n omien päättäjien vallasta käydä edes vaaleja, heidät valitaan vaan hyvävelikerhon suostumuksella.

Millä perusteella EU siis vaatii muita olemaan yhtään mitään, tai ilmoittaa olevansa huolissaan siitä ettei oikeus toteudu. Se ei toteudu EU:n sisälläkään.

Maukka

Puolahan voisi nyt todistaa olevansa oikeusvaltio Eu:n päinvastaisista väitteistä huolimatta ja kuljettaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla odottavat siirtolaiset Brysseliin josta halukkaat vosivat jatkaa matkaansa Ruotsiin ja Suomeen paikkaamaan akuuttia työvoimapulaa.

kartsa

Työvoimapula? kun maassa on yli 600 000 työtöntä ja työstä vieraantunutta siihen vielä ulkomaalaiset muutama kymmenentuhatta jotka ei likaa käsiään ei sitten millään.

seant

Taitaa ainoa syy, sillä uuden lain mukaan ei ole välttämätöntä päästää maahan siirtolaisia, joilla ei Puolan rajalle saavuttuaan katsota olevan päteviä perusteita turvapaikkaan. Maahan laittomasti saapuneita ei tutkita lainkaan turvapaikkaperusteita. Uppsalan yliopiston Eurooppa-oikeuden professori Carl Fredrik Bergström huomauttaa kuitenkin, että Puolassa on paljon vahvempi oikeusvaltion suoja kuin Ruotsissa.
https://sverigesradio.se/artikel/expert-polen-har-starkare-skydd-av-rattsstaten-an-sverige

Kata

U-S-K-O-M-A-T-O-N-T-A!!!!!! EU ei ole liittovaltio joten stfu!

Minuhe Kerettiläinen

Onko joillekin tämän(kin) liittovaltiokäskytyksen jälkeen epäselvää, että eu ei ole muuta kuin kansallisvaltioiden tuhoamiseen tähtäävä kultapossukerho? Kansaa muka edustavat, mahdollisimman paljon tuhoa tekevät pääsevät ”piireihin” nuolemaan hillotolppaa. Kyseiset sabotöörit vaan unohtavat ahneuksissaan sen, että niitä tolppia ei taida riittää kaikille sabotööreille.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Minuhe Kerettiläinen
Juha

Sanoisin että tämä on epäselvää yli 99,9%a kansasta.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa vain IPU esitti EU eroa.
Eli lähes 14 000 suomaalaista halusi itsenäisyyttä.

Vuoden 2019 vaaleissa Suomen kansa ensin ja IPU sanoi ei EUlle
Lähes 5000 suomaalaista kannattaa nykyään itsenäisyyttä

Eli itsenäusyyden kannatus nykypäivän Suomi nimisessä EU-provinssissa on promillen luokkaa.

Minuhe Kerettiläinen

Ikävä, mutta realistinen näkemys. En kuitenkaan usko, että enemmistö kansalaisista olisi ihan täysin tupauunoja/hölmöläisiä. Arkielämän huolet työn, perheen, asumisen yms. parissa vaan vievät enimmän huomion.
Siihen kun yhdistetään vastuullisen median propag,.. eikun vastuulliset uutiset, niin nykymeno pyörii kuin venjäläinen ruljetti. Tosin silloin, kun monikulttuuri-/globalisminalli napsahtaa omiin ympyröihin, voi (joillakin) herääminen tapahtua. Jos jää napsahduksesta henkiin…

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Minuhe Kerettiläinen
ike

Juuri näin. Kyllähän minäkin aika unessa kuljin ennen kuin jäin eläkkeelle ja oli aikaa vähän katsella mitä ne hörhöt tuolla eduskunnassa ja hallituksessa törttöilevät. Olipahan aikamoinen herätys.

Ilkka Forsten

Vaikka en tätä mielelläni sano, niin kyllä tämän kansan järjenjuoksu on jo melko hyvin puuduttu tyhjänpäiväisten asioiden perässä juoksemiseen. Kun Helsingissä on kansallismielisten kokoontuminen, ei viitsitä lähteä mukaan. On kylmä ja nälkä ja vilu ja, ja, ja matkaakin on liikaa Konalasta keskustaan..

Mutta kun hallituksen kautta tulee kielto päästä juomaan itseään örvelöksi uudenvuoden aattoiltana, niin hetkessä syntyy kynttiläkulkue joka itkeä vollottaa vapautensa menetetyksi. Siinä on sitten jos mitä performanssia ja syvää osanottoa kansalliseen suruun..

Eräs henkilö käyttää hyvin usein sanontaa vi****n retardit, ja olen tietyssä mielessä samaa mieltä tuon henkilön kanssa.

Minuhe Kerettiläinen

”Vaikka en tätä mielelläni sano, niin kyllä tämän kansan järjenjuoksu on jo melko hyvin puuduttu tyhjänpäiväisten asioiden perässä juoksemiseen.”
Juu, ja kun telkusta pusketaan maksutta tai maksusta kaikenmaailman horosaari/-hotelli tms. -sarjoja, niin eipä ihmetytä, miksi järjenjuoksu on kivasti puudutettu.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Minuhe Kerettiläinen
ike

Älä nyt kuitenkaan sälytä kaikkea vastuuta ihmisille jotka katsovat paljon televisiota. Kuulun myös tuohon kategoriaan, myös moneen muuhun. Ei television katsominen tarkoita sitä että laitetaan aivot narikkaan. Täytyy myös ymmärtää miten toisin ajattelevat ihmise ajattelevat. On myös hyvin tehtyjä sarjoja, no aika paljon tulevat tuolta Brittien tai Skottien puolelta(olisin vaikeuksissa jos en olisi korjannut tuota Skottipuolta). Minun ikäni heillä on säilynyt tuo etumatka. Jos puhutaan näistä nk. reality-sarjoista, niitä en katso. Alta kaiken riman.

Minuhe Kerettiläinen

”Älä nyt kuitenkaan sälytä kaikkea vastuuta ihmisille jotka katsovat paljon televisiota.”

En tietenkään. Minäkin tykkään kyllä katsella paljon telkkua, tosin katselen enimmäkseen ohjelmia, joista koen oppivani kaikenlaista hyödyllistä.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Minuhe Kerettiläinen
ike

😊

Ilkka Forsten

Kävin tatuoitavana viime maanantaina 27 pnä, ja kun siinä hommassa meni kaikkiaan 12 tuntia, oli liikkeen seinällä molottava TV pakollista ajankulua.

Siellä oli joku älyvapaa tietokilpailun tapainen roska meneillään. Paikalla oli neljä ( 4 ) miesoletettua, ja yksi ( 1 ) naisoletettu. Juontaja oli transsu, pelinappuloita käpälöivä jätkä hintti, ja kaksi pelaajaa niin ällöttäviä ” neitejä ” ettei oikein tiennyt miten vihansa kanavoisi olematta liian törkeä sanavalinnoissaan. Se naisoletettu oli sentään nainen, mutta ei älyn lahjoilla pilattu. Tehtävänä oli poimia puuttuvia kirjaimia tarjottuun sanaan, ja kun jäljellä oli enää yksi puuttuva kirjain, niin bimbo ei tiennyt kuinka ratkaista sana… HALOO !!! Ja vielä kerran, HALOO !!!!!!!

Tällä maalla ei ole tulevaisuutta jos kaikesta päättää ainoastaan kehäkolmosen sisäpuolella oleva ” älymystö .” Siis oikeasti…

Olin niin raivon partaalla että jos olisi pitänyt vielä katsella sitä tuubaa muutama tunti lisää, se TV olisi lähtenyt siitä seinältä jalustoineen päivineen.

” Hih hii, ihaks totta, otaks sä nyt tän kirjaimen, oiiiii, kivaa ihanaa, oiiiii, mä on tieks niin otettu hihi hih hihiiiii hiii, mutta kuule, mä neuvon nyt sua, kuule älä ota väärin hihi hiiii oiiiii, sä otit siteki väärin, mä oon tiäks niin down hih hih hihiiii..”

MITÄ MITÄ MITÄ ???? Ja tämä on sitä millä kansaa nyt johdatellaan suvaitsevaiseksi, ihan kuin täysi idiotismi olisi jotain mihin pitää pyrkiä. Ei per***le sanon minä, jos olenkin punaniska ja juntti niin katson että ei tuollakaan tavalla saavuteta yhtään mitään älyllistä.

ike

Oli vielä pakko vastata 😂

Eka Kettunen

Puola tekee aina kaiken oikein. Fuck EU.

2senttiä

Millä komissio tulee pakottamaan ”rikkomusmenettelyn” päätöksiään? EU on instituutiona merkityksetön Israelin turvallisuuden kannalta, joten globaalit suuryritykset eivät tule lähtemään mihinkään sanktiokampanjaan Puolaa vastaan. Komissiossa voidaan länkyttää, mutta ainoa millä he voivat uhata on Puolan etuuksien poisto joka johtaisi jäsenyydestä irtautumiseen. Tämä taas ei tule kysymykseen, toinen lähtijä rapauttaisi liittovaltiopyrkyreiden vitsin uskottavuuden lopullisesti.

Tuumailija

Eli eu aloittaa itseään vastaan oikeustoimen, koska perussopimuksessa taataan maan suvereniteetti ja että maan lait ovat ensisijaisesti korkeammalla.
Toki ei Marxilaisia tällaiset sopparit koske eikä heidän tarvitse niitä noudattaa, muille ne ovat ehdottomia.
Toki ei voi tietää minkälaisia lehmänkauppoja Puola (nettosaaja) on tehnyt saadakseen jäsennyyden ja nyt on sen vuoksi umpikujassa. Uskoisin kuitenkin että perussopimus on jokaiselle maalle sama, loput sitten fiilataan kohdilleen maakohtaisella sipellyksellä (salaisilla lisäpöytäkirjoilla).

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Tuumailija
Olavi Koskela

Haluaisin kyllä jonkun kotimaisen valtiosääntöoppineen ottavan selvän ja julkisen kannan tuohon kysymykseen, onko EU lainsäädäntö todellakin ensisijainen jäsenmaissa. Suomen perustuslain 1§ 1. mom ilmoittaa, että ”Suomi on täysivaltainen tasavalta.” Tämä ei pitäisi paikkaansa, jos oma lainsäädäntömme olisi alisteinen jonkin ylikansallisen liittoutuman lainsäädännölle – eikä sellaisesta olekaan mitään mainintaa perustuslaissa. Toki lain 96 §, sen 1. mom toteaa, että ”Eduskunta käsittelee ehdotukset sellaisiksi säädöksiksi, sopimuksiksi tai muiksi toimiksi, joista päätetään Euroopan unionissa ja jotka muutoin perustuslain mukaan kuuluisivat eduskunnan toimivaltaan.” Kyllä tästä muotoilusta on pitkä matka EU lainsäädännön ensisijaisuuteen.

YLE kiinni hetkessä - toivotaan!

Arvon Olavi Koskela,
”Haluaisin kyllä jonkun kotimaisen valtiosääntöoppineen ..” Älä ole huolissasi, v-YLE tuo ruutuun ”YLEn asiantuntijan, ”professorin” joka tuntee v-YLEn asian (agendan). Tarvittaessa v-YLEn toimittelija haastattelee toista v-YLEn toimittelijaaa. Myös yhteisen ohjelman teko (”haastattelu”, aamukahvi tms) sopivan poliitikon kanssa on v-YLEn työkaluvalikoimassa.

Olavi Koskela

Joo joo, vitsit sikseen. Kyllä siitä, että kansallinen lainsäädäntö on toissijainen EUn lainsäädäntöön nähden, pitää olla selkeä pykälä maan perustuslaissa – siitä nyt puhumattakaan, että tuollaiset kehumiset maan ’täysivaltaisuudesta’ on syytä pyyhkiä yli.

ike

Turha heiltä on mitään selkeää kantaa odottaa. Näkeehän se jo nyt miten perustuslain ylitse kävellään, siitä on tullut maan tapa. Meillä ei ole edes perustuslakituomioistuinta vaan kaiken arvioi poliittinen veljeskunta.

Tuumailija

Luovuttihan Marinadikin suomen päätäntävallan vieraan valtion edustajalle, Löfvenille, vaikka perustus-ja virkamieslaissa on säädetty selkeä menettelyprotokolla asian suhteen ts. paska valuu alaspäin seuraavalle sýntipukille virka-asteikossa.
Tästä Marinadi olisi pitänyt pistää oikeuteen ja ensisijaisesti pidättää virasta tutkimuksen ajaksi välittömästi, teko kun kuuluu maanpetoksen luokiteltavaksi.
Mitään ei tapahtunut, pari puheenvuoroa asiasta ja sillä taputeltu, sirkus jatkaa kiertuettaan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Minäkö tyhmä, en ymmärrä?

Mitenkähän tuo EU:n lausunto ”Lopuksi komissio epäilee vakavasti perustuslakituomioistuimen riippumattomuutta ja puolueettomuutta”, sopisi Suomen tapaukseen jossa perustuslakituomioistuimen tehtäviä hoitaa (täysin poliittisesti valittu, ja viimeaikoina täysin puolueperustalla äänestänyt) eduskunnan valiokunta.
Taitaa sopia kuin nyrkki nenään.

Tuumailija

Edellistä kommenttiani ei julkaistu näköjään, hienoa.
Niin se menee että maanpetoksellisuuden täyttäviä rikkeitä tehdään, mutta niihin ei reagoi hallitus saati eduskunta millään tavoin.
Marinikin käveli perustuslain yli nokka pystyssä, kun luovutti äänestysoikeuden vieraan vallan edustajalle (Löfven) eu äänestyksessä. Tällainen toiminta on ehdottomasti kielletty perustus- ja virkamieslaissa, siellä on selkeä protokolla miten vastuun pakoilu onnistuu sen siirtämisellä seuraavalle vt:lle virkamieskunnassa.
Velvollisuus päättäjillä olisi ollut asettaa Marin toimintakieltoon ja antaa tutkintapyyntö valtakunansyyttäjälle, tähän ei olisi tarvittu kuin 11 selkärangallista.
Näin se piiri pieni pyörii kulissien takana, vihjaisu hillotolpan katoamisesta saa palaamaan hyväveli ruotuun.

Markku Nieminen

Nimenomaan! Perussopimus ”takasi” jäsenvaltioden itsenäisyyden ja subsidiariteetti periaatteen itseään koskavissa asioissa!
Kysykää vaikka SDP;n silloiselta valehtelijalta, pääministeri, Paavo Lipposelta ja Sauli Niinistöltä!
He väittivät yhdestä suusta, että itsenäisyys VAIN VAHVISTUU EU JÄSENYYDEN MYÖTÄ!