Kotimaa Politiikka Talous

Budjettiehdotuksessa ei panosteta euroakaan Puolustusvoimien henkilöstön toimintakyvyn turvaamiseen

Alikersantin rintalaatta. Kuva: Wikimedia Commons.

Hallituksen tänään alkavassa budjettiriihessä päätetään ensi vuoden sotilaallisen puolustuksen määrärahoista. Puolustusministeriö esittää merkittäviä ja tarpeellisia korotuksia materiaalihankintoihin, mutta henkilöstön puolustuskyvyn vahvistamiseen ei ehdotuksessa varauduta.

Puolustusministeriön budjettiehdotus ensi vuodelle on yhteensä 5,9 miljardia euroa, missä on kasvua 15 prosenttia. Lisäys kohdistuu erityisesti materiaalihankintoihin, jotka nousevat 20 prosenttia 1,6 miljardiin euroon. Henkilöstön puolustuskykyyn, kuten jaksamisen ja työaikasuojelun parantamiseen, ei lisäresursseja heru.

-Olemme pettyneitä, että henkilöstö jätettiin jälleen huomiotta ja rahatta. Puolustusvoimat saa ehdotuksen mukaan lisää rahaa 775 miljoonaa euroa, josta ei riitä euroakaan henkilöstön aseman parantamiseksi, kuten työaikalainsäädännön uudistamiseen. Henkilöstöltä edellytetään toimintakykyä, mutta se parane ilman toimia työstä palautumiseen, painottaa Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita.

Ehdotus sisältää myös lisäyksiä henkilöstön määrään, joista pääosa ovat sopimussotilaita ja määräaikaista siviilihenkilöstöä. Upseeriliiton mukaan määrä ei riitä, vaan Puolustusvoimien henkilöstöä on vahvistettava ensi vaalikaudella 1000 henkilöllä, joista puolet upseereja.

-Ukrainan sodan yksi opetus on osaavan henkilöstön tarve. Vuoden 2018 selvityksessä vajeeksi laskettiin 1580. Nyt puolustuksen tehtävät ovat lisääntyneet merkittävästi. Lisätalousarvion kautta palkataan tuhat sopimussotilasta tai määräaikaista reservistä. Ne on saatava pysyviksi ammattisotilaiden tehtäviksi, vaatii Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita.

Lisätietoja:

Ville Viita, puheenjohtaja, Upseeriliitto

viita@upseeriliitto.fi, p. 044 501 0378

Upseeriliitto

9 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Joke

Pitääkö sotia urakka-vai tuntipalkalla, entä ylityöt, ikälisät, eläkemaksut yms? Kun päivän tunnit sodassa on tullut täyteen voi rynnäkkökiväärin laittaa narikaan, vaihtaa vapaalle ja lähteä bilettämään tai jos haluaa niin vaikka osallistumaan pride marssille. Slava p..kavinlanti, uraaa…….Poks…. oho, henki lähti.

juha II

Tykinruuaksi menevät ja sinkkiarkut ovat arvokkaampia.

Ilkka Forsten

Mutta minä ” panostan ” kaikki illat, nyt alkaa olemaan sormenpäät kipeinä.

jotain rajaa

Miten niin ei panosta? Kapiaisilla on tietty määrä tunteja ylläpitää kuntoaan kuukaudessa koska kapiainen velvoitetaan ylläpitmään kuntoaan. Samalla ne saavat kaikki harrastevälineen 100%:sti verovähennyksiin koska tehtävänkuva vaatiin monipuolisen kunnon yläpitämistä.

Koskas tavallinen mattimeikäläinen saa esim. puoli tuntia tai kaksi tuntia päivässsä aikaa yleiskunnon ylläpitämiseen? Tai saa neljän tonnin maastopyörän verovähennyksiin? Suksista tai lenkkivälineistä ja teltoista puhumattakaan?

Ja näytti muuan kapteeninkin palkka olevan sellaiset 7300e/kk. Koskas tavallinen sukankuluttaja saa sen verran kuussa palkaa?

Rudi

Oliskos tuo kapteeni lentokapteeni tai laivan kapteeni? Puolustusvoimissa kapteenin palkka on n.5000,-/kk. Ei mikään kovin suuri kun on kuitenkin korkeakoulututkinto.

Tarkka markka

Matuihin kyllä tuhlataan veronmaksajien rahoja ja summat vaan kasvaa. Moni jo vähentää hommia ja siirtää firmojaan muualle, kun ei halua kustantaa tätä basaa.

murre riepunen

Ilmastohätila, sen torjumiseen on panostettava, henkilöstön voinnista viis, sanoo tyttelit.

juu

Lisää rahaa sukupuolen tutkimukseen, kehitysapuun ja laittomasti maassa oleville.-

otto suni

Sotilashenkilöstön suurimpia ongelmia on ollut vuonna 1998 voimaan tullut ampuma-aselaki missä henkilöstöön kuuluva ei voi omistaa ampuma-aseita Puolustsuvoimain luvilla vaan aseisiin pitää hakea lupa poliisilta.
Asian merkitys on valtava sillä se osoittaa, että valtiovalta ei luota upseereihin ja aliupseereihin ja poliisin asehallinto on kaiken ylin valvoja! Miksi näin, kyseessä oli silloisen Puolustusvoimain naispuoleisen asessorin kanta, me tarvitsemme taisteluhelikoptereita, joten luovutaan Puolustusvoimain oikeudesta antaa aseenkantolupia.
Nykyinen käytäntö tarkoittaa sitä, että jokainen rekisterissä oleva ase, myös ns. haamuase eli väärillä rekisteritiedoilla oleva ase on myös Brysselin roskaväen rekistereissä ja hakkeroitavissa!