Kotimaa Rikos

Bussikuski ajoi asiakkaan yli ja jatkoi matkaa – ei ymmärtänyt toisen asiakkaan huomautusta

Kuvituskuva. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 DEED / Sadenäyttely.

Linja-auton kuljettaja, kuusikymppinen mies, tuomittiin ehdolliseen vankeuteen yliajosta Helsingin Kulosaaressa. Onnettomuus tapahtui yöllä lokakuussa 2021, kun bussi ajoi matkustajan yli bussipysäkillä Itäväylällä Kulosaaren kohdalla.

Baarista kotiin palaava mies oli poistumassa yöbussista, kun hän huomasi unohtaneensa kännykkänsä sisälle. Mies yritti välittömästi palata bussiin, mutta liikkeelle lähtenyt bussi ei pysähtynyt hänen avunpyynnöistään huolimatta. Mies, joka oli noin kahden promillen humalassa, lähti juoksemaan bussin vierellä ja yritti herättää kuljettajan huomion.

Onnettomuus tapahtui, kun mies kaatui ja jäi bussin renkaiden alle. Loukkaantunut mies sai tilanteessa ruhjeita, mustelmia ja murtumia jalkapöytäänsä. Bussi jatkoi matkaansa pysähtymättä, jättäen loukkaantuneen miehen pysäkille.

Kuljettaja kiisti huomanneensa miestä, mutta poliisikuulusteluissa hän myönsi nähneensä matkustajan kaatuvan. Bussissa olleet matkustajat yrittivät ilmoittaa kuljettajalle tapahtuneesta, mutta hän ei reagoinut. Eräs matkustaja todisti, että monet matkustajat olivat pyytäneet kuljettajaa pysähtymään ja olivat paniikissa miehen kaatuessa. Kuskin mukaan hän ei ollut ymmärtänyt, mitä muut yrittivät kertoa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi bussinkuljettajan 80 päivän ehdolliseen vankeuteen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, vammantuottamuksesta sekä liikennepaosta tieliikenteessä. Lisäksi kuljettajan työnantaja, Tammelundin liikenne, määrättiin korvaamaan uhrille 500 euroa asian selvittämisestä aiheutuneita kuluja.

Tuomio on lainvoimainen.

Lähde: HS

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

Suomessa voi työskennellä palveluammatissa vaikka ei osaa Suomen kieltä, toisin esimerkiksi Virossa edellytetään B2 tason Viron kielen osaamista.
Olisi mielenkiintoista tietää miten tapaus on mahdollinen ja miksi ihmeessä on palkattu kielitaidoton kuljettaja. En oikein usko mahdollisuuteen, että kuljettaja olisi ns. ”hieman yksinkertainen” ja ei siitä johtuen ymmärtänyt sanallista ilmaisua.

Ilkka

Joku jää auton alle mutta kuski ei ymmärrä mitä matkustajat tarkoittavat. Vaihtoehto A ) kuski ei ole Suomalainen syntyjään, tai vaihtoehto B ) hän on syntynyt suomessa mutta ei käsitä vieläkään mitä valtaväestön sanoma tarkoittaa. Vaihtoehto C ) on pois-suljettu paitsi jos kuski on dementikko jota en usko.