Kotimaa Politiikka Uutiset

Eduskuntavaalien ennakkoäänestyskuoret avattiin Kaakkois-Suomessa liian aikaisin, päätti KHO – tulos ei silti muuttunut

Kuva: Nina Metsälä.

Kaakkois-Suomen vaalipiirilautakunta rikkoi korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan vaalilakia, koska viime kevään eduskuntavaalien ennakkoäänestyskuoret leikattiin auki ääntenlaskua edeltävänä päivänä.

KHO:n päätöksen mukaan vaalipiirilautakunta leikkasi kuoret auki valmistavana toimenpiteenä nopeuttaakseen ääntenlaskentaa. Äänestyslippuja ei kuitenkaan otettu pois kuorista ennen kuin laskenta alkoi.

Vaalipiirilautakunnan toiminnasta valitti alun perin viisi ihmistä. Heistä kolme oli kevään eduskuntavaaleissa ehdokkaina kristallipuolueen riveissä.

Valittajat vaativat KHO:ssa, että Kaakkois-Suomen vaalipiirin äänistä tehtäisiin tarkastuslaskenta ja vaalitulosta oikaistaisiin tai vaalit uusittaisiin tarvittaessa kokonaan, jos vaalilakia on rikottu.

Vetosi vaaliohjeeseen

Kaakkois-Suomen vaalipiirilautakunta vaati KHO:ssa valituksen hylkäämistä ja vetosi oikeusministeriön vaaliohjeeseen. KHO:n päätöksessä kerrotaan, että ministeriön ohjeen mukaan vaalipiirilautakunta voi avata ennakkoäänestysten vaalikuoret valmistelevana toimenpiteenä jo ennen varsinaista vaalipiirilautakunnan kokousta, jossa äänet lasketaan.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisusta ilmenee, että vaalipiirilautakunnassa oli toimittu näin. Kuoret oli edeltävänä päivänä avattu koneellisesti odottamaan ääntenlaskennan alkua, ja odotusajan kuoria säilytettiin lukitussa tilassa.

Vaalilain mukaan vaalipiirilautakunta saa eduskuntavaaleissa alkaa laskea ennakkoääniä kokouksessaan varsinaisena vaalipäivänä aikaisintaan kello 10.

KHO:n mukaan kuorten etukäteisestä avaamisesta ei ole tarkkaa mainintaa vaalilaissa ja lain esitöissä mainitut sanamuodot ovat myös sallineet sen tulkinnan, että kuoret saisi leikata auki etukäteen. Vaalilain esityöt viittaavat KHO:n mukaan kuitenkin siihen, että kuoret saisi avata etukäteen vasta samassa yhteydessä, kun on määrä pitää vaalipiirilautakunnan kokous, jossa äänet lasketaan.

Koska Kaakkois-Suomessa kuoret avattiin edellisenä päivänä, välitöntä yhteyttä kokoukseen ei KHO:n mukaan ollut. Tämän vuoksi Kaakkois-Suomen vaalipiirilautakunta rikkoi vaalilakia.

Rikkomus ei kuitenkaan KHO:n mukaan ole vaikuttanut eduskuntavaalien lopputulokseen Kaakkois-Suomen vaalipiirissä. Tämän vuoksi KHO katsoi, ettei eduskuntavaalien tulosta ole tarpeen laskea uudelleen tai oikaista eikä vaaleja tarvitse vaalipiirissä uusia.

STT

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jarno Tuominen

Myös Somaliassa voi äänestää Suomen presidentin vaaleissa.kuulostaa uskomattomalta,mutta täysin totta.asiasta lisää pt mediassa.ilmeisesti näille lomaileville/siellä asuville ,kelan rahaa nostaville puikulapäille järkätty mahdollisuus,vaikutta vaaleissa.

Marko Kristian

Ottamatta nyt tähän tapaukseen kantaa, niin luuleeko joku että täällä vielä on rehellisiä vaaleja?
Vaalit on varmaan niin kauan rehellisiä kun kansa äänestää ”oikein”.
Jos nyt yllättäen näyttäisi että halla-ahosta kansa äänestäisikin presidentin, niin sitten nämä länsimaiden miljardööriklubilaiset puuttuisi asiaan, koska sehän ei missään tapauksessa kävisi että halla-ahosta tulisi pressa.
Niin ne puuttui USA:nkin vaaleihin ja järjestivät kaikkien aikojen epäsuosituimmalle presidentille kaikkien aikojen eniten ääniä.

Ilkka

Kyllä nyt löytyy miljoonia syitä sille ettei vihersosialismi saanutkaan kaikkia ääniä. En ihmettelisi jos alkaisi kiertämään huhu että Jussi Halla-aho osallistui Capitol kukkulan valtaukseen, ja on siten kelvoton mahdolliseksi Presidentiksi. Jos korkein oikeus päätyy näkemään videoilla etäisesti jussin näköisen henkilön MAGA kyltti kourassa, on asia varma. Nyt odotamme koska vasemmiston puolelta näin todetaan käyneen ja halla-ahon ehdokkuus mitätöidään.. Jos löytyy video jossa Li Andersson tai Pekka Haavisto kumartaa BLM kyltin edessä polvillaan, se on merkki siitä että henkilöt ovat tavallista parempia ehdokkaita, kysytään asiaa vaikka Somaleilta. Näin ” demokraattisesa ” valtiossa kuin nykyinen suomi on, voi odottaa mitä tahansa ennen kuin äänet on laskettu.