Kotimaa Politiikka Talous

Ehdotus kriittisten sähkönkäyttöpaikkojen määrittämisestä lausuntokierrokselle

Matkapuhelinverkon linkkimasto Evijärvellä. (2017). Kuva: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0) / Santeri Viinamäki.

Tiedote 2.11.2022 Työ- ja elinkeinoministeriö

Kriittiset sähkönkäyttöpaikat määrittävällä asetuksella säädettäisiin sähkönkäyttöpaikkojen kriittisyysluokittelusta erilaisissa häiriö-, sähköpula- ja kriisitilanteissa. Verkkoyhtiöt velvoitetaan päivittämään varautumissuunnitelmansa asetuksen valmistuttua. Työ- ja elinkeinoministeriön valmistelemaan asetusehdotukseen pyydetään nyt lausuntoja.

Huoltovarmuuskeskus on aiemmin laatinut yleisen ohjeistuksen sähkönkäyttäjien tärkeysluokituksesta. Nyt tehtävällä asetuksella on tarkoitus määritellä kriittiset sähkönkäyttöpaikat yhtenevästi erilaisiin häiriö-, kriisi- ja sähköpulatilanteisiin. Määrittely perustuu Huoltovarmuuskeskuksen yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa teettämään selvitykseen.

Valtioneuvoston asetuksella määritellään kriittiset sähkönkäyttöpaikat, joiden sähkönsaanti on ensisijaisesti turvattava yhteiskunnan johtamisen ja turvallisuuden kannalta välttämättömien toimintojen ylläpitämiseksi. Luokittelu tulee huomioida sähköverkonhaltijoiden varautumissuunnitelmissa ja verkkoyhtiöt velvoitetaan määrittelemään myös muiden sähkönkäyttöpaikkojen etusijajärjestys. Tavoitteena on turvata mahdollisimman häiriötön sähkönsaanti yhteiskunnan toiminnan turvaamiseksi.

Myös kriittiset sähkönkäyttöpaikat vastuussa varautumisestaan sähkökatkoihin

Varautuminen lähtee ajatuksesta, että myös sähkönkäyttäjillä on keskeinen vastuu varautumisestaan sähkökatkoihin. Sähkönkäyttäjien tulee suunnitella omaa toimintaansa ja huolehtia muun muassa tarvittavista varavoimajärjestelyistä.

Kriittiseksi sähkönkäyttäjäksi määrittely ei tarkoita, ettei kyseisen toimijan sähkönsaanti voisi joissain tilanteissa katketa ja myös kriittisiksi sähkönkäyttäjiksi määritellyt toimijat vastaavat omasta varautumisestaan.

Kriittisiä sähkönkäyttöpaikkoja ovat esityksen mukaan:

 • huoltovarmuuskriittisten vesihuoltolaitosten keskeiset kohteet;
 • häiriöttömän sähköntoimituksen jatkumisen tai palauttamisen kannalta välttämättömät kantaverkonhaltijan, sähkönjakeluverkonhaltijoiden ja sähköntuottajien valvomot, sähköasemat, merkittävät sähkövarastot ja sähköntuotantolaitokset sekä näiden viestintäverkot;
 • kaukolämmön keskeisimmät lämpökeskukset ja pumppaamot;
 • keskeiset kansainväliset lentokentät
 • maa-, meri-, raide- ja lentoliikenteen keskeiset valvomot;
 • poliisi- ja pelastuslaitokset sekä hätäkeskukset;
 • sairaalat;
 • ulkomaankaupan kannalta keskeiset satamat;
 • vankilat;
 • viranomaisviestinnän tukiasemat ja näihin liittyvät konesalit, muiden viestintäverkkojen keskeisimmät kohdat sekä Oy Yleisradio Ab:n käyttämät radiomastot; sekä
 • yhteiskunnan johtamisen kannalta keskeiset valtion viranomaiset sekä kuntien johtokeskukset ja evakuointikeskukset sekä niiden varapaikat.

Kriittisiä sähkönkäyttöpaikkoja ei ole listattu tärkeysjärjestyksessä. Kriittisten toimijoiden määrä ei voi olla liian suuri, jotta ei päädytä tilanteeseen, jossa verkkoyhtiö ei pysty sähköpulatilanteessa välttämään sähkökatkon kohdistamista kriittisille asiakkaille.

Verkonhaltijoiden päivitettävä varautumissuunnitelmansa asetuksen listauksen mukaan

Verkonhaltijoiden on päivitettävä varautumissuunnitelmansa kriittisten sähkönkäyttöpaikkojen osalta kuukauden kuluttua siitä, kun asetus tulee voimaan. Toimijoiden on myös hyvä olla aktiivisesti itse yhteydessä verkonhaltijaan ja varmistaa, että kriittisyysluokitus on tehty oikein.

Lausuntoja voi antaa 15.11. saakka

Asetus kriittisten sähkönkäyttäjien määritelmästä on lausuntokierroksella 15.11.2022 saakka. Lausuntoja voi antaa lausuntopalvelu.fi -verkkosivulla. Esitys viimeistellään saadun palautteen perusteella ja asetuksen on tarkoitus tulla voimaan marraskuun lopulla.

Lisätiedot:

ylitarkastaja Tatu Pahkala, TEM, p. 295 064 217

Lausuntopalvelu.fi

Työ- ja elinkeinoministeriö

43 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Kohta on taas Ohisalolla hätäkakka housuissa kun on ilmennyt että täyssähköisten autojen kauppa on tyrehtynyt ja dieselkäyttöisten jälleen kasvanut. Uutta töpselikotteroa joutuu odottamaan 1.5 vuotta, ja käytettyä ei juuri kukaan halua koska niissä on aina se suuri menoerän mahdollisuus, eli akun uusiminen.

valoaaltola

”Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa Siperiassa yhä laajempia maastopaloja, ja lähivuosikymmeninä ne voivat vapauttaa valtavia määriä maaperän hiilidioksidia, selviää Science-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.”
Siberia’s massive wildfires are unlocking extreme carbon pollution (nationalgeographic.com)

Ylisuuri ihmiskunta ja vihreä hätäsiirtymä ovat sellainen yhdistelmä että oksat pois.

Tulee ihan erään Ilmestyskirjan jakeet mieleen.

Jäitä hattuun

Tuollaisia juttuja on kiva kehitellä, jos on vilkas mielikuvitus.

Lisähupia saa sitten siitä kun seurailee ihmisten reaktioita ja katsoo, kuinka moni ottaa nämä höpinät aivan todesta…

valoaaltola

Ne ”kivat kehittelijät” on kyllä ns. ilmastouskovaisten (=uskovat, että ihmislaji ei pysty muuttamaan maapallon ilmastoa) riveissä.

Ilman vilpittömien luonnontieteilijöiden sukupolvia emme pystyisi näitä kommentteja toistemme näkyville kirjoittamaan. Sähkökään ei synny pistorasiassa.
Mikään realistinen määrä lahjusrahaa ei pystyisi suistamaan ilmastotutkijoiden (tai muidenkaan tutkijoiden) valtaenemmistöä tuolta samalta tiedon etsimisen polulta.

Arvoisa nimimerkki (mikäli ei ole trolli …) tulee lopulta itsekin huomaamaan olevansa harhaanjohdettu,

Jäitä hattuun

Ihan turhaan yrität selitellä jostain ”ilmastotutkijoiden valtaenemmistöstä”, sillä tuo ei ole tieteellinen argumentti.

Tiede ei ole mitään huutoäänestystä, jossa voiton vie se, joka pystyy keräämään taakseen suurimman porukan.

Tieteellisen väittelyn voittaa se, joka pystyy esittämään tieteellisesti pätevimmät argumentit.

Olennaista on huomata, että nämä ”ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta” saarnaavat tahot eivät ole kyenneet esittämään minkäänlaisia tieteellisesti päteviä todisteita näkemyksilleen. Päinvastoin, hehän ovat useaan otteeseen jääneet kiinni tieteellisestä vilpistä (mm. tutkimusaineiston vääristely sekä nk. cherry picking -menetelmän käyttäminen, eli huomioidaan vain sellainen aineisto joka tukee omia ennakkokäsityksiä, mutta jätetään täysin huomioimatta kaikki sellainen aineisto, joka ei tue näitä ennakkokäsityksiä).

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Jäitä hattuun
valoaaltola

En yritä selitellä mitään vaan lähinnä ymmärtää sitä mikä saa jotkut edelleenkin hakeutumaan jalkojen alla sulavalle jäälautalle. Lue ne selitykset vaikkapa ilmastoraporteista.

Mikäli ilmastonmuutoksesta olisi yhtään epäilyä, niin ainakin suuret polttomoottorien valmistajat olisivat jo nousseet vastustamaan ilmastotoimia, sillä niiden kassavirta tulee sakkaamaan.

Tuossa viimeisessä kappaleessasi tulit varsin hyvin kuvanneeksi nimenomaan ilmastodenialistien valikoivaa ajatuksenjuoksua.

Kata

Denialisti-sana on jo niin last season. Sitä hoki pikku reetta ynnä muut huuhentaalit takanaan muutaman vuoden ja täällä yhä ollaan ja kaamos ja talvi menossa.

Ilmastonmuutos,korona jne ovat saaneet muutamat ihmiset hyppimään seinille vaikka voisi elää elämäänsä kaikessa rauhassa,nauttia perheistään ja ystävistään kuin että huutaa sutta joka yö.
Mutta eihän se joillekin aatesuunnille sovi!Pelkopor**a pitää olla jotta immeiset saadaan helposti ruotuun.
Nähtiin nyt koronasekoilun aikaan.

ike

Jos olen samaa mieltä kanssasi olen denialisti. No aika tyytväinen tuohon määrittelyyn. Katsokaa minkä laskun täytyy seuraava halitus alkaa maksamaan, ja kaikki on sitten seuraavan hallituksen syytä. Ei noita teinejä olisi koskaan sanut päästää vallan kahvaan. En nyt tarkoita teinejä, fyysistä ikää, vaan henkistä. Tuollainen hallitus on tehnyt suomelle uskomattomat tappiot. Aika väärin on että se kaikki menee tulevan oikeistohallituksen syyksi koska mitään ei ole tehty ajallaan ja palokunta vaan sammuttaa paloa. Mietin jonkun aikaa putäisikö tätä sanoa, mutta yksi arvostamani, jo edesmennyt, työkaveri sanoi että ei koskaan äänestä demareita kun tietää mitä ne ovat tehneet. Oltiin kuitenkin demarien alueella, eli kymenlaaksosssa. Siis pienilläkin asioilla on merkitystä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kata

Työkaverisi oli niin oikeassa!

Voin kuvitella ne rääkymiset kun ja jos oikeistohallitus alkaa putsaaman noiden teinien jälkiä ja pakko on silloin jotain tehdä…mutta vaikka teinit itse sotki kaiken niin ihmisten muisti on niin lyhyt!

valoaaltola

Tuolla on vallan mainio sivusto joka paljastaa ilmastokeisarin ilman vaatteita.

https://skepticalscience.com/

Jäitä hattuun

Keskustelu valoaaltolan kanssa on aika hankalaa, koska hän selvästikään ei ole perillä edes tieteen keskeisimmistä perusperiaatteista.

Pari esimerkkiä:

1. Hän puhuu ”denialisteista”, mutta tämähän ei ole mikään tieteellinen termi. Itse asiassa denialisteista puhuminen on suorastaan tieteenvastaista, koska tieteeseen nimenomaisesti kuuluu asioiden kyseenalaistaminen ja heikosti perusteltujen argumenttien kiistäminen.

Mikäli tämä mahdollisuus estetään, kyseessä ei silloin ole enää tiede!

2. Vetoaminen ”ilmastoraportteihin” ei myöskään ole pätevää argumentointia. Kyseessä on auktoriteettiin vetoaminen, joka on yksi klassisista argumentointivirheistä.

Tuossa myös sorrutaan kehäpäätelmään, eli väitteen sisältöä yritetään todistaa oikeaksi väitteellä itsellään. Tämäkin on klassinen argumentointivirhe.

Rautalangasta:

Ongelmana tässä on juuri se, että nuo poliittisin perustein laaditut ”ilmastoraportit” ovat tieteellisesti epäpäteviä. Niiden laatimisessa ei ole noudatettu tieteellisen tutkimuksen kriteerejä, joten niissä esitetyt johtopäätöksetkin ovat vääjäämättä virheellisiä.

Eikä tämän virheellisen lopputuloksen jankuttaminen pysty mitenkään todistamaan tuota virheellisesti suoritettua tutkimusprosessia kunnolliseksi ja päteväksi, koska tuo ”todistelu” kiertää kehää. Pitäisi suorittaa kokonaan uusi tutkimustyö – ja nimenomaan tieteellisesti pätevällä tavalla.

Tällaiseen nämä ilmastotutkijat eivät ole kuitenkaan pystyneet.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Jäitä hattuun
valoaaltola

Kenen tahansa kirjoittamaa mitä tahansa lausetta pystyy kyllä ryöpyttämään sen sanavalintojen takia. Kun argumentit uupuu niin tartutaan kiinni kirjaimiin.
Jos yksityiskohdat kiinnostaa, niin suosittelen keskustelua jonkun oikean ilmastoasiantuntijan kanssa.

No, oletetaan sitten että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos olisikin jotakin agendavalehtelua ja ilmastotutkijoiden enemmistö jollakin mystisellä tavalla lahjottu.
Valtiot, teollisuus ja kauppa ja muut ”isot” tahot kuitenkin sovittavat toimiaan enenevässä määrin ikäänkuin se olisi on täyttä totta. Miksi ? No, kun ne ovat lukeneet ilmastoraportteja eivätkä kyselleet influenssereilta.

Vuosien kuluttua tulee olemaan hauska lukea näitä kommentteja sitten kun ilmaston lämpeneminen on jo (miltei) kaikille kirkastunut.

Ilkka Forsten

Niin ja Biden on huolissaan demokratian tilasta ellei ihmiset hyväksy vain demokraatteja voittajiksi tulevissa vaaleissa. Hän kantaa syvää huolta siitä kuinka monet ovat valmiita aseelliseen konfliktiin, jos ei demokraatit saa pitää yksinvaltaa..

Mutta se mistä hän ei ole huolissaan ihmetyttää, sillä nyt pitäisi kysyä peilikuvalta missä meni vikaan jos on syytä pelätä jopa sitä aseellista yhteen-ottoa. Joku ei ole silloin tyytyväinen, ja ellei siihen puoleen tarjota mitään muutosta niin kyllä sitä pelkoa sitten riittääkin. Demokratia on kuulemma uhattuna.. Kuulostaa ihan samalta kuin EU:n määrittelemä demokratia. Valtaa annetaan yhä lisää punavihreille, ja vaikka kansat eivät halua sitä, silti väitetään että se on parasta mitä voitte saada.

Apropoo, oikeus-oppinut katsoi ettei Sanna Marin ole tehnyt mitään väärää bilettäessään, valtion asiat eivät vaarantuneet joten ei syytteitä.. Ihme kyllä edesmenneeltä Ilkka Kanervalta meni pesti sivu suun kun tekstaili Tukiaiaselle. Miten se vaaransi valtion asiat ? Tuolloin huudettiin kuorossa kuinka valtion virkamiehen on oltava esimerkkillinen, nyt riittää kun on merkillinen. Let’s dance sanna go go go…

Pekka ” vihreä ” Haavisto on tehnyt kuprun toisensa jälkeen, valehdellut ummet ja lammet, mutta luottamus säilyy.. Se hiidioksidin vapautuminen maaperästä siperiassa on pieni juttu, koska siihen liittyy sana ”JOS ” mutta poliitikkojen jutuihin liittyy määre ” AINA ”, eli aina puhutaan huttua ja tarjotaan kansalle kestävää kehitystä joka ei kuitenkaan kestä edes sitä, että asioita voisi kritisoida.

Jäitä hattuun

Niin, tässäkin näkyvät taas ne surullisen kuuluisat kaksoisstandardit.

Sama asia on yhdelle sallittua ja jopa suositeltavaa käytöstä – mutta toiselle taas kiellettyä ja jyrkästi tuomittavaa. Riippuen siis siitä, mitä puoluetta kyseinen henkilö sattuu edustamaan.

Kata

https://www.youtube.com/watch?v=ClCGN9x21jc

Joella menee hieman vuosisadat sinne sun tänne..ja muutkin asiat siis kuka hitto jaksaa ja pystyy tuota naama peruslukemilla kuunteleen?Suurvallan johtaja juupasejuuuuuuuuu.

Jäitä hattuun

Tuollainen sekavien lauseiden suoltaminen on juuri tyypillistä käyttäytymistä dementikolle.

Tuumailija

Bidenin osioon ei ole tarvinnut tehdä juuri muutoksia: https://www.youtube.com/watch?v=kn-h78tuNiU&ab_channel=BadLipReading

Kata

😀 Juu ei ja muistan tämän kun katsoin aikanaan…ja Wallacen kysymykset olivat niin ihme juttuja varsinkin Trumpille ja sittenhän Wallu lähtikin cnn:n palvelukseen.

Ilkka Forsten

Otsikkokuvassa oleva tolppa on vinossa anttilan riihelle päin..

Sensuroimaton Totuus

Suomessa tuotettu sähkö 100% Suomalaiseen käyttöön. SIINÄ ON PUOLUSTUSMINISTERIÖN OIKEA TEHTÄVÄ eikä jakaa mitään ”näin p–kannat muovipussiin” ohjeita kuten tämän päivän Taloussanomissa. Ja mikä tärkeintä -jos sähköjä katkotaan niin ensimmäisenä ne katkaistaan tänne haalituilta ukrainan ”pakolaisilta”. Piste!

On tämä p–kele touhua.

seant

Ruotsissa sitä ihmetellään, sillä on vuosikymmeniä ollut lähes CO2-vapaa, hinta- ja toimitusvakaa sähkö. Nyt kun on laitettu 6 miljardia euroa tuuli infraan, niin ei ole mitää em.

Jäitä hattuun

Niin, tuulivoimahan on sitä ”sattumasähköä”.

Siis sähköä, jonka tuottaminen onnistuu tarvittavassa laajuudessa vain silloin, kun sääolosuhteet sattuvat olemaan sopivat.

Jäitä hattuun

Monet vanhemmat ihmiset muistavat, kuinka 1980-luvulla naureskeltiin Nicolae Ceausescun Romanialle, jossa sähkökatkoja esiintyi ihan jatkuvasti.

Koska maan sähköntuotannon kapasiteetti ei riittänyt, vallanpitäjät joutuivat vähän väliä katkaisemaan sähköt useaksi tunniksi tavallisilta kansalaisilta, jotta sähköä riittäisi tärkeämpiin kohteisiin.

”Tollasta se kommunistimeininki sit käytännössä on”, naureskeli moni suomalainen.

Niinpä niin.

Juuri tämä sama meininki on nyt tulossa tänne Suomeen ja muihin EU-maihin. Laajoja sähkökatkoja pukkaa, ja syynä nimenomaan tämä viherkommunistien ajama ”vihreä siirtymä”, jonka nimessä sähköntuotantokapasiteettia on ajettu aivan määrätietoisesti alas – asiantuntijoiden varoituksista piittaamatta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Jäitä hattuun
Ilkka Forsten

No tuossa se nyt tuli. ” Yhteiskunnan kannalta keskeiset valtion virkamiehet” siis Marinin ja Ohisalon sähköjä ei katkaista.. Arvasin että näin siinä aina käy. Marin bilettää täydessä loisteessa, ja ohisalo raaputtaa ilmastojulistusta lämpimässä mökissä.

Eka Kettunen

Ajatella, kolmessa ja puolessa vuodessa nykyiset hallituspuolueet ovat ajaneet Suomen sähköpulaan.

———————————————————

Voi Vihreä siirtymä ja vielä kerran Vihreä siirtymä !

Ja seuraava luritus kertoo siitä, kun hallitus innostui jostain ilmastovouhotuksesta ja samalla rakastui maailman pelastamiseen, kuvitellen Suomea kokoaan suuremmaksi, aivan jättimäiseksi. Suomen hallitus oli aivan ihastuksissaan, ihan sukkahousuja myöten.

Ja nyt luritus alkaa, kuunnelkaa:
Nyt loppu sähkö
Nyt loppu sähkö
Uskomaton tahti, nyt loppu sähkö

Voi Vihreä siirtymä ja vielä kerran Vihreä siirtymä !

otto suni

Matkapuhelinmastot kaatuvat ensimmäisinä sillä varavoimaa ei ole kuin n.2 tunnin ajaksi ja kyseesä on akusto. Generaattoreita ei ole hankittu koska on oltu varmoja sähköverkon toimivuudesta. Espoossa Tapani-myrskyn aikana 2011 matkapuhelinverkko oli 4,5 vrk pois käytöstä eli saman ajan kuin sähköverkko oli kaatuneena.
Kannattaa asua maalla ja olla myös puusee, sekä varavoimakone. Älä luota koskaan Suomen valtionjohdon kykyyn tai haluun suojella suomalaisia. Swabin suojatit jatkavat keskiluokan ja vähävaraisten tuhoamista ja paras oli tämän päivän uutinen Puolustusministeriöstä, että ei saa ulostaa sähkökatkon aikana vessaan vaan pitää opetella muovipussiin ison asian tekeminen. Miten vanhainkodit ja sairaalat, onko nyt väestönvaihto niin pitkällä, että kantiksista pääsee tällä keinolla eroon ja jauhojengillä on niin hauskaa?

Ilkka Forsten

Kasaan koko talven pas****t yhteen säkkiin ja postitan sen Marinille.

Tuumailija

Niin, varajärjestelmä oli olemassa, mutta kun se piti alkaa purkamaan kalliilla ”uuden” matkapuhelinverkon korvatessa moisen.
Monessa muussa maassa vaikka on siirrytty digitaalitekniikkaan puhelimissa, on kuitenkin säilytetty ja kevyesti ylläpitohuollettu vanhaa lankaverkkoa (syrjäisimmillä/strategisimmilla paikoilla vielä jopa käytössä).

Ilkka Forsten

Mitään ”sähköpulaa ” ei ole olemassakaan. Jos sähköyhtiöillä on koko ajan varaa myydä sitä rajojemme ulkopuolelle. Pula tarkoittaisi sitä ettei myytävääkään ole, jolloin se mielipuolisten voittojen saavuttaminenkin jäisi haaveeksi. Tämä on ihan hel***inmoinen vedätys minkä hallitus antaa tapahtua puhumalla sotilasta. Sotatilan aikana ei yhtään kilowattia jaettaisi vieraille, silloin olisi pula. Nyt ei ole.

Tuumailija
Kata

”Säästöt aloitettava eduskunnasta ehdottomasti sekä näiden eläkkeistä myös sopeutumis eläkkeistä ja hyväveli kerhoista joita riittää.”Hyviä kommentteja oli myös,Puopolo on mies paikallaan.

Eiku samoin liikkumaan kuin Eino Poutiainen aikoinaan,pappamopolla…Köyhyystutkijakin varmaan ymmärtää…

Kata

Samaan aikaan toisaalla Greetta tyttönen kertoi että hän hoitelee kapitalismin pois päiviltä…voi tuhannen tappuraista ja tuppuraista sentään.

Ihan kaikki on kapitalismin syytä!Unelmavaltio on tulossa….

https://www.verkkouutiset.fi/a/greta-thunberg-sanoo-tavoitteeksi-kapitalismin-syrjayttamisen/?fbclid=IwAR32D8szgHCM8jdjEPHJAtievceUbS3JCnYb039L4y7dghONbo-zhHFnf9o#0cf83d47

ike

Sitten vielä puuhaillaan äänestyikärajan laskua, ainakin kunnallisvaaleissa. Seuraukset ovat selvät jos lapsien annetaan yhä enemmän vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen. Ei heillä vielä ole sellaista arvostelukykyä. Heillä on jo riittävästi tekemistä ikänsä tuomien kasvukipujen kanssa.Tosin tuntuu että poliitikkojen enemmistö on ainakin henkisesti jäänyt viisitoistavuotiaan tasolle, joten puun ja kuoren välissä ollaan.

Kata

Siksi nuo puuhaakin sitä koska nuoret ovat aivopestävissä(on vanhemmatkin onhan se huomattu) ja konservatiivinen elämä ei ehkä houkuta vaan pitää olla draggia sun muuta sälää,”leipomista” ja säihkettä johon nuo vihvas-tyypit naamioituu.
Totuus on sitten toinen kun niiden ”arki” astuisi voimaan…karsea ajatuskin jo.

Ilkka Forsten

Sukupuolestaan tietämätön ala-ikäinen äänestämään siitä miten valtion asiat tulee hoitaa, on sama kuin antaisi pystyyn kuivaneelle hauelle luvan päätyä soppaan makuelämyksen parantamiseksi.

Jäitä hattuun

Juuri siksi nämä vihervassarit haluavatkin alentaa äänestysikärajaa, kun laskevat saavansa tällä tempulla lisää kannattajia itselleen.

Siis lisää sellaista tietämätöntä porukkaa – eli lapsia – joka ovat helposti höynäytettävissä.

Ilkka Forsten

Gretalla ei olisi mitään ilman kapitalismia, hän menisi joka paikkaan ” per pedes apostolorum ” menetelmällä, ja joutuisi huutamaan äänensä käheäksi että edes eturivin porukka kuulisi mitä julistetaan. Se autistinen penska on niin kuutamolla kuin olla ja voi, eikä tajua itse että hän jos mikä on pelkkä hyväksikäytetty tomppeli. Tuohon vihreä lahko pyrkiikin. Tyhmiä nillittämään heidän puolestaan ja mahdollistamaan vallan kasvua lahkon ylipapittarille, jotka loppupelissä hylkää apostolinsa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Ilkka Forsten

Gretan kannatta aloittaa USA:n etelävaltioista, palaute on välitön ja sattuu.

Kata

Taatusti!

kuponkimies

Taidamme kohta tarvita sitä Valmiuslakia joka valuuttaa mm seuraavia asioita:

”Valtioneuvosto voi määrätä metsää hakattavaksi tai turvetta ja maa-aineksia nostettavaksi, jos se on energiahuollon tai talouselämän kannalta tarpeen”

”pidentää muiden kuin palkka- ja eläkesaatavien maksuaikoja tai estää erääntyneiden saatavien ulosoton tai viivästyskoron laskemisen”

”säännöstellä ja muuttaa sosiaalietuuksia ja -vakuutuksia”
”säännöstellä hintoja, maksuja ja tavaroiden laatua”
”valvoa ja säännöstellä pankki– ja vakuutustoimintaa”
”sijoittamaan potilaita laitokseensa siitä riippumatta, mitä asiasta on säädetty, määrätty tai sovittu”

”määrätä, että tavaroiden tuotannosta tai jakelusta taikka rakentamisesta huolehtivat ovat velvollisia suorittamaan määrättyjä tehtäviä sekä huolehtimaan määrätystä tuotannosta ja jakelusta tai rakentamisesta”

ike

Diktatuuria kohti mennään, joidenkin mielestä jo olemme siinä.

Aku Trumppi

Kehitysmaalaisten virta vauraisiin demokratioihin polarisoi niiden yhteiskuntia (=köyhyys ja rikollisuus lisääntyy)
Lopulta niiden valtionjohto joutuu turvautumaan kriisilakeihin määräämättömäksi ajaksi.
Silloin ollaan jo matkalla kohti diktatuuria, sillä valta tunnetusti turmelee.

Jäitä hattuun

Kyllä. Eivät nuo edellä luetellut pykälät mitään normaalin demokraattisen maan meininkiä ole.