Kotimaa Politiikka

Ensimmäinen kansallinen säteilymittausstrategia on valmistunut

Kuva: Wikimedia Commons.

Sisäministeriön asettama työryhmä on laatinut ensimmäisen kansallisen säteilymittausstrategian säteilyvaaratilanteita varten. Strategian tavoitteena on, että Suomi on varautunut erilaisten säteilyvaaratilanteiden hallintaan ja parantaa säteilymittausvalmiuttaan yhteiskunnan toimivuuden sekä sen elintärkeiden toimintojen turvaamiseksi, kerrotaan Sisäministeriön julkaisemassa tiedotteessa.

Tämä edellyttää, että viranomaisilla ja muilla toimijoilla on selkeät vastuut, riittävät resurssit ja osaaminen, laadukkaat työkalut säteilymittauksia varten, yhteinen tilannekuva sekä johdonmukainen ja yhteensovitettu viestintä tilanteen hoitamista varten. Strategiassa tarkastellaan myös, miten mittaustoiminnassa voitaisiin hyödyntää kansainvälistä yhteistyötä ja apua.

Säteilymittaukselle on asetettu kymmenen tarkempaa tavoitetta, joille on määritelty kehitystoimenpiteet ja vastuutahot:

• Säteilyn mittauskyky Suomessa on riittävä.
• Toimijoilla on riittävä säteilymittausosaaminen.
• Säteilymittauksin on toteutettavissa väestön ja työntekijöiden säteilyaltistuksen hallinta ja vähentäminen.
• Elintarvikkeiden ja talousveden turvallisuus on varmistettu.
• Elinympäristön turvallisuus on varmistettu säteilymittauksin.
• Jätehuolto hoidetaan asianmukaisesti.
• Kulkuneuvojen ja tavaroiden puhtaus on varmistettu.
• Rajojen yli vietyjen tuotteiden turvallisuus on varmistettu.
• Säteilyvaaratilanne on hallittavissa yhteisen tilannekuvan avulla.
• Väestölle on tarjolla riittävä ohjeistus säteilytilanteessa toimimiseen.

Strategiassa on huomioitu viranomaisyhteistyön tarpeiden lisäksi mm. Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017, Kansallinen terrorismintorjunnan strategia 2018-2021, CBRNE strategia 2017, Kansallinen riskiarvio 2018 sekä EU:n CBRN-toimintasuunnitelman asettamat tavoitteet.

Lisätiedot:

erityisasiantuntija Mikko Jääskeläinen, p. 0295 488 425, mikko.jaaskelainen@govsec.fi

pelastusneuvos Janne Koivukoski, p. 0295 488 420, janne.koivukoski@govsec.fi

Kansallinen säteilymittausstrategia säteilyvaaratilanteita varten (pdf)

Sisäministeriö

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Eka Kettunen

Hallituspuolueiden kokoustaessa voisi suorittaa heidän keskuudessaan mittauksia, voisin lyödä vaikka vetoa siitä ettei silloin säteile yhtään mikään.

ike

Tuohon jargoniin en usko. Asia yksi, jos noin pahasti menee niin ei kai ihmiskunta noin kattavaa toimintamallia tarvitse. Hyväksytään sitten se että joku maa on aloittnut sodan ja meillä ei todellakaan ole suuria mahdollisuuksia vaikuttaa siihen. Haluaisin vaikuttaa siihen että Putin ei enää olisi määrääväsä asemassa. Toivottavasti hänen lähellä olevat ihmiset tekevät oikeat ratkaisut. Venäjän historiassa on monasti niin tapahtunut.

Ilkka Forsten

Toimet joita tuossa luetellaan on sitä, että kansalle luodaan näennäinen tunne viranomaisten kyvystä huolehtia asiat tolpilleen jos jotain sattuisi. Kun Tsernobylin ydinvoimala poksahti, meillä ei mittarit värähtäneet mihinkään suuntaan, mutta kun ruotsi ilmoitti että säteilyarvot on aika koholla, ja samaa sanoi tanska, niin suomenkin taholta päädyttiin sanomaan että jotain on viturallaan, mutta emme tiedä missä. Kun sitten alkoi selvitä syy, oli suomi varmaan yksi viimeisistä maista jossa tultiin samaan päätelmään. Se oli sitä YYA aikaa. Sitä cesiumia on yhä lapin selkosilla vaikka sanottiin ettei säteilyä tullut kuin korkeintaan eteläiseen osaan suomea.
” Uraani halkeaa, ja tuottaa lampun valkeaa, mutta millään muulla maalla, kuin suomella se ei oo riskiä vailla.” Näin lauloi ” eput ” aikapäiviä sitten.

Kata

Juu olin eteläpohjalaisen opiskelukaverini kanssa marjassa 5 vuotta myöhemmin pohjoisessa mutta hän ei suostunut niitä syömään mutta poimi kyllä minulle…no mie sitte kyllä söin mutta pitkään pysyi pelko.

Puolueeton

Putin on ollut vallassa yli 20 vuotta. On ollut muuten rauhallista, Nato maat ovat käyneet sotia ja pommittaneet Balkanilla, lähi-idässä ja Afrikassa. Suomi on aikeissa lisätä turvallisuuttaan liittymällä Natoon. Päättäjien mieleen on tullut ongelma, pitää kiinnittää huomiota myös säteilyturvallisuuteen.🤔

Jegros

Kremlin hyväksymää puolueettomuutta noudattava tuli taas kertomaan latteuden aiheeseen kuin aiheeseen vaikkei se niistä mitään ymmärrä, no sun haluaamasi aiheeseen kyllä liittyy sen verran, että sieltä venäjän puoleltahan suomeen on yritetty tuoda radioaktiivisia metallejakin tms.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Jegros
Jegros

”ihmiskunta noin kattavaa toimintamallia tarvitse” niin onkin tosi kattava, tiedätkös mitä muutoksia tuossa on tän hetkiseen? Niinpä…

Kansalaisen verkkokauppa