Kotimaa Uutiset

Erikoisjoukkokoulutuksen valintakokeet alkavat Utin jääkärirykmentissä

Suomalaisten joukot Uudenmaan prikaatista, Trident Juncture -harjoitus 2018. Kuva: Flickr / (CC BY-NC-ND 2.0) / NATO Photo By WO FRAN C.Valverde.

Tiedote 19.1.2023 | Maavoimat

Utin jääkärirykmentti järjestää valintakokeet varusmieheksi laskuvarjojääkärikoulutukseen ja sopimussotilaaksi Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssille pyrkineille 23. – 28. tammikuuta 2023. Koulutukset alkavat heinäkuussa.

Maanantaina 23. tammikuuta alkavien valintakokeiden tarkoituksena on arvioida varusmieheksi Laskuvarjojääkärikomppaniaan tai sopimussotilaaksi Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssille hakeneiden henkilöiden fyysiset ja psyykkiset edellytykset läpäistä vaativa erikoisjoukkokoulutus.

Valintakokeiden perusteella laskuvarjojääkärikoulutukseen valitaan vuosittain 60 – 80 parhaiten soveltuvaa henkilöä. Fyysisten testien lisäksi haastavaan varusmieskoulutukseen hakevien soveltuvuutta arvioidaan terveystarkastuksessa, haastatteluilla ja psykologisilla testeillä. Laskuvarjojääkärikoulutukseen haetaan Puolustusvoimien sähköisen asioinnin kautta.

Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssille sopimussotilaaksi pyrkivien valintakoe on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe järjestetään tammikuussa ja sen hyväksytysti suorittaneet kutsutaan toiseen, keväällä järjestettävään vaiheeseen. Erikoisjoukkokurssille valitaan vuosittain noin 15 henkilöä.

Hakuaika koulutuksiin päättyi 30. marraskuuta. Valintakokeisiin kutsuttiin vain osa hakijoista. Hakemusten perusteella karsittiin pois ne henkilöt, jotka eivät täyttäneet koulutusten pääsyvaatimuksia.

Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssi reserviläisille

Monipuolista ja haastavaa koulutusta tarjoava Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssi on 12 kuukautta kestävä ammattimaisen erikoisjoukkotoiminnan peruskurssi. Erikoisjoukkokurssille voivat hakea missä tahansa maa-, meri- tai ilmavoimien joukko-osastossa varusmiespalveluksensa suorittaneet miehet ja naiset, joilla täyttyvät kurssille pääsyn edellytykset.

Erikoisjoukkokurssille voi hakea jo varusmiespalveluksen aikana, mutta varusmiespalveluksen pitää olla suoritettu loppuun erikoisjoukkokurssin alkuun mennessä. Erikoisjoukkokurssilla koulutettavat sopimussotilaat ovat määräaikaisessa virkasuhteessa puolustusvoimiin.

Heinäkuussa 2023 alkavalle Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssille tuli 129 hakemusta, joiden lisäksi parhaillaan varusmiespalvelustaan suorittavat laskuvarjojääkärit voivat jättää hakemuksensa myöhemmin keväällä, suoraan erikoisjoukkokurssin valintakokeen toiseen vaiheeseen.

Vaativa varusmieskoulutus kiinnostaa

Laskuvarjojääkärikoulutuksen hakijamäärä nousi takaisin vuoden 2021 tasolle. Varusmiespalvelukseen heinäkuussa alkavalle laskuvarjojääkärikurssille haki kaikkiaan 544 henkilöä, joista kuusi oli naisia.

Eniten hakijoita oli Uudeltamaalta ja Hämeestä. Kolmanneksi kiri Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alue, jossa hakijoiden määrä yli kaksinkertaistui.

Hakijamäärät aluetoimistoittain (suluissa edellisen vuoden hakijamäärä)

• Etelä-Savon aluetoimisto 13 (8)
• Hämeen aluetoimisto 56 (41)
• Kaakkois-Suomen aluetoimisto 30 (23)
• Keski-Suomen aluetoimisto 21 (19)
• Lapin aluetoimisto 11 (10)
• Lounais-Suomen aluetoimisto 52 (50)
• Pirkanmaan aluetoimisto 38 (40)
• Pohjanmaan aluetoimisto 27 (21)
• Pohjois-Karjalan aluetoimisto 13 (11)
• Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimisto 53 (24)
• Pohjois-Savon aluetoimisto 20 (18)
• Uudenmaan aluetoimisto 210 (171)
• Yhteensä 544 (436).

Läpäistäkseen vaativan erikoisjoukkokoulutuksen, on koulutukseen valittavilla oltava hyvä fyysinen lähtötaso. Hakijat voivat tutustua valintakokeen fyysisiin testeihin etukäteen ja harjoitella niitä varten.

Muutos varusmiesten erikoisjoukkokoulutuksen valintaprosessiin

Puolustusvoimissa marraskuun lopussa 2022 voimaan tulleen ohjauksen mukaan erikoisjoukkokoulutuksen hakuprosessiin ei voida enää hyväksyä sellaisia hakijoita, jotka ovat jo aloittaneet varusmiespalveluksensa jossakin toisessa joukko-osastossa, tai joiden palvelus toisessa joukko-osastossa on määrätty alkamaan ennen kuin päätös erikoisjoukkokoulutukseen pääsemisestä on olemassa.

Tarvittaessa hakijoiden on anottava etukäteen palveluksen aloittamisajankohdan muutosta omasta aluetoimistostaan.

Aiemmin laskuvarjojääkärikoulutukseen on voinut siirtyä toisesta joukko-osastosta sitoumuksen tekemällä. Uudella toimintatavalla vältetään tilanne, jossa varusmiesten palvelusaika ylittää 347 vuorokautta.

Maavoimat

26 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilmari

Tänne kirjoittavat sivarit eivät tajua että on kyseessä varusmieskoulutus jonne koulutettavat valikoidaan. Osa jää sopimussotilaiksi eli töihin armeijaan. He puolustavat tarvittaessa Suomea kuten muutkin sotilaat.

GLGL

”Tarvittaessa” ?? LOL.
Vaikka Utin koulutus olisikin jokaisen ”vähän kovemman jannun” unelma, kannattaa katsoa tarkkaan, millaisen johdon alle antautuu. Kun sotilaiden palveluksien tarpeesta päättää Bildenberg-Sannan kantaiset henkilöt, niin tunnen sääliä jokaista ammattisotilasta kohtaan. Kannattako kuolla sen vuoksi, että joku pääsee EU:n parlamentin puheenjohtajaksi?

Peter Kreisler

Niin miten voi puolustaa Suomea jos jää miehittäjän eli EU:n komentamaan armeijaan, eikö Suomea pitäisi puolustaa juuri miehittäjää vastaan.

Viimeksi muokattu 8 kuukautta sitten by Peter Kreisler
Negwar

Juu, kyllä se on parempi että otetaan puna-armeija puolustamaan Suomea. Tyhmät esi-isät torjuivat rauhaa rakastavan neuvostoliiton tarjouksen. nyt pitää olla viisaampia ja tehdä niinkuin Ukraina, pyytää vapahtajamessias Putin apuun.

Ilmari

EU ei komenna mitään armeijaa. Olet täysin pihalla.

ike

Armeija se on juristienkin johtama armeija. Tuon voi ottaa myös kritiikkinä ainaisesta lainsäädäntövallan ja itsenäisyyden luovuttamisesta EU:lle.

Pantse

Täh, sivaritko ei tajua mitään? Eikö juuri ne johda suomen sotaponnisteluja hallituksesta käsin?

Ilmari

Ei johda

Jone

Olteko sinä se sannan ilmari?Kyllä siellä armeijaa käymättömät naiset ja sivarit on kaikista kovimmassa sotakiimassa.

Observer

Olginon ääni paistaa kommenteissa. Tekoisänmaallisten parku kaikuu kuusikossa, ruplat rusahtelee taskussa. Raja auki ja ruski harasoo sisään?

Leksa

Nämä sitten lähetetään NATO:n operaatioihin, vaikkapa Ukrainaan, jos kerkeävät mukaan. Suomen Azovnatsit voisi olla nimeltään vaikka Sibeliuksia.

Mustan lipun alla

Antaa lasten mennä leikkimään isänmaallista jos siltä tuntuu. Ensimmäisten pommien jysähtäessä viereen pääsee pitkä itku kun äiti ei ole vieressä pyyhkimässä takapuolta. Onko Elias Simojoen hengenheimolaiset lähtemässä puolustamaan isänmaata(joka on EU:n vasallivaltio, mutta sitähän nämä eivät ymmärrä, koska Putin on sekoittanut heidän rationaalisen ajattelutason), vai jäädäänkö tänne leikkimään Spin Doctoria?

Observer

Ja sinä odotat vapahtaja Putainia kukkapuskan kanssa hanuri voideltuna?

Puolueeton

Miten Ukrainan Azov pataljoonan sankarit on koulutettu? Jotenkin se vilahti ajatuksiin mieleen uutista lukiessa.

Minä vaan kysyn

Mutta mitä tehdään mahd. kriisitilanteessa meidän Isänmaassamme loisiville vieraslajeille? Jääkö marakatit ilakoimaan täyshoitoon kotipuoleen naisia ja tyttäriämme?

pertsa

Vieraslajit saavat jatkaa ilakointiaan ja rambot voivat sotapsykoosissa harjoitella Krimin valtausta Sannan seuratessa kiihottavissa asuissa!

"Ei laaksoa, ei kukkulaa .."

..syvässä kaula-aukossa, jossa ei myöskään mitään substanssia, valitettavasti.

Hissun kissun

Taas kasa verikauhoja on menossa Ramboilemaan. Mutta saas nähdä miten käy kun tulee oikea tilanne eteen ja käsiä ja jalkoja irtoilee ja silmiä puhkeilee. Se päivä ei ole kaukana kun katselee nykyisten politikkojemme sotapsykoosia ja sitä miten ne ovat saaneet lahjoituksillaan Suomenkin Venäjän viholliseksi.

Mutta, menkööt nuo kiihkeimmät ensin. Minä jään lämmittämään saunaa ja savustamaan kalaa sekä upottamaan oluita järveen.

Jussiboy

Saattaisi sinultakin jäädä oluet sinne järveen, jos ei olisi näitä isänmaan puolustajia. Mene sinä vain käpykaartiin mutta älä jää tänne Suomeen vaan mene tarpeeksi kauas. Älä kuitenkaan mene venäjälle, ei hekään katso suopeasti isänmaan pettureita. Ei tuossa koulutuksessa miehenkuvat pärjäisikään.

Leksa

Hahahahah Jussiboylla meni tunteisiin, taidat olla Sannan hengenheimolainen, oletko yhtä laihakin?

Hanski

Näinpä, näillä sotahulluilla värvätyillä ei ole mitään tekemistä maanpuolustuksen kanssa. Tappavat ihmisiä palkkaa vastaan.

Ilkka Forsten

Ainoat joita voidaan sanoa oikeassa sodassa ammattilaisiksi, on upseerit ja tarkka-ampujat. Viimeksi mainitut tekevät takuuvarmaa työtä, eikä siinä omatunto paina. Miksi pitäisikään ?

Negwar

Ovatko paljonkin jo pistäneet porukkaa kylmäksi?

Jussiboy

Niin meni ja olen Sannan hengenheimolainen, en ihan yhtä hoikka mutta pelaamme teikäläiset nurkkaan vaikka ilman käsiä. Hauskaa pitää olla. Vai mitä? Eihän teillä ole koskaan mitään asiaa.

GLGL

Jussiboy: ”Mene sinä vain käpykaartiin…”

Tämä herätti hilpeyttä. Kiitän päivää ilahduttavasta parodiahetkestä.
On jonkinlainen etiäinen, että jussiboy ei ehkä ole paras henkilö arvostelemaan muita käpykaartilaisuudesta. Pitääkö paikkansa?

Jussiboy

Olen juurikin oikea henkilö arvostelemaan, armeija käyty pitkän kaavan mukaan Haminaa myöten. Etiäisesi on vähän huonossa kunnossa.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa