Kotimaa Politiikka

Essayah: Hallitus kädetön maatalouden ahdingossa

KD:n puoluehallituksessa poliittisen tilannekatsauksen pitänyt puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah muistutti, että politiikan kevääseen lähdetään perusasioiden ääreltä. Hän puhui niin Suomen velkaantumisesta ja työvoimapulasta, kuin maatalouden ahdingosta ja ruokaturvallisuudestakin.

Maatalouden ahdinko on syvä, mutta hallituksella ei ole eväitä tilanteen parantamiseen. Kyseessä on niin vakavat häiriöt elintarvikemarkkinoilla ja toisaalta tuotantokustannusten raju kasvu, että koko suomalaisen turvallisen elintarvikeketjun tulevaisuus, omavaraisuus ja huoltovarmuus ovat uhattuna. Tämä hätä ei näy hallituksen toimissa mitenkään esimerkiksi tulevassa lisäbudjetissa, Keskustakin on unohtanut viljelijät, ihmetteli Essayah.

Suomalainen ruokaketju on pahasti rikki, muulla energian kallistuminen valuu lannoitteiden ja ruuan hinnan kohoamisen kautta myös tuottajalle, mutta meillä vain kauppa ja teollisuus ottavat osansa ja tuottajalle jää kasvaneet energiakulut ja paikallaan polkevat hinnat. Kun taustalla on vielä heikko satovuosi, niin jopa arviolta 2000 tilaa on tällä hetkellä maksuvalmiuskriisissä, kun tulojen ja menojen epäsuhta kärjistyy. Kyseessä on noin 15 % tiloista eikä muillakaan ole helppoa.

Jos nämä tilat lopettavat tai edes vähentävät lannoitteita ja säästääkseen peltopinta-alaa kohti tulevia kustannuksia, se tarkoittaa väistämättä tuontiruuan lisääntymistä ja omavaraisuudesta ja huoltovarmuudesta tinkimistä. Kuinka tämä tilanne on mahdollista, että samanaikaisesti kuluttaja haluaa ostaa kotimaista ruokaa ja olisi kyselyjen mukaan valmis maksamaan siitä enemmänkin, jos se menee tuottajalle. Kauppa haluaa myydä kotimaista, elintarviketeollisuus valmistaa kotimaista ja maanviljelijä tuottaa kotimaista – kenen tahtotilan puuttumiseen tämä kaatuu?

Kaikki ovat tunnistaneet ruokaketjun ongelmat, mutta mitään konkreettista ei tapahdu. Kaupan ja teollisuuden asema sopimuksissa on liian vahva, ja kilpailu ei toimi. Hallitus on ollut lepsu EU-pöydissä, ja maataloudelle suunnitellaan lisää kustannuksia tuovia toimenpiteitä mm. hiilineutraaliustavoitteen kiristämistä viidellä vuodella ilman lisärahoitusta. Lisäksi hallitus ei ole laittanut kovaa kovaa vastaan, kun komissio aivan käsittämättömällä tavalla muutti eläinpalkkioiden laskentaperustetta ohjelmakauden viimeiseksi vuodeksi ilman ennakkovaroitusta. Tällaiset odottamattomat ja tarpeettomat äkkikäänteet syövät kyllä luottamuksen koko systeemiin; sekin kannattaisi muistaa, huomautti Essayah.

26 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Pekka Ala-Prinkkilä

Päätön se on.

Kurahaarat hiiteen päätösenteosta

Meillä on kirottu idioottien vasemmistohallitus ja nuoret naiset sotkee kaiken. Nuoret naiset on naiveja idiootteja.

John Quiman

Nuoret ovat yleensäkin enimmäkseen naiiveja idiootteja. Nuori sitä ei näe ennen kuin muutaman vuosikymmenen jälkeen. Naisten kohdalla se naiivius tosin on enemmän tunteisiin perustuvaa kuvittelua.
Nuoret ovat yleensäkin naiiveja idiootteja. Nuori sitä ei näe ennen kuin muutaman vuosikymmenen jälkeen. Naisten kohdalla se naiivius tosin on enemmän tunteisiin perustuvaa kuvittelua.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
Eka Kettunen

Nykyisen talonpojan tappolinjan takana on Vihreä Siirtymä jota hallitus toteuttaa kiilusilmäisesti. Sen tarkoitus on siirtää ruoantuotantoa pois Suomesta teollisuuden ohella, niin kuin olemme saaneet viime vuosina huomata.

Maatalouden tuottajahinnoista määräävät yhdessä teollisuus ja poliitikot EU-tukien määristä päättäessään, kilpailua ei käytännössä juurikaan ole, eivätkä tuottajat siten voi vaikuttaa hintoihin lainkaan.

Ministeri Saarikon puheet seilaavat melkoisesti, sillä vuonna 2018 hän sanoi : ”Toimeentulotuki on nöyryyttävä ja pitää poistaa” , mutta mitään asian eteen ei ole Keskustalaiseen tapaan tietenkään tehty, päinvastoin, äskettäin hän kehotti sähkölaskujensa kanssa kamppailevia hakemaan tätä nöyryyttävää toimeentulotukea, se lienee Keskustan vastaus tulevaisuudessa myös kurjuudessa kärvisteleville maataloustuottajille.

John Quiman

Työpaikat siirretään ulkomaille, kaikille sosiaalitukia, jolla voivat ostaa tuontiruokaa ja maksaa sähkö- ym. laskunsa ulkomaisille suuryrityksille, minimillä tietysti eletään, ja niipä onni kukoistaa koko maassa. Tosin, kun ei ole veronmaksajia, eletään tietysti velaksi, koska velkoja ei kuulemma tarvitse koskaan maksaa takaisin. Viherfasismi on tie onnelaan.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
LeeAnn

Maataloustukia maksetaan monta miljardia vuosittain. Onko siinäkään mitään järkeä…

John Quiman

Pitäisi muuttaa tukisysteemiä siten, että nykyistä suurempi osa hinnoista määräytyy markkinoiden mukaan. Nythän maanviljelijä saa mitä suostutaan antamaan eli mahdollisimman vähän tuotteistaan. Rahaa niiden työllä tekevät vain ne, jotka ostavat maanviljelijältä tuotteet.

Jonkin asteinen tuki on perusteltua, koska maan omavaraisuusastetta täytyy pitää yllä. Aina ei ole mukavat ajat, jolloin ruokaa tuodaan vähän kaikkialta. jos maatalous lakkaa, ei sitä kriisiaikana saada pystytetyksi. Pohjoiset olosuhteet eivät tuota niin hyvää satoa kuin etelämpänä saadaan. Jotenkin sitä pitäisi kompensoida, jotta maatalous voisi toimia muutenkin kuin vain hyvin erikoisten tuotteiden osalta. Nythän maanviljelijä on lähinnä suurten yritysten ja valtion orja, jonka päivästä menee suuri osa kaiken maailman papereiden täyttelyyn, siis tuottamattomaan turhuuteen. On liikaa tukia ja niiden valvontaa.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Arvaatko paljonko karjatalouteen nojaava tila saa yhdestä lehmästä käteistä kun se viedään teurastamolle ? 400 euroa… Nyt sopiikin miettiä paljonko sen hiehon kasvattaminen, eläinlääkärimaksut yms tuli maksamaan ja paljonko sitä ruhosta repii ylimääräistä ne, jotka ei ole tehneet mitään siellä navetassa. Kuulostaako reilulta ?

Sitten huudetaan että vit****u tämä on väärin, ei pidä maksaa maataloustuottajalle yhtään lisää, nehän saa aina katokorvauksia eikä viitsi tehdä mitään. Syksyllä kun pellot on kynnetty, ne vaan räkii kattoon ja nauttii suurista tuloista, ei ei ei, rahat pois maajusseilta ja ostetaan kaikki Kiinasta, siellä lehmätkin on luomuja.

Ilkka Forsten

Ei, koska Björn Wahlroos on suurin maataloustukien saaja Suomessa. Kyntää kuulemma Bentleyllä pellotkin, istuen takapenkillä ja kuski aja koppalakki päässä valkoiset hanskat kädessä. Lienee turha muistuttaa että hän oli 60 luvulla punalippujen kantaja, hoilaten kuolemaa Yhdysvalloille samassa rivissä kuin Erkki Tuomioja ja Tavja Halonen.. Tää on viimeinen taisto, kyntäjäksi ryhtykää, sillä huomispäivän kansat on taskut tyhjänään..

murre riepunen

Suomi on nousukiidossa, mikäli on uskomme suomen pankissa johtajaa leikkivää ” leuka liikasta ” jonka ennustuksiin maamme valtamedia uskoo kuin pukki sarviinsa, etenki Yle innostui liikasen ennustuksista. Pankin saunaillassa vedon päälle liikanen oli kahvinporoja lukenut muutaman vichyn nautittuaan, oli voittanut vedon, ja ylpeänä houkutteli Ylellä tovereita ottamaan ennustuksen ykkösuutiseksi, johon ilomieli Ylellä suostuttiin.

Tuumailija

Myydään vain lannoitefirmat ulkolaisille, ostetaan maataluoden tarvitsema turve ulkomaisilta toimijoilta ja luovutaan muustakin omavaraisuudesta, lehmänlannan levityskin pitää totaaliestää että ollaan täysin teollisen lannoitettuoteiden varassa.
Maatalouden tuetkin ensisijaisesti kohdennetaan vain suurtiloille, jotka tuottavat vain korruptoituneen elintarviketeollisuuden käyttöön materiaalia.

Normaali pienimuotoinen agraarikulttuuri on tehty mahdottomaksi suomessa, ihan pelkästään säännöillä ja verotuksella.
Tämä sama kulttuuri työllisti sodan jälkeen hyvin ison osan suomalaisia ja piti suomalaiset leivän syrjässä kiinni kohtuukustannuksin.

Polttoaineiden ja etenkin dieselin hinnan nousu on alkanut kumuloitumaan alkutuottajaista lähtien viimeiseen kuljetusketjuun ja siitä suoraan kuluttajahintoihin.

Pienviljelys ilman älyttömiä verotuksia ja tuotantotavoitteita työllistäisi ihmisiä sekä tukisi omalta osaltaan hajautettuna elintarvikehuoltoa.

ike

Juuri samat asiat tulivat mieleen kun tuota artikkelia luin.Poliitikot ovat järkyttävän lyhytnäköisiä.

John Quiman

Tai sitten ovat rakoituksellisesti sokeita ja toteuttavat ulkomailta tulleita ideologioita milloin vasemmalta ja milloin oikealta tulleita. Ne ideologiat vievät suomalaisilta varallisuuden sekä järjellisyyden toiminnassa ja antavat ulkomaisille suurpelureille kaiken halvalla, jotta pääsisivät lypsämään.

Puolueeton

Suomen kansalaiset ovat yksinkertaisia, uskovat levitettyy tietoon ja äänestävät eduskuntaan ja valtion johtoon väkeä, joka ei pysty niitä tehtäviä hallitsemaan.
Valtion johtaminen ei ole läheskään niin helppoa kuin keskikokoisen yrityksen johtaminen. Yhtiöiden johtoon tarvitaan hyvin koulutettua viisasta väkeä. Niihin ei kelpaa tavallinen väestö, puusepät, opettajat, sairaanhoitajat tai valtio-opin kandidaatit.

Tuumailija

Ja se vielä heikentää heidän asemaansa, koska ovat eriytyneet normaalista elämänmenosta kultalusikkaa imeskellessä. Elävät oletuksessa että sähkö tulee sieltä töpselistä ja rahaa taikaseinästä.

Päivääkään eivät ole tehneet oikeaa työtä saati ajatusta uhranneet kokonaiskuvan selvittämiseen mistä ne juustot ja leivät alkujaan ovat peräisin.
Näin on helppo lähteä oletuksessaan mukaan sitten ”asiantuntijoiden” lausuntoihin, jotka käsittelevät vain nykytilaa ja sen muokkaamista, ei hahmoteta mitä mikäkin muutos aiheuttaa siellä alkupäässä joko taloudellisesti tahi tuotannollisesti.

Mukava ajella valtion autolla tahi tankata firman piikkiin, kun laskun maksavat aivan muut, näin helppoa sitten nostella hintoja kun ei itseä kosketa.
Ilmastohömppä on juuri tällaista agendaa, ne sitä toteuttavat joilla on henk.koht. varaa elää utopiassa tahi se ei kosketa heitä lainkaan ajattelematta sitä mitä vaikutusta sillä on normaalin ihmisen elämään jotka eivät voi kuin uneksia ”ilmaisesta” aamupalasta.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Tuumailija
John Quiman

Jotkin taustavoimathan niitä kansanedustajia ja hallituksia ohjailevat. Kansanedustajan tulee kaiken lisäksi kysyä puolueen johdolta, että mitä nappia saa äänestyksessä painaa.

Tuumailija

Ja siinä on helppo ohjailla todellisuudesta irtautuneita menestyksekkäitä marionetteja ”etuuksilla” eli korruptiolla, istutaan milloin minkäkin suuryrityksen hallinnossa mielummin valtio-omisteisen.
Tämä kehityshän on ollut nähtävissä jo vuosikymmeniä, kirjanoppineta pukkaa milloin milläkin tittelillä, eletty suojattua elämää (erillään proletariaatista) ja vanhempien määräämää koulutusuraa pitkin. Ensin tulee puolueen etu, sitten ryhmän ja seuraavaksi oma etu, kaukana horisontissa ehkä siintää se ”kansan” etu jonka asioita hoidetaan manana.

Siksi ei ole lainkaan pois suljettua että henkilöitä ohjataan ulkoapäin, koska siellä se mammonakin on, voiteluaineet/-välineet.

Ilkka Forsten

Kokoomuksen kansanedustaja, en viitsi sanoa nimeä, kirjoitti julkisuuteen huolensa siitä että polttoaineiden hinnat ovat pilvissä. Tämä on väärin, niin onkin. Mutta sitten hän julisti että kuljetusfirmoille olisi oltava oma alennusdiesel, jolloin kuljetuksista tulisi kannattavampia. Hmmm, tämän jälkeen juttu jatkui käsitteellä kuinka korkeat kuljetuskustannukset heijastuvat vaikkapa leivän hintaan. Niin, kyllä, olette oikeassa. Mutta joudun joka tapauksessa pilaamaan ilonne oi kokoomuksen älyköt, sillä ei pelkän dieselin hinta ole korkealla vaan myöskin bensiinin. Työssäkäyvälle matkakulut ovat jo nyt miltei ylivoimainen rasite.

Voisiko hallitus säätää alennusbensiinin kansalle, että nämä pääsisivät kauppaan halvemmalla hakemaan sen leivän ? Ja älkää nyt vaan selittäkö että jäähän teille enemmän rahaa käteen kun leipä on halvempaa. Kysymykseni kuuluu. Miten monta ruisleipää pitää ostaa yhdellä kauppakerralla että kalliin bensiinin hinta kompensoituu. Jos leipä ja bensiini on sama asia, ja niiden vaihtokurssi on 1:1 ei mikään ole halvempaa, mutta kuljetusfirmalla menee hyvin ja kauppiaskin nauraa partaansa.

Kiitos kansallinen kokoomus, olette loistavia luomaan demariyhteiskunnan ilman demareitakin. Jos saanen ehdottaa, ottakaa seuraavaan hallitukseen taas vihreät niin leipä senkun halpenee. Kohta se ei maksa mitään, mikäli olen yhtään oikeilla raiteilla, eikö niin ? Satun olemaan sitä ikärymää joka näki kuinka mahtavaa talousnerokkuutta puolueenne osoitti kun Iiro Viinanen oli rahakirstun vartijana. Sitä kutsutaan yhä 1990 luvun lamaksi, ja kun pääministerinä oli Jyrki Katainen, meni loputkin riihikuivat Kreikkaan. Kyllä te olette loistavia ylläpitämään maan hyvinvointia, harmi että se hyvinvointivaltio ei koskaan ole Suomi.

Tuumailija

Kuljetusfirmoillahan on usein sopparit PA jakelufirmojen kanssa. Myös polttoaineen ALV palautettiin osittain takaisin verotuksen kautta (voi olla vanhaa tietoa, saa oikaista ja tarkentaa).
Toki määräänsä enempää ei voi ns. alella myydä edes yrityksille ja koska kuljetusliikkeet aikoinaan itse polkivat kuljetushinnat alas, on kaikki ylimääräinen (korotukset) siirrettävä kuluttajien maksettavaksi. On halvempaa laittaa itsensä puulaatikkoon ja lähettää rahtina kuin ajaa omalla tai ottaa julkinen, jos haluaa päästä vaikka Tampereelta Helsinkiin.

Sen mitä itse olen havainnoinut ympäri suomenniemen on se, että usealla maatlaouden yrittäjällä ja haja-asutusalueella asuvalla on käytössä dieselauto ns. siviilikulkineena. Maataloudessa tämä on järkevää että on yhdenmukainen pa ja pitkän matkan takaa tulevillakin diesel on edullisempi sekä käyttöasteeltaan varmempi kuin bensiini. Ainoa mikä dieselin tekee kalliiksi on käyttövoimavero, jolle ei ole konkreettista perustetta.

Litralla dieseliä kuljetetaan huomattavasti edullisemmin ja ekologisemmin tonnimääräisesti rahtia kuin bensiinillä, ja pienemmällä kuormalla (ha) mennään pidemmälle.
Pitää ottaa myös se huomioon, että todellisen kriisin alkaessa, diesel polttaa huomattavasti suuremmalla variantilla erilaisia polttoaineita kuin bensiini.
Oikeassa olet myös sen suhteen ettei pidä yksisilmäiseti katsoa tätä aihetta, myös bensiinin hinnan korkeus vaikuttaa kuluttajahintoihin jopa leipähyllyllä. Pakkokauppungistamisen myötä, bensiini on siellä yleisin polttoaine niin arjessa kuin vapaalla. Kaikki eivät voi asua kaupunkien keskustoissa ja töihin tullaan eri toimeen pitkänkin matkan takaa.

Ilkka Forsten

Miten tuleva kalifaattimme pärjää kun kaikki ammoniumnitraattia valmistavat laitokset on myyty muualle, ja dieselöljyn hinta kipuaa pilviin. Mistä ottaa raaka-aineet joilla tehostaa allahu akbar huutoa ? Olen syvästi huolissani tästä kehityksestä, ja toivon että joku laittaa alulle kansalaisaloitteen näillä perusteilla. Se menee läpi kuin häkä savuhormista, sanokaa minun sanoneen.

Ei ole moraalisesti oikein että välimeren takainen sivistys ja pitkälle viety tekninen osaaminen attentaattien muodossa pyritään tietoisesti estämään. On jakamaton ihmisoikeus rakentaa jotain detonoivaa, ja julistaa siinä yhteydessä profeetan kaikkivoipaisuutta. Muistamme varmaan kuinka oman aikansa terroristi Martin Luther liimasi omat tarransa Wittenbergin kirkon oveen, josta seurasi pelkkää haittaa myöskin meille. Jos tuolloin olisi ollut autoja, olisi lutherkin istunut kannikat jäässä ja haitannut liikennettä. Kyllä sitä valkoisetkin, älkää muuta väittäkö.

Sittemmin saman hiippakunnan munkki nimeltään Swartz kokeili omia reseptejään, ja sai aikaan pamauksen sekä sakean savupilven. Tuomitsemmeko hänet yhtä kärkkäästi kuin muhamedin jälkeläiset, tai syytämmekö Alfred Nobelia dynamiitin keksimisestä ? Olemmeko koskaan kironneet Englantilaisen kirkonmiehen nimeltään Forsythe, joka keksi perkussioninallin, tai tuominneet Ranskalaisen Claude- Etiene Minien joka keksi omaa nimeään kantavan luodin mikä mullisti suustaladattavien kiväärien tehon. Emme, mutta sitä vastoin olemme aina sanomassa kuinka kolmesorminen Ali Hassan Syyrian Kirkukista, uhkaa meitä sukupuutolla. Olen nykyään suvaitsevainen ja halaan petäjää aamuin illoin. Syön vain vitaminoituja palkokasveja sekä nyhtökauraa. Ottakaa mallia minusta, sivistystä ei ole koskaan liikaa, ja koraani on hyvä pitää käsillä kaikkina aikoina, siellä on vastaus kaikkeen. Al Shariiia, allahu akbar allahu akbar.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Ilkka Forsten
Jouni S.

Sari Essayah on tässä asiasssa aivan oikeassa.
Ihmetellä täytyy, kuka Keskustaa äänesti vielä jopa aluevaaleissakin. Ovat hallituksessa vihervasemmiston kynnysmattona ja jälki on tällaista, mitäpä muutakaan se voisi olla.
Riikka Purran ihmetteleyyn hintojen nousun aiheuttamasta ahdingosta hän vastasi väittämällä jotenkin siihen tyyliin, että hallituksen ja opposition ero on siinä, että hallituksessa pitää löytää keinot menojen ja tulojen tasapainoon, mutta opposition ei tarvitse.
MItähän keinoja Saarikko on löytänyt, muuta kuin myöntyä vihervasemmiston vaatimuksiin ja lisätä veropaineita sekä julkisen velan määrää, samalla kurjistaen omien potentiaalisten kannattajiensa elämää?
Tällaiseen hallitukseen mukaanlähtö oli jo petos itsessään.

Ilkka Forsten

Keskustan tapa olla hallituksessa. Eroamme, emme eroa, eroamme, emme eroa, eroamme, emme eroa, onneksi pääsimme juuri ja juuri sopuun vihreiden ja demarien kanssa budjettikehyksestä, mutta huomena eroamme, emme eroa, eroamme, emme eroa, tämä on kynnyskysymys ja ellei tehdä kuten haluame, me eroamme, emme eroa, eroamme, emme eroa…

Eino Heikkinen

Eikös se liene niin juuri , joko on niin ,että hallituksemme on onnistunut yli odotusten, että mitään tarkoitusta ole ollutkaan muuta kuin ajaa alas suurinpiirtein kaikki mikä liittyy tämän maan normaaliin elämään ja toimeentuloon .
Tai sitten ,hallituksessa olevat ovat täysin osaamattomia ja kyvyttömiä hahmottamaan todellisuutta ja todellisuuden vaatimia toimia . Ja sensijaan perustavat toimensa utopistisiin kuvitelmiin , ilmastokatastrofeista yms hömpästä!

John Quiman

Kun ideologia käy todellisuuden edellä, on toiminta juuri tuollaista. Isokynä lauloi joskus, että ”meille annettu aikaa kehittää oikea pää, mutta valot sammuu jo pois, kaikki menee seinään”. Hyvin kuvaavaa kansakunnan menolle ja erityisesti hallituksille.

Löytyipä tuo Dave ”Isokynä” Lindholm netistäkin https://www.youtube.com/watch?v=zv62nR6O10c.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
Jusu

Hallitus on kädetön kun pikkutyttö näyttelee pääministeriä.

John Quiman

Kädetön ja munaton. Vaikuttaa olevan Schwabin juoksutyttö pääministerinä. Ei hän osaa tehdä mitään suomalaisten eduksi, eikä ole kokemustakaan, mutta hyväuskoisuutta riittää, kun Schwabin kerhosta soitellaan ja luvataan uskollisuudesta mahtavaa uraputkea.