Kotimaa Maahanmuutto

Etla laski mikä pysäyttäisi työvoiman vähenemisen Suomessa – liki kolminkertainen nettomaahanmuutto

(Kuvahenkilöt eivät liity tapaukseen). Kuvituskuva: Unsplash. (CC0-lisenssi).

Tiedote 3.2.2023 | Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Suomeen tarvitaan jopa 44 000 hengen nettomaahanmuutto nykyisellä ikä- ja sukupuolirakenteella, jotta syntyvien ja työikäisten ikäluokkien koko saataisiin vakaantumaan pysyvästi. Etlan tänään julkaiseman raportin mukaan määrä on liki kolminkertainen Tilastokeskuksen ennustamaan maahanmuuttoon nähden. Syy korkeaan arvioon piilee alhaisessa syntyvyydessä. Lisämuutto ei vielä riittäisi pysäyttämään väestön ikääntymistä eliniän pidentyessä, mutta huoltosuhteemme muuttuisi suotuisammaksi. Myös vaikutukset julkiselle taloudelle olisivat positiivisia.

Suomen työikäinen väestö alkoi vähetä jo 2010-luvun taitteessa, kun suuret ikäluokat siirtyivät eläkkeelle. Jos nykyinen matala syntyvyys ja Tilastokeskuksen ennustama maahanmuutto jatkuvat, vähenee työikäinen väestö vuoteen 2070 mennessä edelleen lähes 20 prosenttia.

Yritykset sopeutuvat vähenevään työntekijämäärään aikaa myöten, mutta kansantalouden kasvu hidastuu, ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus vaikeutuu. Tilastokeskus on ennustanut nettomaahanmuuton olevan Suomessa noin 15 000 hengen luokkaa, mikä on liian vähän kompensoimaan matalaa syntyvyyttä.

Etlan tuoreiden laskelmien mukaan nettomaahanmuuton tulisi olla huomattavasti korkeampaa. Suomi tarvitsee Etlan mukaan 44 000 hengen nettomaahanmuuton nykyisellä muuton ikä- ja sukupuolirakenteella, jotta syntyvien ja työikäisten ikäluokkien koko saadaan vakaantumaan pysyvästi. Syy näin korkeaan lukuun on ennustettua vähäisempi syntyvyys ja se, että Suomeen muuttaa tällä hetkellä enemmän miehiä. Tiedot ilmenevät tuoreesta Etla-raportista ”Maahanmuutto ja työvoiman riittävyys (Etla Raportti 132)”.

Etlan laskema maahanmuuton määrä ei sekään vielä riitä pysäyttämään väestön ikääntymistä eliniän pidentyessä, mutta huoltosuhteemme muuttuisi maahanmuuton myötä suotuisammaksi.

‒ Työllisyysasteen nostolle on paljon tilaa Suomessa, mutta se ei millään riitä kattamaan tulevaa työvoiman tarvetta. Matalan syntyvyyden trendin muuttaminen politiikalla on hyvin vaikeaa, ja ratkaisut ovat syvästi yksilöiden ja perheiden yksityiselämään liittyviä. Ennemmin yhteiskunnan tulee sopeutua, ja siksi katseet kääntyvät maahanmuuton kasvattamiseen. Maahanmuutto pienentää ikääntymisestä syntyviä riskejä kansantalouteen, pohtii Etlan tutkimusneuvonantaja Tarmo Valkonen.

Jos maahanmuutto nousisi 44 000 henkeen, työpanos kasvaisi Etlan mallilaskelmien mukaan lähes 10 prosentilla vuoteen 2040 mennessä ja noin 40 prosentilla vuoteen 2070 mennessä. Nyt tehdyt laskelmat edellyttävät suuren määrän oletuksia muun muassa maahan muuttavan väestön koulutuksesta ja sosiaaliturvan käytöstä, joten lukuja on pidettävä vain suuntaa antavina, varoittavat tutkijat.

‒ Maahanmuuton vaikutukset julkiseen talouteen ovat kuitenkin simuloinneissamme selkeästi positiivisia. Työeläkejärjestelmän kannalta palkkasumman reipas kasvu tarkoittaa matalampia työeläkemaksuja ja muukin julkinen talous hyötyy maahanmuutosta verotulojen kasvuna. Valtion velan suhde bkt:hen olisi yli 40 prosenttiyksikköä matalampi vuosisadan vaihteessa, ja kestävyysvajekin pienenisi, toteaa Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Nyt julkaistu tutkimusraportti on Teknologiateollisuuden, TEK:n ja Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama. Tutkimus on osa Väestörakenteen muutosten elämänkaari- ja talousvaikutukset LIFECON-hanketta.

Alho, Juha – Kangasharju, Aki – Lassila, Jukka – Valkonen, Tarmo: Maahanmuutto ja työvoiman riittävyys. Taloudellisten vaikutusten arviointia. (Etla Raportti 132)

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

72 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peke

Aletaan täällä suomessa maksamaan kaikille kansalaispalkka, vaikaa 1500-2000€/kk. Ja rajat auki, se on koko ihmiskunnan universaali ihmisoikeus. Osaako ETLA laskea riittääkö rahat? Minä ainakaan en osaa noin vaikeaa laskutoimitusta ratkaista, en ainakaan ennalta halutulla tavalla. Teiltähän sekin onnistuu.

Eetu

ETLA onkin oikeassa: Maahanmuutto Suomeen pysähtyy, kun Suomi on lopullisesti luhistunut muuttoelättien tuottamien rasitusten alla, kun maassa ei enää ole mitään vaurautta tai sosiaaliturvaa, maa on täydellinen ulostestania ja kun maassa vallitsevat klaani-, rotu- ja uskonsodat.

Sitä saa, mitä tilaa. Allahu akbar.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Eetu
Anomaster

Heinäsirkkaparvi jättää loppuun syömänsä pellon ja siirtyy seuraavalle pellolle. Mahtaisivatko jäädä, kun ei ole enää ketään maksamassa ilmaista elämää? Ehkä, jos koko Eurooppa on jo kaluttu tyhjäksi ilmaisesta rahasta.

Vaihtoehtona on suostutella niitä lähtemään takaisin kotimaihinsa. Ensin sanallisesti, sitten rahalla ja lopulta kysytään Forstenilta neuvoa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Ilkka Forsten

Tämä odottamaton yllätyskäänne jossa neuvoani kaivataan, saa minut nöyräksi. lupaan antaa toimivia konsepteja, sillä olen jo vuosia kehitellyt keinoja ratkaista asia eri tavoin. Edistynein versioni on jopa paperille printattuna kaaviokuvineen, ja niistä käy ilmi ajankohdat, lukumäärät, sijannit yms. Logistiikkahuolet olivat pitkään mietinnän alla, samoin menetelmän kenties vaativin osa, jossa piti päättää mikä on keino mistä ei jää todisteita, mutta nyt voin huojentunein mielin kertoa ratkaisseeni senkin. Menetelmän etuna on täydellinen ja kiistaton nopeus, joka saavutetaan vähäisellä työmäärällä, ja se voidaan toimeenpanna ilman pitkää opintovaihetta.

Kuten huomaat, olet kääntynyt oikean henkilön puoleen joka kokee tärkeäksi kehittää niin sanottuja lopullisia ratkaisuja. En kuitenkaan paljasta näin avoimella foorumilla tämän enempää, sillä olen tietoinen siitä, ettei liian monelle liian aikaisin tarjottu informaatio edistä lopputulosta. Liitän erään aiemmin tunnetun henkilön käyttämän lauseen tähän todistaakseni että olen vakavissani.

-Vain yksi pätee, käsky-

Ilkka Forsten

” Mä lapsena jo varhain opin laskemaan, mä housuuni laskin ihan niin kuin tyhjää vaan.”
-Pentti Oskari Kankaan seitsemän seinähullua veljestä –

juha II

Suomen RAUNIOITTAMISEEN riitää YKSI ainoa WEF:n pää-nukke -ministeri Sanna Marinin hallitus hallitsemattomalla ohjelmallaan.

ETLA:n ”laskelmat” nojaavat sellaisenaan todlerien matikkapäähän ja prognoosit ovat jokseenkin keksitty pikkujoulussa ”taikajuoman” voimalla.

Kyse on pelkästään suomalaisille demarieläkeläisille ym. sohvaperunoille suunnatusta potaskasta. Joka kuullostaa entisaikojen viisauksilta, jolloin ETLA:ssakin tehtiin oikeita töitä Suomen kansallisvaltion hyväksi, johon liittyi vieläpä sellainenkin ”OTSANRYPPY” kuin virkavastuu. Nythän KAIKKI on pelkkää sepitettä siinä missä ent. pääministeri Jyrki Kataisen ”Tulevaisuustutkimus” Suomelle. Senkin olisi voineet hoitaa ADHD lapset viidessä minuutissa Biden luokkaa olevasta jätskituutista.

KOKO lässytys Suomen ”TYÖVOIMAPULASTA” on silkkaa GLOBALISTIEN toista lempilasta ”ilmastonmuutosta” vastaavaa TÄYTTÄ SKEIDAA, joka uppoaa kuin valurautapannu kaislikkoon. YLE:n ”häkäpönttö” uskontokuntaan kuuluville ikitunnustajille aina aikoihin, jolloin Heikki Kahila ja Arvi Lind lukivat UUTISIA siitä mitä täällä ja maailmalla on tapahtunut. NYT Matti Rönkä jatkaa dekkarien kirjoittmista pääuutislähetyksessäkin eli vahvasti menee FIKTION puolelle, mutta mitäs väliä sillä on!

Suomi, kokonainen Eurooppa ja Yhdysvallat tulevat AUTTAMATTOMASTI romahtamaan talouksina, kulttuureina, valtioina ja kristillisinä maina omaan RAPPIOONSA, joka on se ensimmäinen merkki siitä, että TUONI kutsuu! Eikä SYYLLISTÄ edes tarvitse hakea merten takaa vaan se löytyy PEILIIN katsomalla!!!

Ilkka Forsten

Rallikuljettaja Matti Rönkä, toisinpäin luettuna ratti mönkä. Kaikilla EK kokeilla samanlainen ruttu autossa ja sijoitus kirjataan marginaaliin lyijykynällä.

kartsa

Mihin näitä ruokittavia tarvitaan suurin osa näistä tulijoista ei halua tehdä töitä hakevat vain kelalta tukia. Suomessa on muutama satatuhatta työtöntä ihan omasta takaa miksi pitää ottaa ulkomailta lisää näitä joutilaita.

stetsonlogi

ETLAn porukat osaavat laskea vain housuunsa. Kuka tahansa osaa laskea. että ETLA ei ole mikään ihan turha pulju vaan täysin turha

Ilkka Forsten

Laskiko ETLA myöskin sen kuinka paljon samaan aikaan kun väitetään kansantalouden kasvavan, se tosiasiassa vähenee ? Ei tarvitse olla yliopistoja käynyt että ymmärtää miten lisääntyvä haittamaahanmuutto lisää kuluja kaiken aikaa, mutta tuottaa äärimmäisen vähän mitään kansantaloudellista hyötyä. Se määrä rikollisuutta, ja sosiaaliturvan väärinkäyttöä joka ilmiöstä seuraa, ohittaa mennen tullen kuvitellut hyödyt. Onko Ruotsin kansantalous kasvanut räjähdymäisesti vaikka puolet maan asukkaista alkaa olemaan mehmettejä ? Räjähdysten määrä on kyllä kasvanut, joka puolestaan ilmentää sitä faktaa ettei ole tultu ruotsiin työnteko mielessä, eikä mukana ole kannettu huolta kansantalouden kasvusta.

Anomaster

Niillä maahanlampsijoilla kun tahtoo se osaaminen olla heidän omien kehitysmaidensa alkeellisempien töiden osaamista. Niillä ei ole osaamista, jota pitäisi olla Suomessa, ei edes hyvin vähän koulutusta vaativiin töihin, eikä myöskään kykyä sopeutua tullaakseen osaksi yhteiskuntaa. Sossun luukkuhan niille tapaakin olla se tärkein tavoite ja suvakkisiiderivalaiden avulla se käy, muutoin eivät onnistuisi siinäkään.

Miljarditason kustannukset niistä saa kyllä, joten jos niiden määrä kolminkertaistetaan, muuttuu arvioitu reilut kolme miljardia äkkiä kymmeneksi miljardiksi.

Etlan pohdinnoissa ei näy olevan automaation vaikutusta tulevaisuuden tuottavuudessa. Se vaikuttaa siten, että yhä pienemmällä määrällä työntekijöitä saadaan yhä suurempi tuotanto.

Japanissa myönnetään tusinan verran turvapaikkoja vuosittain ja heillä on ikääntynyt väestö, mutta he kehittävät automaatiota ja luottavat omaan kykyynsä selviytyä.

Tosiasiassa noilla laskelmilla ei ole muuta kuin poliittista käyttöä ja siihen tarkoitukseen ne on varmaan tilattukin. Poliitikot haluavat luoda tiettyjä mielikuvia saadakseen kansalaiset hyväksymään maansa pilaamisen vierailla, ”kun on pakko”. Tuo voi olla vain tuona kansankusetuksen osa, ei muuta.

Ilkka Forsten

Sikäläinen huippuosaaminen olisi meillä perunapellon kuokkimista, mutta yhtä kaikki, huippuosaajia kun jätetään turhat kriteerit pois.

Mieti etlalainen!

Etla näkyy olevan yhtä pihalla todellisuudesta kuin suomen hallituskin.. Nämä tällaiset etlat ja provokaattorit pitää panna muistiin, että sitten joskus kun todetaan, että kaikki on sössitty löytyy se vastuunkantaja.

Sami

Ja vanhenee ne maahanmuuttajat ja pakolaisetkin apu tanskan mallista ,haitta maahan tulo minimiin.

Ilkka Forsten

Ei vanhene, he ovat loputtomiin 17v ja oikeutettuja kaikkiin avustuksiin. Samalla he ovat rikosoikeudellisesti ala-ikäisiä joten mikäs on diilatessa höpöheinää kulmilla keskisormi pystyssä.

Sari Saarela

No kassotaas: 44.000 uutta asuntoa joka vuosi, vähintään 44.000 uutta terveyspalvelujen käyttäjää joka vuosi, X-määrä puolisoita ja mukuloita joka vuosi, X-määrä uusia päiväkoti- ja koululapsia joka vuosi, X-määrä lapsilisiä/ työmarkkinatukia jne joka vuosi, tolkuton määrä kotoutumistoimenpiteitä joka vuosi – listaa voi jatkaa loputtomiin… eikä mitään käsitystä näiden tuottamista verotuloista. Reipasta menoa.

Ilkka Forsten

Arvion teki ETLA. ( Ensisijaisesti Turha Laitos. )

Jussiboy

Missä kohtaa Etlan raportissa sanottiin, että kaikki 44000 maahanmuuttajaa olisivat huminataarisia maahanmuuttajia. Ei missään. Nytkin Suomeen tulijoista on eurooppalaisia ja muista länsimaista tulijoita. En kiellä, etteikö pelkästään matalapalkka-alojen työpaikkoihin tulijat olisi ongelma, jos työnantajat eivät maksa samaa palkkaa kuin suomalaisille. Tämä ongelma poistuisi tarkemmalla valvonnalla. Palkanmaksu on ihan työnantajista kiinni. On se kumma, kun suomalaiset saavat muuttaa muualle paremman elintason vuoksi mutta tänne ei saisi muuttaa kukaan. Tuo saarelan esittää argumentti on kestämätön ja tuulesta temmattu.

Joke

Sanojen lisäksi pitää ymmärtää sisältö ja tarkoituspäämäärä, sinä et sitä näköjään voi tai halua ymmärtää.

Ilkka Forsten

Paremman elintason perässä muuttaminen, ja pakolais-statuksella maahan itsensä tunkeminen ei ole sama asia. Suomalaisia meni 1900 luvun alkuvuosina paljon Yhdysvaltoihin, 1960 ja 1970 luvulla Ruotsiin, Norjaan on mennyt paljon suomalaisia, erityisesti ammattitaitoista sairaanhoidon henkilökuntaa. Mutta he eivät jää norkoilemaan nurkkiin ja eivät levitä mitään uskontoa, he eivät myöskään ole olleet rikollisjengien perustajia. Tänne on aina saanut muuttaa työtä tekevää väestöä, siihen on olemassa ihan laillinen kanava ettei tarvitse yrittää väärillä henkilötodistuksilla eikä satutuokioilla sisäänpääsyä. Tulijoissa on siis eroja, ja jos tuota eroa ei saa nähdä tai myöntää on tulijat sen jälkeen pelkkiä lisäruokittavia. Jos sadasta somalista kaksi käy töissä, en kehuisi sitä mahtavaksi työvoimavajeen paikkaukseksi. Ne 92 muuta syö moneen kertaan niiden kahden tuotokset + kantaväestön osuudet. Tämä maa on SUOMI, ei SOMALIA, Niillä on kotimaa, he eivät ole mitään kodittomia huutolaispoikia. Tiedän ettei somaliassa saa ilmaista hyvää, mutta ei sitä pitäisi saada täälläkään, tai jos sitä aletaan jakamaan se kuluu myöskin kantaväestölle. Kuka silloin tekee ne työt ?

Sari Saarela

En ole missään puhunut mitään humanitääreistä. Jos se puoliso ilmoittautuu Suomessa työttömäksi työnhakijaksi, niin oikeus työmarkkinatukeen alkaa. Samoin oleskeluluvan saamisen jälkeen alkaa oikeus asumistukeen, mikä varsinkin pääkaupunkiseudulla pienipalkkaisissa töissä on lähes vakio. Samoin oleskeluluvan myötä alkavat juosta lapsilisät. Ihan perussosiaalioikeuden lainsäädäntöä.

Sari Saarela

Työperäiset maahanmuuttajat tulevat suoraan ns kuntapaikoille, mikä tarkoittaa sitä, että oikeus lapsilisiin ym asumisperusteisiin etuuksiin alkaa tulopäivästä.

juu

Ei se mitään auta jos saavatkin samaa palkkaa kuin suomalaiset, kun ei niillä matalapalkoilla pärjää suomalaisetkaan vaan joutuu hakemaan kelasta asumistukea ym.
Eikä suomalaiset taida pystyä muuttamaan ulkomaille elämään kohdemaan veronmaksajien piikkiin.

Pohjoistuuli

Eihän Suomi ole mikään kone, joka tarvitsee koko ajan lisää bensaa toimiakseen. Suomi on suomalaisten ihmisten koti! Suomalaisia ei muualla juurikaan ole, eikä missään muualla ole tarjolla edes tämän kaltaista maaplänttiä suomalaisille. Miksi ajatus siitä, että Suomi on valkoinen, hyvin toimeentuleva ja rauhallinen nurkkaus Euroopassa on niin vastenmielinen ajatus, että Suomeen on pakko työntää maahanmuuttajia kehittymättömistä maista ja saada Suomen hyvät puolet romahtamaan.
Nämä kaikki asiat tulevat romhtamaan: korkea koulutustaso, veronmaksuhalukkuus, kansakunnan yhtenäisyys, maanpuolustushalukkuus, työnteonhalukkuus, luottamus poliitikkoihin, luottamus poliisiin, luottamus terveydenhoidon ammattilaisiin.
Suomeen eriytyy rikkaiden aidatut asuinalueet, maahanmuuttajien slummit ja yhä köyhtyvä keskiluokka kaupunkien liepeillä ja maaseudun haja-asutusalueilla. Ajan mittaan maahanmuuttajat korvaavat keskiluokkaisia asuinalueita kaupunkien lähiöissä ja rikkaat alkavat siirtämään asuinalueitaan kauemmaksi keskustoista. Valkoisen väestön osuus laskee koko maassa ja romahtaa kaupunkialueilla. Demokratisessa valtiossa maahanmuuttajien puolueet nousevat valtaan ja lopulta valkoisten osuus on noin 20% väestöstä hajallaan maaseudulla, osanaan maksaa veroja. Viimeisenä oljenkortena valkoiset yrittävät perustaa omia alueitaan pohjoisen kaupunkeihin ja saada niihin itsemäärämisoikeutta tai jopa itsenäistymistä Suomesta. Suomen maahanmuuttajataustainen hallitus tyrmää tällaiset tavoitteet ja lähettää Suomen maahanmuuttajista koostuvan armeijan kukistamaan kapinan ja useat valkoiset miehet tapetaan ja naiset raiskataan. Viimeistään silloin tuntemamme Suomi lakkaa olemasta.

murre riepunen

Onhan se nyt per…e ettei jo maassamme lorvivia murjaaneja pistetä hommiin, mikäli ETLA:n insinöörien mielestä heistä on valtaisa apu maamme työllisyyden hoitoon. Kuinka paljon arabeja sekä muita ählämeitä on esim. vanhustenhoidon sektorilla? Työperäinen maahanmuutto jo sanana mauton, samaan koppaan hiilijalanjälki ja eräs n- kirjaimella alkava, myös translain myötä saamme ilakoida mauttomilla sanavalinnoilla.

Ilkka Forsten

Äläs nyt, terveysasema Mehiläisen johtaja kimpaantui Puralle ja julisti että ilman maahanmuuttajia ei olisi yhtään hoivayksikköä mikä toimii.. He ovat kuulemma työllistyneet jo suuressa määrin myöskin vanhustenhoidon puolella. On siis sietämätöntä että rasismin annetaan kukkia, se on epäisänmaallista kun ei suvaitse khattia pureskelevia puikulapäitä ostoskeskusten nurkilla, sillä he ovat tosiasiassa hoivatyön ammattilaisia.

Anomaster

Hoivapuolella taitavat olla paljolti filippiiniläisiä, jotka ovat työperäisiä maahanmuuttajia, eivätkä sossuperäisiä, joten ei heidän maahantuloa vastustetakaan.

Ilkka Forsten

Niitä löytyy kaupan kassoilta, siivoojina, osa yrittäjinä ja siellä hoivapuolella niitä todellakin on.

Eka Kettunen

Etlalta on näköjään päässyt jotain unohtumaan simuloinneissaan, ehkä matka Malmöön ja Rinkebyhyn olisi auttanut hieman virkistämään muistia.

Peter Kreisler

Myös käynti Husbyssä avartaa, jos nyt sattuu selviämään matkasta hengissä.

Maxxx

Jos 44 000 tulee ja niistä 4 000 työllistyy ja 40 000 jämähtää elämään pysyvästi sosiaalitukien varaan, niin mikä on se ”nettohyöty” Suomelle? Tämän voisi ETLA julkaista seuraavaksi.

ETLA on hullujen organisaatio

Kirottu mielisairaiden ETLA. Painuisivat ite sinne kehitysmaihin senkin vajakit eivätkä toisi kehitysmaita tänne.

Joke

Etlalaiselle maksetaan hulppeaa palkaa ja hän tuottaa pelkkää sontaa. Ihmetyttää missä ihmisten itsekunnioitus on, miten kukaan kehtaa valehdella työkseen palkkansa eteen?

ihan turha lässyttää muuta.

Kun palkka on tarpeeksi suuri. Sekä vankkumaton usko siihen, että duunari laitetaan polvilleen. Tuodaan Suomeen orjia, mitkä eivät muusta tiedäkään, kuin miten olla orja.

Puolueeton

Suomessa oli v. 1800 830000 asukasta ja v. 1870 autonomian kehityttyä 1,7 miljoonaan, ja pärjäsimme hyvin. V. 1917 itsenäistyttiin ja väkeä oli jo yli 3 miljoonaa.
Etla on poliittinen järjestö, joka ei välitä historiasta. Pentti Linkolan mukaan 100000 olisi sipiva väestö Suomeen. Tultaisiin mainiosti toimeen omilla luonnonvaroilla. Söisimme riistalihaa antibioteilla hoidetun karjan sijasta.
No tuo oli melkein vitsi nykytilanteessa, jossa omien kansalaisten työvoima katoaa turhaan poliittiseen touhuamiseen. Se tulee kalliiksi ja työvoimaa halutaan lisää, vaikka ei ole tietoa, kuka ostaisi tuotettua tavaraa. Oikeistokin elää omassa massahypnoosissaan rahanahneudessa.

palkat Kelan maksettaviksi

Lukutaidottomia arvolurjuksia olisi kyllä tulossa niin pajon, että voitaisiin saman tien muuttaa puolet Suomesta jonkinlaiseksi suureksi pakolaisleiriksi.
Sen jälkeen Israelin ja Palestiinan kahakat jäisi kyllä kakkoseksi

palkat Kelan maksettaviksi

”‒ Maahanmuuton vaikutukset julkiseen talouteen ovat kuitenkin simuloinneissamme selkeästi positiivisia.”

Onkos noissa simuloinneissa otettu huomioon esimerkiksi ne demografiset erityispiirteet, jotka ovat Ruotsin kohdalla olleet jo pitkään nähtävissä ?

Naapurissa ei enää ”simuloida” vaan nykyään siellä likvidoidaan.

Ilkka Forsten

Ruotsin malli simulointiin, otettiin, maksettiin, pelättiin, toivottiin, kärsittiin, likvidoitiin, tuhkattiin ja unohdettiin. Sitten taas kaikki alusta, ja LÖFVEN pääministeriksi, kyllä hitsari tietää. Vain demarit ja vihreät osaavat tehdä politiikkaa, loput on rasisteja.

j.t

väki vähenee suomessa.on jo tutkimuksia ylikuolleisuudesta,joiden syy selvittämättä.monissa maissa on ruvettu selvittämään,k-piikkien osuutta,ylikuolleisuuteen.oma kansa piikitettiin,tilalle halutaan kolmansista maista,porukkaa.aika harva näistä on piikitetty jos kukaan.tämä on pitkän tähtäimen suunnitelma väestön vaihdosta.takana olevia voimia,voi vain arvailla.mutta aika läpinäkyvää se on kaiken sumuverhon takaa.useita tuttuja on,jotka ovat korona piikkien oireiden uhreja.paikallinen poliisi kertoi jo viime vuonna,että on poikkeuksellisen paljon kotiin kuolleita.lähes joka päivä.kuolinsyy tuntematon.

Vasemmisto sucks

Suomessa oli 1900 -luvulla vahva vasemmisto joka ihaili niin neuvostoliittoa kuin DDR:ää. Siihen kuului myös kova salailu. Vaikuttaa, että elämme tätä aikaa vielä edelleen.

ike

Tuossa väähän oikeusvaltion ja kommunismin välisestä suhteesta, jos on mennyt ohi. Kannattaa katsoa tuo Puopolo https://www.youtube.com/watch?v=XI5taR5enKc

Ilkka Forsten

Katso hallituksen kokoonpanoa, pelkkiä kommareita vaikka vähän eri nimellä.

ike

Ja sen mukaisesti talous sössitty.

Ilkka Forsten

Tuosta tuli mieleen se juttu kun venäjällä kaikki tuotantoluvut ilmoitetaan lukumäärän sijasta prosentteina, mitä silloin tapahtui mossen tehtaalla. Tehdas tuotti viikossa yhden auton, jolloin keskuskomitealle ilmoitettiin tuotannon olevan täydet 100 %. Vaatimus oli että tuotantoa on lisättävä, tehdas lisäsi tuotantoa yhdellä autolla, ja ilmoitti juhlallisesti että olemme saaneet tuotannon kasvatettua 200 prosenttiin.Ilo oli suunnaton, tuli näytettyä toteen miten pystytään kilpailemaan lännen kanssa ja kohta kaikilla on oma auto.

Anomaster

Neuvostoaikana autoa saikin jonottaa vuosia ja sen saattoi joskus saada, jos oli suhteita tai osasi lahjoa oikealla tavalla oikeita miehiä.

Vankileirien saaristo -kirjassa kerrottiin viisivuotissuunnitelmien toteuttamisesta, että kun tehtaalle annettiin tavoitteeksi tehdä hyvin suuri määrä nauloja, niin ne tekivät nupeja. Seuraavaa viisivuotissuunnitelmaa tehtäessä ei annettu tehtaan huijata, vaan määrättiinkin kappalemäärien sijaan, että niin ja niin monta tonnia nauloja. Sitten tehdas teki valtavan suuria nauloja saadakseen tonnimäärän täyteen helposti.

Samaisessa kirjassa kerrottiin muistakin erikoisuuksista neuvostosysteemissä. Junaliikenteen kapasiteetti oli politrukkien mielestä riittämätön, joten he päättivät, että tuplataan vaunumäärät vetureille. Insinöörit varoittelivat, että veturit hajoavat. Politrukit ampuivat insinöörit vastavallankumouksellisina ja toteuttivat loistavan suunnitelmansa kuljetuskapasiteetin tuplaamiseksi. Sitten veturit hajosivat.

Sain tuon kirjan ostetuksi Tukholmasta 70-luvun puolivälissä suomenkielisenä. Sen ajan suomettuneisuuden politiikan vuoksi suomalaista kustantajaa ei löytynyt, mutta ruotsalainen kustantaja julkaisi sen suomenkielisenä. Tällainen voi kuulostaa nykynuorten korvissa omituiselta, mutta se oli sitä aikaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Ilkka Forsten

Höyryveturien aikakaudella junan kuljettajan oli tärkeää oppia eräs huuto. Se kuului näin. ” Arvi, paa käyriä puita pesään, tulee kurvi.” kaikki ymmärtävät ettei veturi käänny mutkasta jos pesässä on suoria puita..

Niin ikään on hyvä muistaa tullessaan yksiraiteiseen tasoristeykseen, ettei ole mitään syytä katsoa molempiin suuntiin jos aikoo ylittää sen. Yksi suunta riittää. Yhdellä raiteella ei voi tulla junaa kahdesta suunnasta.

Sitten on suuremman problematiikan aika, ja se kuuluu näin. Mehän tiedämme että villapaita kutistuu pesussa, mutta miksi lampaat ei kutistu pellolla kun tulee sade. Samaa villaahan siinä on ? 🤔

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Anomaster

Olisit oiva politrukki – homma on hanskassa. 😉

Jussiboy

Lue nyt itse vielä kerran oma kirjoitelmasi. Et usko siihen itsekään. On se niin huikaisevaa salaliittoteoriaa. Jos tuohon uskoo, niin jotain on kirjoittajasta mennyt vikaan. Tai kommentti on kirjoitettu ihan vain piruillessaan eikä niin vakavasti otettavaksi.

Anomaster

Mikäs tuossa oli salaliittoteoriaa? Hän kertoi tapahtumista.

juu

Kun ”jussiboyt” sanoo että joku asia on salaliittoteoriaa, niin sillon tietää että se on totta.
Sama kun ne ”faktantarkastajat”, pitää kääntää heidän höpinänsä toisinpäin jos haluaa totuuden kuulla.

karttakeppi

Asiantuntija: Nuoret eivät saa kouluissa enää tarvitsemaansa opetusta – Kotimaa – Ilta-Sanomat

Tuossa jutussa on toinen silmä suljettuna ja toinen korva lukossa.
Venekään ei pysy pinnalla jos vain puolet rei’istä tukitaan.

juu

Toinen mitä on täällä paljon halvat parturit, etniset ravintolat ja kaupat.
Käykääpä joskus vaikka Kontulan ostarilla, ei siellä paljon muuta enää olekaan.
Mutta miten voi kannattaa joku vesipiippukahvila isossa kalliissa tilassa jossa ison ketjun esimerkiksi picnic ja burger king ei menesty ja lopettaa hetkessä? Tai sitten 10-15 euron parturi tilassa jossa edes Postilla ei ole varaa olla vuokralla?
Ja niitä pizzojakin tosiaan myytiin pitkään 2,99 / per lätty

palkat Kelan maksettaviksi

Basaaribisneksen kannattavuus lienee varmistettu tulonsiirroilla.

Eipä siis ihme että rahaa ei tahdo riittää esimerkiksi sairaanhoitajille.

Ilkka Forsten

Mina arvatta, joku maksa vuokra, ei ola yrittaja mahmoud turhala rasitettu, hän ola huva tekeman tyo halvala..

Jussiboy

Onko nyt Ilkalla jo luiskahtanut pullon puolelle? Muuten kirjoitat aina silloin tällöin ihan asiaakin. Vai oliko pelkkä provo. Onnistuit minä provosoiduin. Pysyttele niinä suhteellisen järkevissä kommenteissa.

Ilkka Forsten

PR ovo, sitähän se. En luiskahda pullon puolelle koska olen ollut täysraitis 32 vuotta. Sitä ennen kyllä olisin voinut luiskahtaa mihin tahansa, sen verran tuli mentyä ilman mitään promillerajaa.

seant

Mistä näitä ennustajia, tulee joita pidetään viisaana, Jyrki Katainen sanoi toistakymmentä vuotta sitten, että Suomi tarvitsee 1,8 miljoonaa maahanmuuttaja 2020 mennessä, ei ole tullut, eikä Suomi ole kaatunut Al Core ennusti aikoinaan, jäämeri olisi tänä päivänä sula, mutta ei ole, jäätä enemmän kuin monena aikaisempana vuonna jne. Suomen pitäisi päättää kuinka monta ihmistä max Suomessa saa olla, kuten Sveitsi on päättämässä 10 miljoonaa Tanska on pienenä maana estää täysin ns. haittamaahanmuuton ja yleensä väestön kasvun maahanmuutolla. Unkari on omilla päätöksillä saanut syntyvyyden lisääntymään jne. Tällä hetkellä monet isot firmat käy ns. muutosneuvotteluja, joissa on tarkoitus potkia turhaa porukkaa pois, saati kohta kuntien ja valtion hallinnosta pakko potkia myös turha porukkaa pois, sillä veronmaksajien rahat ei kerta kaikkiaan riitä.

Jussiboy

Unkari on saattanut itse päättää syntyvyydestä mutta ei omilla rahoilla vaan EU- tukirahoilla. Aikaisemmin te sanoitte, että Suomi maksaa Italian ja Espanjan velat, nyt te maksatte unkarin lapset.

juu

Pientä on jonkun Unkarin jäädytetyt eu tuet, kun tässä jatkuvasti elätetään koko afrikkaa, lähi-itää ja etelä-eurooppaa, ja nyt tietysti Ukrainaa vielä kaupan päälle.

Peter Kreisler

Ihan hyvin tuolta tulee se Etlan logiikka ilmi, työvoiman pitää Etlan ja työnantajien mukaan olla mahdollisimman edullista tai ainakin pudottaa myös suomalaisen työntekijän työn hintaa.
Tosin mitä käytännössä tapahtuu onkin sitten aivan toinen juttu, oikea todellisuus ei toimikaan kuin tietokonepeli ja oikeat ihmiset saattavat huomata huijauksen tai jopa vaatia itselleen palkkaa ja oikeuksia.

Lukija

Erikoinen raportti… tähän astinen kokemuksemme maahanmuutosta taitaa kertoa sellaista, että kehitysmaista tulijat jäävät pääsääntöisesti tukien varaan ja heitä on liian paljon… ja kehittyneistä maista tulevat kyllä työllistyvät hienosti ja pärjäävät omillaan, mutta heitä on liian vähän…

Mikä on syynä yllämainittuun vinoutumaan ?
Nähdäkseni suurin syy on liian korkea kokonaisverotus joka on seurausta mm. ”ylikehittyneestä” hyvinvointivaltiosta…

Suomihan saavutti hyvinvointivaltion ”statuksen” jo 1980-luvun alkupuolella, mutta hyvinvointivaltion kehittämistä on jatkettu kustannuksista piittaamatta joka on nostanut kokonaisverotusta ja lisännyt muuta regulaatiota. Nykyinen ”hyvinvointivaltiomme” on verotettu ja säännelty siihen pisteeseen jossa on joissakin tapauksissa jopa ”järkevää” olla tekemättä työtä…

Miksi hyvinvointivaltion kehitystä on jatkettu kustannuksista piittaamatta?

Varmistaakseen valintansa on poliitikkojen annettava omille äänestäjillensä lupauksia (esim. vappusataset, lapsilisien kasvattaminen, eläkkeiden korotukset) jotka kasvattavat valtion menoja…ja nostavat verotusta…

Yksi lempilainauksistani on Margaret Thatserilta: Sosialismissa on se vika, että niiden toisten rahat lopulta loppuvat.

No, ”meidän toisten” rahat on loppuneet… ja nyt alkaa sen ”hyvinvointivaltion” purkautuminen, joko hallitusti tai hallitsematta…

Jaska

Väärin laskettu, muuttujia ei ole otettu huomioon. Kaikki laskelmat perustuu vain toiveisiin ja harhoihin ja siihen luuloon, että kaikki jatkuu maahanmuuton avulla kuten ennenkin.

Juukeli

Etlat ja sitrat lopetus heti

Letunviuhake

Juuri näin!

Nationalisti

Etla on globalistijärjestö ja heille väestönvaihto ei ole mikään ongelma.

” Myös vaikutukset julkiselle taloudelle olisivat positiivisia.”
Ai niinkö?
Tästä rohkenen olla eri mieltä.
Mites kun pk-seudulla noin puolet Kelan työttömyysetuuksista menee vieraskielisille, niin miten se hyödyttää julkista taloutta?
Miksi kukaan valkoinen eurooppalainen muuttaisi korkean verotuksen Suomeen töihin?
Se olisi jo nyt mahdollista, mutta jostain kumman syystä näin ei tapahdu.
Sen sijaan sosiaaliperäistä maahanmuuttoa tapahtuu senkin edestä.

Jos haluaa edistää suomalaisen työntekijän oikeuksia ja panostusta lapsiperheisiin ja sitä kautta syntyvyyteen, suosittelen äänestämään Sinimustaa liikettä.

Anomaster

Johan pitkin Eurooppaa alkaa tulla innokkaita huippuosaajia elättämään Suomen suvakkien vieraita, jotta saisivat kunnolliset tuet ja edut jatkossakin.

juu

Samaa tuubaa ne aina vaan tarjoaa.
Luulisi nyt jo tietävän että maahanmuutto ei mitään auta, jos ja kun tulijat saa tukia niin paljon ettei töihin edes kannata mennä.
Ainoa mikä lisääntyy on pimeät ja tappelevat taksikuskit.

Letunviuhake

Juu kiitoksia, emme tarvitse enää ongelmamuuttoa Suomeen yhtään!!!

Horace Smith

No älä nyt. Afrikastahan tulee jatkuvasti raketti-insinööriä ja lääkäriä kumiveneet pullollaan. Ne pitää vaan ensin opettaa lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan, niin saadaan hyviä kansalaisia Suomeen. Siis vain jos poikien seksuaalinen hätätila ei ole kovin paha. Mutta kyllä sitä linnatuomionkin jälkeen voi rakettisuunnitteluhommiin mennä.

Ilkka Forsten

Hizbollahin raketti-insinöörin viimeisin luomus. Lämpöhakuinen jihad ohjus, joka laukaistaan koulun pihalta vastaiskun välttämiseksi. Ongelmana on ettei sitä voi käyttää nortti leuassa, sillä hakupää ohjaa töttörön laukaisijan omaan kupoliin. töttörön laadukas materiaali kantaa länsimaissa nimeä valurautaputki, joita löytyy LVI liikkeistä WC tuotteet hyllyn kohdalta. Muutkin tarvittavat materiaalit ovat saman liikkeen tarjontaan kuuluvia, ne löytyy sieltä missä liuotinaineet ja muut tulenarat nesteet säilytetään. Tulitikut joutuu hakemaan R- Kioskilta.

Jussiboy

Oliko tuo huumoria? Jos oli, niin minä olen sitten hyvin ikävä ihminen, kun se ei naurattanut sitten tippaakaan

Ilkka Forsten

Huumorin kukka on kaunis kukka, mutta se ei kasva kaikkien kedolla. Suosittelen että liimaat takin selkään tarran jossa on teksti. ” Minulla ei ole aivoja, käytä omia.”