Kotimaa Talous

Etla: Venäjän-viennin loppuminenkaan ei riitä suistamaan Suomea talouskriisiin, ei edes energiakriisiin

Etlan tänään julkaistun Venäjä-analyysin ovat kirjoittaneet Etlan tutkija Johannes Hirvonen (vas.), tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö ja toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Suomen Venäjän-viennin pysähtyminen pudottaisi Suomen bruttokansantuotetta vain runsaalla prosentilla, arvioi Etla (Elinkeinoelämän tutkimuslaitos) tänään julkaistussa Venäjä-analyysissa. Prosentin bkt-pudotuskin tapahtuisi vain siinä tapauksessa, että yritykset eivät löytäisi korvaavia markkinoita. Tuonnin samanaikainen voimakas väheneminen Venäjältä lisää ongelmia, mutta vaikutukset riippuvat siitä, missä määrin yritykset pystyvät löytämään uusia korvaavia markkinoita ja hankintakanavia. Etlan arvio on, että pelkästään Suomen ja Venäjän välisten, jo vuosia pienentyneiden, talousyhteyksien katkeaminen ei riitä aikaansaamaan talouskriisiä tai taantumaa Suomessa.

Suomen ja Venäjän välinen liiketoiminta on vuosien mittaan selvästi hiipunut. Väheneminen koskee niin maiden välistä kauppaa kuin tytäryritysten kautta tapahtuvaa paikallista läsnäoloakin. Vielä 2010-luvun alussa Venäjälle suuntautuva vienti synnytti Suomessa arvonlisää, joka vastasi runsasta kahta prosenttia Suomen bkt:stä.

Nykyään Suomen Venäjän-viennin osuus on enää niin pieni, että jos vienti loppuisi – eikä tulisi muita reaktioita – ei Suomen bruttokansantuote putoaisi kuin runsaalla prosentilla. Arvio ilmenee tuoreesta Etla-Muistiosta Venäjän merkitys suomalaisille yrityksille (Etla Muistio 105), jonka ovat laatineet Aki Kangasharju, Jyrki Ali-Yrkkö ja Johannes Hirvonen.

– Tämä reilun prosentin bkt-pudotuskin tapahtuisi vain sillä oletuksella, että yritykset eivät onnistuisi löytämään lainkaan korvaavia markkinoita. Todennäköisempää kuitenkin on, että ainakin osittain korvaavia markkinoita löytyisi, toteaa Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

– Suomen ja Venäjän väliset talousyhteydet ovat 2010-luvulla kuihtuneet niin paljon, että uusien sanktioiden myötä edelleen vähenevät yhteydet eivät saa enää aikaiseksi talouskriisiä Suomessa. Taantuma edellyttäisi sodan eskaloitumista, energiakriisin syvenemistä ja nykyistä laaja-alaisempia tekijöitä. Kasvun hidastumiselta ja inflaation kiihtymiseltä ei kuitenkaan voida välttyä, arvioi Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Raaka-aineiden ja energian tuonnin ehtyminen toisi hetkellisesti ongelmia

Tuonnin kautta Venäjän merkitys Suomelle on suurempi. Tuonti Venäjältä on nykyisin noin tuplasti suurempaa kuin vienti, joten tuonnin voimakas vähentyminen voisi aiheuttaa vakaviakin ongelmia Suomen talouteen. Vaikutusten suuruus riippuisi siitä, missä määrin yritykset pystyisivät löytämään korvaavia hankintakanavia.

Tuontihyödykkeet ovat valtaosin raaka-aineita ja vähän jalostettuja tuotteita. Esimerkiksi Suomen metsäteollisuuden käyttämästä puuraaka-aineesta kymmenen prosenttia hankitaan Venäjältä. Myös raudan ja teräksen tuonnin putoaminen voisi aiheuttaa ongelmia. Suomen tuontiriippuvuus koskee erityisesti öljyä ja muita energiatuotteita.

Maakaasun ja sähkön osalta Suomi pystyisi todennäköisesti löytämään vaihtoehtoisia markkinoita, Etla arvioi. Suomen maakaasuntuonnista noin viidesosa tuli viime vuonna Virosta ja määrää voitaisiin helposti kasvattaa.

– Sähkön osalta Venäjän tuonti voitaisiin todennäköisesti korvata pohjoismaisilla vaihtoehdoilla, tosin sähkön korvaaminen nostaisi kustannuksia. Öljyn tuonnin loppumisella olisi suuremmat vaikutukset, mutta jollain aikavälillä vaihtoehtoisia hankintakanavia löydettäisiin, arvioi Etlan Jyrki Ali-Yrkkö.

Sodan vaikutuksia Euroopan ilmastopolitiikkaan on jo spekuloitu, kun länsi pakotteineen pyrkii eroon Venäjän öljystä ja kaasusta.

– Venäjän aloittama hyökkäyssota todennäköisesti nopeuttaa Suomen ja koko EU:n irrottautumista Venäjältä tuotavasta fossiilisesta energiasta ja kiihdyttää uusien energialähteiden käyttöönottoa sekä niihin liittyvää t&k-toimintaa, toteaa Etlan Aki Kangasharju.

Venäjällä toimii paljon suomalaisfirmojen tytäryrityksiä – vaikka määrä onkin laskenut

Moni suomalainen yritys on jo ehtinyt ilmoittaa vetäytyvänsä kokonaan Venäjän markkinoilta Ukrainan sodan takia. Vaikka suomalaisten tytäryritysten toiminta Venäjällä on viime vuosikymmenen kuluessa supistunut lähes kolmasosalla, on toiminta edelleen mittavaa.

Tuoreimpien tietojen mukaan Venäjällä toimii lähes 300 suomalaisyhtiön tytäryritystä, joiden henkilöstömäärä ja liikevaihto ovat tosin supistuneet viime vuosikymmenenä. Euroissa mitattu liikevaihdon pudotus on ollut peräti 40 prosenttia. Tuoreimpien tietojen mukaan Venäjällä toimivat tytäryritykset tuottivat liikevaihtoa 6,5 miljardia euroa.

Suomessa sen sijaan toimii vain harvoja venäläisten yritysten tytäryrityksiä, ja niiden määrä on pienentynyt puolella viime vuosikymmenen aikana. Nykyisellään tytäryrityksiä toimii Suomessa vain parisen kymmentä, ja niiden määrä ja merkitys Suomen kokonaistalouden kannalta on pieni.

 

Lähde Etla

22 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
EU voittaa aina

Suomella on maailman paras valuutta euro ja laiskojen suomalaisten tilalle on haettu ahkeria pakolaisia. Suomi kyllä pärjää kun vaan lisää maahanmuuttoa ja pridettää. Homoilla ja mamuilla tämä maa menestyy.

Rami
Rane

Joo, ei suomelle tule vaikeuksia, hehehehe, suomi on rikas maa. Kehitysapua pitää lisätä ja EU.lle maksaa vapaaehtoisesti enempi kuin vaaditaan. Natojäsenyyskin maksaa, mutta meillä on varaa. Halvan ruoan aika on kuulemma ohi, syödään vähempi ja kyhjötetään kylmissä huoneissa täällä maailman onnellisimmassa maassa, eli hölmölässä.

Kellokkaat

Nin, ei kai meille mitään kriisiä tule, mutta hinnat nousee. Köyhille tulee nälkä. Tavaraa ja energiaa on mutta se hinta on toinen kuin nyt. Polttoaine on syksyllä sielä kolmen litran paremmalla puolella ja lautatavarakin maksaa ihan toista kuin nyt. Onneksi sähkötarvikkeita saa vielä euroopasta tilattua.

Noiden hyypiöiden on hyvä hymyillä kun ne tienaa kuussa sen mitä me taviksetvuodessa.

Matti Meikäläinen

EU:n johto pyytää kansalaisia laskemaan kotiensa lämpötilaa Venäjän kaasuriippuvuuden vähentämiseksi. EU:ssa suunnitellaan seuraavaa tukipakettia. Jos nämä eivät herätä ihmisiä huomaamaan mikä valuvika tuossa EU:ssa on niin luoja meitä auttakoon. Dark Winter is coming.

Juha

Heh. Suomaan kansa saa nyt yhtäkkiä käyttääkkin suoturvetta lämmitykseen, kun ensin ajettiin pienyrittäjät konkurssiin.

Suomaalaisen kauppalasku on noussut 20 % ja autoilun polttoainekulut ja sähkö samoin. Pientuloinen suomaalainen ei pysty enää pienenevällä palkalla elättämään perhettään, mutta onneksi saadaan maahanmuuttajia laskemaan palkkatasoa.

https://youtu.be/VEuSZvkR5Wc

Jatkuvaa EU kusetusta ja rahaa viedään täältä globalistieliitin taskuun kiihtyvään tahtiin ja nämä nauravat koko matkan pankkiin asti.

Yhä uudestaan 99.9 % Suomaan kansasta äänestää samat EU satraapit ja isänmaapetturipuolueet valtaan.

Ja kusetus jatkuu..

Niin aina

Niinhän on höpötetty tekemään -70 luvun öljykriisistä lähtien. Muistan miten TV-infossa mies harmassa takissa haastetteli pariskuntaa ja sanoi:”Teillä on täälä mukavan viileää. Paljonko sisälämpötilanne on?”. Ja pariskunta vastasi 18 astetta.

Jos asunnossa on alle 23 astetta niin sielä on kylmä. Siksi pidän asunnossa +24 astetta. Sitäpaitsi, se on alin lämpötila jossa hometta ei pääse muodostumaan koska lämpövirta ulospäin on riittävän voimakasta.

Pave

Suomi kuuliaisena laskee ensimmäisenä, ja oma-alotteisesti kaksi kertaa enepi kuin muut. Italialaiset laskee setelinippuja ja nauraa tyhmille suomalaisille ja vääntää patterit kesälläkin täysille.

Blig Bling

Saamme katkaistua Venäjän napanuoran huomattava vähäisillä negatiivisilla vaikutuksilla omaan yhteiskuntaamme. Monella muulla maalla on vaikeampaa, mutta on hyvä, että Ukrainan sota sai nyt ns. kylmän sodan loppumisesta alkaneen itsepetoksen kuplan puhkeamisen ja maailma tulee tämän jälkeen olemaan parempi paikka… ainakin meille lännessä.
Venäläiset voivat tietenkin olla vähän eri mieltä, mutta se ei vaakakupissa taida paljoa painaa, mitä mieltä venäläiset mistäkin ovat, ainakaan ennen kuin Putin on poissa ja uudet tuulet puhaltavat idässäkin.

Jussi J.

En oikein tajua toimittelija Kiemungin jutun tarkoitusta. Onko jutulla pelkkä propagandistinen tarkoitus vai etkö todellakaan ymmärrä mitä OIKEASTI tapahtuu? Suosittelen lukemaan sen ”the great reset”in, niin tajuaisit edes jotain. Aikoinaan maatalous ajettiin tarkoituksellisesti alas juurikin idän kaupan kiellon takia, eli kun liityimme EU:in. Nyt USAn pankkiirit vaativat loputkin idänkaupat stoppiin. Tavan kansalainen ei tajua sitä, että EU on USAn kilpaileva talousalue, joten ongelmat täällä lisäävät heidän tulojen kohoamista. Esim. Suomen idänkauppa Venäjälle on vähentynyt radikaalisti MUTTA taasen samassa suhteessa lisääntynyt USAn kanssa. Toiseksi, joka päivä, EU ostaa energiaa 1 miljardilla eurolla Venäjältä joko kaasuna tai öljynä….Myös tänäänkin….

Juha

Heh eiköhän globalistinen rahaeliitti ole isänmaattomia ja tekevät tiliä siellä missä löytyy hölmöläisiä huijattavaksi.. niinkun täällä Suomaassa.

”Yli kolmasosa suurten energia- ja kaivosyhtiöiden omistamista tytäryhtiöistä toimii maissa, joissa yrityksen tilinpäätöstiedot eivät ole julkisesti saatavilla”

99.9% Suomaan kansasta haluaa, että niitä kustaan jatkuvasti silmään. Vain n 5000 on hereillä, mutta meille tämä on ollut tuskallista katsella kuinka hulluus on vallannut Suomaan vaippanaamakansan. Kasvakaa jo vihdoin aikuisiksi. vaippaikäiset. On se tietty hyvä pitää vaippaa naamalla kun teitä kustaan koko ajan ja jatkuvasti silmään..

https://www.iltalehti.fi/talous/a/201702152200071382

Kata

USA sulki Joen eka työpäivänä Keystone Pipelinen joten mistä se korvaava öljy sinne tulee?Miksi gallonan hinta hipoo jo muutamissa osavaltioissa 8 dollaria?
https://www.foxnews.com/us/former-keystone-pipeline-worker-says-us-energy-crisis-is-result-of-bidens-policies-we-tried-to-warn-you

Ja sitten Joe selittelee hintoja Ukrainan tilanteella…tämä alkoi jo siis hänen ekana office-päivänään.Tiesikö mitä allekirjoitti…?? 😀 Nääs vihreää siirtymää sielläkin!
Inflaatio korkein 40 vuoteen…kaikki tämä vuodessa.Kuluttajahinnat nousi tammikuussa 7.5% ja yhä nousee.Kauppojen hyllyt tyhjinä….ei käy kateeksi jenkkejäkään.
Mutta Joe sanoi että kaikki on paremmin kuin koskaan. 😀 Nänsi taputti kamalasti.

Joella on huoli vain että montako trans-oletettua on WH:ssa.
Eli me matkimme kaikessa tätä sekopolitiikkaa.

vesku

Tuli seilattua lähes koko 70-luku ns. tankkereilla , laivoilla , rahdaten öljyä PERSIAN LAHDELTA, Niin Suomeen, Jenkkeihin, Kanadaan,,,,samoin Algeriasta, Libyasta, Syyriasta,,,,nyt kannattaisi esim. FORTUMIN, ENTISEN NESTEEN , KOTOMAISILLA TANKKEREILLA HAKEA HALPAA ÖLJYÄ ARABEILTA, eli KAAPUMIEHILTÄ,,,,siellä PERSIAN LAHDELLA RAAKA ÖLJY ON HALVEMPAA,,,ei se reissu kestä kuin noin 2.5 -4kuukautta,,,,öljyä tarvitaan huoltovarmuuden vuoksi vielä vuosia,,,,,

Juha

Kovasti kyllä yrittävät saada talouden kuralle EUn ja USAn johdolla. On varauduttava pula-aikaan, sitä näyttäsi Suo-maan kansa kaipaavan

seant

Sähköä tulee tällä hetkellä 1222 MW teholla Venäjältä jo tämän katkaisu tekisi suuria vaikeuksia.Helsingin aikoo lopettaa jo parin vuoden päästä kivihiilivoimalat ja kaasulla korvata puuttuva lämpö, taitaa jäädä toteutumatta jos kaasun tulo loppuisi.

ike

En tiedä yhtään hyvää päätöstä jonka punavihreä hallitus olisi tehnyt. Oikea paikka hallitukselle olisi jalkapuu torilla. Ajattelin tosin että ei kai niitä voi talvella siihen laittaa mutta sitten ajattelin uudelleen että ovathan sallineet bensiinin ja öljyn ja sähkönkin hintojen nousun keskellä talvea ilman mitää verotuksen kompensaatiota. Joten torille vaan. Tulee vaan mieleen tuo suomen energiavarojen kriminalisointi, turve esimerkkinä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Media Prosumer

Ehdottommasti järkevin sisäpoliittinen toimenpide-ehdotus tällä vuosituhannella.

Perrrkele

Ei tietenkään suista talouskriisiin koska me ollaan oltu siinä tilanteessa jo 2008 saakka 🤣 Eroon EU:sta ja jenkkien talutusnuorasta niin saatetaan joskus noustakin tästä suosta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Perrrkele
Zardex

Jee, jee. Taaskaan ”ei koske Suomea”. Suomi pärjää ilman lannoitteita, Viljaa ja polttoainettakin aivan loistavasti. Me voidaan puunkuoria seuraavana talvena syödä jee!

Kata

Täytyypä katsoa onko pettuleipään enää reseptiä….ai niin ei ollutkaan mitään hätää!Kiesus näitä asiantuntijoita siellä sun täällä.

ike

Kohta voit luopua noista puunkuoristakin kun EU sosialisoi Suomen metsät. Nyt sitten vaan odottelemaan uutta eurooppalaista tukipakettia, kyllä se sieltä tulee ja taas on Suomi maksumiehenä. Koska tuosta hallituksesta päästään eroon. Keinot vapaat.

pää määrää

Taas poliittinen tutkimus. Ollaan jo energia kriisissä, sähkön ja polttoaineiden hinnat osoittavat sen.
Jos kauppa Venäjälle toimisi bruttoksansantuote olisi 1970 luvun tasolla 5%-yksikköä korkeampi. EU maksu ja tuet muille jäsenille jäisivät pois.