Eurooppa Maahanmuutto Muu maailma

EU-maat valmistautuvat lähettämään tuhansia laittomia siirtolaisia takaisin Puolaan, jossa he voivat saada kansalaisuuden jo vuoden kuluttua

Tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla marraskuussa 2021. Kuva: Flickr.

Puolalla on iso ongelma. Maa on jo pitkään vastustanut laitonta maahanmuuttoa tai siirtolaiskiintiöitä, mutta joutuu lähitulevaisuudessa ottamaan vastaan mahdollisesti tuhansia laittomia siirtolaisia, jotka voivat saada Puolan kansalaisuuden jo vuoden kuluttua.

Ongelma liittyy Valko-Venäjän päätökseen sallia tuhansien siirtolaisten siirtyminen Puolan alueelle viime vuosina, mitä Puola on kuvannut eräänlaiseksi ”hybridisodankäynniksi”. Vaikka nämä siirtolaiset käyttivät Puolaa useimmiten kauttakulkumaana, Puola on edelleen ensimmäinen EU-maa, johon he astuvat Euroopan unionin sisällä. Tämä tarkoittaa, että kaikilla EU-mailla on oikeus lähettää kyseiset siirtolaiset takaisin Puolaan.

EU-maat ovat jo siirtäneet Puolaan 353 ulkomaalaista neljän viime kuukauden aikana, mukaan lukien 76 ulkomaalaista, jotka ylittivät laittomasti Puolan ja Valko-Venäjän välisen rajan. Suurin osa heistä, eli 229 on lähetetty takaisin Saksasta, 27 Norjasta ja 25 Ruotsista. Seitsemänkymmentä Puolan ja Valko-Venäjän rajan laittomasti ylittänyttä siirtolaista on tullut takaisin Saksasta ja kuusi Ranskasta.

Puolan on pakko ottaa siirtolaiset vastaan Euroopan parlamentin vuonna 2013 antaman niin sanotun Dublin III -asetuksen vuoksi. Asetuksen mukaan, kun on todistettu, että henkilö on tullut EU:n jäsenvaltioon laittomasti kolmannesta maasta, EU:n jäsenmaa on vastuussa henkilön kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä.

Maahanmuuttaja lähetetään takaisin myös silloin, jos hän on jättänyt hakemuksen yhdessä EU-maassa ja lähtenyt sitten toiseen maahan odottamatta päätöstä. Näin käy monille ihmisille, jotka tulevat laittomasti Puolaan ja hakevat turvapaikkaa väittäen, että heidän oli pakko paeta kotimaastaan.

Kymmenestä satunnaisesti valitusta tapauksesta, jotka koskivat Saksasta Puolaan lähetettyjä ulkomaalaisia, yhdeksän heistä jätti turvapaikkahakemuksen tai ilmoitti haluavansa jatkaa aiempaa menettelyä. Kaksi heistä sai suojelua, kaksi tapausta on vireillä, ja viisi pakeni jälleen.

Valko-Venäjän vastaisella rajalla siirtolaiskriisistä kärsineelle Puolalle tämä tarkoittaa sitä, että se ottaa jälleen vastaan tuhansia siirtolaisia.

Ukrainan sodan ja sieltä tulleen pakolaisaallon vuoksi Puolan hallitus pyysi, että maahanmuuttajien palauttaminen keskeytettäisiin väliaikaisesti heinäkuun loppuun asti. Tämän jälkeen Puola on velvollinen ottamaan vastaan ”omat siirtolaisensa”.

”Suurin osa näistä siirtolaisista on Irakin ja Afganistanin kansalaisia”, sanoo rajavartiolaitoksen esikunnan tiedottaja Anna Michalska.

Maahanmuuttajien saapuminen on suuri logistinen ongelma myös siksi, että viranomaisten on aloitettava hallinnolliset työt heidän majoittamisekseen. Lisäksi Puolan on katettava siirtolaisten ylläpitokustannukset sekä heidän päivärahansa ja sairausvakuutuksensa.

”Puolan sijainti ja pitkä EU:n ulkoraja, tarkoittaa sitä, että ulkomaalaiset ylittävät rajamme, vaikka he eivät aio jäädä tänne”, Michalska sanoi ja lisäsi, että ”jos siirtolaiset onnistuvat pääsemään Länsi-Euroopan maihin, heidät lähetetään lopulta takaisin Puolaan.”

Puolassa maahanmuuttajat saavat taloudellista tukea, jonka ansiosta he voivat saada täydet asumiskustannukset. Jo vuoden kuluttua maahanmuuttajat voivat saada Puolan kansalaisuuden.

Lähde: Remix

15 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Meille mahtuu

Tervetuloa mätäsuomeen, täällä jo feministit läähättää kiiman kourissa ja kutoo tulijoille jouluksi villasukkia. Tulijat paiskaa villasukat roskiin ja raiskaa feministien isättömät tytäret kiitokseksi. Kaikki hyvin, kumpikin osapuoli saa mitä tahtoo.

Sari Saarela

Lisäksi Puolan on katettava siirtolaisten ylläpitokustannukset sekä heidän päivärahansa ja sairausvakuutuksensa.”
Näiden onennonkijoiden tulo saadaan satavarmasti puolitettua jo sillä, että kaikki ilmaisen rahan jakaminen niille lopetetaan. Siihenhän ei nimittäin mitkään kv-sopimukset velvoita.

Anomaster

Vettä ja leipää sekä kurja koju tai huone on minimi.

Ja nevö come back!

Kulkusten poisto ja paluulippu kouraan.

Voitto Ikunen

meillä on hiirenloukut toimineet rajattomasti.
tuholaiset kannattaa hävittää.

Anomaster

Toimisiko isokokoinen hiirenloukku, jossa olisi syöttinä kela-gold?

Kukavaan

Termin ”siirtolainen” käyttö tässä yhteydessä rinnastaa Puolan kautta EU:n alueelle kutsumatta ja ilman matkustusasiakirjoja tunkeutuneet henkilöt laillisiin siirtolaisiin eli laillisesti asuinmaataan vaihtaviin.

Jos suomalainen yrittää päästä siirtolaiseksi esimerkiksi Australiaan, USA:han, Kanadaan tai Uuteen Seelantiin, niin seula on tiukka. Tarvitaan selvityksiä taustasta, rikostaustaa ei saa olla, pitää olla sopivan ikäinen, työpaikka pitää olla odottamassa, omaa rahaa pitää olla mukana, pitä täyttää koulutusvaatimukset, osata kohdemaan kieltä tai kieliä, terveys tarkistetaan, haastatteluissa selvitetään sopivuus kohdemaahan. Haastattelussa maahanpyrkijä on täysin haastattelijan armoilla. Muutto kyseisiin maihin ei todellakaan ole rajalla tehtävä ilmoitusasia.

Valtamedia on sanalla ”siirtolainen” pyrkinyt luomaan mielikuvan laillisesta maahanmuutosta. Kyse on maahantunkeutujista.

Jos valtamedian tulkintaa siirtolaisuudesta käytetään, niin silloinhan jopa Ukrainaan tunkeutuneet Venäjän armeijan sotilaat ovat siirtolaisia.

Tyypillistä kehitysmaalaisuutta

Taas potkupallopelissä alkaa marakattien vihellyskonsertti, kun heidän mielestään vääräuskoinen koskee palloon. P.S. Jussi-pussikin voisi laittaa tv:n päälle, ettei ala taas jauhamaan tuubaa..

Löhveni

Kehitysmaamuslimeja halutaan länsieurooppaan vain suvakkien juhlapuheissa. Oikeesti kukaan ei halua heutä maahansa

Aatu H.

Marakateille tyypillistä vähä-älyistä sikailua odotettavissa tänään Ranskassa. Toivottavasti poliisi vastaa kovilla otteilla ja nykyistä kyynelkaasua voimakkaammilla kaasuilla. Kovat vaan poliisien konekiväärien piippuun!

Ilkka

Voimmeko me nyt sitten lähettää kaikki 2015 tulleet takaisin ruotsiin, josta ruotsi voisi lähettää ne tanskaan, tanska saksaan ja saksa puolestaan italiaan ?

Hessu-74

Taitaa olla myöhäistä Suomen kansalaisiahan nuo moniosaajat jo on 🙁

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Hessu-74
Vieraslaji sucks!

Sosiaalietuudet ja muut taloudelliset vetovoimatekijät Puolassa ovat huomattavasti pienemmät kuin esim. Pohjoismaissa, joten marakatit eivät todellakaan jää Puolaan, vaikka ne sinne pakolla kärrättäisiinkin.

juu

Hallitushan haluaa juuri nostaa ”turvapaikanhakijoiden” saamaa rahaa noin 200 eurolla kuukaudessa.
Ja siitä kai jo päättivät että laittomasti maassa olevat on oikeutettuja sairaanhoitoon muuhunkin kuin kiireelliseen, ja ihan ilmaiseksi siis.
Täällä ei suomalaisetkaan pääse lääkäriin tai hammaslääkäriin edes kiireellisissä vakavissa tapauksissa, mutta hei hoidetaan ensin koko muu maailma varsinkin rikolliset ilmaiseksi.
Ihan kokemuksesta voin sanoa että julkiselle hammaslääkärille ei enää yksinkertaisesti pääse, ja sitten varaton köyhä saa kelasta ”palveluseteleitä”.
Mutta siellä yksityisellä sitten kun vaikka kuinka piti olla että menee palveluseteleillä kelan korvattavaksi, niin eipäs sitten kela korvaakaan kun pienen osan.
Siinäpä sitten makselet 400 euroa joka kasvaa perintäkuluja parin viikon välein..
Tässä maassa suomalaisille ei toimi enää mikään, paitsi tietysti verotus.

Jukka

Kokemusta on nopeaan kunnalliseen hammashoitoon pääsystä Espoossa. Ei onnistu. Kymmeniä vuosia olen maksanut veroja, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Asylum-sanalla tunkeutunut hottentotti pääsee pikasesti maksusitoumuksella yksityiseen, vaikka ei ole maksanut senttiäkään verorahoja. Hänellä on rajoittamaton ihmisoikeus!