Kotimaa Politiikka Talous

EVAn Arvo- ja asennetutkimus: Pessimismi Suomen tulevaisuuteen on kasvanut

Kuva: Kansalainen.

Suomalaiset suhtautuvat aiempaa pessimistisemmin Suomen tulevaisuuteen. Alle puolet suhtautuu maamme tulevaisuuteen optimistisesti, selviää EVAn syksyn 2023 Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Kuva: Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry.

Alle puolet suomalaisista (47 %) suhtautuu maamme tulevaisuuteen optimistisesti ja reilu kolmannes (35 %) pessimistisesti, selviää EVAn syksyn 2023 Arvo- ja asennetutkimuksesta. Vielä vuonna 2020 selvä enemmistö (61 %) arvioi Suomen tulevaisuutta optimistisesti ja vain reilu viidennes (22 %) pessimistisesti.

”Pessimismi Suomen tulevaisuuteen on kasvanut erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen kokonaisuus kertoo, että osaa suomalaisista huolestuttaa aiempaa enemmän jengisotien uhka, yksiä rasismi ja toisia poliittisten ääriliikkeiden uhka. Erityisesti naisia huolettaa terveydenhuoltojärjestelmän kantokyky. Paikallaan polkeva talous syö suomalaisten optimismia tulevaisuuteen oman taloustilanteen heijastuessa pelkoihin ja uhkiin”, toteaa EVAn johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää.

Myös epävakaa maailmantilanne heijastuu osaltaan käsityksiin Suomen tulevaisuudesta. Suomalaiset ovat pitkään arvioineet maailman menoa melko huolestuneina, mutta nyt nähdään selkeä käänne pessimismiin. Vain neljännes suomalaisista (25 %) katsoo maailman tulevaisuuteen optimistisina, ja puolet (51 %) suhtautuu maailman tulevaisuuteen pessimistisesti.

Kuva: Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry.
Puolet suomalaisista venyttää penniä

Puolet suomalaisista (49 %) sanoo kotitaloutensa pärjäävän taloudellisesti, kunhan käyttää tulojaan harkiten. Suomalaisten arvio oman kotitaloutensa toimeentulosta on heikentynyt vuoden aikana. Tuloillaan melko mukavasti elävien kotitalouksien osuus on pienentynyt 35 prosentista 27 prosenttiin (-8 %-yks.).

Kuva: Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry.

”Ilmeisimmät syyt heikentyneille arvioille omasta ostovoimasta on ajanjaksolle ajoittunut nopea inflaatio sekä korkojen nousu kotitalouksien velkaantuneisuuden ollessa historiallisen suurta. Kireän ansiotuloverotuksen vuoksi suomalaisten on vaikeaa kompensoida kustannustason nousua lisätöillä, joten pihistely onkin monen kohdalla jäänyt ainoaksi vaihtoehdoksi”, arvioi EVAn johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää.

Näin kysely tehtiin

Tulokset perustuvat 2 045 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 15.–27.9.2023. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Lisätiedot

Emmiliina Kujanpää: Jo puolet suomalaisista joutuu venyttämään penniä — paikallaan polkeva talous syö uskoa tulevaisuuteen osoitteessa www.eva.fi.

STT

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ismo Meinander

Lukijoille ja kirjatoukille suositus tästä aiheesta: Mikko Ketovuori – Laumavaiston Varassa

Kirjassa osoitetaan tieteellisellä tarkkuudella se, että nämä optimismin ja pessimismin kaudet seuraavat toisiaan kuin hai laivaa, ja kuinka nämä ilmenevät syklisesti yleensä koko kulttuurissa aina musiikista mielialoihin. Samalla se näyttää toteen sen, että ihmiset, jotka kuvittelevat olevan itsenäisiä ja kollektiivisista asioista vapaita, toimivat usein täysin kollektiivisen laumavaiston varassa.

John Quiman

Pessimismiä on ollut ennenkin. Sen jälkeen on tullut optimismi.

Ainoa mikä on pysyvää on poliitikkojen hinku kasvattaa verotusta, milloin milläkin syyllä. Se tarkoittaa sitä, että yhä enemmän ihmisten työn ansioista siirtyy poliitikkojen päätäntävaltaan. Käytännössä kansalaisten itsenäisyys syödään vähitellen pois ja lopulta kaikki elävät valtion tuilla, kun verot ovat sata prosenttia, ellei ylikin. Sitten valtio päättää kuka olet, mitä saat haluta ja mitä saat tehdä.

Pekka Viherä

Kiitis ideasta! Poliitikot joutuvat kohottamaan verotusta omien talousetujensa ja luomansa byrokratin tähden. Yhteisön taloudellisen kasvun ansiosta poliitikkojen tulot ja valta kasvaa, kansalaisten itsenäisyys syödään pois myös lakien avulla. Se että kaikki saavat tukia nostaa kansantuloa ja poliitikot voivat ottaa lisää velkaa, jonka korkotulot menevät raha ja poliittisen eliitin taskuun. nykyisellä teknisellä taidolla elintasoon riittäisi 15 tuntia viikossa ilman eliittejä. Tämä kuvaa massiivisen idiotismin demokratiaa.
Mitä on optimismi ja pessimismi: Se on hullun hyvä tunne vaikka tilanne on paha. Pessimismi on hullun paha tunne vaikka tilanne on hyvä.

Kääpä

Ei varmaan tulevaisuus valoisalta voi näyttää muuta kun ökkyrikkaille. Arvolisäveron nouseminen 28% ja 6 vuoden sisällä sähkönhinta nousee 2-3 kertaiseksi jo nyt täysin ryöstöhinnoista. Siihen päälle vielä tuhovoimainen presidentti ihan sama kumpi noista nousee pressaksi. Eli kuka voi valosilla mielin olla enää koskaan taloudella mitattuna?

Ilkka

Mutta jos meillä olisi yhä vihervasemmistolainen hallitus, miten oletat kehityksen kulkeneen. Bensiini maksaisi arvatenkin jo nyt 3.50 € / litra, ilmastohätätila huutaisi päälle niin että jokaisen pitäisi maksaa hengitysveroa, tai olla hengittämättä vähintään tunti päivässä, omakotitaloissa asuville olisi säädetty haittavero joka velvoittaisi vaihtamaan lämmityksen tuulivoimalla pyörivään versioon, ( vain siksi että vihreillä on tuulivoimaloiden osakesalkkuja hallussaan, ) ja ainoa liikkumaväline olisi todennäköisesti sähköpotkulauta, josta pitää maksaa haittaveroa että rahaa riittää jaettavaksi Afrikkaan. Sähkön hinta ei olisi yhtään halvempi kilowattitunnilta, sillä kannattaa muistaa että hinnat kohosivat pilviin jo edellisen hallituksen aikana. Se mitä voisit syödä, olisi oltava hiilineutraalia ja kestävän kehityksen sirkkaleipää yhdistettynä torakkamaitoon. Vaikka olisit miten kuuliainen ja kumartaisit Marinin sekä Ohisalon kuvaa viidesti päivässä, kuulisit olevasi valkonormatiivinen rasisti minkä vuoksi sinun on muutettava Espooseen Somalien uuteen Mogadishuun. Olisiko se parempi vaihtoehto ?

Kääpä

Olenko joskus kehunut edellistä hallitusta? Jos kritisoin nykyistä hallitusta, se ei minusta tee edellisen hallituksen rakastajaa. Juu, bensiini maksaa nyt vähemmän, mutta mitä iloa siitä on kun kohta sähkölasku on joku 500€ kuukaudessa ja kaupassa elintarvikkeet maksaa 90% enemmän kun nyt, tuo muuten on pelkkien persujen tekemä muutos, eli arvonlisäveron nostaminen, se muuten nousee vielä tuostakin, ennen vuotta 2030 arvolisävero on jo lähes 40%. Hallitus voisi tehdä paljonkin sähköjen hintanousuun, mutta eipä kiinnosta heitä. Entä kuulostaako hyvältä että ersut oli asialla myös kun alettiin armottomasti lapioimaan suomen veronmaksajien rahoja Ukrainaan, nyt jo rapeat 3 miljardia, loppua sille ei näy. Minä en kehu yhtäkään hallitusta, en nyt enkä ennenkään.