Eurooppa Muu maailma Politiikka

F-35-hävittäjä on taas merenpohjassa – toinen lentotukialuksella tapahtunut onnettomuus reilun kahden kuukauden sisällä.

F-35 monitoimihävittäjä lentotukialus USS Abraham Lincolnilla. Kuva: Flickr.

Hävittäjän onnettomuudet aiheuttavat teknologian paljastumisen riskin.

Yhdysvaltain laivasto kertoi viime tiistaina nostavansa Lockheed Martin F-35C Lightning II -monitoimikoneen, joka putosi Etelä-Kiinan merelle laskeutumisonnettomuuden jälkeen viime viikolla.

Seitsemän Yhdysvaltain sotilasta loukkaantui viime maanantaina lentotukialus USS Carl Vinsonin kannella sattuneessa onnettomuudessa, ja lentäjä onnistui pelastautumaan, kertoo laivasto.

”Voin vahvistaa, että lentokone törmäsi laskeutumisen aikana lentokanteen ja putosi sen jälkeen mereen”, sanoi Yhdysvaltain 7. laivaston tiedottaja luutnantti Nicholas Lingo.

Lingo kertoi lähteettömästä mediatiedotteesta, jonka mukaan pelätään, että lentokone voisi joutua Kiinan haltuun. Kiina hallitsee suurinta osaa Etelä-Kiinan merestä. ”Emme voi spekuloida sillä, mitkä ovat Kiinan aikomukset tässä asiassa,” hän sanoi.

Kyseessä oli jo toinen onnettomuus, jossa Lockheed Martinin valmistama F-35 törmää lentotukialukseen reilun kahden kuukauden sisällä.

Kansalainen uutisoi aiemmin kyseiselle konetyypille sattuneista onnettomuuksista.

Yhdysvaltain laivaston mukaan lentäjä pelastautui turvallisesti viime maanantain onnettomuudessa, mutta hän oli yksi loukkaantuneista.

Pentagonin mukaan kaksi lentotukialusryhmää, joita johtavat Carl Vinson ja USS Abraham Lincoln, aloittivat sunnuntaina operaatiot Etelä-Kiinan merellä. Ne saapuivat kiistellylle merialueelle harjoittelemaan, kun Taiwan ilmoitti Kiinan ilmavoimien uudesta hyökkäyksestä vesistön yläosassa.

F-35-koneita valmistava Lockheed Martin raportoi tiistaina odotettua paremmasta neljännesvuosituloksesta.

Suomeen hankitaan 64 F-35A Block 4 -monitoimihävittäjää

Lockheed Martin F-35A Lightning II on Suomen seuraava monitoimihävittäjä. Valtioneuvosto on 10. joulukuuta 2021 valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen solmimaan hankintasopimuksen Yhdysvaltojen hallinnon kanssa Suomen seuraavasta monitoimihävittäjästä.

Hankintaan kuuluu 64 F-35A Block 4 -monitoimihävittäjää, mittava ja monipuolinen olosuhteisiimme mukautettu aseistus sekä tarvittavat koulutus- ja ylläpitoratkaisut, muut liitännäiset järjestelmät sekä ylläpito- ja huoltopalvelut vuoden 2030 loppuun. Nyt tehtävä hankinta on arvoltaan noin 8,378 miljardia euroa.

 

Lähde: Reuters

15 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Känkkä

Täällähän on asiantuntijoita, en malta olla korjaamatta. Tuo pudonnut C-malli nousee ihan perinteisellä tavalla, mutta on laivastokäyttöönn suunniteltu (katapulttlaukaisuun). Se pystysuoraan nouseva B-malli on käytössä Yhdysvaltojen merijalkaväellä. Suomi pisti rahansa A-malliin.
F35 on aika surullinen hankinta, koska se on kallis ja häiveteknologia vanhenee nopeammin kuin ehtii sanoa ”kissa”. Lentokoneiden käyttöiän keskivaiheilla tuo teknologia on jo auttamattoman vanhentunut. Koneen käyttökustannnukset ovat tähtitieteelliset ja se vaikuttaa väistämättä puolustusvoimien muihin hankintoihin. Pitää myös muistaa, että jo F-18 koneet seisoivat aikanaan maassa, kun lentämiseen ei ollut tarpeeksi varoja.
F35 on poliittinen hankinta. Se ei teknisenä taisteluvälineenä tai sotakoneena ole erityisen hyvä. Oliko se nyt joku Yhdysvaltain ilmavoimien esikuntapäällikkö, joka totesi koko F35 projektin suureksi erehdykseksi ja esitti Ilmavoimien tarvitsevan aivan toisen tyyppisen koneen käyttöönsä. Etsin linkin…
Englantia osaavat, lukekoot tästä ihan itse:
https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2021/02/23/the-us-air-force-just-admitted-the-f-35-stealth-fighter-has-failed/?sh=6df08d01b169

Tupauuno

Ilman muutahan meidän olisi joidenkin mielestä pitänyt ostaa Venäjältä Suhoi hävittäjiä. Ne olisivat olleet halvempia ja edelleen joidenkin mielestä tehokkaampia. Niissä on vain yksi vika. Ne eivät nousisi edes ilmaan tosipaikan tullen, poikkeuksena tietysti, jos vihollinen tulisi lännestä. Kyllä F35 oli paras valinta, minkä osoittaa esim. UMV-lehden jatkuva vinkuminen valinnasta.

juha II

Ilmeisesti merenpohjassa olevat hävittäjät ovat jo osatoimitus Suomen hävittäjäkonehankinnoissa, sillä tuntien suomalaisten päättäjien ”kireät” neuvottelutaktiikat on se selviö!

Ilkka Forsten

Onneksi meillä ei ole lentotukialuksia, sitä voisi kokelas möttönen lentää usemmankin kerran rapakkoon.

Tuumailija

Pitää varoa affenanmaata ja sen kiitoratoja.
Kuopiossakin saa olla varovainen rissalassa, ettei plumpsahda juurusveteen, tulisi vaikeita otsikoita ulkolaisille lehdille.

John Quiman

Kyseessä on laivastolle tehty versio F35:stä. Se voi muistaakseni nousta ja laskeutua pystysuoraan. On paljon kalliimpi ja paljon enemmän tekniikkaa sisältävä malli.

Ilkka Forsten

Kyllä, USA:n laivasto käyttää VTOL malleja. ( Vertical Take Off And Landing. )

Eka Kettunen

Ehkäpä kyseessä on testivaiheessa oleva uusi innovaatio, niin kutsuttu hybridi, kone joka lentää ja sukeltaa.

murre riepunen

Voi..voi tulikohan sittenkin tehtyä vikaostos, mikäli samaan tahtii tipahtelevat meidän koneet, loppuvat hittolainen ennen kuin tulevat elinkaarensa päähän. Kaikkonen voisi jo kysellä muiltakin valmistajilta uutta mallia, ihan vaan varmuuden vuoksi, taisi ne vinka-koneetkin kulkeutua sillipurkki tehtaalle.

John Quiman

Tuo on laivastolle tehty versio, joka on paljon kalliimpi ja teknisempi vempula kuin Suomen ostamat F35:det.

Lare

Sitä saa mitä tilaa, en ole vahingoniloinen mutta kuitenkin.

Jomppe

Kiikkerän näköinen kone, varmaan vaikea saada pysymään ilmassa.

Vuoroin vieraissa

Suomi iski kätensä paskaan kun maanpetturipoliitikot olivat jo ennen huuhaa-tarjouskilpailua päättäneet ostaa Rumia Ankanpoikasia. Niistä ei koskaan kasva joutsenia, eivätkä ne ole soveltuvia puolustukseen, vaan ainoastaan hyökkäämiseen. Niiden asekuorma on häivetilassa olematon, vain 4 ohjusta ja niiden selviytyminen ilmataisteluissa on mahdollista vain näköyhteyden ulkopuolella suuren siipikuorman ja alitehoisen moottorin vuoksi. Lisäksi venäläisten moniaaltotutkat ovat jo nyt tehneet niiden häiveominaisuuden tehottomaksi.
Ne hankittiin vain NATO-yhteensopivuuden takia, koska Suomi ollaan viemässä perustus- ja rikoslakia sekä kansan enemmistön mielipidettä halveksien NATO:n jäseneksi. Tarkoitus on varastaa USA:n kasaarisionisteille Venäjän Pohjoiskalotin valtavat öljy- ja kaasuvarat ja neutraloida Murmanskin ydinsukellusvenesatama. Tätä silmällä pitäen Suomeen on jo MOU:n perustuen tekeillä salainen NATO:n tukikohta, jota varustellaan tätä sotarikosta varten. Suomalaisista ollaan tekemässä tykinruokaa, pohjoinen rintama aiotaan avata täältä ja eteläinen Ukrainasta käsin.

Juu-u

Tottakai heittoistuimella pelastautunut on yksi loukkaantuneista. Selkäranka saa sellaisen iskun että se menee kasaan tuolin lähdössä. Eikä kaveri enää sen jälkeen lennä. Tärkeintä kai on että se jää henkiin kertomaan mitä tapahtui.

Turvallisuus ennen kaikkea

Mutta onneksi pelastui ”turvallisesti” – viranomaisten mukaan, kuten jutussa mainitaan:D