Kotimaa Rikos

Huijausviestejä liikkeellä – ole tarkkana pankkitietojesi kanssa

Poliisi kehottaa huolellisuuteen pankkitietojen ja salasanojen kanssa, sillä huijausviestejä on paljon liikkeellä. Uhriksi joutumisen voi välttää olemalla tarkka pankkitunnusten kanssa ja käyttämällä niitä ainoastaan pankkien virallisilla sivuilla ja sovelluksissa.

Poliisi tiedotti 1.6.2022, että FluBot-haittaohjelma on ajettu alas kansainvälisessä viranomaisoperaatiossa. Kyseinen haittaohjelma ei ole enää aktiivinen, mutta liikkeellä on lukuisia muita huijausmuotoja ja tietojenkalastelua. Aktiiviset huijausyritykset kalastelevat esimerkiksi pankki- ja käyttäjätunnuksia sekä salasanoja. Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella huijausyrityksiä on tehty erityisesti S-pankin nimissä. Huijauksia ja niiden yrityksiä tehdään myös muiden pankkien ja toimijoiden, kuten Verohallinnon nimissä.

Erilaisia tekotapoja monessa eri muodossa

Huijausviestin tunnistaminen voi olla vaikeaa, sillä tekotapoja ja muotoja on monia. Yleisin tekotapa on kuitenkin tekstiviestinä leviävät huijausviestit, jotka johtavat tietojenkalastelusivustoille. Sivustolla rikoksen uhria pyydetään kirjautumaan pankkitunnuksilla esimerkiksi pankin sivuille, mutta todellisuudessa verkkosivulle syötetyt pankkitunnukset päätyvät rikollisten käsiin.

Kyberturvallisuuskeskuksen tietojen mukaan Suomessa on toukokuussa lähetetty satoja tuhansia erilaisia huijausviestejä. Vahingot yksittäisissä rikostapahtumissa voivat olla arvoltaan kymmeniä tuhansia euroja.

Esimerkkitapauksia huijausten tekotavoista:

– Asianomistaja saa Facebook Messengeriin viestin joltain tuttavaltaan, jonka tili on tämän tietämättä kaapattu. Viestissä väitetään, että asianomistaja on voittanut esimerkiksi arvonnassa tai pelissä tietyn summan rahaa. Viestissä tätä pyydetään tekemään toimenpiteitä verkkopankissa, jotta voi lunastaa voittonsa. Asianomistaja erehtyy hyväksymään maksuja mobiilipankin kautta.
– Asianomistajalla on ollut osto- tai myynti-ilmoitus Tori.fi-palvelussa ja häneen otetaan yhteyttä WhatsApp-viestillä. Viestissä ehdotetaan kaupankäynnissä kuriiripalvelun käyttöä, jolloin asianomistaja saadaan johdatettua huijaussivustolle antamaan maksukorttinsa tiedot.
– WhatsAppissa asianomistaja saa viestin, jonka lähettäjä esiintyy tämän jonain läheisenä ja esittää, että puhelin on esimerkiksi hukkunut tai rikkoutunut, ja asianomaisen tulisi tallentaa tämä uusi numero. Seuraavaksi numerosta alkaa tulla rahapyyntöjä, ja asianomainen erehtyy maksamaan tämän läheiseksi esiintyvälle huijarille.
– Asianomistaja eksyy verkkopankkinsa näköiselle valhesivustolle Google-haun kautta, jonne syöttää pankkitunnuksensa. Valhesivustot voivat olla hyvinkin uskottavan näköisiä, joten helpoiten nämä sivustot välttää niin, ettei hae pankin sivuja Googlen tai muun hakukoneen kautta. Verkkopankkiin on turvallisinta mennä kirjoittamalla pankin verkko-osoite suoraan selaimen osoitekenttään.

Mitä tehdä, jos saa epäilyttävän oloisen viestin?

Huijauksiin käytetään kaikkia viestivälineitä sähköposteista ja tekstiviesteistä pikaviestimiin. Huijaukset ovat yleensä eri tilausansoja, SMS-huijauksia ja tietojenkalastelua.

Yksinkertaiset toimintaohjeet huijausviestin saaneelle:

– älä klikkaa linkkiä
– poista viesti
– älä anna pankkitunnuksia tuntemattomiin lähteisiin

Pankkien tai esimerkiksi Verohallinnon lähettämissä viesteissä ei ole koskaan suoraa linkkiä pankkipalveluun tai OmaVeroon, johon pitäisi suoraan syöttää pankkitunnukset. Jos epäilet saamasi viestin aitoutta, pyydä lisätietoja viralliselta asiakaspalvelukanavalta, älä vastaa suoraan viestiin. Liikkeellä olevista huijausviesteistä on hyvä myös keskustella läheisten kanssa.

Poliisi

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Kun miinuksella mennään ei tarvitse paljoa huolta nähdä!

Mutta vakavasti ottaen olla ERITTÄIN tarkkana tänä päivänä! Siis on myös katsottava vielä kerran viereensä, että emäntä/isäntä oikea vaiko huijari.

juu

Itsellä oli jossain vaiheessa visa electron pankkikortin kautta tyhjennetty tiliä, vaikka en ole korttia käyttänyt muualla kun kauppaostoissa ja otto automaatilla.
Ensin oli lähtenny yhtenä päivänä tililtä 1e sitten seuraavana päivänä kaksi kertaa 1,5e ja sen jälkeen muutama kymppi kerrallaan.
Kaikissa oli saajana jotain ulkomaisia nettiosotteita mitä ei ole edes olemassa.
Summa ei ollut suuri kun ei tilillä koskaan paljoa rahaa olekaan. Sen sai sitten ajan kanssa takasin pankilta kun tein rikosilmoituksen.
Mutta on se käteinen rahakin vielä rock.

ike

Tuo on kai uusi ajatus noilla roistoilla, otetan rahaa vähän kerrallaan. Sadoiltatuhansilta vain vähän niin ihmiset eivät ehkä ihmettele. Tuollainen vanha juttu tulee mieleen kun pankissa työskennellyt mies ei varastanut mitään mutta pyöristi aina maksusummat omalle tililleen. Summasta ,99 tuli 1. Miljonääriksi päätyi ja ei tehnyt mitään väärää, kai. En muista miten päättyi. No tässä nyt sitten ohitetaan yksi asia että jos summa on jotakin pankkipalveluiden palvelumaksuihin verrattavaa niin sitä on vaikea huomata. Pankeilla on tietotaitoa ja muutakin tietoa, joten kyllä tämä kortti kääntyy sinne puolelle.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
juu

Mä en näistä oikeen tiedä, mut luulen että se on joku automaatti kun kokeilee että toimiiko jonkin kortin käyttö, jos toimii niin summa nousee.
Itse kun tämmönen PA tyyppi niin summa ei tosiaan ollu suuri, jollain ois voinut ollakin?
Mutta ongelmia siitä mullakin tuli, sähköt esimerkiksi katkesi kun ei pystynny myöhässä olevaa laskua maksamaan. Ja paljon lisämaksua sitten kun maksoi, ja talous kuralla/nollilla varmaan puolvuotta.
Että kyllä tämä ”digitalisaatioon” panostaminen hallituksella ja EU:lla vi*uttaa.

ike

Nuo aikarajat ovat myös vähän kummia. Tuo on myös jotenkin kummaa. Esim. sähkö, se on yksi perusoikeus,nykyään, ainakin ennenkuin siitä tehtiin lypsylehmä.Miksi yhteiskunta ja firmat lyövät ihmisiä jotka jo ovat aika heikoilla. Ehkä kyse on siitä että eivät oikein tiedä kuka on oikeasti heikoilla ja kuka vaan vedättää, noita vedättäjiäkin on, tuskin niin paljon kuin niitä jotka ovat heikoilla.Olisikohan tuossa jollekkin IT-nerolle mahdollisuus kehittää ohjelma joka esim. tunnistaisi 90% huijauksista. Toki jää jäljelle aika paljon apua tarvitsia ihmisiä, olisi kuitenkin hyvä että vähenisivät. No aina menen tuohon maahanmuuttopolitiikkaan. Emme todellakaan voi sähköistää koko Intiaa. Meillä on vain n. 5,5 miljoonaa ihmistä. Miten me edes voitaisiin edes olla vastuussa sadoista miljoonista, no vain vihervasemmiston päiväunissa. Täytyy nyt sitten yksinkertaistaa tuota. Eli SDP:n ja vihreiden ajatuksista pysykää kaukana. Pidetään nyt huoli omista ihmisitä, sitä varten meillä on valtio nimeltä Suomi. Jos tuo ei käy sitten täytyy noita asioita alkaa ajatella aivan toisesta kulmasta ja siinä ei eurooppaministereillä ole juurikaan sananvaltaa.

Ilkka Forsten

Lähettäkää minulle 500 euroa niin kerron kuinka tullaan rikkaaksi. Ja vastaus, tehkää niin kuin minä.

Kata

😀 Selevä tämä haha!