Kotimaa Politiikka

Huoltovarmuuskeskus aloittaa polttoturpeen varmuusvarastoinnin

Kanteleen voiman turvevoimalaitos Haapavedellä (2007). Kuva: Wikimedia Commons.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on käynnistänyt polttoturpeen varmuusvarastoinnin lämpöhuollon turvaamiseksi vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Varmuusvarastointi on viimesijainen toimenpide, jonka käyttöönotosta päättää valtioneuvosto. Ensisijaisesti lämmöntuotannon varmistaminen on siitä vastaavien yritysten tehtävä, kerrotaan Huoltovarmuuskeskuksen julkaisemassa tiedotteessa.

Huoltovarmuuskeskus on huolellisen arvioinnin ja valmistelun perusteella päättänyt perustaa maamme ensimmäisen polttoturpeen varmuusvaraston. Varastoinnilla varaudutaan tulevien lämmityskausien mahdolliseen polttoaineniukkuuteen. Kyse on ylimenokauden varastoinnista, sillä pitkällä aikavälillä turpeesta on tavoite energiantuotannossa luopua ja siirtyä päästöttömiin energiantuotannon vaihtoehtoihin.

Varmuusvaraston perustaminen on osa valtioneuvoston varautumisen ministerityöryhmän 7.4.2022 tekemää linjausta, jolla mm. vahvistetaan omavaraisuutta ja varmistetaan huoltovarmuutta tilapäisin toimenpitein.

Polttoturpeen varmuusvarastoinnista on solmittu sopimus Vapo Oy:n kanssa, ja se toteutetaan Huolto-varmuusrahaston varoin. Kyseessä on strateginen hankinta poikkeusoloihin varautumiseksi, ja hankintamenettely on toteutettu sen mukaisesti.

Tämän huoltovarmuusrahaston varoilla toteutettavan hankinnan lisäksi HVK hankkii energiaturvetta myös työ- ja elinkeinoministeriön antamana erityistehtävänä. Näiden hankintojen yhteismäärä vastaa noin 20–30 prosenttia arvioidusta seuraavan lämmityskauden energiaturpeen tarpeesta.

Yritysten on varauduttava polttoainehankinnoin lämmityskauteen

Turpeen energiakäyttö on viime vuosina vähentynyt merkittävästi, eikä turvetta käytännössä nosteta enää kuin tilauksesta. Energiayhtiöiden onkin syytä huolehtia, että ne ovat varautuneet sekä Venäjän energiatuonnista irrottautumiseen että siitä mahdollisesti seuraavaan puun saannin niukkuuteen ja polttoaineiden korkeaan hintaan.

Maan hallitus vetosi jo aiemmin kaukolämpöyhtiöihin, jotta ne varmistaisivat seuraavan ja mahdollisesti sitä seuraavien lämmityskausien polttoaineen saannin tekemällä välittömästi sopimuksia turvetuottajien kanssa turpeen nostosta. Sopimuskausien tulisi kattaa useampia vuosia.

 

Huoltovarmuuskeskus

55 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ike

Vasta tuolla eduskunnan kyselytunnilla Pääministeri sanoi että meilltä täytyy löytyä keinot irtautua fossiilisista polttoaineista. Noin voi sanoa ihminen joka ei osta omia polttoaineitaan ja ei maksa omia elinkustannuksiaan.No jos voisimme irtautua Sosiaalidemareista se olisi jo puoli voitttoa.

Tuumailija

Näin se homma toimii. sähköä olisi varastossa, mutta kun sitä ei saa patterista ulos: https://yle.fi/uutiset/3-12495869
Jälleen myöhästyy ihan aikataulussa, ranskalaiseen tapaan, bonbon.

Vai vielä varmuus

Onkohan kukaan uhrannut edes ajatusta siitä paljonko turpeen energiamäärä pienenee esim. vuoden varastoinnin aikana. Sehän alkaa palamaan välitömästi metaaniksi kun se sieltä suosta nostetaan hapettomasta tilasta hapelliseen.

Puunkin energiaisältä pienee noin 10% vuodessa.

Myname

Kyllä kuiva polttopuu ei miksikään oikeastaan sisätiloissa katosalla muutu. Muutenhan puurunkoiset talotkin haihtuisivat. Turpeesta en tiedä oikein. Kai sekin säilyy, jos se on kunnolla kuivattu. Mulla on talon nurkalla vieläkin turvekasa jossa säilytettiin kesän yli järvestä haettuja jäälohkareita maidon kylmänä pitoon karjakeittiössä. Se on ajalta ennen sotia, kun ei sähköjä vielä ollut. Olen ottanut sitä välillä kasvipenkkeihin.

Ilkka Forsten

Vielä kun saisivat aikaan tavaliselle autonkäyttäjälle huoltovarmuutta ja bensiinin / dieselin litrahintaan alennusta, niin voisin jopa kiittää, mutta kun tiedän ettei sitä tapahdu, tulee risuja kiitoksen sijaan.

Bling Bling

Jos olisin vihreä, ratkaisisin kriisiaikojen ennergiantarpeen varmuuvarastoimalla töpseleitä.

Äbäl Ä. Väbälä

Taikaseinäkorteista voisi ottaa ”varmuuskopioita” jonkinlaisella korttiprintterillä.

John Quiman

Asiasta toiseen:
https://injektiopiikki.com/2022/06/15/yksi-vuotta-vanha-injektiopiikki/

Kuinkahan paljon, vähän kaikessa, meitä huijataan mediankin tuella edelleen? Uusia juttuja tulossa huijausten sarjaan.

Kata

OMG….No onhan tuo koettu…ihan omakohtaisesti ettei tarvinnut kuin jabbi ja longcovid jatkuu…kyllä uituttaa.
Ja yhä vaan maskit naamoillaan ja epäluuloisen näköisiä immeisiä nousee esim bussiin.Mie en laita sitä tuli vaikka krokotiilirocko.
Nyt kun katsoo kuvia parin vuoden ajalta ympäri maailmaa niin kangasmaskit oli suosion huipulla ja ihan muotijuttuja…ja viruksiin täysin turhia!Humpuukia!

Ilkka Forsten

Sanoin silloin kun alkoi puheet tästä uudesta mahdollisesta ” pandemiasta ” että se tulee olemaan viimeinen niitti tämän maan taloudelle. Jos taas syksyn tullen alkaa se loputon julkisten paikkojen sulkeminen, ihmisten kulkurajoitukset, rättien kanssa ilveileminen jne, tämä valtio menee konkurssiin. Ei yksikään yritys enää kestä taloudellisesti sitä alamäkeä mikä aikaansaatiin jo edellisten kahden vuoden aikana. Kun siihen vielä lisätään mielettömäksi paisuvat kotitalouksien laskut ( sähkö, vesi, ruoka, polttoaineet yms ) voidaan sanoa aamen.

Sen lisäksi tulee mielenterveysongelmat, joita ei voida välttää kun toistuvastui pelotellaan sillä että niin tai näin toimien, voit ehkä välttää kuolemaan johtavan sairauden, mutta kuuliaisuutta se edellyttää, ja sitä ettet poistu kotoa etkä tapaa ketään. Jos liikut, älä herranen aika tee sitä omalla autolla, sillä ilmastokaan ei kuulemma kestä, ja toisaalta joukkoliikenteen kyytiinkään ei pidä tuppautua mikäli matkustajia on enemmän kuin viisi samassa autossa. Noudata kaikkia ohjeita, ole lammas, usko satuihin pandemiasta ja ennen kaikkea älä koskaan kyseenalaista mitään, sillä se on rikos aikana kun kansakunnan kohtalo häilyy elämän ja kuoleman välimaastossa. Vain ottamalla piikin toisensa jälkeen, ja uskomalla että nyt taas voidaan ensikesänä olla vapaita jopa pari kuukautta ennen simpanssiruttoa tai sarvikuonoastmaa, vältyt varmalta kuolemalta. Sarvikuonoastmaa on jo liikkeellä Timbuktussa, josta se kyllä leviää hyvin helposti joka paikkaan, ja simpanssiruttoa tavataan afrikassa, mistä on lyhyt matka välimeren yli eurooppaan. Todellisuudessa mitään tällaista ei ole, mutta älä yritä muuttaa narratiivia poliitikkojen ja lääkärien vastaiseksi.

Eikö olekin outoa että meillä piti olla kahden viimevuoden ajan ihan takuuvarmaa kuolemaa levittävä pandemia, mutta en ole ottanut ensimmäistäkään piikkiä, olen kulkenut joka paikassa kuten aikaisemminkin, ollut tekemisissä ihmisten kanssa ja elänyt syöden ja juoden ilman yhtään oiretta. Sen sijaan naapurini joka on ottanut KAIKKI koronapiikit, on nyt ollut kolme kertaa sairaana, viimeksi noin puolitoista kuukautta sitten.. Haiseeko pääsiäispasha, ja jos haisee, niin olette ymmärtäneet mitä halusin sanoa näin Juhannuksen alla. Teidät piikkiuskovaiset tullaan hävittämään ihan sillä että uskotte mihin tahansa tuubaan, vaikka voisitte elää normaalia elämää. Koko pandemialässytys on keino hallita teidän elämäänne, keino minkä avulla sanellaan mitä saat olla ja miten toimia. Kauheinta mitä voit tehdä, on kieltäytyä rokotteista, ja sitä ei voida sallia, sillä valkoisten on oltava nyt katoavaa lajia, siihen tässä tähdätään. Hyvää illanjatkoa, kyselkää jo huomena mistä voisitte saada ennakoivan piikin niin usko hoitaa loput. Jos sitten saatte jonkun flunssan, niin se merkitään kyllä kuolintodistukseenne Koronasimpanssisarvikuonoastamana, minkä sai itselleen kun oli niin tottelematon ja jätti seitsemännen piikin ottamatta, sillä juuri se olisi pelastanut ennen kahdeksatta piikkiä jota seuraa yhdeksäs piikityskieros. Pfizer kiittää teitä muistosanoissa lausella, ” hoito onnistui mutta potilas kuoli, emme maksa hautauskuluja sillä valtionne on hyväksynyt kaiken, kiitäkää heitä, ja Shalom kaikille.”

Kata

Tämäpä tämä…..ja nyt tuossa uusimmassa jutussa EU on jo ostanut läjän isorokkorokotetta koska 1500 tappausta ilmenny apinarokkoa…
Yleisimmät haittavaikutukset olivat pistoskohdan reaktioita (kipu, punoitus, turvotus, kovettuma ja kutina). Muita yleisiä haittoja olivat ruokahaluttomuus, pahoinvointi, päänsärky, heitehuimaus, lihas-, raaja- ja nivelkivut sekä kohonnut ruumiinlämpö. Troponiini I -arvon suurentuminen oli myös yleistä.(Sydänlihastulehduksen osoittaja)

Ja sitten körönäjabin päälle nuo oireet….voihan suutananveetana.

John Quiman

Apinarokko on sen verran lievä, että helpommalla pääsee, jos sairastaa sen, eikä ota rokotetta sivuvaikutuksineen. Eikä apinarokko edes tartu kovinkaan helposti. Saa oikein tosissaan harrastaa lähikontaktia ihotuntumalla, jotta olisi edes vähän toivoa saada se.

Kata

No meikäläisellä on isorokkorokote…mutta siitä huolimatta en aio hinkata gorillojakaan… 😀

ike

No sanon kuitenkin. Onkohan tuo ajatus uudellensyntymästä totta, siitä on aika paljon merkkejä. Kun on oikein huonosti hoitanut elämänsä saatta uudestisyntyä vaikka poliitikoksi joista noin 99% on korruptoituneita koska asettavat aina puolueen edun kansalaisten edelle. Kansalaisten etua etua heidän tulisi puolustaa jo lainkin mukaaan. No laki on jotakin joka on niin muovailtavissa että en enää siihen suurta huomiota anna, moraali on jotakin joka on tai ei ole, siihen kuuluu myös se että ei tuohota omaa maata ja kansalaisia joilla ei historiassa ole muutenkaan ollut helppoa. Poliitikoistaa tulee kaikkien halveksimaa luokkaa joille ei ole annettu aivoja, rahaa kyllä. No on tuollainen asia kuin karma ja jossakin vaiheessa kuppi keinahtaa. Se keinahtaa aina aika väkivaltaisesti . Ensimmäinen ja toinen maailmansota on siitä esimerkkinä, muita en edes viitsi mainita koska aikamoista sekamelskaa ja diktatuuria elettiin. Vähän kuin nyt, vihervasemmisto rules. Anteeksi tuo fomaatti, mutta noin ne aina etenee kun joitakin asioita laittaa sivuun ja ei toimi hetken milijohteesta.

Ilkka Forsten

Reinkarnaatiosta en tiedä, mutta Bill Watterson on ainakin sanonut että varmin todiste sille onko avaruudessa muuta elämää, on se ettei he ota meihin yhteyttä.

ike

😂

Natoon

Niin ja sen sijaan, että kysytään onko avaruudessa älyllistä elämää voisi kysyä kuinka paljon sitä älyllistä elämää on täällä maapallolla Suomesta nyt puhumattakaan.

ike

Ja vielä yksi juttu. Eikö ole otettu yhteyttä. No katsokaa nyt asioita joita ei ennen YouTubea ole tuotu ihmisten ilmoille. Niin paljon kuin tuota foorumia kritisoidaankin jonkinlaista sananvapautta se on tuonut, ainakin ennenkuin EU sitä alkaa sensuroimaan. No on noita muitakin foorumeita. Aina tulee olemaan.

John Quiman

Eräässä kehitysmaassa kertoi talonmies juuri tapahtuneen jutun tuosta asiasta. Hän oli lukutaidoton, eikä osannut edes käyttää nettiä millään tavalla, eikä ollut uskonnollinen lainkaan. Hän kertoi kuolleensa ja leijuneensa kehostaan irrallaan jonkin aikaa. Hän oli nähnyt kuinka ihmiset yrittivät herätellä häntä henkiin. Lopulta hän kopsahti takaisin kehoonsa ja heräsi henkiin. Herättelijät olivat myös kokeneet hänen kuolleen.

Koska tunsin kyseisen henkilön ja tiesin hänet rehellisenä, jalat maassa olevana tapauksena sekä sen, ettei taatusti ollut lukenut mistään tuollaisia tarinoita, pidän hänen kertomustaan luotettavana. Tuota voi yksi ja toinen koettaa selitellä joksikin muuksi, mutta oli ihan tyypillinen kuolemaan liittyvä kokemus, joista voi lukea, kun tietää mistä etsii tietoa, niin ja osaa lukea.

Tuosta kaikesta johtuen pidän tuota tapahtumaa luotettavampana kuin mitään lukemaani.

Tuo kertoo, että kuollut ei olekaan kuollut, vaan keho on kuollut. Se ei automaatisesti tarkoita jälleensyntymää, mutta jälleensyntymä ei tuossa valossa tunnu yhtään epäjohdonmukaiselta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
ike

Ei tarvitse muuta kuin avata silmänsä tiedolle joka jo on olemassa.

Kata

Olen aina ollut sitä mieltä että minä asun kehossa jonka sain(jostain syystä..) mutta se ”minä” oli jo olemassa jossain….miten se voisi kuolla.Mun kroppa ei ajattele mutta minä ajattelen,siis olen olemassa! 🙂

John Quiman

Oletko kuullut sellaisesta kuin Alkuajatus? Se saattaisi kiinnostaa henkilöä, joka ajattelee noin. Se aika mielenkiintoisesti sanoo, että ei pidä uskoa mitään, ei edes sitä, koska uskominen ei ole tietämistä. Tieto löytyy kustakin itsestään syvältä sisältä.

Leino Kimmo

Samalla rukiin varmuusvarastoja 2 huonon satovuoden jälkeen myydään ulkomaille ? ( useiden rekkakuskien havaintojen mukaan ) .
Myydäänkö siis Suomen oma ruis-kanta pois hybridirukiin alta ? Hybridiruis itää vain kerran ja siitä menee rojaltimaksut ylikansallisille yhtiöille joka kevät !
Kiva sitten nähdä TEHTYÄ nälkää lämpimissä asunnoissa .
Huoltovarmuuskeskuksen tekemiset pitäisi julkisesti tutkia viimeiseltä 10 vuodelta . ”Perustuslain” ohella …. PL 118 § Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … wsyyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa. ( lähde julkinen lakitietokanta Finnlex ).
Ai unohtiko ”media” ja YLE tämän uutisoida ?
Ai unohtiko panttilain muutoksenkin 5 vuotta sitten … ? Pantteja hallinnoi Maanmittauslaitos Turussa; ei enää pankit ; jo moksettujen lainojen pantteja on jätetty pankkien nimiin …

Juha

99.9 %a kansasta on tyytyväisiä nykypolitiikkaan.. ainakin äänestyskäytöksen perusteella.

Jos kansalla olisi järki tallella niin olisi jo yleislakko ja nukkehallitus vaihdettu.. mutta lähes kaikki ovat tyytyväisiä siihen että energian polttoaineen ruuan ja raaka-aineiden ja siten kaikki hinnat nousevat eksponentiaalisesti.

Normaalit ihmiset vaatisivat palkankorotuksia jos inflaatio laukkaa kaksinumeroisissa prosentissa.. se olisi kapinan ja yleislakon paikka. Ei tämä kusetettu kansa. Vain promille ihmisistä ymmärtää että EU exit on oikea ratkaisu.

Hyvä Kesko

Kun katselin tullin tilastoja siitä mitä täältä viedään niin eniten kasvava liiketoiminta-ala oli vilajn vienti Argentiinaan 1,5 miljardilla eurolla vuodessa. Viljaa vei Kesko ja paluumatkalla toi sieltä sitä mustan angnuksen hormooni- ja lääkerokotteilla kasvatettua lihaa.

Ja suomalaiset syövät sitä kun ”kerrankin saa hyvää lihaa edullisesti”.

Kata

Ihan halavatun järkyttävää!Jaa siis viljamme viedään ja meille sitten eioota kun hätä tulee.
Varmuusvarasto kuin maskeissa..better call Tiina.
Pettuleivän ohje oli jossain…
Tuota lihaa en ole syönyt enkä tule syömään.

Kata

No mutta eikö se turve ollu koko maapalloa tuhoamassa..oivoi sentään…

Juu eiku turvetta varastoon ja äkkiä!Vikinät ilmastonpi***sta hiiteen!Järki käteen hömpät siellä ja täällä!

Tuumailija

Polttoturpeesta viis, mutta maataloudelle sitä pitäisi saada oikeaan hyötykäyttöön, jotta kyettäisiin pitämään antibioottivapaa ravintotuotanto.
Mutta tätähän varmaan juuri ajetaankin takaa, että ruoka olisi samanlaista kuraa kuin amerikoissa, monsanto hymyilisi leveästi kun hormonia ja antibioottia menee siinä missä gmo viljaa.

Kata

Tämäpä tämä!Vaikka eräät kirkuvat ei turvetta mihinkään niin sanomme että kyllä ja joka puolelle piste!
Kumma kun naapurimaassa on uusiutuvaa muttei meillä.Jännä homma!

Tuumailija

Jep, uusiutuu se mutta muutama tuhannen vuotta vain kestää, aika verkkainen tahti, riippu paljon myös ympäristöstä tuleeko suo vai vain mutakuoppa.
Sitä kummastelen ettei suomessa ole alettu tosissaan viljelemään energiapuuta vaikka pakettipelloilla? Jopa itäeuroopassa ja euroopassa on vuosikymmeniä kasvatettu poppelia yms., joka kerätään parin vuoden välein (nopeakasvuista eikä saa kasvaa liian vahvaksi korjuukoneen vuoksi).

Maukka

Hehtaari suota kasvaa viisi kuutiota vuodessa, eli uusiutuvaa on.

Tuumailija

Edelleen se riippuu olosuhteista, veden määrästä/virtauksesta, maatuvan aineksen riittoisuudesta yms.
Olen käynyt kairaamassa suota joka oli entinen lampi lähes 100 vuotta sitten, viisaudessaan räjäyttivät pohjalähteen umpeen ja ajattelivat saada viljelysmaata siitä. Nyt (-90 luvun alussa) oli sellainen hyllyvä letto, veden päällä oli se 30-40cm sammal-/turvekansi, jotta saa odotella pari sukupolvea vielä että saa viljelykseen.

Ilkka Forsten

Ihan tässä viimeaikoina vihreät koittivat saada aikaan lakialoitetta jossa määriteltäisiin ettei puusto ole uusiutuva luonnonvara. Litium ilmeisesti on, kun sähköautoja niin kovasti halutaan myydä ja kehutaan kuinka suomen sähköverkko kestää mitä tahansa. Viisaat ovat sanoneet että vaikka kaikki autot olisivat sähköautoja, sen tarvitsema virtamäärä olisi vain 5% koko sähköntuotannostamme. Näin helposti on siis ratkaistu tulevaisuuden ongelma. Litiumit käytetään loppuun, ympäristö pilataan, ja sähköäkin riittää vaikka jostain kumman syystä sähkön hintaa pitää yhtenään nostaa selittäen että olemme tuontisähkön varassa. Toivokaamme nyt kaatosateita pohjoiselle pallonpuoliskolle, niin patoaltaat täyttyvät ja sähkön hinta laskee.. Sitten voimmekin jo myydä sähköä Viroon ja sanoa omalle kansalle että on säästettävä sähköverkkoa, jättäkää sovinnolla ne autonne lataamatta. Vi****n nilviäiset. Menkää taas äänestämään samat ääliöt seuraavaan hallitukseen niin ennusteenikin toteutuu.

Kata

Virheet on vaarallisia liikenteessä ja muuallakin….

Olen aina luullut että suomalaiset hyvinkoulutettuina osaavat ehdollistaa,mahdollistaa tai eppäillä mitä joku kööri lässyttää mutta ei…

”Äänestin vihreitä kun ne suojelee luontoa…” joo ja pullapussi lentää katuun jne jne jne
Tällaista se on kun ”Veronica Lake” supsuttaa niin ihqua!Kun nää on niin kauniita ja rohkeita…pusipusi. 🙁

https://www.instagram.com/reel/Ce2APX2tSho/?utm_source=ig_web_copy_link

Niin opet today…lasten kuuluu tehdä open elämä ”turvallisen oloiseksi” kun hän puhuu omasta elämästään…mitä hittoa?Miksi niin?

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kata
Lieväasteinen

Moni äänestää vihreitä tavallaan synninpäästönä, kun autoilee, matkustelee, syö lihaa, juo kahvia, kuluttaa, on valkoinen ”etuoikeutettu”, ja valtamedia on iskostanut vahvan syyllisyydentunteen.

Kata

Sehän se kun on saatu ”syyllisiksi” kaikkeen mahdolliseen.Ja osa uskoo..se minua ihmetyttääkin.Miksi ihmeessä?Eikö ole omanarvontuntoa enää?Onko sekin supremessyä…no populaatiolle kyllä mutta pollutionpolitiikoille ei…he ovat silti ne suurimmat syylliset.
Kuten Marin sanoi että koska ”hän matkustaa niin paljon” niin on tottunut tekemään testin…sanopa tuo ääneen sie kaduntallaaja…joku virhe huutaa punaisena saastuttamisesta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kata
Ilkka Forsten

Minustakin testit saastuttavat ympäristöä, vai käsitinkö väärin ?

Kata

😀 Joo nekin!

Ilkka Forsten

Kimi Räikköseltä kysyttiin jossain ohjelmassa mitä hän on tehnyt ympäristön hyväksi, ja vastaus oli, ” En varmaan mitään.” Arvostan rehellistä miestä, sillä tänä päivänä kaikki yrittää runoilla kuinka huolestuneita ollaan luonnon ja ilmaston tilasta, mutta jos tämän kerran vielä söisin Kasleria ja hakisin sen kaupasta omalla autolla. Suunnitelmissa on tietysti ekologisesti puhdas sähköauto, koska tällä lauseella saa jo hyvät pisteet Emma Karilta. Kun sitten lisää siihen että perheessämme on suunniteilla vegetarismin vallankumous, ja että kasvatamme jo palkokasveja takapihalla, sekä tomaatteja parvekkeella, lirahtaa emmalta touhutippa mekkoon. Tosiuskovainen viherpiiperö on taas saatu luotua, eikä hän enää valita vaikka kaikki mitä irti lähtee halutaan antaa Afrikkaan hottentottien kehitysrahastoon nimeltään Al – Shabaab. Allahu oli taas niin akbar, ja vihreä aivopesu tuottanut hyvää ja aivotonta massaa, että sitä voi juhlia yhdessä Sanna Marinin kanssa vaikka ryypäten Corona Extraa näin koronavuoden kunniaksi. Apina extra on vasta tulossa markkinoille, mutta kysyntää on jo olemassa kertoo suurpanimo Pfizer. Shalom a leikum, a leikum shalom..

Kata

Ja Räikkönen ei polvistele,siitäkin täydet pinnat!

otto suni

Vapolle lähes mahdoton tehtävä sillä vihervasemmiston ansiosta polttoturpeen ja turpeen nosto yleensä tehtiin mahdottomaksi jo 2020 jolloin suurin osa välttämättömistä koneista romutettiin tai myytiin muuhun käyttöön! Turvesuot olisi tullut ojittaa ja kuivattaa jo kesällä 2021, mutta jäi tekemättä, kiitos huulipuikkohallituksen. Mistä Vapo saa työvoimaa ja koneita, koneet liikkuu öljytuotteilla eli ovat dieseleitä, ei sähkövimpaimia?

Ilkka Forsten

Kaikille riittää kaikkea kun vaan uskomme niin.

-Rengasnenäisen sokkelipensselin vastaus kysymykseen miten tulevaisuus pitäisi hoitaa-

Olenko siis väärässä kun sanon sitä lahkoksi. Uskolla pelataan ja toiveita esitetään, rukoukset enää puuttuu ja mummojen kaataminen taikasanan voimalla, sitten ollaan taas osa suurta globaalia heimoa bongorumpujen kolistessa gumbayaa. Huojutaan hurmoksessa kun Niilo Ylimainion kaltainen pelle esittää totuuksia universumista.

Nationalisti

Ai nyt se turve sitten kelpaakin taas?
”Vihreä siirtymä” (hyi mikä sanonta) ajaa Euroopan maat totaaliseen katastrofiin.
Toivottavasti tulee todella kylmä talvi, ehkä ihmiset vähitellen havahtuvat näiden poliitikoiden tekemisiin.

Myname

Yksityisen ihmisen kannattaa tehdä polttopuuta varastoon. Mä teen aina, kun ei muuta tekemistä ole ja punttisalillekkaan ei tarvii mennä. Liikunta tulee samalla.

Kata

Niin mutta ko on vain ”oikea pikku takka” kylläkin mutta siihen mahtuu yksi tuikku ja voi siinä paistaa nakin hammastikulla…eli valitettavasti ei ole sellaista ihanuutta kuin esim oikea varaava takka.

Myname

Se on kyllä harmillista, kun nykyisin taloihin ei tehdä kunnollisia tulisijoja. Ilkka kun vitsaili tossa, niin myös ennen oli sanonta: Mökissä on yksi piippu, Talossa kaksi piippua ja kartanossa 3 piippua. Mulla on kaksi piippua. Kolmen kammarin kulma uunit menee yhteen piippuun ja tuvan hella ja leivinuuni yhteen. Tulisijoja on siis 5kpl talossa.

Kata

Erittäin hieno homma.Nyt oon vähän kade!

Juha

Aivan. Olet oikeassa.. jos ei ole omaa metsää niin rankaa saa edullisesti. Ja Suomesta ei puu lopu.

Ensi talvena lämmityskustannukset nousevat pilviin.. jos ei ole nyt varautunut siihen.

Myname

Näin on. Mun metsästä kaverit ovat saaneet käydä ottamassa polttopuuta ilmaiseksi raivaustyyliin. Metsäkin hoituisi samalla. Mutta polttopuun tekijät on katoavaa kansaa sekin.

Kata

Lapsuudessani isä teki suurimmat työt talven puusavotassa mutta oppi siinä lapset kirvestä käyttämään ja pinoamaan hyviä pinoja ja kantamaan puita sisälle ja saunaan ja tekemään tulet.Ja ”koheltamaan ” ettei tuu häkää! 😀
Sitten aikuisena saatiin jopa sirkkeli joten oppi siinä syöttämään isännälle puuta ja myös itse metsästä jopa lahopuuta haettiin.Kovaa hommaa mutta ei ollut somea eikä tikkitokkeja joten lapset oppi töihin.

Ilkka Forsten

Ajattelin laiskuuttani pölliä naapurin kuormasta. Jaakko Teppohan kertoi vuosia sitten että pimeänä syys-iltana oveen koputettiin, ja kun hän meni avaamaan oven siellä oli mies joka kysyi tarvitaanko halkoja ? vastaus oli ei tarvita, ja niin oli aamulla kasa hävinnyt pihalta.

Kata

😀 Voiii kiitti taas kun sai nauraa!!!

Myname

Joo tuo on ajankohtainen ja hyvä vanhan kansan huumoria. Pappani jo aikoinaan puhui ton. Nyt palautui mukavasti mieleen.

Juha

”Vihreä siirtymä” on kuin Maon ”suuri harppaus!”

Wikipedia kertoo:
”Suuri harppaus nähdään nykyään sekä Kiinassa että sen ulkopuolella merkittävänä taloudellisena epäonnistumisena ja valtavana inhimillisenä katastrofina, sillä se aiheutti valtavan nälänhädän, jossa kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä. Kyseessä oli mahdollisesti tuhoisin nälänhätä ihmiskunnan historiassa.”

Kaikki kommunistiset kokeilut epäonnistuvat ja päättyvät tuhoon ja kuolemaan. Niin tämäkin..

Mutta 99.9%a kansasta äänesti eduskuntavaaleissa tämän EU kommunismin puolesta.

Uusimmat uutiset