Kotimaa Politiikka

HUSin hallitus vaatii valtiota korvaamaan Uudenmaan sote-uudistuksen ICT-muutokset

Kuva Wikimedia Commons: Meilahden sairaala

Valtiovarainministeriön päätös sote-uudistuksen ICT-rahoitukseksi ei riitä edes välttämättömiin muutoskustannuksiin. HUSin hallitus on kirjelmöinyt ministeriöille rahoituksen uudelleenarvioimiseksi, jotta uudistuksen toimeenpano ei vaarantuisi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) haki valtionavustusta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen välttämättömiin ICT-muutoksiin 39,9 miljoonaa euroa. Summa sisälsi Uudenmaan, erityisesti Länsi-Uudenmaan ja Vantaa-Keravan, hyvinvointialueiden kanssa yhdessä sovittuja kehittämiskustannuksia, joilla olisi voitu ottaa käyttöön yhteinen talous- ja henkilöstöhallinnon tietojärjestelmä. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi avustusta kuitenkin vain 5 miljoonaa euroa.

HUSin hallitus on kirjelmöinyt valtiovarainministerille, sosiaali- ja terveysministerille ja peruspalveluministerille, että summa on täysin riittämätön. Jos ICT-muutoksen kustannuksia ei korvata, ovat hyvinvointialueet arvioineet, ettei niillä ole mahdollisuutta ottaa vastaan palvelujen järjestämisvastuuta vuoden 2023 alussa. Tämä vaarantaa vakavasti koko uudistuksen toimeenpanon suunnitellussa aikataulussa sekä Uudellamaalla että myös kansallisesti.

Uudenmaan tilanne poikkeaa muusta Suomesta erillisratkaisun takia. Vaikka Uudenmaan hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki lainsäädännön perusteella ovat itsenäisessä sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen järjestämisvastuussa, palvelujen rahoitusmalli tekee Uudenmaan toimijoista (hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki ja HUS) toisistaan riippuvaisia. Uudenmaan toimijoiden välistä yhteistyötä on syytä tukea erilaisin yhteisin tietohallinnollisin järjestelmin.

HUS on tarjonnut hyvinvointialueille mahdollisuutta hankkia HUSilta erilaisia tukipalveluja, mukaan lukien talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut. Uudistus edellyttää siitä aiheutuvien muutoskustannusten korvaamisen Uudenmaan hyvinvointialueille ja HUSille siinä määrin, että uudistuksen toimeenpanon suunniteltu aikataulu ei vaarannu.

Kehitettävillä yhteisillä ratkaisuilla saadaan myös taloudellisia ja toiminnallisia skaalaetuja verrattuna erillisiin ratkaisuihin. Sote-uudistuksen toimeenpanon onnistuminen edellyttää ICT-muutokseen haetun 39,9 miljoonan euron valtionavun saamista.

15 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Juhis

Valtion pitää maksaa korvauksia sen minulle aihettamista monista haitoista ja mielipahasta. Eniten haittoja minulle ovat aiheuttaneet hallitus ja eduskunta, myös kela ja yle haittaa ja ärsyttää.

Ilkka Forsten

Kuvassa Hanasaaren lämpövoimala, jaa ettei sittenkään ?

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Ilkka Forsten
juha II

”Hyvinvointialue!?”

Eikö edellinen jo kerro enemmän kuin tuhat sanaa!

Kaitsu

Eihän se ole keneltkään pois, kun verorahoja hussataan. Vanha Tsadilainen sananlasku.

Eka Kettunen

Helsingissä on yksi maan alhaisimmista kunnallisveroprosenteista joka tänä vuonna on vaivaiset 18 ( korkein Halsualla 23,5 ), joten nostakoon veroja kuten muuallakin maassa on tehty kulujen peittämiseksi eikä yritetä sysätä sitäkin muiden maksettavaksi.

Ihmeellisiä nillittäjiä nämä monet helsinkiläiset, lämmityskulujen nousustakin tuli valtava poru vaikka he tulevat jälkijunassa kivihiilen käytöstä luopumisessa, sillä valtaosassa maata on jo siirrytty ilman mutinoita uusiutuviin polttoaineisiin.

ike

Uusiutuviin on siirtynyt, vaikka ei olisi pitänyt.Kivihiilestä ja turpeesta luopuminen oli typeryyden huippu. Kun vielä nämä aluevaalit menivät noin että punavihreät voittivat (luen heihin myös kokoomuksen) alan olla sitä mieltä että suomen kansa saa mitä tilaa. Ilmeisesti meillä on edullinen polttoaine ja verot kohtuulliset että oli vielä varaa luoda uusi korruption taso. Elintason sukellus syvenee, saa nähdä kuinka syvälle vielä vajotaan.

Ilkka Forsten

Pohjaan asti, mutta se on välttämättömyys, sillä mitään ei tapahdu ennen kuin ollaan tehty täys-sukellus ja ihmisten mitta on niin tapissa, että pertaanit kaivetaan naftaliinista. Ihan oikeasti. Länsimaat, siis tässä tapauksessa eurooppa ja suomi ei opi mitään ennen kuin köli pohjaa ja paatti sakkaa. Tämä yhäkin Tsaarin aikaiseen virkamiesluottamukseen nojaava köyhällistö katselee suut ammollaan, vaikka vietäisiin tuhkat pesästä, mutta sitten kun se tuhka on loppu, voi herätä halu puolustaa omaa ja ainutlaatuista elämäntapaamme. Se on kivulias tie, jopa ruma katseltava mikäli on liian herkkäsieluinen eikä kestä verta, pas***aa ja suolenpätkiä. Historialla on tapana toistaa itseään, siis yhäkin, vaikka moni luulee ettei niin voi tapahtua.

Vuonna 1918 oltiin tilanteessa että naapuri talutettiin hiekkakuopalle ilman suurempia tunnontuskia. Tällä erää sinne lähtee tosin naapurin lisäksi myöskin kaikki ne, joita haalitaan jakamattomien ihmisoikeuksien nimissä käyttäen kantaväestöä maksumiehenä. Tämän se vaatii, muutoksella on hintansa.

ike

Pohjaan asti. Luo myös toivoa siitä että jonkinlainen puhdistus on tulossa. Tuossa yksi linkki johon voi tutustua: https://www.thetruthseeker.co.uk/?p=248724

Pertsa

Ilkka,olen samaa mieltä.Nykyisillä bensanhinnoilla olen valmis taluttamaan hiekkakuopan laidalle jokaisen joka saarnaa ilmastonmuutoksesta ja koittaa näännyttää suomalaiset viluun ja nälkään.

Pertsa

Itsehänhän he ovat itsensä talousahdinkoon ajaneet.Ajavat vihersosialistista agendaa.Eikö punikit ymmärrä miksi esim. Nurmijärvi on kasvukunta,siellä eivät punikit eivätkä kuukerit juhli.

Tuumailija

Koko uuden järjestelmän kustannus olisi lähes miljardi, hallitus on kaikessa viisaudessan myöntänyt rahoitusta peräti 200milj. hankkeen toteuttamiseksi koko maassa.
Miksi pitkään kehitteillä ollut Asteri järjestelmä heitetään romukoppaan ja aletaan tyhjästä luomaan uutta nähtävästi ulkopuolisen voimin (taas joku varastokirjanpitäjärjestelmä jota koitetaan soveltaan potilasjärjestelmäksi)?

ekonomi

eikö husssissa ole loistava apotti, maksoikin miljardin, eikö nyt löydy sille käyttöä? kuka ottaa kunnian em. rahojen haaskauksesta?

pvh

apotti on vain potilastietojärjestelmä

Ilkka Forsten

Mutta myöskin munkkiluostarin esimies.

Kata

😀