Kotimaa

HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi pyytää anteeksi vertaustaan

Markku Mäkijärvi. Kuva Wikipedia

Markku Mäkijärvi kehotti ihmisiä elämään terveellisesti ja olemaan avaamatta nyt pullonkorkkia. Näin siksi, että jos jotain tapahtuu, HUS ei pysty auttamaan. Mäkijärvi vertasi Ylen uutisissa hoitajalakkoa Ukrainan sotaan – ”Se on totta”.

Julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa heräsi mylläkkä HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven kommenttista.

“Mäkijärvi kertoi tarkoittaneensa vertauksellaan eilistä päätöstä HUS:n siirtymisestä täysvalmiuteen. Samaa valmiustilaa käytettäisiin, jos maassamme olisi sota. Hän ei siis lainkaan tarkoittanut sitä, että hoitajajärjestöjen toiminta lakon aikana millään tavalla vertautuisi Ukrainan sotaan ja pyytää anteeksi epäonnistunutta kielikuvaa”, Mäkijärven sijaisena 1.4. toimiva ylilääkäri Veli-Matti Ulander kertoo.

Mäkijärvi ei ole halunnut kommentoida.

Lakon piirissä olevien sairaanhoitopiirien johto on viime päivinä useasti tiedottanut, että lakkoilmoituksessa annettu lupaus suojelutyön antamisesta ei ole toteumassa ja lakon aikana potilasturvallisuus vaarantuu.

Johtajat näkevät, että monilla osastoilla suojelutyössä olevien hoitajien määrä on niin pieni, että edes kiireellisiä tapauksia ei kyetä hoitamaan.

”Tilanne on erittäin vakava, enkä ole tällaista vielä urani aikana kokenut”, Mäkijärvi sanoi torstaina tiedotteessa.

STTK:n mukaan valmisteilla oleva potilasturvallisuuslaki vesittää lakko-oikeuden

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan pikavauhtia potilasturvallisuuslakia, jonka perusteella lakon piirissä olevaa henkilöstöä voitaisiin määrätä tekemään välttämätöntä suojelutyötä.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola tuomitsee yritykset vesittää pikalainsäädännöllä laillisessa työtaistelussa olevien lakko-oikeutta.

– Työtaisteluoikeus on Suomessa vahvasti lailla suojeltu. Hoitoalan lakko on täysin laillinen, ja alan liitot ovat luvanneet tehdä vapaaehtoista suojelutyötä lakon aikana tavoitteenaan, että kenenkään henki ja terveys eivät vaarannu. Poliittisen päätöksentekijän ei pidä vesittää lakkoa lainsäädännöllä.

Koko kunta-alan neuvottelutilanne on pahasti tulehtunut. STTK:n puheenjohtajan mielestä hoitoalan lakko on osoitus siitä, että neuvottelut ovat epäonnistuneet.

– Työnantajapuolella ei ole suhtauduttu neuvotteluprosessiin ja tiedossa olleeseen työtaisteluun riittävällä vakavuudella. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT katkaisi neuvottelut, sanoo Palola tiedotteessaan. – Suojelutyövoiman määrästä ja laadusta on oltu valmiita neuvottelemaan paikallisesti sairaanhoitopiirien kanssa. Tästä huolimatta työnantajat eivät aloittaneet varautumista heti siinä vaiheessa, kun työtaisteluilmoitus jätettiin tai senkään jälkeen, kun lakon alkamista työ- ja elinkeinoministeriön toimesta siirrettiin kahdella viikolla.

Lähteet: HUS, YLE nyheter, STTK

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Joskus on eletty aikaa kun tuo sanavalinta ei olisi ollut mikään taivastelun aihe. Mutta kun elämme aikaa, jolloin mikä tahansa sanavalinta on punnittava miljoonaan kertaan, tulee näitä turhia akteeksipyyntöjä.

Ruupo Kustaa

Kelloja siirrettiin kesäaikaan, se onkin ainoa asia joka tässä maassa on saatu menemään eteenpäin. Yhteiskuntaa sitävastoin ajetaan taaksepäin joka osa-alueella. Kivikauteen lienee tarkoitus palata

Peter Kreisler

Mäkijärvi on syyllistämällä manipuloiva paskiainen, pyytelipä anteeksi tai ei, ei asia sen kummempi ole.

Eka Kettunen

Uuden sotehimmelin johdon palkat ovat poskettomia, jopa 15 000- 18 000 euroa kuukaudessa ja osalle napsahti alkuun 10 % korotukset. Näihin rahat löytyivät ilman mutinoita.
Kreikkalaisten, italialaisten ja espanjalaisten hyvinvointiin on lapettu rahaa kaksin käsin yli 10 miljardia viime vuosina. Kehitysapuun on löytynyt silmää räpäyttämättä miljardeja toisensa jälkeen vaikka ei ole edes täyttä varmuutta mihin rahat lopulta päätyvät.

Lähihoitajien peruspalkka on karkeasti 2100 ja sairaanhoitajilla 2500 euroa bruttona kuukaudessa. Palkkaan tulee normaalit ilta- , yö ja sunnuntailisät kuten muillakin aloilla, paitsi niille jotka tekevät pelkästään arkiaamuvuoroja. Palkasta menee veroja ja muita maksuja yleensä n. 25-40 prosenttia.

Hoitajien palkkavaatimukset ovat hyvin kohtuulliset, suorastaan vaatimattomat koulutukseen, vastuuseen sekä työmäärään suhteutettuna ja läntisiin naapurimaihin verrattuna.

Työnantajapuoli on tarkoituksella jättänyt neuvottelematta suojatöiden rajoista voidakseen huutaa nyt valtiovaltaa apuun ja pakottaa jonkun uuden lain nojalla hoitajat töihin. Tällainen käytäntö tulee aiheuttamaan joukon irtisanoutumisia ja sen jälkeen olemme vielä syvemmällä suossa.

Tuumailija

Sote, ilmasto, etelä euroopan tukiväline ja muut ovat vain sivistynyttä koplausta joka tehdään julkisesti.
Osa kansasta reagoi (foliohatut, natzit etc.) ja osa kun mitään ei olisi koskaan tapahtunutkaan ja kaikki on entisellään.

Kummallista ettei liitto ole älähtänyt työnantajapuolelle asiasta, sehän olisi sen tehtävä.

ike

On ihmeellistä miten hoitajia koitetaan syyllistää tilanteesta. Olisi aika kummaliista jos he eivät hakeutuisi töihin esim maihin joissa palkka on todella paljon parempi kuin suomessa. Kyllä noita hallintohimmelien pyörittäjiä aina löytyy pienemmälläkin palkalla. Edellä oli kuvaus mihin sitä rahaa nykyään lapioidaan. Ei pienintäkään sympatiaa tälle hallitukselle joka ei ymmärrä taloudesta eikä mistään muustakaan pitkäjännitteisestä suunnittelusta tuon taivaallista. Toivottavasti ihmisten silmät alkavat aueta, tosin minusta on kasvanut pessimisti tämän hallituksen ikääntymisen myötä.

Verirahoja

Olen tässä ihmetellyt miten näihin uusiin sote-himmeleihin on tyrkyllä toinen toistaan pulleampaa ja valokiilassa paistattelevaa kelllokasta, vaikka niiden nykyisissä pesteissä asiat on pääsääntöisesti hoidettu luokatomasti ja usein lainvastasestikkin.

Mitä voi olettaa jos tällainen kellokas joka ei ole saanut edellisessä paikassaan hoidettua tehtäviää edes päivänvaloa kestäästi, voisi hoitaa jotain suuurenpaa ja vaativampaa yhtään sen paremmin? Taitaa aino kellokkaita ajava asia olla uusi suurempi palkka, vaikka ne eivät välttämättä edes ymmärrä mitä uusien tehtävien hallinnoiminen käytännössä on.

Tämä Kokoomuksen Henna Virkkusen raiteille nostama sote-himmeli takasi sille paikan EU:n lihapatojen äärellä. Sielä diplomaattisen koskemattomuuden, lobbaeriden ja verottoman palkan nauttijana hän ehkä koki tehneensä Suomelle palveluksen kun pisti liikkumaan sote-himmeli-junan kuten isot pojat olivat käskeneet. Ja palkkioksi tuli EU-paikka. Ne on verirahoja ne, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Niinkuin näillä uusilla SOTE-johtajillakin.

Juha

Lopettaisivat höpöjutut ja nostaisivat hoitajien palkat min. 3500 eur/kk.

Rahojen lähettäminen maailmalle ilmastohömppään ym EU-humppaan, Naton asekauppoihin, ukrainaan, välimerenmaihin tai afrikkaan ei ratkaise kotimaan ongelmia. Hoitakaa kotipesä kuntoon ensin.. pliiiis.

Puolueeton

Sote-ratkaisu lisää hyväpalkkaisia virkamiehiä, mutta ei lisää sairaanhoitohenkilöstöä. Näin johtavat maata kansan valitsemat eduskunnan jäsenet ja näiden valitsema hallitus. Siihen on äänestäjien tyydyttävä, koska ovat systeemin itse luoneet.
Jos hallitus luon uuden lain, hoitohenkilöstön ainoa tapa parantaa omaa tulevaisuuttaan, on vaihtaa alaa tai lähteä ulkomaille jatkamaan uraansa hoitotyössä.

Tuumailija

Nythän paljastui tämän hyvinvointialueiden johtajien palkitseminenkin, eli asia meni juuri päin vastoin kuin annettiin kuva ja kuten pahinta pelättiin.