Kotimaa Politiikka

Hybridiuhkien torjunnan asiantuntijat kokoontuivat JEF-työpajaan Helsingissä

Kuva: Picpedia (CC BY-SA 3.0).

Puolustusvoimien 11.3. julkaiseman tiedotteen mukaan nelisenkymmentä hybridiuhkien ja laaja-alaisen vaikuttamisen torjuntaan erikoistunutta asiantuntijaa kokoontui tällä viikolla Joint Expeditionary Force (JEF) hybridityöpajaan Santahaminaan vaihtamaan tietoa laaja-alaisen vaikuttamisen toimintaympäristöstä. Laaja-alainen vaikuttaminen osana Ukrainan sotaa on nostanut aihepiirin merkitystä entisestään.

JEF on Ison-Britannian johtama kymmenen maan – Alankomaiden, Islannin, Latvian, Liettuan, Norjan, Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Viron – muodostama monenvälinen puolustusyhteistyön kehys, johon Suomi liittyi kesällä 2017. Yhteistyön päämääränä on kehittää osallistujamaiden sotilaallisia valmiuksia ja tarvittaessa toimia yhdessä kriisitilanteissa.

Hybridiuhkien ja laaja-alaisen vaikuttamisen ennaltaehkäisy ja torjunta ovat olleet alusta saakka Suomelle tärkeä osa JEF-yhteistyötä. Hybridivaikuttamisen keinovalikoimaan katsotaan kuuluvan muun muassa poliittisia, diplomaattisia, taloudellisia ja sotilaallisia keinoja sekä informaatio- ja kybervaikuttamista. Laaja-alainen vaikuttaminen pitää sisällään hybridivaikuttamisen, mutta uhkakuvaan sisältyy myös avoin sotilaallinen voimankäyttö osapuolten välillä.

JEF:n  laaja-alaisten hybridiuhkien vaikuttamiseen vastaamisen työryhmä (Counter-Hybrid WG) kokoaa yhteen sekä JEF:n osallistujamaiden sotilaalliset toimijat, että Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen (European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats, Hybrid CoE) tutkijaverkostot.

”JEF:n puitteissa tehtävä yhteistyö pohjautuu osallistujamaiden pitkään ja monipuoliseen kokemukseen puolustusyhteistyöstä monella saralla. On tärkeää, että nykyisessä Euroopan turvallisuustilanteessa meillä on ymmärrys kumppanimaidemme käsityksistä laaja-alaisen vaikuttamisen toimintaympäristöstä”, sanoo Pääesikunnan suunnittelupäällikkö, kenraalimajuri Janne Jaakkola.

”Hybridiuhkien torjunta on tällä hetkellä erittäin tärkeä ja ajankohtainen aihe. Työpajassa käytiin aktiivista keskustelua JEF:n osallistujamaiden tilanteesta ja suunniteltiin JEF:n tulevaa toimintaa hybridiuhkien torjuntaan liittyen. Työpajassa analysoitiin viime aikaisia muutoksia toimintaympäristössä ja suunniteltiin JEF:n tulevaa toimintaa”, sanoo JEF:n operaatioesikunnan komentaja, kenraalimajuri Jim Morris.

”JEF-maiden yhteistoiminnan harjoittelun kautta saavutamme paremman valmiuden torjua monialaista vihamielistä vaikuttamista nyt ja tulevaisuudessa ja parannamme näin yhteistä turvallisuuttamme”, verkostonjohtaja eversti Sönke Marahrens sanoo Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta (European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats, Hybrid CoE).

Hybrid CoE on Helsingissä sijaitseva itsenäinen kansainvälinen keskus, jonka tavoite on vahvistaa kokonaisturvallisuusajattelua 31 osallistujamaan, Euroopan Unionin ja NATO:n piirissä.

 

Lähde: Puolustusvoimat

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Puolueeton

Pahin hybridiuhka on todellisen maailmakuvan leviäminen kansalaisille.
Galileo Galilein aikana ei vielä puhuttu hybridiuhkista, mutta menetelmä oli jo silloin käytössä. Maa oli maailmankaikkeuden keskus eikä todellista tietoa saanut levittää. Siltähän maailma näyttääkin jokaisen silmissä ja moni on vielä sitä mieltä, aurinko ja kuu nousevat ja laskevat, kiertävät maata. Näinhän se on politiikassakin, hyvää voi luvata, mutta jonkun mielestä pahaa seuraa ja sen ennustaminen on hybridiuhka.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Pekka Viherä
Juha

Kyllåhän tässä lavasteissa ja esiripun takana käydään infosotaa joka ei suurelle yleisölle näy. Nämä taikurit käyttävät savuja ja peilejä ym silmänkääntötemppuja siirtäen katselijan huomion toisaalle, kun varjoissa samanaikaisesti touhutaan asioita jotka eivåt siedä päivänvaloa.

Hyvä esimerkki tästä on Yhdysvaltain hallinnon naksama korvaus valtamedialle ”wirallisen totuuden” ylläpitämisestä. Myös Suomessa valtio rahoittaa mediaa enenemässä mäårin. Nämä valtiolliset totuudet ovat kuitenkin poliittisia ja tiettyjen intressiryhmien etua ajavia. Suomessa nämå intressiryhmät ovat globaali rahaeliitti jota mm EU, Nato ja WEF edustavat.

Valtaosaa kansasta on kovin helppoa harhauttaa. Laiska mieli ei kykene itsenäiseen ajatteluun.

Arvo

Jenkkien ”wirallinen totuus” eroaa kuitenkin Venäjästä siinä, että valtamedialla on vapaus valita ottaako se korvauksen ”totuuden” puhumisesta vai ei. Se voi puhua totuutta ilman korvausta. Venäjällä taas jos puhuu totta ohi virallisen valtiollisen ”totuuden” niin saa 15v vankeutta.

ike

Pitää muistaa että marxsistien mielestä absoluuttista totuutta ei ole, on vain erilaisia kertomuksia joista sitten valikoituu joku vallitsevaksi. (tuolla filosofialla kai jotenkin turvataan oma selusta, valehdella voi myös itselleen). Se selittää miksi Venäjän ja lännen on niin vaikea löytää yhteisymmärrystä, koska Venäjän ”totuus” on jonkinlainen tapahtumaa kuvaileva kertomus ja valehdella saa niin paljon kuin sielu sietää, kunhan kertomus sopii omaan agendaan. Siis Venäjällä sanalla ”totuus” on aivan toinen merkitys.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Galina Manttari
Juha

Heh. No ei se ihan noin mene. Suomi on maailman ameriikkalaisin maa, kun täällä usko valtamediaan on maailman korkein. Korkeampi % kuin itse ameriikassa, USAssa, josta useat uutisotsikot kopioidaan Suomeen ilman tarkempaa tarkastelua. No Venäjällä on sama juttu, mediaan ei ole luottamista vaan on syytä tarkastaa kaikki merkittävät uutiset useasta lähteestä, jotta saa edes jonkinlaisen käsityksen tapahtumista.

Esimerkiksi oli omituista kun helmikuun lopussa nämä Ukrainan sotaa edeltävät ”mainilan laukauiset” jäivät täysin uutispinentoon Suomessa, tässä kopioitua tietoa OSCEn sivuilta. :

”In Donetsk region, between the evenings of 18 and 20 February, the SMM recorded 2,158 ceasefire violations, including 1,100 explosions. In the previous reporting period, it recorded 591 ceasefire violations in the region.
In Luhansk region, between the evenings of 18 and 20 February, the Mission recorded 1,073 ceasefire violations, including 926 explosions. In the previous reporting period, it recorded 975 ceasefire violations in the region.”

Olisi luullut että neutraali media olisi pystynyt asian uutisoimaan.

No tämä oli vain yksi esinerkki. Mutta valta osa Suomen väestöä on helposti manipuloitavissa, kun useimmilla on niin laiska mieli.

Zardex

Suunnitellaan, analysoidaan ja harjoitellaan, mutta silti ei saada edes sen verran aikaiseksi, että osattais konkreettisesti määritellä mitkä asiat siinä hybridiuhassa hybridisoituu keskenään ja mitä ne konkreettisesti voivat olla. Ehkä sen asian analysointia ja miettimistä sitten vasta harjoitellaan… ja suunnitellaan tulevaa ajattelua…

GNS

Mutta Hybridi kuullostaa sekä asiantuntevalta, että pelottavalta, kuten Hydra.
Se tässä on olennaisinta.

Oliko myös Rysky ja Jessikka paikalla? Molemmat yhtä päteviä kuin ketä tahansa Counter-Hybrid WG JEF European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats, Hybrid CoE superhuippututkijaverkostossa.