Kotimaa Rikos

Jätevesitutkimus: Kokaiinin käyttö jatkaa kasvuaan – käyttö keskittynyt voimakkaasti pääkaupunkiseudulle

Kuvituskuva: Pixnio Universal (CC0 1.0).

Kokaiinin käyttö on edelleen lisääntynyt Suomessa ja käyttö keskittyy yhä voimakkaammin pääkaupunkiseudulle, osoittaa THL:n jätevesitutkimus. Amfetamiinia puolestaan käytetään koko maassa, mutta käyttömäärät ovat valtakunnallisesti pysyneet vuoden 2020 ennätyksellistä käyttötasoa matalampina.

Kuva: THL.

Tuoreimmat huumeiden laajan jätevesiseurannan tulokset ovat tämän vuoden maaliskuun näytteenotosta 27 kaupungista lähialueineen. Tutkimus kattaa noin 60 prosenttia Suomen väestöstä. Lisäksi Helsingistä, Tampereelta ja Turusta on julkaistu jatkuvan jätevesiseurannan tulokset tältä vuodelta elokuuhun saakka.

Tulosten perusteella amfetamiinia käytetään edelleen laajasti koko maassa, mutta käyttömäärät ovat lähes kaikissa tutkimuskaupungeissa matalampia kuin viime vuosina.

”Amfetamiinin käytöllä on perinteisesti ollut keskeinen merkitys koko huumetilanteen kannalta Suomessa. Tänä kesänä käytetyn kokaiinin määrä ylitti kuitenkin amfetamiinin ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudulla viikonloppuisin”, toteaa yksikönpäällikkö Teemu Gunnar THL:stä.

Jatkuvan jätevesitutkimuksen näytteet kerätään Helsingistä, Tampereelta ja Turusta sunnuntai- ja maanantaiaamun välisenä aikana, joten tulokset kuvaavat erityisesti huumeiden viikonloppukäyttöä.

”Amfetamiinin käytön vähentyminen viimeisen reilun vuoden aikana näkyy myös yhteiskunnallisissa lieveilmiöissä, kuten huumerattijuopumusten määrän vähenemisenä viime vuonna”, Gunnar jatkaa.

Tutkittujen huumeiden käytön kokonaismäärissä näkyi selvää laskua muun muassa Lahden ja Mikkelin alueilla edelliseen näytteenottoon verrattuna. Sen sijaan Lappeenrannan alueella trendi huumeiden käyttömäärissä on tulosten perusteella nouseva.

”Amfetamiinin käyttö lähti laskuun lainvalvontaviranomaisten laajojen huumetakavarikkojen jälkeen keväällä 2021, eikä ole sen jälkeen palautunut ennätykselliselle tasolle. Kokaiinin saatavuus on puolestaan kasvanut ylipäätään Euroopassa ja se heijastunee Suomeen. Ei kuitenkaan ole varmuutta siitä, miksi käyttö keskittyy voimakkaasti juuri pääkaupunkiseudulle”, Gunnar arvioi.

Huumeiden jätevesitutkimuksen tulokset

27 jätevedenpuhdistamon seuranta (pdf, 55 kt)
Helsingin Viikinmäen jatkuva seuranta (png, 1055 kt)
Tampereen Viinikanlahden jatkuva seuranta (png, 664 kt)
Turun Kakolanmäen jatkuva seuranta (png, 687 kt)

Kokaiinia käytetään pääkaupunkiseudulla yhä enemmän, pohjoisessa käyttö harvinaisempaa

Kokaiinin käyttö on jatkanut voimakasta kasvuaan etenkin pääkaupunkiseudulla. Kokaiinia käytetään merkittävästi myös Lahdessa sekä muissa eteläisen Suomen kaupungeissa. Sen sijaan Tamperetta pohjoisempana sen käyttö on tyypillisesti vähäisempää.

”Kokaiinin käytön osalta Suomi on selkeästi jakautunut. Pääkaupunkiseudulla käyttö on runsasta ja lisääntyy jatkuvasti, mutta pohjoisen kaupungeissa kokaiinin käyttömäärät ovat amfetamiiniin verrattuna edelleen hyvin vähäisiä”, sanoo kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:stä.

”Merkittävästi lisääntynyttä kokaiinin käyttöä todettiin pääkaupunkiseudun lisäksi Salon ja Kuopion alueen jätevesissä. Määrät ovat kuitenkin huomattavasti alhaisemmat kuin pääkaupunkiseudulla”, Kankaanpää jatkaa.

Lisääntynyt kokaiinin määrä on näkynyt viime vuosina myös poliisin ja Tullin tilastoissa, kuten huumetakavarikoissa.

Ekstaasin käyttö vähentynyt

MDMA:ta eli ekstaasia käytetään joka puolella Suomea, mutta myös sen käyttö on vähentynyt useissa tutkimuskaupungeissa, kuten Jyväskylässä, Lahdessa ja Porissa.

Metamfetamiinia käytetään tällä hetkellä Suomessa varsin vähän, joskin käyttö on jonkin verran lisääntynyt osassa tutkimuskaupungeista. Metamfetamiinin käyttö on laskenut selvästi vuosista 2016 ja 2017, jolloin se ylitti väliaikaisesti pääkaupunkiseudulla jopa amfetamiinin käyttömäärät.

Muuntohuumeita havaitaan säännöllisesti pääkaupunkiseudulla ja satunnaisesti eri puolilla maata

Suomessa ongelmakäytössä yleisimpiä muuntohuumeita, kuten synteettisiin katinoneihin kuuluvia alfa-PVP:tä ja alfa-PHP:tä, todetaan jätevesitutkimuksissa pieniä määriä säännöllisesti ainoastaan pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä Vihdin Nummelan puhdistamon alueella.

Maaliskuun keräyksessä alfa-PHP:tä todettiin lisäksi Kokkolassa, Vaasassa, Seinäjoella, Pietarsaaressa ja Savonlinnassa. Näissä kaupungeissa todetut määrät olivat pääkaupunkiseutua suuremmat.

Muuntohuumeiden käytön alueelliset ja ajalliset vaihtelut käytössä ovat jätevesitutkimuksen mukaan selvästi perinteisempiä huumausaineita suurempia.

Lisätietoja:

Lue lisää huumeiden jätevesitutkimuksesta

Teemu Gunnar
yksikönpäällikkö
THL
puh. 029 524 8425
etunimi.sukunimi@thl.fi

Aino Kankaanpää
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 8427
etunimi.sukunimi@thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos TH

16 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Lehtori Nuppi

#JAUHOJENGI

Keeneri 🧔🏿‍♂️

Kemut ja itäeurooppalaiset hallitsevat suurta osaa Suomen huumekaupasta. Nyt tämä kokaiinirinki pitäisi saada mahd. pian kiinni ja toiminta katkaistua sekä antaa kenkää maasta!

Juha

Ei tule tapahtumaan. Tämä zombiegoyimlammas-kansa on niin syvässä hypnoositranssiunessa ettei sitä herätä mikään.. nämä aivopestyt sopulit juoksee vaikka jyrkänteeltä alas jos vain käsketään. Ja nyt on wef/eu/globalistieliitti käskenyt että kovat huumeet vapautetaan.. niin nehän vapautetaan rangaistavuudesta myös Suomessa.

juha II

Kummakos tuo on kun itse pääministerinkin ”seurue” purkaa Ukraina ahdistustaan kyseisellä ljauholla linkullisia yössä ja jo valkenevassa päivässä!

Sitä paitsi huumausaineiden lobbaus kuuluu globalistien hankkeeseen siinä missä muutkin tämän päivän ”Temppelin huipulle nostettavat” asiat. Kyseessä on demoralization, jolla ihmiset rappioitetaan huumeiden orjiksi kuten englantilaiset tekivät kiinalaisille aikanaan ooppiumilla. Kun oopiumluolat olivat täynnä kiinalaisia oopiumin orjia. Olivat nämä ihmisparat täysin kyvyttömiä ja sairaita noustakseen englantilaisia ahneita ja julkeita koloanialisteja vastaan puolustamaan itseään ja maataan riistäjiänsä vastaan!!

Painakaapa tämä mieleenne!

Ilkka Forsten

Kuvassa sanna marinin ” työpöytä.”

Peter Kreisler

Mitä yhteistä on Pääministerin ja Arkkitehdin työpöydällä, no molempien päällä vedetään viivaa.

Juha

Huumeiden käyttö räjähti kasvuun kun Aarnio siirrettiin syrjään. Nyt kauppaa käydään avoimesti mm Kampissa ja Tullintorilla. Kukaan ei puutu nykypäivän ”lestinheittäjien” toimintaan.. ei ainakaan skouldet. Kovien huumeiden käyttöä normalisoidaan kun ne pian vapautetaan rangaistavuudesta. Subliminaalista viestiä antoi myös pm.. se on ihan ok nuuhkia jauhoja.

Kata

Ihanaa,kaikessa ollaan kansainvälisellä tasolla!Kaikilla tasoilla….

”Täs on kax muijaa tuu mukaan jejeejeeeee,oink…”

Jurde

Siis saadaan jätevedet testattua muttei yhtä pääministeriä.
Kusi testi näyttää max 4päivää jälkeen ja bileistä oli viikko joten ei uskaltanut hiustestiä käyttäjänä tehdä.
Fakta.

Peter Kreisler

Jätevedet eivät ole minkään puolueen jäseniä, joten ne voi testata.

Tiedä sitten

No vitsaillaan nyt hieman. Onko piikki nähtävissä PM biletyksien aikana? Joka tapauksessa, alkoholin käyttö taitaa olla vähentynyt, mikä on hyvä asia. Vaan ollaanko nyt siirrytty ns hyvän fiilikseen tuoviin aineisiin. Onhan sitä legendaa liikkeellä, että helpompaa on saada huumeita kuin kossupullo?

Nationalisti

Narkkarit on saastaa, sitä samaa on myös diilerit.

Rudi

Diilerit ovat todellakin saastaa. Narkkarit ovat dorkia.

Jupi

Pilasin yli 10 vuotta mun elämästä huumeisiin, ja diilasin sellaisia määriä että varmasti olen pilannut monen elämän. Surettaa, mutta se on mennyttä aikaa. Nyt jo vuosia kuivilla, jos kalja ei lasketa. Ensi käden kokemuksia on loputtomasti, eikä yksikään niistä ole miellyttävä. Yhden 7 vuoden liiton ja yhden avioliiton pilasin kaman käyttöön, ja molemmissa ajautui myös puoliso sen maailman vaaralliseen ja koukuttavaan kierteeseen. Onneksi ei ole lapsia. Nyt koitan täs hyvittää menneitä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by n/a
VMP

Kaikkein pahinta saastaa on venäläiset desantit jotka esittää ”nationalisteja”

Timppis

Kurkkaappa ennen nukkumaanmenoa sängyn alle js vaatekomeroon ettei Isä-Aurinkoinen vaan lurkkaa siellä.vasurithan tekee sitä säännöllisesti ettei Aatu pääse yllättämään.