Kotimaa Politiikka Uutiset

Kansanedustaja Juuso vaatii selvyyttä palkatta jäävien hoitoalan henkilöiden työoikeudellisesta asemaan

Kuvituskuva Flickr

Tartuntatautilain tilapäisen muutoksen mukaan hoitajilta ja muilta sosiaali- ja terveysalan työntekijöiltä edellytetään koronarokotusta, jos he ovat työssään lähikontaktissa vanhusten ja muiden koronan riskiryhmiin kuuluvien kanssa. Lakimuutos tuli voimaan helmikuun alussa.

Lakimuutoksen mukaan jos hoitajalla tai muulla sote-alan työntekijällä ei ole rokotuksen tai sairastetun taudin antama suojaa covid-19-tautia koronatautia vastaan, silloin työnantaja ei voi käyttää häntä sellaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa, joissa hoidetaan koronataudin vakaville seuraamuksille alttiita asiakkaita ja potilaita. Poikkeuksen muodostaa ainoastaan tilanne, jossa muita työntekijöitä ei ole käytettävissä, kertoo Juuso

Jos työnantajalla ei ole tarjota rokottamattomalle työntekijälle muuta työtä, silloin työntekijän palkanmaksu keskeytyy, mutta työsopimus jää voimaan.

Osa työntekijäistä on ilmoittanut, että he eivät aio ottaa rokotetta. Helmikuun kuluessa selviää, kuinka paljon rokottamattomia sote-ammattilaisia on jäämässä pois potilas- ja asiakastyöstä.

Sosiaali- ja terveydenhoitoalanalan henkilö, jonka palkanmaksu lakkaa mutta työsuhde on edelleen voimassa, joutuu epäselvään työoikeudelliseen asemaan. Tilanne on herättänyt palkatta jäävien sote-alan työntekijöiden keskuudessa huolta ja lukuisia kysymyksiä, Juuso sanoo.

On jäänyt epäselväksi minkälaisella varoitusajalla työnantaja voi kutsua työntekijän takaisin työhön, jos selviää että työtehtäviin ei ole saatavissa rokotettua henkilökuntaa. Jos työntekijä on mennyt toisaalle työhön palkanmaksun lakattua, ja työnantaja pyytää häntä palaamaan entiseen työhön, voiko työntekijä kieltäytyä paluusta saamatta sanktiota tai irtisanomisilmoitusta, koska välitön lähtö toisesta työstä voi olla sopimussyiden taikka muiden syiden vuoksi mahdotonta.

Entä jos työntekijä palkanmaksun lakattua sairastuu siten, että normaalisti työsuhteessa saisi palkallista sairaslomaa. Onko työnantaja silloin velvollinen maksamaan sairasloma-ajan palkkaa, koska työntekijä on työsuhteessa työnantajaan, vaikka työnantaja ei maksa palkkaa, Juuso kysyy.

Lomakertymästä on myös epäselvyyttä. Jos työntekijä ei saa palkkaa, menettääkö hän palkattoman ajan osalta myös lomakertymänsä seuraavalta vuodelta. Entä karttuvatko ikälisät siltä ajalta, kun työntekijä on työsuhteessa mutta hän ei saa mennä töihin ja hänelle ei makseta palkkaa.

Palkatta jäävät sote-alan työntekijät tarvitsevat vastauksen näihin kysymyksiin. Olen tehnyt ministerille kirjallisen kysymyksen palkatta jäävän työntekijän työoikeudellisesta asemasta, Juuso kertoo.

32 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman
jjt

Tulen olemaan Sinimusta heti kun sitä voi äänestää.juuri näin minäkin asian,tulen sisäistämään ilkka.

Tampere poikkeaa

Tampereella hoitotyötä tehdään rokottamattomien osalta ihan niinkuin ei mitään. Ympäristökaupungeissa pistetään koteihin, vaikka puhelinkeskukset huutaa työvoimapulaa. Rokottamattomat vois tehdä kotoa käsin puhelinkeksuksen toimintaa, jos ottais töistä läppärin mukaan.

Vai oletteko päässeet läpi terkkariin tai sairaalaan ilman että ”Paina tähti niin soitamme sinulle takaisin”.

juha II

Tänä päivänä Suomessa eivät paina mitään edes Suomen perustuslaki puhumattakaan mitkään muutkaan aikoinaan kestävällä moraalilla ja oikealla lakien säätämisjärjestyksellä oikein käsiteltynä ja eduskuntaan tuotuna.

Elämme orastavassa tyranniassa ja joka lopulta tullaan yhteiskunnan väkivaltakoneiston avulla murskaamaan läpi aivan kuten EU:n lopulliset ”kasvot” tulevat olemaankin ja ovat olleet kyseisen globaalin valtakeskittymän aamuhämäristä saakka. Sitä ei ole vain tietenkään kenellekkään kerrottu ja eikä sitä kerrota nytkään ”samasta puusta vestetyn” valtamedian taholta. Sillä kuin ei läpikorruptoituneet poliitikkommekaan ei myöskään valtamedia ei nakkaa paskaakaan meistä tavallisista ihmisistä kautta Euroopan. Päinvastoin! Se harjoittaa hiljaista varsin tietoista hävitystyötä haittamaahanmuutolla, miljardeittain imemällä rahaa Brysseliin velka- ja veroahoja sekä omimalla yhä enemmän ja enemmän päätösvaltaa eurooppalaisilta valtioilta.

Ja kaikki tämä merkitsee ihmisarvoisen elämään loppua sellaisena kuin me olemme lämnsimaailmassa saaneet elää vapaata ja tuevallista elämää joutumatta mitä julmimman sekä oikeusturvattomimman globalisti-kommunismin orja ikeen alla. Jossa kaikki asiat ja jopa sanat, jotka vääristellään yhtä irvokkaiksi kuin huvipuiston kuperien peilisalien peilien peilikuvat.

YK:n ”Agenda 2030” ei ole muuta kuin kommunistista totalitarismia, josta siitäkään ei vilauteta kuin kaikkein ”positiivisimmat” kohdat YLE:ssä sokeroituna kuin ennen vielä säätelemättömissä matalamielisissä ja valheellisissa mainokssa, jossa tuote osoittuikin käytännössä täydeksi roskaksi!

Juha

Perussuomalaisten suosio laskee kuin lehmän häntä. Taisi olla vikatikki kannattaa tätä hotajien rokotepakkoa.

Persut voisivat tehdä nimiuudistuksen. Perusglobalistit kuvaa paremmin heidän ideologiaansa.

John Quiman

Ovat kovasti taipuneet tekemään poliittisia lehmänkauppoja päästäkseen hallitukseen, siis miellyttääkseen erityisesti Kokoomusta.

Tuumailija

Sellaisen havainnon tehnyt, että liitoissa ollaan aika hipihiljaa, vaikka heidän toimenkuvansa olisi juuri työntekijän ja työnantajan keskinäisten ristiriitojen ratkominen.
Mutta tämä taasen paljastaa kuinka korruptoitunut niin taloudellisesti ja poliittisesti ovat nämä tax free puulaakit.
Auta armias jos olisi ollut todelliset rajoitteet päällä ts. ajettu suuria teollisuuslaitoksia, rakennustyömaita alas sen vuoksi koska niissä työskentelee tuhansia ihmisä ja 3:ssa vuorossa, silloin olisi liitot ”ärähtäneet”, mutta kun rajoitukset ja pakkolait eivät näitä koske niin mitä väliä.

Muinoin oli niitä liiiton miehiä, jotka oikeasti olivat ”uhka” valtiolle ja hallitukselle, heillä oli validi sekä tehokas pakkokeino käytössä, tekivät yhteistyötä myös keskenään (yleislakko). Poliittinen kytky oli olematon ja siksi hallituksen linnakäskyjen ulottumatomissa, päättäjät oli moraalisesti pakotettu ottamaan huomioon näiden instanssien näkökulma päätöksissään sekä lainlaadinnassa.

Niin se wanha toimiva maailma on mennyttä.

Tomppa

Kaikkien koronaan liittyvien rajoitusten oikeudellisuus tulisi tutkia pohjia myöten ja saattaa vastuuhenkilöt rikosoikeudelliseen vastuuseen. Koronapassi muun muassa rikkoo perustuslakia pakkorokotuksista puhumattakaan.

ike

No kun olen aika ikääntynyt niin olikohan aivan oikea asia vetää kansalta kaikki aseet pois. No jokunen metsästyshaulikko kai jäi jäljelle. Ehkä siinä enemmän suojeltiin valtaapitävää eliittiä kuin ihmisiä. En ole koskaan pitänyt aseista vaikka joskus armeija-aikoinani olin aika hyvä niissä. Ehkä aseiden tarkoitus ei ole suojella kansaa muita kansoja vastaan vaan suojella kansaa vallanpitäjiltä. Jotenkin tuo aseiden keräys ja vastaisuus alkaa tulla uuteen valoon. Myös tuo amerikkalainen perusoikeus kantaa asetta alkaa tulla uuteen ymmärrykseen. Jos ei ole pelotetta niin yleensä väärinkäytökset lisääntyy.

Ilkka Forsten

Missä aseet on kerätty pois ? Ei ainakaan omassa kotikaupungissani ole moista tapahtunut. Se vaihe tosin oli että ilman sanktioita sai käydä luovuttamassa luvattomia torrakoita vallesmannille. Sanoin jo silloin, että älkää viekö niitä mihinkään. Koska ne ovat ulkona kaikista kirjoista ja kansista, ei myöskään vallesmanni voi tietää omistatko niitä vai et, ja pelkkä epäily ei riitä edes siihen, että he voisivat tehdä kotietsinnän.

Suomen asevastainen ilmapiiri, siis vihervasemmiston tarve puuttua aseiden omistus-suhteisiin on nimen omaan siitä johtuva, että pelätään aseistettua kansaa. ” Ase ei tapa ketään, mutta tyhmät ihmiset kylläkin.” Tämän voi pukea myöskin muotoon, jos tyhmät ihmiset saavat määritellä mielivaltaisesti toisten oikeudet, voi asekin alkaa tappamaan. Tämä on vältettävissä sillä ettei leikitä kommunistista Pohjois-Koreaa.

Minä rakastan aseita, koska niillä on yksi maaginen voima takana. Se kädessä voit aina sanoa ei. Loppukevennyksenä esitän kysymyksen. Onko parempi omistaa pistooli vai olla naimisissa ? Vastaus. On parempi omistaa pistooli, sillä sinulla saattaa olla väliaikainen ” toimintahäiriö ” jolloin vaimo lähtee, mutta pistooli pysyy vierelläsi uskollisesti.

Kata

OMG 😀

Lieväasteinen

Guns don’t kill people…

https://youtu.be/WZ2ZBxsJo6o

Eka Kettunen

Ikävä kyllä, käsittääkseni irtisanotuksi tuleminen taitaa olla taloudellisesti viisain vaihtoehto tässä tilanteessa monille jos ei ole toista työpaikkaa mihin mennä tai ole mahdollisuutta saada toimeentulotukea. Se voi tapahtua siten, että ottaa esim. kossu huikkaa ja menee pullo kädessä pomon juttusille muutaman kerran joka joutuu sen jälkeen jossain vaiheessa irtisanomaan työntekijän. Huom! oksentelu, nurkkaan pissiminen, piereskely ja kiroilu voivat myös edistää työnantajaa irtisanomaan työntekijä.

Pointtina tässä on se, että jos itse irtisanoutuu on karenssi 90 päivää päivärahan saamisen suhteen, mutta ”Jos aiheutat omalla moitittavalla menettelyllä työsuhteen päättymisen, karenssi on 60 päivää.”, lähde: te-palvelut.fi
Toisaalta on uskomatonta, että huonosta käytöksestä palkitaan kuukautta lyhyemmällä karenssilla, mutta niinhän sitä sanotaan pahan saavan aina palkkansa.

ike

😂

jjt

Perustuslakivaliokunta ottaa kantaa vain lakiesityksen laillisuuteen.oliko esitys muka lainmukainen?Perustuslaki turvaa kaikille Suomen kansalaisille oikeuden työhön. ”Jokaisella on oikeus ansaita elantonsa hankkimassaan työssä ja ammatissa”.Lakimuutos,on myös vastoin Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen (The Parliamentary Assembly of the Council of Europe, PACE) päätöslauselma 2361 (2021) toteaa selkeästi, että sen lisäksi että koronarokotusten on oltava kansalaisille vapaaehtoisia, ketään ei myöskään saa ”poliittisesti, sosiaalisesti tai muilla tavoin painostaa rokotuksen ottamiseen vastoin tahtoaan”.lakimuutos on myös vastoin euroopan ihmistuomioistuimen päätöslauselmaa vastaan.ja vaikka hallitus jäädyttää,koronapassin.on se edelleen muokattavana uutta,käyttötarkoitusta,varten.valtioneuvosto,Hallitus sai katsauksen koronapassin valmistelutilanteesta. Hallitus päätti jatkaa koronapassin laajennukseen ja omaehtoiseen käyttöön liittyvän lainsäädännön valmistelua, jotta passi olisi valmiina siltä varalta, että epidemiatilanne pahenee esimerkiksi uuden virusmuunnoksen takia.ainahan näitä muunnoksia tulee ja jos ei tule niin keksitään niitä.ei loppua näy.

ike

Ei perustuslaki ole tähänkään mennessä hallitusta juurikaan sitonut. Kansainvöliset lait vain kun ne sopivat omaan agendaan.

Hh1488

Tässä asiantuntijan neuvo, jokainen ihminen voi vapaasti ottaa lopputilin, vielä tilanteessa missä ei saa tehdä työtä, ei työnantajalla ole tarvetta irtisanomisajoille. Kuka tyhmä jää palkatta työhön, kun voi ottaa lopputilin. Luuleeko ihmiset, että Suomessa ollaan jo orjamarkkinoissa. Ei sentään vielä ole mahdollista

Eka Kettunen

Vähän aiheen vierestä.

Onhan tämä tilanne täysin absurdi, kolmasti rokotettu hoitaja sairastuu koronaan ja tilalle otetaan rokottamaton, joka ei muutoin saa tehdä töitä koska pelätään hänen levittävän koronaa.

Enää ei mediassakaan puhuta rokotteen antavan suojaa tartunnoilta vaan ainoastaan suojaavan taudin vakavalta muodolta. Lisäksi on selvää myös se, että rokottamattomat saavat oireita helpommin kuin rokotetut, joten he jäävät pois töistä tartunnan takia varmemmin ja se ehkäisee tehokkaammin jatkotartuntoja, jotka kohdistuvat työyhteisöön ja hoidettaviin.

Ainoa tapa ehkäistä tartuntoja oikeasti on testaaminen ja siihenkin on saatu uusi työkalu, puhallustestilaite joka paljastaa tartunnan parissa minuutissa ja maksaa vain pari euroa per testi.

Kovasti toitotetaan vanhojen ja hauraiden suojaamisesta kaikin keinoin kun kyse on koronasta ja pakkorokotuksista, mutta aiemmin luovuttin ilman tunnontuskia keuhkokuumerokotteen ottamisesta ”kalleutensa” takia kansalliseen rokotusohjelmaan. ”Pneumokokkikonjugaattirokote maksaa apteekissa noin 86 euroa ja pneumokokkipolysakkaridirokote 42 euroa” lähde:thl.fi
Keuhkokuumeeseen on hyvin korkea kuolleisuus esim. vuonna 2002 oli yli 75-vuotiailla 595/100 000 kuolemantapausta vuodessa.

ike

Koko tästä kekustelusta päättelisin että suomessa ei ole hoitajapulaa. Eihän tuollaisia päätöksiä muuten tehtäisi, vai tehdäänkö.No jos vielä joku vättää että on, voitaisiinko maksaa edes pohjoimaissa kilpailukykyistä palkkaa. Pätee kyllä aika moneen muuhunkin toimialaan.

Juha

Käsittääkseni persut kannattivat hoitoalan rokotepakkoa perustuslakivaliokunnassa. Turha rypistellä kun löysät on housuissa. Persut on perinteisesti huijaripuolue, petollisia takinkääntäjiä siis. Jättäkää se uppoava laiva.

Kata

Jaahas siis tällaisilla kommenteilla kuvittelet että maailmamme pelastuu…ei vaan päinvastoin.Kuten olen aiemminkin sanonut että jos kansallismieliset alkavat jyrsimään toisiaan niin kyllä vahingoniloinen nauru kaikaa kamalasti jossain muualla,siellä jossa on ne pääsyylliset.
Ja ne jatkaa vallassa ja tunnet sen nahoissasi ja lompakossasi.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Katariina Pihl
Hh1488

Persut ei ole itään kansallismielistä, täys globalisti puolue. Pesuissa silti on muutama kelpo edustaja, ovat vaan väärässä puolueessa

Kata

Kyllä minäkin pesuissa suosin kelpo hajuttomia aineita…
Vai globalisteja…kamalaa eikö? 😀
Katso ja kuuntele truddea niin tiedät mitä on globalisti ja vasuri.Ja muutama kaverinsa maailmassamme.

Juha

Edelleenkään et pääse yli etkä ympäri faktasta, että persut mahdollistivat tämän rokotepakon.

Ilkka Forsten

Mahdollistivat miten ? Koska tässä maassa on oppositio päättänyt siitä mitä hallitus, tässä tapauksessa SDP tekee.

Kata

Stupid does as stupid is….

Eka Kettunen

Perustuslakivaliokunta ottaa kantaa vain lakiesityksen laillisuuteen. Lain hyväksymisestä päättää eduskunta.

Hh1488

Nii, eli politiikot arvioivat ovatko itse esitetyt lait, laillisia suhteessa perustuslakiin. Hyvä systeemi

Kata

Kuulehan…siis systeemi on tämä koska meillä ei ole perustuslakituomioistuinta.Syyttävä sormi sille taholle joka ei ole tehnyt mitään asian hyväksi ja olemme muka sivistysvaltio.
Luulisi ettei asia ole sen vaikeampi kuin silloin kun Perustuslakiamme muutettiin että sos turva koskee kaikkia.Ja sillä tiellä ollaan.Terveisin Tavja.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Katariina Pihl
ike

Ehdottamasti tarvitsemme perustuslakituomioistuimen. Tilanne nykyään on kestämätön, eli pahempi kuin maissa joissa sellainen on. Kaikki on suhteellista.

Kata

Kyllä,tarvitsemme Perustuslakituomioistuimen!Ja täysin koostumus muista kuin minkään puolueen jäsenistä.

Ilkka Forsten

Ketä sinä äänestäisit ? Suomessa EI OLE PS:n lisäksi tällä hetkellä yhtään puoluetta joka edes muodollisesti sivuaisi maahanmuuttovastaisuutta. Toivon, ja uskon että vastaisuudessa on, mutta eduskuntavaaleihin on aikaa enää hieman reilu vuosi, joten ne vireillä olevat ei vielä ole valmiita .

Tulen olemaan Sinimusta heti kun sitä voi äänestää. Kannatuskortin olen lähettänyt, ( toimitus voi tarkistaa että puhun totta, ) ja että uskon heidän puolueohjelmaansa lujemmin kuin mihinkään muuhun.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Ilkka Forsten