Kotimaa Talous

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Kotitaloudet yhä sokissa sodan takia – arviot osin liian synkkiä

Kuva: Pixabay.

Kotitalouksien odotukset talouskehityksestä synkkenivät edelleen huhtikuussa maaliskuun ennätysalhaisiin lukuihin nähden. Ukrainan sota näkyy sokkina kotitalouksien luottamuksessa. Uskoa omaan talouteen heikentävät myös kuumentuneet inflaatio-odotukset. Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist muistuttaa, että taloudesta löytyy myös myötätuulitekijöitä: koronarajoitukset poistuivat ja työttömyyden riski on alhainen.

Tilastokeskuksen luottamusindikaattori sai huhtikuussa arvon -11,7, eli kuluttajaluottamus laski edelleen suhteessa maaliskuussa nähtyyn Ukrainan sodan alkua seuranneeseen ennätykselliseen romahdukseen. Huhtikuun mittaustulos on yksi historian alimmista, vaikka aivan yhtä alhaalla ei vielä olla kuin pahimmillaan finanssikriisin yhteydessä 2008 ja koronakriisin alettua huhtikuussa 2020.

Erityisesti kotitalouksien odotukset Suomen makrotalouden kehityksestä ovat vaisuja. Vain 10 prosenttia vastaajista arveli Suomen taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana. Myös näkemykset oman henkilökohtaisen talouden nykytilasta heikkenivät. Uskoa omaan talouteen heikentävät kuumentuneet inflaatio-odotukset: keskimäärin kotitaloudet ennakoivat kuluttajahintojen nousevan seuraavan vuoden aikana lähes 6 prosenttia.

”Kotitaloudet ovat yhä sokissa sodan alkamisen seurauksena. Luottamus Suomen kansantalouden kehitykseen on lähes historiallisen alhaalla, ja kuluttajahintojen nousu syö uskoa omaan talouteen, kun ostovoima supistuu”, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Kotitalouksien näkemykset heijastelevat aivan oikein sitä näköalaa, että Suomen suhdannekehitys heikkenee selvästi Ukrainan sodan seurauksena. Appelqvistin mukaan tilannetta arvioidaan silti nyt varsin synkkien silmälasien läpi.

”Väittäisin, että kotitalouksien arviot ovat joiltakin osin jopa liian synkkiä. Täytyy muistaa, että taloudesta löytyy myös myötätuulitekijöitä. Koronarajoitukset ovat poistuneet, ja talouden avautuminen tasapainottaa heikkenevää vientiä. Lisäksi työvoiman kysyntä on yhä vahvaa ja työttömyyden riski alhainen”, Appelqvist sanoo.

Yritysten arviot heikentyneet mutta eivät romahtaneet

Yritysten arviot suhdannetilanteesta ovat nekin heikentyneet, mutta eivät romahtaneet. Elinkeinoelämän keskusliiton julkistamassa kyselyssä yritysten luottamus oli laskussa useimmilla päätoimialoilla, mutta suhdannetilanne oli yhä lähellä keskimääräistä tasoa, ei katastrofaalinen. Teollisuusyrityksille suhdannetilanne oli edelleen jopa erinomainen ja tilauskannat vahvalla tasolla.

Kotitalouksien tunnelmia seurataan nyt tarkasti, koska kotimaisen kysynnän toivotaan tukevan Suomen taloutta, kun vientinäkymät todennäköisesti jatkossa heikkenevät sodan seurauksena. Lisäksi ollaan kiinnostuneita siitä, miten kotitaloudet reagoivat kuluttajahintojen nousuun.

”Kuluttajaluottamusmittaukset ovat osin itseään toteuttavia ennustuksia. Kun luottamus talouden kehitykseen on vahvaa, johtaa se taloudellisen aktiivisuuden nousuun, mikä osaltaan vauhdittaa suhdannenousua. Nyt riskinä on se, että kotitalouksien käyttäytymien muuttuu liiankin varovaiseksi”, sanoo Appelqvist.

Appelqvist muistuttaa, että vaikka suhdannetilanne kiistatta heikkenee, ovat kotitalouksien keskimääräiset taloudelliset puskurit hyvällä tasolla, mikä helpottaa.

”Myös työllisyyden näkymät ovat yhä vahvat, eikä työttömyyden uhassa ole tapahtunut heikkenemistä. Siten kotitalouksien oman talouden tukipilarit ovat yhä kohtalaiset, vaikka inflaation kiihtyminen ja sodan luoma epävarmuus ruokkivat epäluottamusta”, Appelqvist sanoo.

Keskuskauppakamari

14 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Pääsyyllinen on nyt kuin taikaiskusta kadonnut korona!

Ukrainan sota on vain ”singlen” B-puoli, joka tähtää myös samaan päämäärään kuin yli kaksi vuotta non-stoppina kiljuttu korona kaikkine sanallisine kauhuineen. Edellistä voi täydellä syyllä verrata Orson Welles:in nerokkaaseen kuvitteelliseen radiouunnelmaan ”Marssilaisten hyökkäys” v. 1938, joka sai koko Yhdysvaltain väestön hysterrisen pelon valtaan heidän luullessaan sen olevan täyttä totta. Ja niin oli tarkoituskin, vaikka tässä tapauksessa rehellisesti kyllä kuunnelman kestäessä harvakseltaan ilmoitettiin sen olevan fiktiota. Toki liki teekkarimaisella pahanilkisellä huumorilla Welles tarkoitttikin herättää kauhua kuulijoissa. Tuosta radio historian eräästä merkkipaalusta koitui kuitenkin sellaista henkistä ja fyysistä vahinkoa sekä silmitöntä kauhua ihmisille, että moinen kiellettin välittömästi, sillä tuo käytännönpila meni jo liian pitkälle!

Ukrainan sota on lännelle ja EU:lle kuin Herran lahja, joka ei tullut sille yllätyksenä vaan luomalla aivan itse tukkisuma, jolla voidaan raunioittaa EU:n ja USA:n talous ”The Great Reset”:n ja ”Build back Better:n” hengessä. Koska dollari järjestrelmä on romahtamassa omaan mahdottomuuteensa ja korruptoituneeseen raha- ja korkopolitiikkaan, jota ei enää voi puliveivaarimisella enää tekohengittää. Uutta rahaa on painettu USA:ssa kuin Weimarin Tasavallasa, joka merkitsee hyperinflaatiota ja rahajärjestelmän täydellistä romahtamista. Ja, jos joku muuta väittää se valehtelee tietentahtoen, mikä nykyään on ”business as usual”!

Ja lopussa tästä kaikesta ja vähän vielä muustakin on seurauksena teknisesti ruuan hinnan tähtitieteellinen nousu ja lopulta nälänhätä, joka on tarkoituksella luotua erittäin rikkaiden ja mieleltään sairaiden wanhojen miesten ja nuorten naisten toimesta!!!

Juha

Korona ja sota ovat sopivat syylliset talouskaaokseen kun syyt ovat EUn ja Euron perusrakenteissa. Rahaa on luotu kiihtyvällä tahdilla ja jossain vaiheessa musiikki loppuu. Euro on heikoimmillaan viiteen vuoteen ja tulee pian tuhoutumaan hyperinflaation tulipätsissä. Ei rahaa voi luoda tyhjåstä.. ainoa ratkaisu ongelmaan on nopeasti irti uppoavasta EU laivasta ja hopeamarkka takaisin. Tämän ymmärtää ehkä noin promille kansasta.. muut ovat täysin eksyksissä ja tulevat sen karvaasti kokemaan.

Kata

https://www.instagram.com/reel/Cc3y55yOvT-/?utm_source=ig_web_copy_link

Tällaisia luomuksia saa aikaan pelko ja kauhu joka luodaan noin vain…kuten sai se Orsonin kuunnelmakin ja oli sentään vain kuunnelma!.
Tuo tyyppi kuuluisi suljetulle..ja moni muu…
Näimme ihmisiä ”kaatumassa suoraan naamalleen”,korona sen teki….ja niin syntyi kaaos kautta maailman…ja tällainen hulluus.Joka tosiaan sitten päivässä katosi….mutta ei kaikille.

What next kun sota loppuu….

Eka Kettunen

Kuluttajahinnoista sen verran, että viime kesästä polttoaineiden hinnat ovat lähes tuplaantuneet, elintarvikkeet kallistuneet lähes kautta linjan 10 %, kahvi jopa 50 %.

Sähkö ja monet muut pakolliset menot ovat myös nousseet.

Em. kustannuksiin ei ole Ukraina tai korona syynä.

Suomalaisten ostovoima on laskenut ja tulee laskemaan kuin lehmän häntä.

Kata

Sehän se on ison resetin tarkoituskin.”Kun sinulla ei ole mitään olet onnellinen”…sanoo multibiljonäärit ja ”maailman yksi hallitus” muhii jossain…

Minä olen shokissa

Minä olen shokissa sen vuoksi että hallituksemme edes ajattelee lahjoittavansa huumekauppojen takavarikoidun 73 miljoonan euron bitcoin varantoa Ukrainaan. Sillähän vain ostetaan lisää aseita ja pitkitetään vääjäämätöntä.

Ihan niinkuin Suomessa olisi jo kaikki kunnossa. Muistan kun eduskunnassa kiukuteltiin siitä että ”mistä löytyy kuusi miljoonaa”, oliskos se vanhusten lämpimiin aterioihin. Onko meillä maantiet kunnossa? Onko teollisuus kunnossa, eikö meidän tarvitse palauttaa varmuusvarastoja entiselle tasolle? Eikö meidän tarvitse ostaa öljyä, sähköä, kaasua? Onko pyrätiet kunnossa? Entä katujen auraukset?

Onko kunnalisella puolella riittävästi oppikirjoja? Onko yhteiskunnalinen terveydenhoito ajantasalla ja onko sairanhoitajia edes minimimäärä jokaisessa työvuorossa?

Että edes kehtaavat miettiä moista. Ja kyllähän ne kehtaavat. Kaikki mikä tuhoaa Suomalaista yhteiskuntaa on niiden ajama agenda.

juu

Sinne vaan euroopan korruptoituneimpaan maahan sodan keskelle maa toisensa perään lähettää satoja miljoonia ja taas satoja miljoonia, mikä voisikaan mennä pieleen?
Samaan aikaan heidän koomikko presidentti vaatii muilta mailta että pitää saada 70 miljardia kuukaudessa.

Piikkilampaat

Sota siellä, sota täällä.. Alkaa lievästi jo korpeamaan että kaikki saa selityksensä perusteet, sota, sota, sota ja sota lässytystä.
Ensinnäkin polttonesteiden ja elintarvikkeiden hinnat alkoi nousemaan kauan ennen mitään sotia.
Syy on vihersyöpäsiirtymä joka tuhoaa koko Suomen, tämä ei johdu mistään sodasta.
Kaikki joka kertoo että polttonesteiden ja elintarvikkeiden hintanousu johtuu sodasta, on samanlaista propagandaa mitä venäjä levittää.

jari vuori

Näin on, ulkomaille hallitus syytää rahaa miljardi miljardin perään, pääministeri hymyilee maireasti suurten eurovaltioiden aivokääpiöiden rinnalla, entiset suomalian päämiehet istuvat hyvissä viroissa sitra ym, verotus nousee ( välilliset verot) hinnat nousi jo paljon ennen ns. v..n sotaa, pa…n jauhamista

Tuumailija

Oikea shokki on vasta tulossa, kun porukka huomaa että kaikki nousee potentiaalisen jyrkällä käyrällä, samalla kun työstä yms. saatava tulo laskee kuin lehmän häntä.

Hallitus itse on omilla päätöksillään (huonoilla sellaisilla) kiihdyttänyt olevaa taantumaa, mutta ajan hengen mukaisesti siitä pitää syyttää jotain muuta kun peili ei kestä katsetta.

Kaikki olisi ollut korjattavissa sellaisella asialla kuin ennakointi ja maltti, mutta kun ei ole kyse omista rahoista tahi omasta toimeentulosta niin sitä toisten tekemää sitten lapioidaan joka suuntaan 0 tuotolla ja tuloksella, ja kun on syöty enemmän mitä kassassa on niin käydään kiristämään veroja.

Vuoden yleislakko olisi kova sana, oppisivat olemaan päättäjät ja ajattelemaan yläpäällä.

Nimetön

Maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka maksaa, mutta sitä sopisi miettiä miten tähän tilanteeseen on päädytty? Tässä vihersiirtymässä on mukana kaikki puolueet persuja lukuun ottamatta. Osa meistä ja meidän valtion johto elää vahvasti kollektiivisessa valheessa. Ensin elettiin suomettumisen aikaa sotien jälkeen Kremlin varjossa tekopyhyydessä ja itsepetoksessa ja nyt samalla linjalla EU:ssa. On harmi, että Suomessa ei pesty harjoitetun politiikan likapyykkiä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vaikka siihen esim. Jeltsin tarjosi mahdollisuuden avaamalla NKP:n arkistot Moskovassa. Todennäköisesti iso osa Suomen poliittista johtoa olisi tippunut silloin pettureina ulos politiikasta, mutta sillä olisi ollut tervehdyttävä vaikutus pitkälle tulevaisuuteen. Koivisto ja Väyrynen mm. kielsivät tutkijoiden pääsyn noihin arkistoihin. Suomi oli ainoa maa, joka ei päästänyt tutkijoita tekemään laajempaa työtä Moskovaan. Rautkallio kuitenkin pääsi sinne omilla yhteyksillään ja paljasti Kekkosen osuuden mm. noottikriisiin.

Juha

99.9 %a kansasta kannattaa EU itsemurhaa. Edellisissä vaaleissa EU vastaiset puolueet (ipu ja ske) saivat noin 5000 ääntä.
Sitä saa mitä tilaa.

Eli lisää velkaa, lisää maahantulijoita kela tuelle, lisää veroja, lisää inflaatiota, lisää ilmastokusetusta, lisää huumeita, lisää kaaosta.. Suomen kansa tekee kuolemaa.. sairas maa ja sairaammaksi muuttuu. Ei tule paranemaan vaan huonompaan suuntaan menee.

Nimetön

Hyvinvointivaltio on pehmeä versio sosialismista. Kaikki käy ja vapaan kasvatuksen sukupolvi rulettaa! Sosialistinen internationaali ajaa kestävää kehitystä ja rajatonta maailmaa ja tämän porukan varajohtajia ovat Heinäluoma ja Halonen, joka itseasiassa on SI:n kunniapuheenjohtaja. Nämä mainostavat itseään maailman suurimpana poliittisena liikkeenä ja ovat ottaneet asiakseen ilmastonmuutoksen torjumisen. Stalin ja bolsevikit olivat myös jossain vaiheessa ajamassa tämän porukan etuja, jolle ulkomaisten ihmisten ihmisoikeudet menevät oman kansan etujen edelle.

finne igen

Luottamus EU:n kykyyn talouden hoitajana on kuin nigerialaiskirjeet eli kun siirrät aivan vähän rahaa valtion kassasta, niin saat miljardeja EU:sta ja tähän uskovat kaikki puolueet eduskunnassa! Ekp on varsinainen vitsi, todellinen inflaation on euroalueella laukannut sellaista vauhtia, että tämän vuoden arvio n. 7,5 % on jo nyt ylitetty.
Ukrainan korruptiovaltioon kyllä riittää rahaa ja samalla otetaan Suomeen edelleen ”pakoloisia” muualta kuin Ukrainasta!
finne igen

Uusimmat uutiset