Kotimaa Rikos

KRP on keskeyttänyt esitutkinnat GPS-häirinnästä ja ilmatilaloukkauksista

Poliisi on tutkinut kevään 2022 aikana Suomen alueella tapahtunutta GPS-häirintää, sekä kevään ja kesän 2022 aikana tapahtuneita useita luvattomia vierailuita Suomen ilmatilassa. Esitutkinnat on keskeytetty, koska epäillyt eivät ole poliisin tiedossa.

Esitutkinnan mukaan ilmatilaloukkauksissa oli kyse venäläisten siviililentoliikenteen käytössä olevien ilma-alusten lentämisestä Suomen ilmatilassa muun muassa Suomenlahdella Loviisan edustalla. Epäillyt loukkaukset kestivät kussakin tapauksessa lyhyen aikaa.

Keskusrikospoliisi epäilee ilmatilaloukkauksiin liittyen säännöstelyrikoksia, koska loukkauksilla on rikottu EU:n Venäjälle sodan johdosta asettamia pakotteita, jotka koskevat myös siviili-ilma-aluksia.

Maaliskuun 2022 aikana tapahtunutta GPS-häirintää tutkittiin epäiltynä tietoliikenteen häirintänä. Itä-Suomessa todettiin häiriöitä satelliittipaikannusjärjestelmissä useana päivänä.

Tietoliikenteen häirinnästä sekä säännöstelyrikoksesta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Törkeästä tietoliikenteen häirinnästä voidaan tuomita enintään viisi vuotta vankeutta ja törkeästä säännöstelyrikoksesta enintään neljä vuotta vankeutta.

Keskusrikospoliisi on keskeyttänyt GPS-häirintään sekä ilmatilanloukkauksiin liittyvät esitutkinnat, koska epäiltyjen rikosten tekijöistä ei ole saatu selvyyttä.

Poliisi on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kanssa. Keskusrikospoliisi ei kommentoi esitutkintoja tässä vaiheessa enempää. Poliisi jatkaa tutkintaa, jos asiassa ilmenee uutta tietoa.

Aiemmat tiedotteet: Poliisi tutkii Suomen ilmatilaan maaliskuussa kohdistuneita loukkauksia

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Suomessa on paljon häirintää. Kunhan vain syyllinen täyttää syyllisen vaatimukset. Itseteosta EI ole niinkään väliä!

ike

GPS-häirintä on laitonta. Se siitä sopimuksien noudattamisesta, taas. Aika valikoivaa tuo kansainvälisten sopimuksien noudattaminen. Suomalaiset tekevät sitä toisissa asioissa koska ovat itsetuhoisia, itänaapuri tekee sitä tuollaisissa asioissa, piruuttaan.