Eurooppa Maahanmuutto Muu maailma Politiikka

Laiton maahanmuutto Balkanin reitin kautta on lisääntynyt 170 prosenttia tammikuun jälkeen

”Länsi-Balkanin reitti on edelleen vilkkain EU:hun johtava maahanmuuttoreitti, sillä syyskuussa otettiin kiinni 19 160 maahanmuuttajaa. Se on kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten”, Frontex totesi.

”Tammikuusta syyskuuhun niin sanotun Balkanin reitin kautta laittomasti Euroopan unionin maihin saapuneiden siirtolaisten määrä kasvoi 170 prosenttia edellisvuodesta”, EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex paljasti torstaina.

Kyseessä on suurin kasvu EU:hun suuntautuvien tärkeimpien muuttoreittien joukossa kyseisellä ajanjaksolla.

Tämän vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana EU:n ulkorajalla pidätettiin 228 000 laitonta siirtolaista, mikä on suurin määrä sitten vuoden 2016.

Laittomasti EU:n alueelle tulleiden maahanmuuttajien määrä kasvoi tammikuusta syyskuun loppuun 70 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Eniten kasvua on tapahtunut Balkanin reitillä, ja seuraavaksi eniten itäisen Välimeren maissa, joissa määrä kasvoi 118 prosenttia.

”Länsi-Balkanin kautta kulkevasta reitistä tuli myös vilkkain, sillä kolmella ensimmäisellä vuosineljänneksellä otettiin kiinni 106 000 siirtolaista. Seuraavana oli Välimeren keskiosien reitti, jossa pidätettiin 65 600 siirtolaista, mikä on 42 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Balkanin reitin osalta korkeat luvut selittyvät kuitenkin myös toistuvilla yrityksillä ylittää raja”, Frontex kirjoittaa raportissa.

”Länsi-Balkanin reitti on edelleen vilkkain EU:hun johtava muuttoreitti, sillä syyskuussa otettiin kiinni 19 160 siirtolaista, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten”, Frontex toteaa. Kaikkiaan EU:n ulkorajalla pidätettiin syyskuussa noin 33 400 siirtolaista, joilla ei ollut asianmukaisia lupia.

Balkanin siirtolaisreitin tilanne huolestuttaa Keski-Euroopan maita. Itävallan liittokansleri Karl Nehammer, Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Serbian presidentti Aleksandar Vučić keskustelivat laittomasta maahanmuutosta kuun alussa. Serbia, josta monet siirtolaiset yrittävät päästä EU:n rajan yli, on luvannut tiukentaa viisumipolitiikkaansa.

Tsekin ja Slovakian väliset erimielisyydet

Pidätettyjen maahanmuuttajien määrän kasvun vuoksi Tsekki uudisti tarkastukset Slovakian vastaisella rajalla syyskuun lopussa. Samasta syystä Saksassa on vaadittu tarkastusten palauttamista Tsekin vastaiselle rajalle. Tsekin sisäministerin Vít Rakušanin mukaan on tarpeen keskustella tilanteesta myös Turkin kanssa, jonka alueella on paljon Syyriasta ja muista maista tulevia pakolaisia, jotka pyrkivät EU:hun.

Tsekin ja Slovakian sisäministerit Vít Rakušan ja Roman Mikulec keskustelivat keskiviikkona siitä, noudattaako Tsekki takaisinottosopimuksen ehtoja siirtäessään pakolaisia Slovakiaan.

Bratislava ei pidä siitä, että Tsekki ilmoittaa Slovakialle vain palauttavansa maahanmuuttajia, jotka se sitten jättää rajalle odottamatta Slovakian viranomaisten vastausta. Mikulec lähetti Prahaan virallisen kirjeen, jossa hän kiinnitti huomiota sopimuksen ehtojen noudattamiseen, mukaan lukien vaatimus tarkkaan sovituista luovutuspaikoista ja ajankohdista.

”Valitettavasti Tsekin osapuoli ei noudata tätä. Me täytämme velvollisuutemme, mutta meillä on rajalliset valmiudet”, Mikulec sanoi. Hänen mukaansa maahanmuuttajaryhmät liikkuvat rajan yli Tsekin puolella, koska Slovakian viranomaisilla ei ole riittävästi aikaa ottaa heitä haltuun.

Lausuntonsa mukaan Rakušan ymmärtää, että tarkastusten palauttaminen Slovakian ja Tsekin rajalle on toimenpide, joka on epämiellyttävä ja vaikea kaikille osapuolille. ”Valitettavasti nykytilanteessa se on välttämätöntä ja tuo turvallisuutta Tsekin tasavallan kansalaisille. Olimme alusta alkaen valmiita neuvottelemaan Slovakian kanssa. Voimassa olevan takaisinottosopimuksen noudattaminen on ollut aina vaatimuksemme ja toiveemme”, hän sanoi.

”Siksi olemme luonnollisesti myös nyt valmiita selvittämään kaikki tähän sopimukseen sisältyvät asiat. Vaadimme kuitenkin johdonmukaista menettelyä takaisinottoa haettaessa”, Rakušan lisäsi.

Lähde: Remix

15 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kolmossivun tyttö
Ilmari

Kauniaisissa kannatetaan maahanmuuttoa kehitysmaista, kunhan tulijat jäävät Espoon puolelle.

Kata

No just kuin O-bama(ja muu parempi väki) meni shokkiin kun Martan viinitarhalle tuli 50 ei-sopivaa henkilöä niin eiku veneisiin ja muualle…koska Martalla ei ole sopivia asuinsijoja….juu kesäkausi ohi ja tyhjiä petipaikkoja tuhansittain…”Emme tiedä miten heitä ruokkii…” 😀

Kolmossivun tyttö

Minulle tuli tätä lukiessa outo tunne, että pelataan jonkinlaista peliä, jossa on liian monta muuttujaa. Asiat yritetään saada näyttämään vaikeammilta kuin ne ovat. Nyt puhutaan ongelmasta Tsekin ja Slovakian rajalla, mutta ollaan jo pitkällä Keski-Euroopassa. Vaikka Tsekki ja Slovakia pääsisivät sopuun rajamenettelystä on välissä monta Balkanin maata, josta tulijat voivat jotain reittiä pitkin keplotella itsensä eteenpäin.

Tulijat pitäisi torpata jo Euroopan ulkorajoilla. Pitäisi uskaltaa asettaa koko mantereelle tuloon selvät ehdot: asiaa ilman selvää tulosyytä, kuten työ- tai opiskelupaikkaa ei ole. Ja erityisesti asiaa islamilaisista kehitysmaista ei ole kuin äärimmäisen rajoitetuilla ehdoilla pienille määrille kerrallaan. Ja olisi uskallettava sanoa syykin: nämä ihmiset tulevat tuhoamaan sivistyksemme ja taloutemme.

Tässä tietysti pitäisi nostaa kissa pöydälle EU:n roolista ja tulevaisuudesta. Tiukemmat ulkorajat merkitsisivät vahvempaa ja selkeämpää unionia, mitä ei haluta, tiukemmat sisärajat vahvempia jäsenmaita, mitä myöskään ei haluta. Olisi uskallettava asettaa myös EU:n alkuperäinen tarkoitus hiili- ja teräsunionina sitä vasten, että hiilestä aiotaan energianlähteenä luopua, pohdintaan. Miksi yleensä ylläpidetään unionia? Jos unionia halutaan jatkaa, miksi kansalaisille ei selkeästi viestitä sen visiota ja missiota. Vai onko onnistuttu luomaan itsenäisesti elävä helvetinkone, avaruusfiktioiden tyranniksi oikosulun seurauksena muuttunut päätietokone, joka on ruvennut tuhoamaan kansansa haittamaahanmuutolla?

Kata

No on…ja siksi unohdettiin ja kuopattiin Dublin heti kättelyssä kuin myös Schengen(koska ihmisoikeus iiiiiiik)….Ja niin kaikki lapsukaiset vieraan maan vaeltavat Euroopassa eessuntaas ja ottavat(saavat) mitä haluavat ja aina Pohjolan perukoille asti hillumaan huonosta ruoasta,kohtelusta,huonosta siivouksesta ja niin rumista verhoista….Tämä näytelmä on hulluinta mitä minä ole nähnyt elinaikanani.Ja että vielä terveydenhuollossa menevät edelle….nämä mariiiiiiiiiiiiiiiiiiiat,tuttiset,sannukat,krisut sun muut tyhjäkatseiset oliot ovat saaneet aikaan sellaisen mädännäisyyden ettei pahemmasta väliä…
Meille silloin aikanaan opetettiin että rajat ovat tärkeitä koska olemme valtio.Silloin olimmekin.

EU on hullujenhuone.Toistaiseksi.

Kemut jyrää meitin !

”Alaikäisten nuorten tekemien ryöstöjen määrä nousemassa ennätyslukemiin”https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009131728.html

Omankäden oikeus olisi huono asia, mutta sittenkin parempi kuin olematon oikeus.

sehän tietäisi sotaa

Jos valtioiden rajat pidetään liian kauan liian avoimina, niin ennenpitkää syttyy sotia jotka pyrkivät piirtämään uusia rajoja.

Juha

Otetaan ne Helsinkiin ja muihin punakaupunkeihin kaikki. Niissä on vielä paaaljon paljon tilaa.. varsinkin Stubbin naapurustossa Westendissä.

Kata

No ei kun siinä käy taatusti kuin Martha’s Vineyardilla että on Sanctuary City niin ei voi ottaa vastaan ja eiku sinne minne ennenkin!

otto suni

Westendissä on siksi ihka oma poliisi kuten Eirassakin!

Kata

No tietenkin!Kaikki ollaan tasa-arvoisia mutta toiset pikkusen tasa-arvoisempia kuin toiset….

erkkielukka

Pitäsi tilata joululahjaksi stubidolle isokasa sianp—-a ovelle sinne hell-endiin.

Ilkka Forsten

Kun me nykyään vietämme Suomessakin Halloween juhlaa ( sinällään täysin typerää, koska se ei kuulu meidän kulttuurimme, ) niin voisimme sen nimissä todellakin lähettää stubidon ovelle sitä itseään ja laittaa päälle lapun ” kakka tai kepponen.”

Kata

😀

Tuumailija

Tai Marinin ovelle ja lappu saatteeksi: ”s*itt happens, get over it”.

Uusimmat uutiset