Kotimaa Uutiset

Lakan siemenkuoressa huomattava antimikrobinen teho MRSA-bakteeria vastaan

Flickr: Eeku Strahl

Bakteerien lisääntyvä vastustuskyky antibiooteille on tulevaisuuden lääketieteen suurimpia haasteita. Tuoreessa tutkimushankkeessa selvisi, että lakan siemenen kuoresta eristetyissä yhdisteissä on huomattava antimikrobinen teho sairaalabakteerina tunnettua MRSA-kantaa vastaan.

Sairaalabakteerina tunnetun MRSA:n eli metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus -bakteerin aiheuttamat vaikeahoitoiset haavainfektiot ovat lisääntyneet.

HUSin, VTT:n, Turun yliopiston sekä espanjalaisten Hospital Universitario Principe de Astúrias ja Fundación Jiménez Díaz -tutkimuslaitosten hankkeessa selvitettiin marjoista eristettyjen yhdisteiden tehoa haavainfektioita aiheuttavia mikrobeja vastaan. Tutkimuksessa selvisi, että lakan siemenen kuoresta eristetyissä yhdisteissä, ellagitanniineissa, on merkittävä antimikrobinen teho.

”Vastustuskykyinen bakteeri muuttuu herkäksi antibiooteille ja biofilmin muodostus vähenee, kun siihen lisätään marjasta eristettyjä yhdisteitä. Lakan ellagitanniinit hillitsivät tehokkaasti MRSA-bakteerien kasvua koeputkiolosuhteissa ja nopeuttivat näiden bakteerien aiheuttaman haavan paranemista hiirimallissa”, kertoo HUSin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, osastonylilääkäri Teemu Kinnari.

Marjoissa tehokkaita antimikrobisia yhdisteitä

Marjoja ja niiden sivuvirtoja eli marjateollisuuden ylijääneitä raaka-aineita on hyödynnetty pääasiallisesti vain elintarvike- ja kosmetiikkateollisuudessa. VTT:llä on pitkät perinteet arktisten marjojen tieteellisestä tutkimuksesta, ja VTT on jo aiemmin osoittanut niiden sisältävän tehokkaita antimikrobisia yhdisteitä.

Yhteistyöhankkeessa hyödynnettiin VTT:n kehittämiä ja patentoimia VTT InnoBerry Technologies™ -menetelmiä, joilla luonnonmarjoista rikastettiin ja eristettiin antimikrobisia ellagitanniiniyhdisteitä. Lähtömateriaalina käytettiin marjateollisuuden aiemmin hyödyntämättömiä lakan sivuvirtoja. Uuttomenetelmässä ei käytetty orgaanisia liuottimia, ja vesiliukoinen tuote soveltuu moniin käyttökohteisiin.

”Ympäristöystävällisellä menetelmällä saimme eristettyä ellagitanniineja, joiden antimikrobista tehokkuutta voitaisiin hyödyntää useissa käyttökohteissa. Mielenkiintoinen sovellus voisi olla esimerkiksi leikkausta edeltävä ihon käsittely MRSA-bakteeria vastaan, vaikeiden haavainfektiohoitojen lisäksi”, kertoo VTT:n mikrobiologian asiantuntija, johtava tutkija Hanna-Leena Alakomi.

Vastaavia yhdisteitä muissakin suomalaisissa kasvilajeissa

VTT:n siemenkuoresta eristetyt ellagitanniinit puhdistettiin Turun yliopiston kemian laitoksella. Puhdasaineiden avulla saatiin luotettavampi kuva nimenomaan tiettyjen ellagitanniinien aktiivisuudesta MRSA-bakteeria vastaan.

”On tärkeää tuntea erilaisten tuotteiden aktiivisuudesta vastaavat yhdisteet tarkasti. Näin tutkittua tietoa voidaan hyödyntää entistäkin tehokkaampien aineiden löytämiseksi kasvikunnasta. Esimerkiksi suomalaisista kasveista löytyy runsaasti lakan ellagitanniinien kaltaisia yhdisteitä, joilla voi olla vastaava tai jopa parempi aktiivisuus MRSA-bakteeria vastaan”, kertoo Turun yliopiston luonnonyhdistekemian professori Juha-Pekka Salminen.

Lähde MDPI

15 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Eipä mene kauaakaan kun noidenkin ”lillukanvarsin” tutkijoilta lääketeollisuus tukkii turvat.
Eipä mene kauaakaan kun suomalaisten lakkasoiden ympärillä suihkivat ”torjuntahävittäjät”!!!

Tutkimus on erittäin hyvä sinänsä, mutta nyky ”neuvostoliitossa” tuolla pääsee jo hulluinhuoneelle, sillä eihän kukaan selväjärkinen voi uskoa sitä, että luonto ”donkkaa tykimmin”!!!

Ilkka Forsten

Kun Suomen kansa lopetti täysmaidon juomisen, alkoi esiintyä osteoporoosia. Kun suomen kansa jätti voin syömisen, katosi monta prosenttia hämäränäkökyvystä, kun Suomi julisti suklaan myrkyksi ja kehitysmaiden riiston välikappaleeksi, katosi erittäin tehokas antoksidantti, etenkin tumman suklaan osalta.

Kun suomi päätti että lihansyönti tuhoaa ilmakehän, meni valtavan hyvä proteiinilisä hukkaan. Kun suomi päätti että pastaruoka on muodikasta, ja perunansyönti vanhan kansan ylläpitämä tyhmyys, katosi suurin C vitamiinin lähde talviajalta. Mutta, onneksemme tilalle tuli kevytmaito, eli tonkanpesuvesi johon lisätään valkoista väriä että se muistuttaisi maitoa. Tuli kevytlevitteet joissa on suurin osa vettä, jolla ei ole mitään merkitystä A vitamiinin saannille, ja kun suklaan syönti on enemmän rasismia kuin hyväksi omalle kropalle, niin mikäs siinä, pois vaan. Lihansyönti oli rikos, vaikka kaikki keharit syövät lihaa joka päivä eikä ilmakehälle tunnu tapahtuvan mitään. Pastaruoka perunan sijalle, ja niin meillä on C vitamiinista puutos joka kevät.

Summa summarum. Kaikki on korvattavissa. Maidon sijaan ostat luomutuorremehua, joka maksaa neljä kertaa sen kuin maito. Voin syömisen pystyy kuittaamaan akselirasvalla joka kantaa nimeä Keiju-kevytlevite. Suklaan sijaan on hyvä syödä nyhtökaurakeksejä, joissa on esanssilla tuotettu suklaan maku. Liha ei ole tarpeellista, paitsi halan-kansalle, eikä lamas pier***kele laitumella joten metaaniakaan ei synny, lammas on umpio toisin kuin nautaeläin. Pasta tuottaa lähinnä Italialaista sisukkuutta, joka ilmenee kaikilla taistelukentillä periksiantamattomuutena, ja perunat sopii käyhälle armeijallemme harjoituskranaateiksi.

Jos on oikein terveys ja ympäristötietoinen, voi syödä samoja ruokia kuin somalit, ja haista pas****e niin että kukaan ei halua asua edes samassa korttelissa. Erakkoluonteellemme se sopiikin mainiosti, älkää muuta väittäkö. Vielä kun saadaan kansa käsittämään kuinka terveellistä on ottaa kahdeksas koronapiikki, sekä pilleri ja nenäsuihke, voimmekin luottaa siihen että sukupuutto on taattu jo lähitulevaisuudessa, sillä yhdelläkään ei enää seiso muu kuin järki, ja jos joku jäykistyminen tapahtuu, se on enemmänkin lihaskrampppi pohkeessa. Näin terve kansamme jatkaa eloonjäämistaisteluaan ja äänestää demareita luottaen siihen, että Sanna Marin pelastaa meidät miltä tahansa, ja että mitä tahansa tapahtuukin, tulee Pfizer takaaman onnellisuutemme sillä valittu kansa ei koskaan huijaa ketään.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Ilkka Forsten
ike

Tiedän että toistan itseäni, mutta 🤣🤣🤣. Ja niin totta.

Kata

Ei lisättävää,kiitos! 🙂

Ilkka Forsten

Silloin aloitin ryyppäämään kun pullossa luki että ALKO, sitten päätin lopettaa kun pullossa luki että LAKKAA.

Tuumailija

Yleensäkin marjoja voisi käyttää hyödyllisemmin (ks.artikkeli) kuin etanolin (kynsilakan poistoaine) mausteena, tehkööt litkunsa perunasta.

Kaikki viinat voisi maustaa keinotekoisesti ja värjätä vaikka atsoväreillä, eihän ne enää voi sen enempää aiheuttaa vaivaa käyttäjilleen mitä perusaine itse.

Kata

😀 oiii hahahahhaaaaa!!!No hyvä näin!

John Quiman

Ovat maaseutua tuntevat kertoneet minulle, että rasvatonta maitoa käytettiin ennen sikojen lihottamiseen. Nyt se on olevinaan terveystuote ihmisille.

Maito on maitoa, kun sen rasvaprosentti on vähintään 3,5. Mieluummin enemmän. Maistoin vastikään maitoa, jossa rasvaprosentti oli 5. Se maistui todella paremmalta kuin nuo puolikuoritut, joita myydään täysmaitona, siis joissa on 3,5 % rasvaa.

Maito olisi parempi ilman pastörointia ja ennen kaikkea ilman homogenointia. Olisivat kuulemma ravintoarvotkin kohdillaan.

Voi on voita ja margariinit ovat olevinaan. Voi on jopa terveellistä. No, voihan mikä vaan olla epäterveellistä liian suurina määrinä nautittuna, vaikkapa ihan vaan vesi. Vettä kun ryystää lyhyessä ajassa kahdeksan litraa kitusiinsa, pääsee hengestään.

Rasvattomuutta korvataan terveysruoissa lisäämällä sokeria, joten on siirrytty epäterveellisempään suuntaan. Rasvaa keho tarvitsee, mutta rasvattomuushihhulien hoidossa ovat monet vanhukset tulleet sairaammiksi, koska on tullut liian vähän rasvaa.

Ihmettellyt aina tuota, että tuijotetaan jonkin rasvaprosentiin. Ei keho niistä prosenteista piittaa, vaan siitä, että kuinka paljon rasvoja tulee päivittäin kehoon, olkoot ne sitten nautittu sataprosenttisena rasvapallona tai kolmen prosentin litkuina.

Perunalla hoidetiin aikoinaan keripukkia, sitä C-vitamiinin puutostautia. Tosin on hyvä muistaa, että ne vitamiinit perunassa ovat lähinnä perunan kuoren alla, joten jos kuorii perunan, kannattaa kuoria keitettynä, jotta vain se ohut kuoriosa lähtee irti.

Pasta on vehnää, joka on suolistolle ongelma. Se heikentää suoliston kykyä imeä ravinteita. Monille se aiheuttaa vatsa- ja suolisto-ongelmia. Olen kokolailla lopettanut vehnän syönnin. Vaimo kun lakkasi syömästä vehnää, lakkasivat aiemmin usein vaivanneet vatsakivut saman tien. Itse en tuntenut mitään erityistä muutosta, mutta hän koki heti selvän muutoksen. Ravinteiden imeytyminen kun ei tunnu ja kestää kauan, että suolisto toipuu vehnästä. Nykyisin ei käytetä vehnäistä pastaa, mutta tehdään itse riisinuudeleita.

Ikivuosia sitten kyllästyin noihin kaikenlaisiin oikeaoppisiin syömisiin, kun huomasin, että ajasta aikaan ne muuttuvat. Yhtenä päivänä kananmuna on hyvää ravintoa, sitten se on kauheaa myrkky ja eikö kohta taas hyvää ja suositeltavaa ravintoa. Päädyin siihen, että syön sellaista mikä itsestä tuntuu hyvältä, sellaista mitä keho tuntuu kaipaavan. Hyvin maistuu joskus liha, joskus kasvisvoittoiset ruoat maittavat, joskus kelpaa makea, joskus ei jne.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
Lieväasteinen

”Ovat maaseutua tuntevat kertoneet minulle, että rasvatonta maitoa käytettiin ennen sikojen lihottamiseen.”

Juu, ennen käytettiin emakkojen lihottamiseen, nyt femakkojen.

Kata

Totta puhut.Itselleni myöskin vehnän (ainakin iso vähentäminen)toi apua IBS ongelmiin.
Ja vielä sitten tämä palmuöljy…https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/b67570ed-3f92-44d8-8d9a-f514dcb62a3b
Sitä vaan löytyy vaikka on epäterveellinen ja kuinka onkaan luontoa pilattu!

Ilkka Forsten

Kananmunat oli vielä takavuosina olevinaan varma kuolema, niitä tuli vältellä. Kahvi oli ihan hirveä myrkky, nyt se on terveysjuoma. Kaikesta halutaan poistaa suola, ja sitten ihmetellään kun kuumana kesäpäivänä puolet kansasta makaa nesteytyksessä ja korisee henkitoreissaan. Ruisleipä oli ennen se oikea leipä, nyt sen pitää olla jotain nyhtökauraa. Maito on vaihdettu kauramaitoon, josta saan aiheen kysyä miten usein kaurapelto pitää käydä lypsämässä ? Pitää olla nyhtökanaa, nyhtönautaa, nyhtösikaa ja kukaan ei selitä mikä siinä on erona jos jättää ne ostamatta ja keskittyy vähemmän nyhdettyyn ? Sanotaan että juokaa runsaasti vettä, mieluiten kraanavettä, ja sitten on ” muodikasta ” kulkea joku hiilihappoinen maustettu ja väriaineilla kyllästetty hulevesipullo kourassa.

Tänä aikana ihmiset lihoo kuin syöttösiat, ja kaiken pitäisi olla niin terveellistä. Itupellet napsii vitamiineja purkeista, kun niitä saisi normaalisti syömällä. Muistaako kukaan että täydellinen rasvan poisjättäminen estää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisen, esimerkiksi D vitamiinin.

Olen samoilla linjoilla kanssasi syömisten suhteen. Sekaravintoa, ei mitään ihmedieettejä eikä etenkään ilmastohysterian muokkaamaa ruokavaliota, sillä tämä maailma ei kaadu mihinkään vaikka niin uskotellaan. Älykääpiöt intoilee luomunsa kanssa, tajuamatta että mikään ei ole luomua. ” Syön vain luomuleipää ”, no niin syöt, paitsi että se vilja on geenimanipuloitua siinä kuin vähemmän luomukin. Ei ole olemassa enää mitään luomua, paitsi järvenrannasta löytyvät rapakivet, eikä niitä imeskelemällä taida ravintoarvot täyttyä.

Lieväasteinen

BLM. Bacteria Lives Matter.

ike

😊

paikallisuus

Ja juuri tästä on kyse, paikallisuudesta!!!

Juttelin erään Virolaisen lääkärin kanssa näistä maailmalta löytyvistä ihmeaineista ja hän sanoi minulle:”Aina kun löyty joku ihmeaine amazonin viidakko, se ihmeaine niille, ei sinulle. Kun sinä katso omena, siinä pitä olla kaikki ne vitamini ja vastustuskyky että se pysty edes kasvama täälä. Siksi omena sinulle paljo parempi kui kaikki maailma ihmeaine”.

Ja toden totta. Jotta ne marjat ja juurekset pytysvät elämään täälä pohjolassa ja tuottamaan satoa, niiden pitää pystyä vastustamaan kaikkia tauteja. Ja niihin pitää kerääntyä kaikki vitamiinit ja hivenineet niiden seuraavaa sukupolvea varten.

Suositaan siis suomaalista. Ja koitetaan unohtaa ulkomaalaiset hedelmät ja vihannekset. Ne kun vielä kerätäänkin raakoina.

Tuumailija

Peltokangas varmaan toteaisi että p****n marja, estää turvetuotannon, uuniin vain.

Suot ovat monipuolisesti tärkeitä, etenkin tällaisten harvinaisten marjojen ja kasvien elinpaikkoina, toisena tulee puhdas pohjavesi sekä vedenvirtauksen säätely.

Tälläkin saralla suomi on omavarainen ja omaa puhtaan luonnon, vielä. Tätä on käytetty vuosisatoja hyväksi ja tutkimusten keskittyessä enemmän siihen mitä luonto voi antaa sekä korvata synteettiseen lääkeglobalismiin.

Toki turve on osoittanut tarpeellisuutensa sekä paikkansa esim. antibioottivapaassa karjanhoidossa, mutta kuten eräs arvostettu tutkija sanoi; on hölmöyttä polttaa maata jalkojensa alta minimaallisella hyötyprosentilla.
Sodan aikana oli käsitettävää että turvetta käytettiin ns. hätävarana polttoaineissa, puulle ja sen jalostamiseen kun oli muita prioriteetiltaan tärkeämpiä kohteita.