Kotimaa Maahanmuutto Rikos Uutiset

Maahanmuuttajataustaisten rikollisjengien väkivaltarikoskokonaisuus syyteharkintaan

Helsingissä ja Espoossa toimivien rikollisjengien välienselvittelyt ovat johtaneet laajan väkivaltarikosten kokonaisuuden poliisitutkintaan viime vuonna. Syyteharkintaan siirtyi 3.2.2022 rikoskokonaisuus, johon sisältyy kaksi pahoinpitelyä, laiton uhkaus, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen, törkeän pahoinpitelyn yritys, törkeä ryöstö, törkeä vapaudenriisto ja törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu. Samaan tapahtumaketjuun epäillään liittyvän Itäkeskuksen kesäkuisen tapon yrityksen, josta Helsingin käräjäoikeus on jo antanut tuomion. Vantaalla elokuussa tapahtuneen tapon yrityksen ja Espoossa syyskuussa tapahtuneen törkeän pahoinpitelyn yrityksen osalta esitutkinnat ovat edelleen kesken.

Esitutkinnassa keskiössä olevat katujengit ovat muodostuneet gangsta rap -musiikin ympärille. Kappaleissa ihannoidaan rikollista elämäntapaa ja ruokitaan vastakkainasettelua toisten jengien kanssa.

Vastakkainasettelu jatkuu voimakkaana sosiaalisessa mediassa ja on konkretisoitunut vakavina väkivallantekoina jengeihin liittyvien henkilöiden välillä reaalimaailmassa. Suurin osa ryhmien jäsenistä on ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia.

– Katujengit ovat nuorten miesten muodostamia ryhmiä, joilla on omat nimet ja jotka leimautuvat vahvasti tiettyihin kaupunginosiin. Katujengeihin kuuluvat henkilöt tekevät yhdessä erilaisia rikoksia ja eri kaupunginosien jengien välillä on väkivaltaisia yhteenottoja. Osa jengeihin kuuluvista tekee aktiivista huumekauppaa, mistä tulee suoria yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, sanoo rikosylitarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta.

Rikoskokonaisuus alkoi keväällä 2021

Esitutkinnan perusteella helsinkiläisen ja espoolaisen jengin välinen riita sai alkunsa toukokuussa 2021 Helsingissä tapahtuneesta pahoinpitelystä, josta epäillään molempien jengien jäseniä.

Tapahtumasta alkaneen kiistan epäillään johtaneen kesäkuun alussa Itäkeskuksessa tapon yritykseen, jossa espoolaisjengiin kuuluva 19-vuotias mies puukotti helsinkiläisjengiin kuuluvaa 18-vuotiasta miestä.

Espoolaismies tuomittiin asiaan liittyen tapon yrityksestä kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomioon Helsingin käräjäoikeudessa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

– Puukotuksen jälkeen helsinkiläisjengin jäsenten epäillään uhkailleen espoolaisen puukottajan perhettä. Tähän liittyen syyteharkintaan siirtyi laiton uhkaus, josta epäillään kymmentä helsinkiläisjengin jäsentä, sanoo rikosylikomisario Juhani Vuorisalo Helsingin poliisilaitokselta.

Ampumistapauksia elo- ja syyskuussa

Elokuun alussa helsinkiläisjengiin kuuluva 23-vuotias mies jätettiin yöllä auton kyydistä Vantaan Peijaksen sairaalan eteen vakavasti loukkaantuneena. Ilmeni, että miestä oli ammuttu. Asiaa tutkintaan tapon yrityksenä keskusrikospoliisissa, ja esitutkinta on kesken.

Syyskuun alussa helsinkiläisjengin 21-vuotiaan johtohahmon epäillään syyllistyneen pahoinpitelyyn lyömällä ja potkimalla espoolaisjengin jäsentä Helsingissä sijaitsevassa hotellissa. Paikalla epäillään olleen useita helsinkiläisjengin jäseniä, joista yksi kuvasi pahoinpitelyn. Video julkaistiin sosiaalisessa mediassa.

– Sosiaalinen media on merkittävässä roolissa katujengien välisessä vastakkainasettelussa. Jengien keskeisillä jäsenillä on sosiaalisen median eri sovelluksissa tuhansia seuraajia, jotka seuraavat tilanteiden kehittymistä. Tämä saattaa vaikeuttaa perääntymistä ja lietsoa koston kierrettä entisestään, sanoo rikosylitarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta.

Hotellipahoinpitelyä seuraavana iltana helsinkiläisjengin jäsenten epäillään syyllistyneen törkeän pahoinpitelyn yritykseen Espoon Lintuvaarassa. Heidän epäillään ampuneen ampuma-aseella useita laukauksia kohti omakotitaloa, jossa oli käynnissä kotijuhlat.

– Kotibileisiin osallistui kymmeniä nuoria, joiden joukossa oli espoolaisjengin jäseniä. Osa laukauksista pysähtyi olohuoneen ikkunaan ja yksi osui pihassa olleeseen autoon. Kukaan ei loukkaantunut. Rikoksesta epäillään kymmentä helsinkiläisjengin jäsentä, sanoo rikoskomisario Aura Lehtinen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Helsinkiläisjengin 21-vuotiaan johtohahmon epäillään uhkailleen kotijuhlien järjestäjää jälkikäteen. Häntä epäillään asiaan liittyen oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.

Syyskuun puolessa välissä espoolaisjengin jäsenten epäillään ampuneen ampuma-aseella useita laukauksia Espoon Leppävaarassa sijaitsevan kerrostalon pihalla. Yksi luodeista meni täysin sivullisten ihmisten asunnon ikkunasta läpi, ja luoti päätyi eteisen lattialle. Asukkaat olivat kotona, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Asiaa tutkintaan tapon yrityksenä Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella. Esitutkinta on kesken.

Suunnitelma Kaivohuoneelle hyökkäämisestä elokuussa

Syyskuussa pääkaupunkiseudun poliisilaitokset selvittivät riitelevien katujengien keskeisimmät henkilöt. Tämän jälkeen Helsingin poliisilaitos aloitti salaisen tiedonhankinnan, jonka tavoitteena oli rikoksen ennalta estäminen ja väkivaltakierteen katkaiseminen.

Salaisen tiedonhankinnan avulla päästiin nopeasti selville helsinkiläisjengin 21- ja 26-vuotiaiden johtohahmojen suunnitelmista hyökätä espoolaisjengin keskeisten jäsenten kimppuun.

Poliisin tiedonhankinnan perusteella väkivallan oli tarkoitus tapahtua Helsingin Kaivohuoneella, jossa espoolaisjengiin kuuluvien henkilöiden piti esiintyä lokakuun alussa. Helsinkiläisjengi suunnitteli hyökkäävänsä etu- ja takaovista sisälle ravintolaan soundcheckin aikana. Mukana epäillyillä olisi ollut teräaseita ja ampuma-ase.

– Väkivallan kohteena epäillään olleen erityisesti 19-vuotias espoolaisjengiin kuuluva mies, sanoo rikosylikomisario Juhani Vuorisalo Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi peruutti Kaivohuoneen tilaisuuden ennen sen alkua ja otti kiinni kymmenen helsinkiläisjengin jäsentä. Yhteensä kahtatoista 18–26-vuotiasta helsinkiläisjengin jäsentä epäillään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Kolme epäiltyä on edelleen vangittuina. Yksi heistä on Itäkeskuksen viimekesäisen puukotuksen asianomistaja.

– Valmistelurikokseen liittyvien kiinniottojen ja vangitsemisten jälkeen jengien välinen väkivallan kierre katkesi ainakin tältä erää. Oli erittäin huolestuttavaa havaita, miten nopeasti suhteellisen pienestä asiasta alkanut riitä eskaloitui vakavaksi väkivallaksi, jossa oltiin valmiita käyttämään ampuma-aseita ja sivullisetkin olivat konkreettisessa vaarassa, sanoo rikosylitarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta.

Helsinkiläisjengin 21- ja 26-vuotiaiden johtohahmojen epäillään lisäksi syyllistyneen törkeään ryöstöön, törkeään vapaudenriistoon ja törkeään huumausainerikokseen Helsingissä lokakuussa. Miesten epäillään puukolla ja aseella uhaten ryöstäneen 20-vuotiaalta mieheltä muun muassa huumeita, vaatteita ja rahaa.

Kokonaisuutta ovat tutkineet Helsingin poliisilaitos, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos, Itä-Uudenmaan poliisilaitos ja keskusrikospoliisi.

12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ruupo Kustaa

Syyteharkinta ja aikansa harkittuaan mikä lie taho tulee tulokseen, että ei aihetta syytteen nostamiseen. Maan muuttajat vain tekevät sitä miksi heidät on tänne tuomalla tuotu. Maailmassa on nyt menossa, kauniisti ilmaistuna, väestön uudelleen järjestelyt. Suomalaisuus on katsottu selvästikin tarpeettomaksi jatkoa ajatellen.

Ilkka Forsten

Ostakaa aseita NYT, tämä kaikki eskaloituu siihen että te tulette tarvitsemaan sitä kalustoa. Suomen idioottihallitus ei tee mitään teitä puolustaakseen, niille on yhdentekevää tuhotaanko yhteiskunta. Jokaiselle on hillotolppa varattuna Brysselistä mihin sitten paetaan kun tulisi vastuun aika.

murre riepunen

Mikäli Ylen meuhkaaviin toimittajiin on uskominen, maamme tarvitsee huomattavasti lisää näitä kyttyröitä.

Jukka

Mutta eikö se yksi Hesan komisario sanonut, ettei jengejä ole olemassa! Ja minä kun niin uskoin poliisisetää! Heh, heh, hee!

Ilkka Forsten

Tappo, tappo, tappo, Taponen, setä taponen sanoi niin. On vain löyhiä kaveriporukoita. Ei ole voitu osoittaa että mitään jengiytymistä tapahtuisi, sanoo setä taponen, mutta hän onkin hallituksen juoksupoika ja kommunisti, siis setä taponen.

Jukka

Kuuntelepa nuorisotutkija Mikko Salasuon lääääässssssytystä nuorisojengeistä. Tulee oksennus, kun se ukko avaa suunsa!

Eka Kettunen

Vuosikausia poliisit ja poliitikot ovat aktiivisesti ja tietoisesti valehdelleet ettei näitä jengejä ole olemassa ja ettei Suomi ole Ruotsin tiellä. Tällaiset kelvottomat väärän tiedon levittäjät tulisi saattaa vastuuseen tekosistaan, kuten myös mediat jotka ovat heidän lausuntojaan yhtä lailla innokkaasti levittäneet.

Ilkka Forsten

Nyt kun Helsingissä oli Convoy tapahtuma, nillitti YLE:n toimittajat ettei heitä kohtaan oltu asiallisia. NÄIN EI SAA TOIMIA, sillä kansalla on oikeus saada REHELLISTÄ tietoa mitä valtakunnassa tapahtuu. Kun toimittajille ei suotu vapautta kertoilla mitä mieleen juolahtaa, vaarantui kuulemma suuren yleisön vapaa informaatio.

He jopa muistuttivat että kansalla on perustuslaillinen oikeus saada ” puolueetonta ” uutisointia, ja kukapa sitä paremmin jakaisi kuin YLE. He eivät kuulemma muokkaa mielipiteitä, he ovat objektiivisia sivustaseuraajia joiden työrauha on taattava.. Heh hehh hehhehheheheh heheheheheh…

Jukka

En ole uskonut koskaan tiettyjen poliitikkopaskanpuhujia. Tämä kehitys on näkynyt jo kauan.

Kata

Voiiiih…Kaivohuone on kehittynyt sitten 1964….olikin niin hiljaista ja haukotuttavaa….

https://www.youtube.com/watch?v=f-fM2llmrZM

Tänä päivänä provosta syytellään näitä ihmisiä.Kannattaa katsoa.Kyltit kertovat hyvin asiat ja kaiken ikäiset ja väriset yhdessä.Voisin olla mukana.
Ei mikään ”laitaporukka”…

Mane

Pitää nähdä asian hyvät puolet. Nämä kivat maahanmuuttajat työllistävät poliisia, oikeuslaitosta, pelastuslaitosta, saraaloita. Työllistävä vaikutus kerrannaisvaikutuksineen on huimalla tasolla, koko kansantalous surkastuisi ilman tätä piristävää ruisketta.

Ilkka Forsten

Zyklon B piristäsi oikein käytettynä myöskin muslimiveljeskunnan ankeaa päivää.