Kotimaa Politiikka

Ministerityöryhmä hyväksyi päälinjat digitaalista henkilöllisyyttä ja henkilötunnuksen uudistusta koskevista esityksistä

Kuva: Flickr.

Digitalisaation, datatalouden ja julkisen hallinnon kehittämisen ministerityöryhmä hyväksyi päälinjat lakiesityksistä, jotka koskevat digitaalista henkilöllisyystodistusta ja henkilötunnusuudistusta. Työryhmä hyväksyi myös Suomen digikompassin valmistelun jatkamisen saadun palautteen perusteella, kerrotaan Valtiovarainministeriön julkaisemassa tiedotteessa.

Ministerityöryhmä sai 23. kesäkuuta kokouksessa katsauksen lakiesityksestä, joka koskee julkisen hallinnon automaattista päätöksentekoa. Lisäksi työryhmä kuuli kriittisten toimialojen viranomaisten kyberkyvykkyyden tilannekuvasta sekä Yrityksen digitalous -hankkeen etenemisestä.

Digitaalinen henkilöllisyystodistus tulee passin ja henkilökortin rinnalle

Digitaalisella henkilöllisyystodistuksella henkilöllisyyden voisi todistaa helposti ja turvallisesti mobiilisovelluksen kautta joko älypuhelimella tai tabletilla. Digitaalinen henkilöllisyystodistus soveltuu asiointiin sekä paikan päällä että verkossa. Se on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023. Digitaalinen henkilöllisyystodistus mahdollistaa asiointitilanteessa myös nykyistä paremman yksityisyyden suojan ja tietosuojan.

”Digitaalinen henkilöllisyys parantaa ihmisten mahdollisuuksia hallita omia tietojaan ja sujuvoittaa myös monella tapaa arjen asioiden hoitamista. Voimme olla ylpeitä siitä, että Suomi on Euroopassa ensimmäisten joukossa viemässä eteenpäin omaa malliaan ja toimii askeleen edellä muita digitalisaatiossa”, kuntaministeri Sirpa Paatero sanoo.

Jotta digitaalinen henkilötunnus voidaan ottaa käyttöön, tarvitaan uudistuksia myös henkilötunnusjärjestelmään. Tavoitteena on muun muassa nopeuttaa henkilötunnuksen myöntämistä ulkomaalaisille, luoda uusi yksilöintitunnus henkilötunnuksen rinnalle ja mahdollistaa sukupuolineutraalien henkilötunnusten myöntäminen. Uudistuksella halutaan muun muassa edistää työperäistä maahanmuuttoa, parantaa yksityisyydensuojaa ja ennaltaehkäistä sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Sukupuolineutraali henkilötunnus ei muuta nykyisiä henkilötunnuksia, vaan se tulee käyttöön vuonna 2027 ja myönnetään sen jälkeen syntyville ja maahan muuttaville henkilöille.

”Monilla aloilla kärsitään tällä hetkellä osaajapulasta, ja yrityksillä on tarvetta ja halua rekrytoida ulkomaisia osaajia. Henkilötunnuksen aiempaa nopeamman myöntämisen yhtenä tavoitteena on edistää osaajien työperäistä maahanmuuttoa”, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.

Hallituksen on tarkoitus antaa digitaalista henkilöllisyyttä ja henkilötunnusjärjestelmää koskevat lakiesitykset eduskunnalle syksyllä.

Digikompassista tehdään valtioneuvoston selonteko

Ministerityöryhmä linjasi Suomen digikompassin muodosta ja valmistelun seuraavista askeleista. Digikompassista valmistellaan syksyn aikana valtioneuvoston selonteko.

Digikompassin tavoitteena on luoda digitalisaatiolle ja datataloudelle yhteinen kansallinen visio ja tavoitteet vuoteen 2030. Kevään 2022 lausuntokierroksella digikompassi sai laajasti palautetta eri sidosryhmiltä. Lausunnoissa kiitettiin muun muassa poikkihallinnollista toimintatapaa ja korostettiin tarvetta pitkäaikaiseen sitoutumiseen kompassin toimeenpanossa. Muutostoiveita esitettiin esimerkiksi tavoitteiden ja mittareiden täsmentämisessä.

Lisätiedot:

​​​​​​​digitaalisten palvelujen johtaja Mika Nordman, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 029 504 7142
​​​​​​​osastopäällikkö Laura Eiro, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 040 096 9293
​​​​​​​ICT-johtaja Jarkko Levasma, valtiovarainministeriö, p. 029 553 0117

Digitalisaation, datatalouden ja julkisen hallinnon kehittämisen ministerityöryhmä

Digitaalinen henkilöllisyys

Valtiovarainministeriö

 

23 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Juha III

Suomen sietääkin olla ylpeä kuten kaikissa asiosta joissa esiintyy sana IT-hankinta joiden hinnassa on suomessa aina enemmän kuin 90% ilmaa(viron potilastieto järjestelmä maksoi 10miljoonaa), vain suuri mahtava pyhystä pyhin venäjä pystyy samaan korruptio määrään.

Matti

Tämän AINOA PÄÄMÄÄRÄ ETTÄ VALTION _ITTUMAISET KÄTYRIT VOI ENTISTÄ PAREMMIN PITÄÄ SINUA SILMÄLLÄ JA TARPEEN TULLEN HEIVATA PUTKAAN ISOJEN SAKKOJEN KERA SILLÄ OLET POTENTIAALINEN UHKA JÄRJESTYKSELLE!!!

Mutta eiköhän suurin osa idiooteista hiljaa hyväksy tämänkin että meillä menee entistä huonommin no ehkä idiootit on ansainnut kaiken kokan imppaajat päättää asioistamme onnittelut idiootit pistäkää loppukin wc pytystä alas

John Quiman

Sosiaalisiin pisteisiin ollaan menossa, joten ei Suomi ole edelläkävijä, vaan Kiina on.

Jos valtio päättää, tilisi nollataan, matkustuslupasi ja paikallisten bussienkin käyttö estetään, lapsesi otetaan valtion huostaan, talosi annetaan jollekulle toiselle, kännykkäsi vaikenee, nettiyhteytesi lakkaa toimimasta jne.

Elämästä tulee kuin paratiisissa asuisi. On todella vapaa: ei tarvitse ajatella, eikä oikeastaan saakaan, ei tarvitse pohtia, mitä haluaa, sillä valtio kertoo mitä haluamme, ei tarvitse elämässään murehtia mistään, sillä valtio ohjaa elämää ja voimme olla huoletta onnellisia orjia.

Kukapa ei sitä ihanuutta kaipaisi?

Kata

Truddeduauuuun Kanadassa ollaan jo aika pitkällä tässä..uskomatonta!Järkyttävä sönkkö sekin mutta ah kun yrzylät ja juttiset sun muuta sannukannikat tykkää niin ukkelista…Päämäärä siintelee jo horisontissa…voi sitä ihanuutta toki kaipaamme. 🙁

juha II

Eli piikki-passista on kyse. Kovat ovat ajat tulossa. Ellei passi ole täynnä ”veromerkkejä”. ”Hotelli helpotukseen” on turha yrittää, sillä se on tarkoitettu niille, jotka eivät uskalla olla ilman suolen (sosiaalisesta) paineesta.

Jegros

Ton koko piikki juttunne masinoitte vain siksi, että saisitte levitettyä venäjä propagandaa ja ne jotka ei tätä tiedä kannattaa lukea välillä muutakin kuin mv-lehteä, iltasanomia ja juhan juttuja ja käyttää järkeä..

Jegros

Et haluasi kommentoida tätä venäjän totaalikontrollia: https://www.uusisuomi.fi/uutiset/sivusto-venaja-suunnittelee-karua-ratkaisua-fsblle-entista-tiukempi-ote/e0a4eb30-01a4-4a70-8de1-342632d72b11
Voitko edes koneellasi kirjoittaa ilman että häkki heilahtaa?

Jorma

Jos S..tana esiintyisi omana itsenään ei kukaan uskoisi siihen sen ollessa äärimmäinen pahuus ja siksi se esiintyykin äärimmäisenä hyvyytenä ja hyväntekijänä jotta hyväuskoiset idiootit palvoisivat sitä.
Ja valitettavasti myös palvovat kuten esim. lähes koko suomen kansa.

Lieväasteinen

Nykyään se taitaa esiintyä Sorosina.

Lieväasteinen

Ei lopu hyvin tuommoinen kehitys. Seuraavaksi mikrosiru ihon alle, sitten implantti aivoihin ja sittemmin väärin ajatteleva ja/tai tuottamaton henkilö ”canceloidaan” (fyysisesti) etäteitse napin painalluksella.

Kata

Tämä kaikki muistuttaa myös ”Babel” elokuvaa hitokseen paljon….
Ehkäpä tuo deep state jengi onkin ottanut osviittaa…

juu

Tarkoituksenahan on ”pisteyttää” ihmiset Kiinan mallin mukaan.
Myöskin ovat suunnitelleet maksua ”hiilijalanjäljestä”, eli seurataan ihmisten kulutusta ja sitten maksua sen mukaan.
Suomi on wef-kerhon ensimmäisiä kokeilumaita tässä suuressa nollauksessa joka koskee jokaista, vie meiltä oikeuksia ja lopulta myös tuhoaa viimeisetkin demokratian rippeet.

otto suni

Ei ole älypuhelinta, eikä tablettia, joten millä keinolla voin tunnistautua! Paras asia tässä järjettömyydessä pyritäessä sukupuolineutraalin kommunikointiin on britti kymmeniä vuosia verta luovuttanut ja nyt jo yli 60-vuotias valkoihoinen mies jolta estettiin veren luovuttaminen koska ei vastannut kysymykseen: ”Oletteko raskaana tällä hetkellä”?

Jegros

Käytättekö te edelleen mikrofilmiä?

Tuumailija

”Parantaa yksityisyyden suojaa” ,että voi olla kliseinen lauseke, aina kun tämä ilmaantuu jonkin yhteyteen on sen tarkoitus aina ollut päinvastainen.
Ihmiset, heidän liikkumiset ja tekemiset halutaan rekisteröidä entistä tarkemmin, kerätyt tiedot myydään sitten 3:lle osapuolille tai käytetään kansalaista vastaan.

Tuo sukupuolineutraalius on täyttä hömppää, henkilötunnus on loppuosaltaan vain sen vuoksi ”sarjanumero” että tiedetään väestön rakenne naisia/miehiä, ei ole olemassa kirjahyllyjä/pakastelokeroita sukupuolikategoriassa.

Kyllä noita henkkareita ja uusia passeja jaellaan kuin karkkia, näin muhamettilaiset saavat sen neljännen henkilöllisyyden jolla nostaa etuuksia myös tässä maassa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Tuumailija
A patia

”Monilla aloilla kärsitään tällä hetkellä osaajapulasta, ja yrityksillä on tarvetta ja halua rekrytoida ulkomaisia osaajia. Henkilötunnuksen aiempaa nopeamman myöntämisen yhtenä tavoitteena on edistää osaajien työperäistä maahanmuuttoa”, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.
Aina kun joku uusi älyttömyys keksitään, löytyy nopeasti myös ”hyvät perustelutkin”. Ei ole ensimmäinen kerta, kun luvataan ”paratiisin porttien aukenevan”, kunhan vain saadaan toteutettua tämä yksi uusi ”autuaaksi tekevä” uudistus.

Jegros

Kummasti olen voinut olla muissa maissa töissä ilman niiden maiden kansalaisuutta tai passia ja paikallisia kelatukia jotka ovat ainut asia mihin suomessa tarvitsee henkilötunnuksen kun noi osaajat nyt käy vielä yksityisillä lääkäreillä eikä niitä tarvitse mihinkään suomen apoteihin rekisteröidä..

Veronmaksaja

Miljardiluokan projekti, näin veronmaksajien eli toisten rahoja tuhlataan tällaiseen aivan jonninjoutavaan ituhippi-basaan. Ministeriössä täysin turhia heeboja, jos tällaiseen puuhasteluun jää aikaa, kenkää vaan! Ja kytkökset pitäisi tutkia, varmasti joidenkin päättäjien tutut/sukulaiset/hyvät veljet hyötyvät tämänkin hankkeen miljardeista taskussaan…

Kata

”Jotta digitaalinen henkilötunnus voidaan ottaa käyttöön, tarvitaan uudistuksia myös henkilötunnusjärjestelmään. Tavoitteena on muun muassa nopeuttaa henkilötunnuksen myöntämistä ulkomaalaisille, luoda uusi yksilöintitunnus henkilötunnuksen rinnalle ja mahdollistaa sukupuolineutraalien henkilötunnusten myöntäminen. Uudistuksella halutaan muun muassa edistää työperäistä maahanmuuttoa, parantaa yksityisyydensuojaa ja ennaltaehkäistä sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Sukupuolineutraali henkilötunnus ei muuta nykyisiä henkilötunnuksia, vaan se tulee käyttöön vuonna 2027 ja myönnetään sen jälkeen syntyville ja maahan muuttaville henkilöille.”

Aaria oopperasta Paateron Paluu…Voihan neutraalit pukusuolet,maailman tärkein asia…milloin saa herätä tästä painajaisesta joita nuo tollikat johtaa?Paljonko maksaa tämäkin uudistus??

Aa että! 🙁

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kata
Lieväasteinen

”Hei, me tienataan tällä!”

Mutta kuvittele, miten paljon veronmaksajien rahaa ”kohdennetaan” valtion budjetista sukulaisten ja kavereiden taskuihin kaikenlaisten bulvaanien ja konsulttibulvaanien kautta, miten paljon kovapalkkaisia (poliittisia) suojatyöpaikkoja luodaan ja vihervasemmistolainen agenda samalla yhä etenee.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Lieväasteinen
Puolueeton

Tällaiseen verorahojen haaskaamisrn laajentamiseen poliittinen eliitti pyrkii ja onnistuu typerien äänestäjien avulla – toistaiseksi.

Jegros

Mikähän tässäkin on ryssän juoni, no tietenkin ”poliittinen eliitti” jota ette koskaan edes yritä saada muuttamaan tapoja vaan tärkein missio teillä on pitää samat puolueet hallituksessa.

Kata

Joo totta ne tienaa tällä! 🙁

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa