Kotimaa Rikos

Mittavan amfetamiinin maahantuontia koskevan rikoskokonaisuuden esitutkinta valmis

Poliisin kuva: Takavarikoitua amfetamiinia laatikossa.

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut valmiiksi erittäin mittavan amfetamiinin maahantuontia koskevan rikoskokonaisuuden esitutkinnan.

Esitutkinnan perusteella suomalaisista ja virolaisista henkilöistä koostuneen järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään hankkineen Hollannista useassa erässä yhteensä noin 165kg amfetamiinia tarkoituksena salakuljettaa aineet Viron kautta Suomeen.

 

Huumeiden arvo katukaupassa yli neljä miljoonaa euroa

– Kyseisen määrän katukauppa-arvo Suomessa olisi ollut yli neljä miljoonaa euroa. Poliisi onnistui kuitenkin takavarikoimaan ryhmän syyskuussa 2021 hankkiman kaikkein suurimman 113kg amfetamiinia ja 103g kokaiinia sisältäneen huumausaine-erän kokonaisuudessaan. Takavarikko on yksi suurimpia, ellei suurin yhdellä kertaa tehty amfetamiini takavarikko Suomen poliisin tutkimien rikostapausten yhteydessä, kertoo rikoskomisario Mikko Minkkinen.

Ennen viimeiseksi jääneen erän takavarikointia ryhmän epäillään ehtineen maahantuoda Suomeen kolmessa erässä yhteensä yli 50kg amfetamiinia. Nämä erät oli kokonaisuudessaan ehditty myös levittää eteenpäin. Näistä eristä poliisi onnistui takavarikoimaan vielä yhteensä noin 3kg henkilöiltä, joiden epäillään toimineen amfetamiinin jälleenmyyjinä Suomessa ja Virossa.

– Poliisin takavarikoimat 116kg amfetamiinia vastaa noin 580 000 amfetamiinin käyttöannosta, joiden päätyminen Suomen markkinoille onnistuttiin takavarikoilla estämään, Minkkinen jatkaa.

 

Kuuden henkilön epäillään kuuluneen amfetamiinin maahantuonnin järjestämiseen

Amfetamiinin maahantuonnin järjestäneeseen rikollisryhmään epäillään kuuluneen 6 henkilöä ja ryhmän johtajina ja samalla amfetamiinin tilaajina/omistajina epäillään toimineen kaksi suomalista vuosina -91 ja -92 syntynyttä miestä. Miesten epäillään keränneen huumausaineiden ostamiseen tarvittavat rahat ja vaihtaneen ne sitten kryptovaluutaksi, jolla huumausaine-erät maksettiin niiden toimittajalle Hollantiin. Rahaa huume-erien maksuun on esitutkinnassa selvinneiden tietojen perusteella otettu muun muassa toisen pääepäillyn hallinnoiman logistiikka-alan yrityksen varoista.

Muut ryhmän jäseniksi epäillyt ovat Viron kansalaisia, joista osa asuu Suomessa. Heidän epäillään toimineen ryhmässä salakuljetuksen järjestäjinä ja osin myös amfetamiinin säilyttäjinä sekä levittäjinä. Rikollisryhmän jäsenten lisäksi kokonaisuudessa yhteensä 10 muuta henkilöä epäillään törkeistä huumausainerikoksista tai niihin liittyvästä avunannosta ja/tai rahanpesusta.

 

Tiivis kansainvälinen ja syyttäjän kanssa tehty yhteistyö tuotti tulosta

Poikkeuksellista rikoskokonaisuuden tutkinnassa on ollut laaja kansainvälinen yhteistyö sekä erittäin tiivis yhteistyö Etelä-Suomen syyttäjälaitoksen syyttäjien kanssa.

Poliisi ja syyttäjät tekivät tutkinnan aikana tiivistä yhteistyötä Europolin sekä Hollannin ja Viron poliisin kanssa. Myös suurin 113kg amfetamiinia sisältänyt huumausaine-erä onnistuttiin takavarikoimaan erittäin tiiviin kansainvälisen viranomaisyhteistyön seurauksena. Poikkeuksellista viranomaisyhteistyössä oli mm. se, että Hollannin poliisi välitti reaaliajassa tietoa havainnoistaan Suomen poliisille kohdistaessaan tarkkailua rikollisryhmän jäseniin Hollannissa. Saatujen tietojen perusteella poliisi pystyi Suomessa tekemään päätöksiä toimenpiteistä, jotka Hollannin viranomainen toteutti Suomen poliisin pyynnöstä. Tämä johti takavarikkoon ja salakuljettajaksi epäillyn henkilön kiinniottoon. Hollannissa salakuljetuksen järjestäneistä henkilöistä kaksi otettiin vastaavasti kiinni Viron ja Suomen poliisin yhteistyön seurauksena heti heidän palattua Hollannista Viroon. Rikollisryhmän johtajiksi epäillyt, amfetamiinin tilanneet suomalaiset henkilöt otettiin tämän jälkeen kiinni Suomessa. Poikkeuksellista jutussa on myös mm. se, että ryhmän maahantuomasta amfetamiinista 2kg epäillään salakuljetetuksi Suomesta Viroon. Yleensä suunta on Suomen poliisin suorittamissa esitutkinnoissa ollut päinvastainen.

 

Päävastuu rikoskokonaisuuden tutkinnassa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella

– Laajasta kansainvälisestä yhteistyöstä huolimatta rikoskokonaisuuden tutkintaa on johtanut Itä-Uudenmaan poliisilaitos ja yhtä lukuun ottamatta kaikkia rikoksista epäiltyjä henkilöitä koskeva esitutkinta on suoritettu ja saatettu syyteharkintaan Suomessa. Jutun tutkinta kesti yli puoli vuotta ja esitutkintamateriaalia kertyi yhteensä noin 3500 sivua. Esitutkinta valmistui ja siirtyi syyteharkintaan tämän viikon alussa, summaa Minkkinen.

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
murre riepunen

Huumeiden käyttäjien elämästä media voisi kertoilla, tuhottu oma elämä, perhe, sukulaiset, terveys, alati rikoksia tehtaileva, jopa väkivaltaan ryhtyvä jotta pulveria saapi, Vankiloiden kapasiteetti äärirajoilla, virkavallan työtä valtavasti lisäävä aine. Media mahtipontiset uutisoinnit pidätettyjen setelinipuista, arvokelloista, urheiluautoista, missin mittoin tällätyt huulet törröllään pyllisteleviä naisia, näihin houkuttimiin moni lankeaa, siirtyminen huumemaailmaan houkuttaa…valitettavasti.

yepyeo

Hyvä se on näitäkin pitää esillä. Itse nuorempana liikun paljon ja tarjolla oli pöydät notkuen humehia, mutta ei ollut tarvetta niihin koskea. Moni on vuosien varrella joko päätynyt linnaan ja monet niihin kuollut joko väkivallan tai yliannostukseen, että parempi näin.

ike

Tämän lehden tulisi keskittyä siihen mihin ihmiset edes luulevat voivansa vaikuttaa. Rikostutkinta ei kuulu siihen kun edes viranomaiset eivät aina tunnu siihen voivan vaikuttaa. No turha valittaa kun on noita ”kunnianloukkaustutkintojakin” kai meneillään eikä minulla ole oikeutta vaihtaa valtakunnansyyttäjää. No voin kai joutua oikeuteen tuostakin.

Kata

Samaa mieltä.Katsoin äskettäin flixillä Undercover-sarjan,perustui tositapahtumiin…niin kauan kuin on ostajia on myyjiäkin.Ja ei siinä paljon tunteilla…pikku Alankomaassakin on kaikkea…mutta hyvin tehty sarja.

Ilkka Forsten

Onneksemme valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen jää pikapuoliin eläkkeelle. Auttaako se mitään jos tilalle laitetaan seuraava DEMLA:n parkitsema kommunisti, jää nähtäväksi, mutta ainakin päästään yhdestä haitasta eroon.

Kata

Mie aina oon ihmetelly että miksei se syytä sitä valtakuntaa kun kerran on valtakunnan syyttäjä…siinä ois syitäkin monin tahoin.

Kansalaiset saavat rauhassa elää elämäänsä ja ylläpitää sananvapauttaan.Piste.

Uusimmat uutiset