Kotimaa Talous

MT Metsä -kysely: Vastaajat arvelivat, että kohta lyödään tehtaita kiinni

Sunilan sellutehdas, Kotka 2017. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Janiwiki0.

Stora Enso suunnittelee Sunilan sellutehtaan sulkemista pysyvästi vuoden loppupuoliskolla. Kotkan tehtaan synkkä kohtalo ei tullut kovinkaan monelle yllätyksenä. Venäjän puutavaran tuonnin loppuminen ja heikentyneet markkinat enteilivät huonoja uutisia.

Maaseudun Tulevaisuus kysyi tällä viikolla verkkolukijoiltaan MT Metsä -kyselyssä, joudutaanko metsäteollisuuden tehtaita sulkemaan tänä vai ensi vuonna heikentyneen taloustilanteen vuoksi. Yli 60 prosenttia vastaajista arvioi, että tehtaita suljetaan. Noin 30 prosenttia ei uskonut, että tehtaita suljetaan, ja loput eivät osanneet arvioida tilannetta.

MT sulki kyselyn torstaina kello 10, kun Stora Enso ilmoitti sulkevansa muun muassa Sunilan sellutehtaan Kotkassa. Näin MT Metsä -kysely vastaajat kommentoivat tehtaiden synkkiä näkymiä:

”Liikaa tuotantokapasiteettia markkinoihin nähden.”

”Ulkomaiset sijoitukset tuottaa paremmin.”

”Pörssiyhtiöiden johtaminen on muuttunut jyrkkäliikkeiseksi.”

”Jos Kiina ei vedä ja Suomessa on helpompi sulkea tehtaita, UPM tai Stora voivat tehdä niin.”

”Metsä-, luonto- ja ilmastopolitiikan uudet tuulet sekä EU:n sääntely. Liian vihreä politiikka. Kentällä myllertää ja lujaa.”

”Hienopaperikoneiden käyntiasteet todella alhaisia.”

”Puun käyttö keskittynee tällä hetkellä taloudellisesti parhaan tuoton tarjoaviin kohteisiin. Paperin tuottajaa jännittää, mutta kartonkikoneella voinee olla rauhallisin mielin. Sahateollisuus nousee tai tuhoutuu Ukrainan kriisin mukaan. Kartongin ja sellun sivutuotteena tuleva tukki halakaistaan kyllä!”

”Meiltä valitettavasti loppuu raaka-aine, kun tuonti itäisestä provinssista on loppunut.”

”Paperin tuottajaa jännittää, mutta kartonkikoneella voinee olla rauhallisin mielin. Sahateollisuus nousee tai tuhoutuu Ukrainan kriisin mukaan.”

Noin joka kolmas vastaaja luotti kuitenkin siihen, että tehtaita ei jouduttaisi pysyvästi sulkemaan.

”Sellun hinta edelleen yli kannattavuusrajojen”, perusteli yksi ei-vastaajista.

”Uskon että tehtaiden sulkeminen ei olisi välttämätöntä mutta joitakin suljetaan silti ja sulautetaan toiminta eri yksiköihin käyttäen syynä heikentynyttä suhdannetta.”

”Eiköhän tehtaat pysty sopeuttamaan toimintaansa sen verran tehokkaasti ettei sulkemiseen asti tarvitse mennä”, toivoi vastaaja, joka ei ottanut kysymykseen kantaa. Toive osoittautui valitettavasti turhaksi.

Kysely tehtiin MT:n verkkosivuilla 12.–15.6. Siihen vastasi 599 henkilöä.

Sunilan sellutehtaan suunniteltu sulkeminen tapahtuisi tämän vuoden loppupuoliskolla ja koskisi arviolta 250 työntekijää, yhtiö kertoo.

Stora Enso aloittaa Sunilan selluntuotantoyksikön työntekijöiden kanssa muutosneuvottelut. Ne kestävät vähintään kuusi viikkoa.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus, Yle

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Manttari

Eikös se ”Nalle” tuostakin jo varoitellut, oli vaan sellaisia henkilöitä johdossa joille kuunteleminen on vaikeaa.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa