Kotimaa Politiikka Talous

MTK: Ruoan hintojen jyrkkä nousu on väistämättä edessä

Kuva: Pixabay.

Ukrainan sodan myötä on syntymässä äärimmäinen poikkeustila, joka kestää useita vuosia, puheenjohtaja Juha Marttila ennustaa.

 

Maataloustuottajain Keskusliiton (MTK) puheenjohtaja Juha Marttila arvioi, että elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) ennustama elintarvikkeiden hintojen jyrkkä nousu tulee väistämättä, kun ruoan tuotantokustannukset nousevat ennätysvauhtia.

Marttila ei ota kantaa siihen, onko tulossa Lintilän odottama kotitalouksien ruokamenojen kaksinkertaistuminen, mutta toteaa, että ellei kustannuskriisiä saada ratkaistua, niin edessä on suomalaisen maataloustuotannon loppu. Ukrainan sodan myötä on syntynyt äärimmäinen poikkeustila, joka kestää useita vuosia, Marttila arvioi.

“Kotimaisen elintarviketuotannon turvaamiseksi tarvitaan jo ennen kevätkylvöjä useiden satojen miljoonien tukipaketti”, Marttila sanoo STT:lle.

Ylen Ykkösaamussa sunnuntaina Lintilä arvioi, että ruoan hinta on tällä hetkellä noin 10-11 prosenttia kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista, mutta osuus tulee lähes tuplaantumaan hyvin nopeasti.

Lintilän mukaan on olemassa suuri todennäköisyys eurooppalaiseen ruokakriisiin.

OP-ryhmän ekonomistit puolestaan totesivat eilen aiemman ennusteensa Suomen talouskasvusta laskevan jyrkästi Venäjän hyökkäyksen vuoksi. Uuden ennusteen mukaan talouskasvu hidastuu tänä vuonna kahteen prosenttiin ja ensi vuonna yhteen prosenttiin.

Luvut ovat molempina vuosina 0,7 prosenttiyksikköä alhaisemmat kuin OP:n ekonomistit arvioivat tammikuussa. Kokonaisuutena Suomen taloustilanne pysyy kuitenkin kohtalaisena Ukrainan sodasta huolimatta, koska talous oli elpymässä koronakriisistä.

 

Lähde: STT, MTV

19 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Ja sitten kun ruoan hinta on huipussaan, tuplaantunut, ja kansa tottunut uuteen hintanormaaliin, niin arvatkaa lasketaanko hinnat takaisin entiselleen sitten kun ajat paranevat! Ei lasketa, koska ”On ollut noita korotuspaineita viime aikoina….”. 😁

Neiti Marple.

Lihavat vuodet voidaan unohtaa. Elämisen kustannukset nousevat. Nyt pitäisi viimeistään ajatella miten voisi aloittaa säästeliään oman talouden hoitamisen. Ruoka hävikkiin ei ole varaa eikä myöskään ruuan valmistamisen raaka-aineiden tuhlaamiseen.
Bensan ja dieselin hintojen nouseminen on tosiasia. Hallitus on vihersokea. On harhaanjohtamista että ei tule ongelmia jos Suomi irtaantuu Venäjän fossiilisesta energiasta. Ongelmat ovat vasta edessäpäin.
Suosittelen aloittamaan kodissa pullan ja sämpylöiden leipomisen ja edullisen kotiruuan valmistamisen. Ostovoiman heikkeneminen vaikuttaa kaikkeen, Suomi on vaipumassa taloustaantumaan, taloudenrattaat tulevat pyörimään hitaammin. Ostovoiman heikentyessä kansalaiset tulevat varovaisiksi rahankäytössään.

Surkea hallitus

Muistamme sitten tämän vihervasemmisto-hallituksen tulevaisuudessa Suomen hyvinvointivaltion tuhoajana. Jos olemme vielä olemassa tulevaisuudessa, koska sekään ei ole aivan varmaa maailmantilanteesta johtuen. Tosin näyttää siltä, että Venäjän ”toimiva sotakalusto” on romutettu, kun pyytävät jo Kiinalta lisäkalustoa epätoivoisena. Kaikkien aikojen surkein pääministeri, Sanna Marin, itkee nyt turveyrittäjiä takaisin töihin vuodeksi, kun yllättäen Venäjältä tuli stoppi hakkeentuonnillekin. Eipä ymmärrä että turvesuolla käytetään dieselmoottoria turpeen nostamiseen sekä käsittelyyn.

Samoin nyt tulee kylmiä asuntoja Helsinkiin jatkossa kun maakaasua ei enää saa Venäjältä- ja menivät vihreässä unelmassaan lopettamaan kivihiilen käyttämisen.

Hallituksen tunarit eivät millään myös ymmärrä, että polttomoottoreita käytetään vielä pitkään ja jostain pitäsi öljyä saada. Mikään isompi työkone tai raskaampi kuorma-auto ei toimi vieläkään pattereilla pitkään aikaan. Sama juttu se on maataloudessa, kaikki traktorit käyttävät moottoripolttoöljyä, sekä puimurit ja ajettavat niittosilppurit.

Juha

^Just näin. Muistakaa mielessänne kiittää nykyistä ja edellisiä hallituksia kaupan kassalla, laskuja maksaessanne ja polttoainetankilla.

On myös peiliin katsomisen paikka ja aika herätä. 99.9 %a suomalaisista on kannattanut tätä inflatoorista EU politiikkaa äännestyskåytöksellään.

Uskomatonta touhua ja myös huolestuttavaa

Kehitysavusta ja EU avuista saisi noi rahat mennen tullen, mutta ilmeisesti kansalaiset tapetaan mieluummin nälkään kuin leikataan ulkomaille jaettavista miljardeista, jotka päätyvät ties mihin taskuihin.

Ilkka Forsten

Nyt jos koskaan olisi kauppiaiden aika tehdä jotain yhteisen asian hyväksi. Tämä ei korjaannu sillä että maatalous sinnittelee konkurssin partaalla, ostajat ei saa tuotteita niiden korkean hinnan johdosta, ja silti ruokakorin hintaa nostetaan voittojen maksimoimiseksi. Jos kansalle sanotaan että tulee varautua sota-ajan hinnoitteluun, se ei voi tarkoittaa sitä että vähittäiskauppiaat ylläpitävät korkeaa hintaa väittämällä ettei voi tinkiä mistään. Polttoaineiden hintaa pitää voida alentaa, ja jättää nyt se ilmastohömppä toiselle sijalle. Siinä ei ilmaston tila jaksa pitkään kiinnostaa kuluttajaa kun kuukauden ansiot menee pussilliseen porkkanoita ja litraan bensiiniä. Emma Kari voisi nyt häipyä takavasemmalle ja hypätä vaikka kaivoon, vai vieläkö pitää noudattaa autistisen penskan, ( Greta Thunberg:n ) tarjoilemaa mallia ja hävetä omaa elämäänsä ?

juha II

Venäjä ja Ukraina yhdessä vastaavat maailman leipäviljan tuotannosta valtaosan. Nyt kun nämä kaksi on pelattu ulos silkalla tyhmyydellä, ahneudella ja suuruudenhulludella seuraukset ovat katastrofaaliset meille tavallisille kansalaisille!

Vai kuvitteletteko, että hallituksen letukat joutuvat itse säästämään yhtään mistään. Eivät totta vie sen enempää kuin EU:n kalkkunat ja riikinkukot tai NATO pääsihteereineen. Eikä unohtaa sovi WEF:in mafiajärjestön konnalaumaa, jolle tämä tarkoituksella ”käärmeen ajo pyssyyn” kuuluu ”The Great Reset” projektiin. En edes viitsi sen enempää satuilla siitä mitä se todellisuudessa tarkoittaa. Kylläpähän se käytäntö sen näyttää. Ja vieläpä lisäksi reaalisoituu se, mitä poliittisen eliitin yhteislaulu ”Build back Better” todellisuudessa merkitsee! Kaikki nämä ”luritukset” ovat kuin kermalla päällystettyjä kakkuja, joka onkin vainn sitä itseään.

Ja kaikesta tästä syytetään kautta EU:n ja Yhdysvalloissakin Putinia eikä ole puhettakaan siitä kuinka järjetöntä ja tuhlailevaa umpityhmää politiikkaa ne ovat jo vuosikymmeniä harjoittamneet. Hallitukset eivät laske edes yhtä senttiä polttoaineveroja eikä sähköveroja tai avusta Suomen maataloutta täällä (oma hallitus), koska se onkin tarkoiutus ajaa täysin alas pois Keski-Euroopalle ja muille ylikansallisille roskaruokafirmoille. Ja voimmehan syödä jauhomatoja paitsi ettei niitäkään ole ilman jauhoja!

Umpityhmä vihreä energia osoittaa sen, että se on itseisarvo, jossa ei tulla ruumiita laskemaan sen enempää kuin Bolsevikit Neuvostoliitossa pakkokollektivisoinnin tuloksena 1920-uvulla ja vielä seuraavallakin vuosikymmeninä!

Ja nyt vallassa olevat ovat ihan sitä samaa sakkia kuin Stalin & kumpp. kuoleman leikkeineen, sillä heiltä EI tule herumaan yhtään armoa valkoiselle kantasuomalaiselle, joka puhuu vain härmää ilman ”bätre folkin” korostusta!!!

Kekko Kivipaasi

Maa- ja Metsätalousministeri on Jari Leppä.
Miksi siis Elinkeinoministeri Lintilä jauhaa maatalousasioista kun hänen luulisi olevan huolissaan teollisuuden investointien vähyydestä ?

Kata

https://www.instagram.com/p/Ca5gF0Vr1_L/?utm_source=ig_web_copy_link

Tästä alkoi länsimaiden koohotus vihreästä siirtymästä lopullisesti.Ei mistään Ukrainan sodasta.Se on nyt vain sopivasti syyllinen!Köyhät kyykkyyn!Ette omista mitään niin silloin olette onnellisia.Iso resetti….
Jenkit liimailee tarroja huoltoasemilla..Joe sanoo ”I did it”…

Kata

https://www.instagram.com/tv/CbBRJqcJCcr/?utm_source=ig_web_copy_link

Pelle mikä pelle…uskomatonta touhua.

Ja Lintilä saarnaa mutta kaikki 19 persujen ehdotusta heitettiin roskikseen koska pitää tehdä kuten ”isot pojat” määrää!Tekopyhää lässytystä kun itse on hallituksessa murskaamassa omavaraisuutta.Oksettava ukko.Koko kööri.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Katariina Pihl
juu

Tottakai se sota vaikuttaa hintoihin, kun sähkö, polttoaineet hinnat nousee, lannotteita vaikeampi saada, ja suoraan suuret viljantuottajat venäjä ja ukraina on poissa pelistä.
Mutta kyllä ne ruuan, polttoaineiden ja sähkön hinnat on ollut kovassa nousussa jo ennen sotaa, siitä saa kiittää pitkälti ilmastohössötystä. Ja oli mikä sota tahansa (vaikka Suomessa) niin meidän hallitus vain jatkaa ja lisää sitä ilmastohössötystä.
Kuollaan vaikka nälkään että saadaan Suomen maailmanlaajuiset päästöt tiputettua 0,14%:ta 0,13%:iin…

Ilkka Forsten

Haittaako ammoniumnitraatin saantivaikeus terroristeja, ja onko dieselöljyn korkea hinta nyt esteenä jihadismille ?

Rudi

Ne tilat jotka ovat jättäneet tai joutuneet jättämään lannoitteiden hankinnan kevääksi, tulevat todennäköisesti jättämään pellot viljelemättä. Kuinka paljon näitä tiloja on niin ei ole ilmeisesti tiedossa, tai ei ole osunut ainakaan silmiin arviota. Voi olla että ruoka saa taas sen arvostuksen joka sille kuuluu ja emme osta tulevaisuudessa sianlihaa 2-3 eurolla kilo.

Jallu

Mutta tämä on pientä tämä ruoan ja polttonesteiden hinnan kaksinkertaistuminen. Meidän on kuitenkin tehtävä kaikkemme, että saavutamme ilmastotavoitteet. Jos Suomalaiset eivät sitä, sen tekevät jotkut muut ja kuinka noloa Marinin, Saarikon, Orpon, Hutisalon ja kaikkien ilmastouskovaisten on liikkua maailmalla, koska Suomi joutuu siirtämään hiilineutraliteettiaan muutaman kuukauden. Voi sitä itkupotkuraivareiden määrää, kun pakon edessä joudumme ottamaan jopa turvetta taas energiakäyttöön. Suomalaisten hyvinvoinnilla ei ole niin väliä, kuten SDP:n tunnuslause kuuluu: Oma kansa ensin ajattelu on vahingollista.

pää määrää

Moni järjestö käyttää sotaa hyväkseen. Siksi niitä käydäänkin. Tosin sotaa ei synny genraalien käskystä, vaan poliittinen juonittelu tarvitaan aloitukseen. Sodan alkua ei media selvittele, vaan käyttää sotaa rahaeliitin hyväksi ja saa siitä rahaeliitin tuen. Tältä tuntuu, mutta kuka sen osoittaisi edes suunnilleen todeksi.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Pekka Viherä
Piikkilampaat

Voi jiisuksr peräkarvat!
Olsikin ilo kuulla selitys sille oikealle syylle, sillä hinnat alkoi kyllä nousemaan jo ennen mitään sotia, kuten myös polttonesteiden hinnat.
Tuntuu olevan hyvä keino koittaa sumeiluttaa sodalla kaikki.
Se totuus kun on suomen hullu hallitus viheaatteineen, ei ole muuta syytä turha edes koittaa selittää.

Ilkka Forsten

Koronapandemialla on selitetty ilmastohätätila, bensan hinta, lämmityksen kallistuminen, kohonneet ruokamenot, jengiytyminen, Sudanin nälänhätä, Saharan aavikoituminen, jääkarhujen sukupuutto, Inuiittien impotenssi, kihomaton yleisyys LGBTQ ryhmässä, sateet, kuivuus, tuulisuus, rasismin synty, valkoisen ylivallan lähtökohdat, rakenteellinen rasismi, Al -Shabaabin touhut afrikassa ja ISIS Syyriassa. Mutta nyt löytyi vihdoin toinenkin selitys, emme anna tarpeeksi tukea kolmansiin maihin ja olemme haluttomia ottamaan pakolaisia. Putin on vähän siinä ja siinä onko hän ongelma, sillä Emma Karin mielestä oli hyvä kun sota syttyi, niin fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenee. Tämä tosin naamioidaan muotoon, ” pyrimme irti Venäjän tuottamasta fossiilisesta polttoaineesta ” sillä ilmaston nykytila ei kestä enää tuntiakaan tätä käryttämistä.

Paitsi että Ukrainassa ajelee muutama tuhat aavistuksen suurikulutteista ajoneuvoa päivät pitkät, rakennuksia palaa, ja nyt meni joku iso öljyvarastokin. Tästä ei kuitenkaan synny mitään päästöjä verrattuna suomen kansan tuottamaan hiilijalanjälkeen joka on mittava. Olemme koko maailman mittapuulla promillen luokkaa ihmisryhmänä, mutta vihreän narratiivin mukaan kulutamme joka vuosi kolme kertaa koko maapallon luonnonvarat. Joku tyhmempi voisi kysyä miten sen ensimmäisen vuoden jälkeen kun kulutuksemme alkoi, on yhä riittänyt joka vuodelle kulutettavaa, ja nyt se sitten loppuu, kiitos meidän suomalaisten jotka emme uskoneet vihreän lahkon loitsuihin, muut uskoivat, kuten Kiina ja siinä ohessa Venäjä. Tästä on todisteena se että venäjän tankit jää keskelle tietä kun soppa loppuu. On se hirveää, emme antaneet mitään mahdollisuutta ajella läpi euroopan vaikka aina niin ystävällisesti hymyilevä setä putin sitä halusi.

Kata

Täyttä asiaa mutta inuiitti-parat ja kihomadot just noilla… 😀
Tämä kaikki mitä nyt tapahtuu ympärillämme on yhtä suurta farssia jossa joku Just-In voi sanoa että hän ja muut johtajat taistelevat demokratian ja ilmaston pelastamiseksi…ei ole sairaampaa kuultu mutta tämä on tilanne nyt.
Ja niin monet taputtavat pitkään kun eivät uskalla lopettaa.Muistoja Kiinasta kun Mao sanoi jotain…
Onkohan ollut pelottavia uutisia körönästä…missä vautsi?? 😀 Mr.Science.

ike

Halusin vain muistuttaa tuohon suurikulutteisiin ajoneuvoihin että eiköhän ne ole jo vihreän ideologian mukaisia.Jos eivät kulje niin lataukseen vaan, eiköhän sitä infraa löydy ja jos ei pikalatauspistokkeita löydy niin siinä yksi syy laittaa pakotteita, vaihteeksi Ukrainalle. Pari yötä latauksessa ja kyllä sillä jo tankkikin liikkuu kymmenen senttiä, tosin vaatii jotakin samanlaista voimanvälitystä kuin Mars-mönkijällä. Huippunopeus voi olla paljon alhaisempikin. Sitten sama uudestaan.Vihreä ideologia toiminnassa.