Kotimaa Talous

MTK:n laaja kysely jäsentiloille: Kallis sähkö iskee yhä useammalle maatilalle, tuotanto vähenemässä, ensi satokauden lannoitehankinnat jääneet monelta tilalta tekemättä

Kuvituskuva: Unsplash (License CC0).

Tiedote 1.11.2022 Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Muun nopean kustannusnousun lisäksi yhä useampi maatila on joutunut tai joutumassa uusien, kalliiden sähkösopimusten piiriin. MTK:n yli 1500 jäsentilalle tekemän kyselyn mukaan joka kolmas maatila törmää sähkönhinnan moninkertaistumiseen vuoden loppuun mennessä. Tilojen maksuvalmius on heikko ja heikkenee edelleen. Tuotannosta luovutaan sekä kasvinviljely- että kotieläintiloilla. Viidennes tiloista ei aio hankkia lannoitteita ensi kasvukaudelle lainkaan. MTK kiirehtii hallituksen valmistelussa olevaa kustannustukea maatiloille.

MTK:n tekemän jäsenkyselyn mukaan maatilojen taloustilanne on vuoden 2022 aikana heikentynyt merkittävästi. Lokakuun lopussa toteutetussa kyselyssä 54 % arvioi, että maksuvalmius on heikentynyt entisestään viimeisen vuoden aikana ja 36 %:lla tilanne on säilynyt ennallaan. Vuoden alussa vastaavassa kyselyssä 64 % vastaajista kertoi, että maksuvalmius oli jo heikentynyt tai heikentynyt voimakkaasti. Seuraavan kuuden kuukauden osalta 55 % arvioi tilanteen heikentyvän tai heikentyvän huomattavasti entisestään.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta 73 % tiloista ilmoitti tähän saakka selvinneensä laskujen maksuista pääosin ajallaan. Silti 13 % vastaajista on joutunut vähintään kerran lykkäämään lainanlyhennyksiä ja yli neljännes järjestelmään muita maksuja uudelleen. Osalla laskut jäävät maksamatta kokonaan.

Suurimpia huolenaiheita ovat lannoitteiden ja energian hinnannousu. Lokakuun lopussa vain 30 % vastaajista on pystynyt hankkimaan seuraavana kasvukautena tarvittavan lannoitemäärän kokonaan. Tätä voidaan pitää poikkeuksellisen alhaisena lukuna. Viidennes vastaajista ilmoittaa, että lannoitteet jätetään kokonaan hankkimatta ja 16 %, että lannoitteita ostetaan normaalia vähemmän.

Tiloista 26 %:lla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus ja 7 % ostaa pörssisähköä. Lisäksi 20 %:lla vanha määräaikainen sähkösopimus päättyy viimeistään ensi vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Tiloista, joilla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, valtaosa ilmoittaa hinnan olevan 30-50 senttiä/kWh alkavalla talvikaudella. Tämä kertoo sähkön hinnan jopa kymmenkertaistuneen aiemmasta.

”Jokainen ymmärtää, että kustannuskriisiin on tässä maailmantilanteessa pakko puuttua jo yksin suomalaisen ruokaturvan takia. Keinot ovat nyt varautumisen ministerityöryhmän valmistelussa. Jo esitettyjen kiinteistö- ja energiaverotukien lisäksi tarvitsemme kiireesti muun muassa sähköön ja lannoitteisiin kohdennettuja kustannustukia. Myös tilojen rahoitus on poikkeusoloissa turvattava”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila listaa.

Kyselyn perusteella heikko taloustilanne ja epävarmat näkymät tulevat ensi vuonna vähentämään kylvöaloja ja tuotantomääriä. Yli 20 % ilmoittaa kylvöalan jäävän 10-25 % normaalia pienemmäksi. Kotieläintuotannossa 18 % tiloista ilmoittaa vähentävänsä tai lopettavansa tuotannon seuraavan vuoden aikana ja 21 % myöhemmin, mikäli tilanne ei parane. Vastaajista 15 % ilmoitti jo vähentäneensä tai lopettaneensa kotieläintuotannon kokonaan.

Yhteyshenkilöt:

Juha Marttila, MTK:n puheenjohtaja, 050 341 3167
Johan Åberg, MTK:n maatalousjohtaja, 040 523 3864
Jyrki Wallin, MTK:n toiminnanjohtaja, 050 522 5207

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

77 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juu

Kuulostaa ihan järjettömältä, mutta miten suomalaisista on tullut näin sotahulluja?
En näe muuta syytä kun että se ”rokote” on muuttanut ihmisiä.

Ilkka Forsten

Siitä huolimatta, ota vähintään nenäsumute. Terveisin THL. ( Tie Hallinto Laitos.) Nykyinen Destia.

Kata

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009176414.html

Yhä Suomessakin.Miten ihmiset voi noin seota…jopa ammattilaiset…Voihan destia…

pyhä renki

Miltei kaikkien uskontojen punainen lanka on jonkinlaisen muuttumattomuuden julistaminen. On ikuista elämää, ikuista kadotusta, ikuista jumalaa sun muuta.
Ilmastouskonnon trollipappien julistama muuttumattomuus on sitä, että (miljardien !) ihmisten polttamat hiilivedyt eivät muka aiheuttaisi haitallista ilmaston m u u t o s t a.

Ilkka Forsten

Vähennetään kansoitusta muutamalla miljardilla, sillähän se on hoidettu.

John Quiman

Milläs perusteella hiilidioksidii aiheuttaisi ilmastonmuutosta, kun se ei ole planeetan historian aikana koskaan sitä aiheuttanut?

Rotta 33

Korkean luokan venäläinen turvallisuussektorin virkamies Nikolai Patrushev on joutunut pyytämään anteeksi maan vaikutusvaltaisimmalta j–talaisjärjestöltä kollegansa Aleksey Pavlovin ”vulgaareja antisemitistisiä kannanottoja”. Anteeksipyyntö liittyi Pavlovin aiemmin julkaisemaan sanomalehtikolumniin, jossa käsiteltiin Ukrainan sotaa.

Kolumnissaan Pavlov totesi, että Ukrainan sodassa on osaltaan kyse ”desatanisaatiosta”, jonka yhteydessä tullaan hävittämään maassa toimivat ”uuspakanalliset kultit”. Yksi listan kulteista oli j–talainen ääriliike Chabad-Lubavitch, jolla on erittäin vahva jalansija myös Venäjällä. Itse asiassa Venäjän ylin johto valokuvauttaa itseään säännöllisesti Chabad-johtajien kanssa, vaikka Chabad pitääkin ei-j–talaisia eläiminä.

Pavlov kirjoitti kolumnissaan myös, että Chabad tähtää maailmanherruuteen. Tämä suututti Venäjän Chabad-johtaja Berel Lazarin, jolla on ollut perinteisesti läheiset välit presidentti Vladimir Putinin kanssa. Venäjän hallitus irtisanoutuikin nopeasti Patrushevin suulla virallisesti Pavlovin kirjoituksesta. Kansalaisille myös ilmoitettiin, että Pavlov on joutunut puhutteluun näkemystensä johdosta.

Hiljattain Venäjältä poistunut kuuluisa rabbi Pinchas Goldschmidt on kannustanut juutalaisia jättämään Venäjän Pavlovin kirjoituksen vuoksi. J–talaisten maailmankongressin johtaja Ronald Lauder puolestaan läksytti Pavlovia julkisessa kannanotossaan, jossa j–talaispäällikkö kutsui venäläisvirkamiehen näkemyksiä ”j–talaisvihaksi puhtaimmassa ja rumimmassa muodossa”.

Raksaäijä

Hmh… tää nyt vaan on sitä ”vihreää siirtymää”… tätä samaa ajetaan eri puolilla maailmaa, virallisesti tavoitteena on jonkinsortin luomutuotanto ilman teollisia lannoitteita. Sri Lanka yritti jo tätä ja romahti alkukesästä, Kanada taitaa olla vähän Suomea ja eurooppaa edellä… Älkääkä erehdy luulemaan, että huonot esimerkit saisivat euroopan tai Suomen pakittamaan ”siirtymisessä luomutuotantoon”… eipä meillä taida olla enään mahdollista siitä pakittaa (venäjä suurin raaka-ainetuottaja)…
Opetelkaa itse kasvattamaan ruokanne, se takaa täyden masun. Tämä pahenee vielä reilusti…

ike

Tällä ajetaan myös maailman väestön alasajoa. Ei tietenkään koske eliittiä.

viherpieru

Näin suuren ihmiskunnan vihreän siirtymän käynnistyminen näin myöhäisessä ilmastonmuutosvaiheessa uhkaa johtaa köyhyyden globalisaatioon.
https://public.wmo.int/en/media/press-release/temperatures-europe-increase-more-twice-global-average

Ilkka Forsten

Lukekaapa taas vaikka uutiset YK:n agendalla höystettynä,niin saatte aiheen vit****tua oikein kunnolla. EUROOPAN ilmasto on kuulemme lämmennyt yli kaksikertaisesti enemmän kuin muun maailman keskiarvo.. Juupa juu, ja asia ratkaistaan laittamalla ilmastovouhottajille lisää valtaa ja rahaa. Vit****u että tässä ei mene enää pitkään kun teen LÖÖPPEJÄ jotka muistetaan. Katsokaapas muuten samalla miten USA suuri johtaja jälleen sekoili puheissaan. Biden sekotti Ukrainan ja Irakin sodat keskenään, julisti että hänen poikansa Beau Biden kuoli irakissa vaikka hän kuoli USA:sa, ja siinä ohessa muisteli jutelleensa insuliinin kehittäjän kanssa, vaikka kaksikko mikä insuliinin keksi diapeteksen hoitoon kuoli jo ennen bidenin syntymää.

Jos tässä ei ole kolmas maailmansota tulossa, niin olen pettynyt. Vihaan tätä pask****maailmaa ja sen pöhöttyneitä valehtelijoita. Kun sota tulee, otan siitä kaiken ilon irti.

Kata

https://www.foxnews.com/politics/biden-says-spoke-man-invented-insulin-died-before-president-born

Juu Joe näkee zombieita…ja muutakin tosiaan…uskomatonta,USAn pressa….Jos ois Trumppi sanonu niin mikä hullu kailotus ainakin 5 vuotta!Kuten siitä kun hän piti kaiteesta kiinni märällä luiskalla(heti huusivat kognitiivista tutkimusta) mutta kun Joe kupsahteli kolme kertaa koneen portailla niin ei mitään…ja niin monta muuta sekoa touhua…Kaikki perustuu niin valehteluun ja ”emme nähneet mitään”-pashaan…
Koska ideologia on tärkein.

Eurooppalaiset kaverit laitto lämpöasteita kesällä kun hulluus huikeni että kaikki paistuu…ei 34C vielä ketään paista!Olin Rizzionessa 90-luvulla ja elokuussa oli välillä 38C…Kiihkoilijat elää tällaisesta huuhaasta ja kiihoi***vat.

Ja kesä 2018 Suomessa…vieras Keski-Euroopasta ei meinannut uskoa minne hän tuli…mutta se oli se kesä ja nyt on taas kuten ennenkin.
Huuhentaalit on huuhentaaleja mutta valitettavasti noita on” liitereissä” aivan liikaa!

Ilkka Forsten

noin 1400 luvulla oli suuria tulvia, joista koitui huomattavat tuhot viljapelloille, ja niin koitti nälänhätä. 1500 luvulla oli hillittömän kuuma vaihe, jolloin euroopan jokien pinnat laskivat ennätysalhaalle. 1600 Luvulla oli äärimmäisen kylmä vaihe, kun Thames Joki jäätyi, sama toistui myöhemminkin. Ja nyt sanotaan että esiteollisesta ajasta eteenpäin tehdyt tilastot todistavat, ettei mitään nykyisen kaltaista ole koskaan ennen tapahtunut. Meille kerrotaan kuinka maa-alueet ovat hukkumassa merivesiin, ja samaan aikaan esimerkiksi Suomen maaperä nousee noin 1 cm / vuosi, koska elämme vielä viimeisen jääkauden jälkeistä aikaa. Tuhlaamme kuulemma kallista ja ikiaikaisia pohjavettä, vaikka mitään ”ikiaikaista ” pohjavettä ei ole olemassakaan. Pohjavesi syntyy siitä että sateet tulevat pilvestä alas, vesi imeytyy maaperään ja kas kummaa, niin onkin tullut lisää sitä ikiaikaista arvotavaraa. Metsät ei kuulemma olekaan uusiutuva luonnonvara, joten meidän tulee kohdella jokaista risukkoa kuin viimeistä oljenkortta, eikä tässä ole pitkää aikaa kuin puhuttiin vihreiden suulla miten energiapajusta on tulevaisuuden pelastajaksi. Jos se ei siis uusiudu, kuinka on mahdollista ajatella sen käytö energianlähteenä ? Litium ei ole uusiutuva luonnonvara, eikä sen tuottaminen ole millään tavalla ympäristöystävällistä, mutta siitä on puheissa tehty koko maailman pelastava hyödyke.

Vihreät puhuvat jostain Hi-Tec maailmasta, mutta eivät osaa sanoa miten se tehdään ilman että kajotaan luonnonvaroihin. Ehkä Ohisalon korkea taknologia on sitä että kaappikellossa on puiset rattaat joita luteet vetää ? Kuulostaa enemmän keski-ajalta kuin itse keski-aika.

Kata

Ei nämä hihhulit ota huomioon mitä ennen tapahtui paitsi jos on canceloitavaa niin silloin housut repeää ja huuto raikaa.
Niillä on omat selitykset kaikkeen vaikka mikään ei olisi faktaa mutta silti ”totta se on”…Hitto olen niin täynnä noita suu auki rääkyjiä ettei meinaa kestää hermo.

Ja JOS ollaan hukkumaisillaan niin miksi o-bama osti Martha’s Vineyardilta ranta-mansonin…pelosin täti Hawaijilta ja aoc Floridasta…aa että kohta met hukumma!

Sirselinsurseli.

”Luteet vetää” sai taas hekottaan…. 😀

John Quiman

Joku viheriäinen väitti, että vesi on uusiutumaton luonnonvara. Onhan se tavallaan, kun uutta vettä ei synny, mutta toisaalta ei se vesi mihinkään katoakaan, vaan se sama vesi kiertää. Vesi mitä juomme voi todella ollakin ikiaikaista, koska se on kiertänyt ja aina palannut uudestaan juomalasiimme. Olisiko huikeaa kertoa jollekulle vesilasistaan, että tämä vesi tässä lasissa on se sama vesi, joka oli esi-isiemme laseissa jo tuhansia vuosia sitten.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Äläs nyt kumoa vihreiden luonnonlakeja. Taannoin oli uutinen siitä että maapallon pyörimisliike ei olekaan hidastumassa vaan kiihtymässä. Tutkijat eivät ole kyenneet selittämään asiaa satavarmasti, mutta VIHREÄT ovat. Usko tai älä, heidän selityksensä mukaan ilmaston lämpeneminen haihduttaa vettä avaruuteen jolloin maapallon paino vähenee, ja tästä johtuu kasvanut pyörimisnopeus… Hulluudella ei tunnnu olevan mitään rajaa kun sen verhoaa vihreään lahkoon.

Toisaalta lahko on siitä hauska tekele että sen kustannuksella pystyy tekemään omia ” tieteispäätelmiä ” kieli poskessa. Esitän heti kaksi kun tuli näin hyvä tilaisuus. Jos auringon UV säteilyn epäilee altistavan liikaa ihoaan avoautolla ajettaessa, kannattaa ajaa kovempaa, näin säteilyä ei ehdi tulla yhtä paljon iholle, se jää ikään kuin jälkeen. kannattaa myöskin noudattaa ilmassa olevan lentokoneen matkustajana erityistä varovaisuutta, sillä jos nouset ylös ja astut penkkirivien väliin mätkähdät peräseinään.Konehan karkaa alta ellet ole turvavöissä koko matkaa. Se sattuu hirvittävästi jos nopeus on sillä hetkellä noin 850 km/h. ✈

Maapallo myöskin huojuu ja on soikea muodoltaan ( tämä on oikea fakta, ) mutta lahkon selitysmallilla ilmastonmuutos on sulattanut pohjoisen napa-alueen jäitä jo niin pitkään, että ne ovat lirahtaneet eteläiselle pallonpuoliskolle. Tämä aiheuttaa hyrräliikkeen koska painopisteen muutos joka on siis niin dramaattinen, tulee jatkossa aiheuttamaan ainakin etelämantereen pingviineille kiertohuimausta. Tällä logiikalla pohjoisnavalla on vauhti kovempaa, mikä tuottaa jääkarhuille vaikeuksia pysyä paikoillaan, ja onkin odotettavissa että ne raahautuvat jäätikön reunalle ja molskahtavat mereen. 🐧

John Quiman

Viheriäisillä onkin hurjia teorioita, ei kun tähän asti tuntemattomia totuuksia. Niitä on pitkä lista. Niiden täytyy olla tosia, koska liki kaikki poliitikot tekevät päätöksiä niihin uskoen ja media niistä kirjoittaa oikeaoppisesti aamusta iltaan, päivästä päivään. Monet yrityksetkin kisaavat siitä, että kuka on oikeaoppisin toimissaan.

Muistuttaa Neuvostoliiton henkeä, josta sanoin jo joskus 70-luvulla, että kaikki valehtelevat ja kaikki tietävät, että kaikki valehtelevat, mutta kukaan ei uskalla sanoa sitä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Eka Kettunen

Tilanne on tällä hetkellä ikävä kyllä se, että viljelijöitten kannattaa supistaa toimintaa rajusti tai lopettaa kokonaan. Nykyinen hallitus on maatalousvihamielinen ja maatalouden etujärjestöt ovat pelkkiä EU:n sätkynukkeja.

Nykyinen energian hintataso saattaa vielä nousta entisestään ja ajaa maatalousyrittäjät konkurssiin, se on huonoin vaihtoehto.

Kepu on puolueena aisankannattajan asemassa.
Kepu on pissinyt härskisti omiin muroihinsa viimeiset 3,5 vuotta.
Kepu on puolue jolla ei ole enää tulevaisuutta.
Kepu, rest in peace, amen.

Tilanteen mukaan

Niinhän se on, tuotantoa pitää muuttaa olosuhteiden vuoksi. Ensimmäisenä luovutaan lannoitteista. Sitä saa ilmaiseksi naudoista. Ja sielä ne pellolla lannottaa ihan ilmaiseksi. Ei tarvi tuoda rehua navettaan ja viedä p–kaa pellolle.

Sitten aurat vaihdetaan pronssiauroisi. Rauta maaperässä estää ravinteiden imeytymistä kasveihin. Ja siksi aikoinaan sadot olivat hehtaaria kohti suurempia kun käyttiin puuauroja. Mutta pronssikin käy.

Niin että ei tämä nyt niin vaikeaa ole. Ja aina tarktorit voi vaihtaa pienempikulutuksisiin. Ei aina tarvitse olla se kallein ja suurikulutuksellisin.

juu

Enpä muuten tuu enää ikinä ostamaan reissumies leipää.
Olkoon vaan suomalaisesta viljasta mutta kuvassa on joku hymyilevä sompanssi, yök

Ilkka Forsten

Mutta silloinhan pakkaukselle on löydetty oikea reissumies. Hän reissaa suomen ja somalian väliä sinun rahoillasi, raiskaa lapsesi ja julistaa islamin olevan suurin ja kaunein asia maailmassa. 🐵

juu

Toisaalta joo, kyllähän ne somput on reisaannu maailman toiselta laidalta tänne.
Mutta jätän silti ostamatta. 🙂

juu

Ja toisekseen leipää on helppo tehdä itse, ei maksa juuri mitään eikä tarvi katella pakkauksessa somalin pärstää.

ike

No ei ole aivan yksinkertainen juttu kun olosuhteet ja raaka-aineet vaihtelevat, kyllä hyvälläkin reseptillä saa muutaman kerran kokeilla että hyvä tulee. Kokeiltu on.

juu

Koskaan en ole reseptiä käyttäny ruokaa tehdessä tai leipoessa, ja hengissä on säilyny 46-vuotta.

John Quiman

Käytti kirjoitettua reseptiä tai ei, käyttää joka tapauksessa reseptiä, sillä jostain on oppinut mitä laitetaan ja se ohje on resepti, vaikka sitä ei olisi kirjoitettu. Voi myös keksiä omia reseptejään kokeilemalla vaihtoehtoja ja kun sitten noudattaa jotain itse keksimäänsä jatkossa, on kyseessä itse kehitetty resepti. Reseptin ei ole pakko olla kirjoitettu ohje.

Minä etsin harvoin muualta reseptejä kuin omasta päästäni, mutta aina joskus löytyy jotain mielenkiintoista. Ja olen silti hengissä säilynyt paljon kauemmin kuin 46 vuotta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Äitini oli hyvä kokki, ja hän sanoi aina ettei mitään ruokaa tehdä pelkästään reseptiin tuijottamalla. Tekijällä pitää olla tuntuma omasta takaa ja käsitys mitkä aineet sopivat yhteen. Resepti on vähän kuin yleisohje, hyvää syntyy kun osaa sen ohjeen jälkeen tarvittaessa inspiroida.

John Quiman

Äitisi oli hyvin oikeassa. Jos ei ole tuntumaa omasta takaa, ei reseptikään auta. Paljon kokemusta ja ripaus kykyä on tarpeen.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
John Quiman

Hapanjuuri jos on tarpeen, löytyy netistä helppoja ohjeita sen tekemiseen.

Ilkka Forsten

Riittää kun ottaa Ohisalon viereen, niin ” hapanta tulee ” vaikka jäätelöstä. 😝

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Kata

😀

Ilkka Forsten

Leipää en ole kokeillut tehdä, koska pullat mitä paistoin meni luokkaan kauniit grillihiilet.

Kata

Sama täällä..ja elovenat kaikki boikotissa kun kansallispukuinen nainen sai ylleen kolhoosivaatteet…
Kaikki joissa ”vilahtaa jotain ”niin listalle.

John Quiman

Noissa pakkauksissa ja mainoksissa on sellaista makua, että ostetaan aneita, jotta ei näytettäisi rasisteilta. On siis tekopyhyyttä ja myös tuputusta, ikään kuin Suomi olisi nyt puoliksi afrikkalainen.

Hurjimmat tekopyhistelijäthän pitävät rasismina, jos on pakkauksessa perinteistä suomalaista henkeä tai mainoksissa ei ole puolet afrikkaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kata

Kyllä,juurikin aneiden ostamista ”olemme globaali yritys ja hyväksymme kaikki immeisten värit oiiiiiii”…Ja sitten joku Afrikan Tähti saa hulluuden irti.
Ja niin meni sekin peli kaupaksi,saattoi jopa loppua kaupoista ja itse hain komerosta kirjahyllyyn takaisin.

Niinkuin kansallispuku olisi väärin pakkauksessa….säkkikö pitää olla?
Kuinka inhoankaan tekopyhyyttä!

Ilkka Forsten

Myllärin tytät Elo Veena on nykyään lehtolapsi joka sai alkunsa somalian takamailla. Ennen oli puhdasrotuinen naisoletettu tarjolla, mutta se toiseutti tumman eloveenan ja koska kaikenlainen syrjintä on kiellettyä, on nyt tyytyminen mustaan eloveenaan. Mutta silti kysyn, eikö se ollut syrjimistä kun vaalea eloveena laitettiin sivuun, eli toiseutettiin ?

Kata

😀 Oli totta vieköön syrjintää!
”Somalian takamailla”,onneksi nyt ei ollu kaffia tässä hahahahahahahaa!

John Quiman

Tuossa olisi ”terrori-iskun” paikka. Menee kauppaan ja liimaa sopivan kokoisia tarroja peittämään leipään kuulumattomien kulttuurien edustajat pois näkyvistä.

Kata

Tai jos tekis kuten nämä vokkiset museoissa(taulut on gauheita kolonialismin jätteitä…)Spray mukaan… 😀

Ilkka Forsten

Tai liimaa pakkaukset hyllyyn, ja laittaa hyllyn reunalle tekstin, ” minähän varoitin että sotkua tulee kun valitsette mustan.”

John Quiman

Pieni kilpi siihen viereen: ”Musta tuntuu tältä”.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kata

😀

Ilkka Forsten

Nyt kansallista jakeluvelvoitetta taas ajetaan korkeammaksi mitä kukaan edellyttäisi, joten kohta on pakko alkaa tekemään muutoksia hallitukseen. Ei tästä tule mitään jos EU jo luo katastrofia, ja joku punavihreä koaliittio määrittää oikeudekseen tuhota suomen maatalouden, tieliikenteen ja kuljetukset nilittämällä ilmastohätätilasta. Se per****een akkalauma on tuhonnut tämän maan jo vuosiksi eteenpäin, sitä ei saa enää päästää yhteenkään hallitukseen kun tulee mahdollisuus heittää ne pihalle. Jos ensivaalien jälkeen hallituksessa istuu taas samat naamat, voitte sanoa hyvästit elintasolle minkä eteen kokonaiset sukupolvet tekivät töitä.

mutta katsotaan lähempänä

Totta. Mutta pessimistinä täytyy todeta, että pahaa pelkään. Kokoomus on täysin sillä linjalla, että lisää vain. Rajat auki. Sama juttu demareilla. Ja siihen lisätään maanpetturi puolue virheet. Luulenpa, että ps pelataan ulos heti, ellei kannatus % ole vähintään 30 %. Itse en tiedä muita vaihtoehtoja kuin ps. Ok sinimusta, mutta liian pieni tekijä.

Juha

Persut oli Sipilän hallituksessa.. maahan tuli 50000 uusia tummempia suomalaisia. Persut on valeoppositio josta valtapuolueisiin kyllästyneet etsivät vaihtoehtoa. Totuus on että persut kannattaa EU itsemurhaa. Persut tottelevat ja noudattavat kiltisti kommunistisen EUn käskyjä.

Kata

Oliko persu sisäministeri tai pm?Ja Timpalla oli niin paljon mielen päällä että kävi syntejään tunnustamassa jenkeissä jatkuvasti, oikein rukousaamiaisilla…Ei ehtinyt Suomen asioita ajatella ja siksi osa porukasta lähti 2017 ja hallitusohjelman maahanmuuttolauseke olisi kelvannut Halla-aholle mutta sippi ja orpana olivat jo nähneet bisneksen tässä keississä ja hallitusohjelma käveltiin yli…joten auton takakonttia ja u-käännöstä lentsikalla tarvittiin jotta saatiin persut ulos ja sinistyneet,nykyään ääniä kuulevan Timpan johdolla jäivät ja kuinka heille kävikään?
Kuten EU:n sopimukset myös,yli käveltiin.Kuten Juha-setä tuossa videolla tunnustaa.Mitä siis persut olisivat voineet tehdä?
Tätä jankutusta on ollut jo viisi vuotta…enough is enough!
https://www.youtube.com/watch?v=G28p0yKMmwg

ike

Kuulin uutisista että oli tehty kysely kuka puoluejohtaja on pärjännyt parhaiten. Ykköspaikalla oli Sanna, toisen paikan sai Petteri Orpo. Miten tähän oikein on tultu, voiko tuo pitää paikkansa. Onko kaikki toivo mennyt. Suomen kansa, noin kansana, on kai ääliömäisin porukka joka maailmasta löytyy.

Kata

Ei voi olla totta…eli tyhmyys tyhmän tyhmentää…Miten hitossa ihmiset voivat sanoa noin?
Mutta voin kertoa…samaa on jenkkilässä….kuten Mariiiia itki vitterissä että demokratia on mennyttä kun Musk sen osti ja puhavihe lisääntyy…aivan samaa itkee nyt ne jotka poistivat konservatiiveja ja jopa istuvan presidentin vitteristä…niin tekopyhää että kuvottaa.

Vain joillakin on siis oikeus mielipiteeseensä ja toisten on oltava hiljaa…orwellin maisemia.

Ilkka Forsten

Nyt kannattaa muistaa että vaalit on vasta tulossa. Totta kai media hehkuttaa Marinia tai Orpoa, mitä ne muutakaan osaisi, mutta siinä on puolet propagandaa etenkin marinin suhteen. Kun päästään kevääseen ja ihmiset ovat taskut tyhjinä,on paleltu kämpässä ilman sähköjä ja elinkustannukset on kohonneet potensiin kolme, niin tuskin siitä enää marinia kiitellään. Se kun on silloin jo jokaista tuloluokkaa kurjistava muutos. Se siinä onkin pelastuksena ettei edes suht hyvin pärjäävä keskiluokkakaan enää kykene vastaamaan kohonneisiin hintoihin. Marinin tähti sammuu. Jos ongelma olisi vain köyhien niskaan kaatuva, olisi vihersosialismi vahvoilla, mutta nyt kun esimerkiksi kuljetusyhtiöitä jne menee konkkaan, ei siinä riitä kauniit korulauseet pelastamaan yhtään mitään.

Toinen sekoomus

Aletaanko nyt omavaraisiksi tai edes kilpailukykyisiksi, häh? Hyvinkö on KEPU hoitanut suomalaisten maajussien asioita? Niin KEPU kuin muutkin puolueet tuntuu keskittyvän enempi muunmaalaisten hyvinvointiin.

juu

Tiettekö mitä, tämä ruuantuotannon alasajo on osa sitä ”vihreää siirtymää ja suurta nollausta”
Ne on sen ihan itse sanonut se ei ole mitään salaliittoteoriaa.

juu

Kukaan ei halua lapsilleen sitä kurjuutta mitä meille suunnitellaantulee kolmas ja vielä nejäskin maailmansota.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Albert Einstein totesi aikanaan, että ”en tiedä millä aseilla kolmas maailmansota soditaan, mutta neljäs maailmansota tullaan sotimaan kepeillä ja kivillä”.

Ilkka Forsten

Hän ( Einstein ) sanoi myöskin näin. ” Kahdesta asiasta olen varma, avaruuden äärettömys ja ihmisten ääretön tyhmyys, mutta siitä avaruudesta en ole ihan varma.”

työpaikkojen menetys osa kokonaisuutta

Kyllä se on sitä. Ihan tarkoituksella tyrkytetään vihreää siirtymää. Ajetaan alas suomen ruokatuotanto. Ja istutaan asfaltilla, käsittämättä sitä kuuluisaa kokonaisuutta mitä pm viljelee jatkuvasti.

Juha

Suomen itsenäistyttyä nuoren valtion yksi ensimmäisistä toimista oli oman lannoiteteollisuuden perustaminen. Maassa oli elintarvikepula ja nähtiin tarpeelliseksi kehittää maataloutta ja tulla lannoitteissa omavaraiseksi.
Suomi olikin pitkään omavarainen ja maanviljelijät saivat edullista lannoitetta valtiolta turvaten maan kohtuuhintaisen ruokatuotannon.
Mutta kaikki muuttui kun EU hulluus iski. Lannoitetuotanto annettiin pois lähes ilmaiseksi.
99.9 % maan äänestysikäisistä haluaa lisää EU itsemurhaa, kalliimpaa ruokaa ja lopettaa kotimaisen maatalouden.

ike

Ihmisten jotka olivat myymässä suomen lannoiteteollisuutta tulisi olla kaltereiden takana. Täällä on niin nuorta porukkaa että kaikki eivät muista tuota, minä muistan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Tajutkaa jo!!!!!!!!!!!!

Ja silti maajussit kannattaa kepua. Koittakaa nyt ihmeessä tajuta, että nää kaikki puolueet tuhoaa Suomea ja maaseutua. Mitään näistä nykyisistä eduskuntapuolueista ei tule äänestää – paitsi VKK:ta voi hyvinkin harkita.

Känkkä

Maajussien ajattelu harvoin ylittää oman tontin rajoja ja siksi äänestävät aina oman kylän tai alueen edustajia politiikkaan. Monesti olen kuullut, että ”Se on täältä kotoisin ja ymmärtää, millaista elämä täällä on.” Tästä syystä kepu pysyy kuvioissa, järjestävät vain kattavat ehdokaslistat.
Nuoren polven astuessa viljelijöiksi asetelma muuttuu varmasti, mutta eivät maanviljelijät ihmistyyppinä mitään ajattelijoita ole, vaan nimenomaan ruumiillisen työn tekijöitä. Käytännön asioiden hoitaminen, paperisotineen, vie myös paljon aikaa ja muokkaa maanviljelijöiden ajattelua.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Känkkä
juu

Miksi ne kannattaa kepua? kioska isoisän isoisäkin on kannattanu, ei sillä että Suomessa yhtään oikeasti isänmaallista puoluetta olis8i.

Jerry Cotton

Tietämättömyyden antama varmuus varmaankin on taas saanut vallan. Tuntemani maajussit eivät äänestä kepua. Eivät ole äänestäneet sitten Esko Ahon, kun maahan alettiin rahtaamaan väkeä keskellä syvintä lamaa. Koiviston konklaavi ajoi vielä itsemurhaan samaan aikaan.

Keskustaa äänestävät ovat niitä, jotka eivät seuraa politiikkaa ja seilaavat isojen puolueiden välillä. Moni on maatilalta kotoisin tai maalta ja pitävät sdp/kok liiaksi kaupunkilaisten etua ajavina.

Koska kepu itsekin tiedostaa, ettei sen äänestäjät ole maajusseja, niin sen takia voidaan tehdä noita temppuja, mitä se tekee.

Kepu toi viime kaudella tänne ruotsista nuoria miehiä ja nyt on punavihreiden takuumiehiä. Eli se muuttui kahdessa vaalikaudessa täysin vihreäksi puolueeksi. Jäljellä on enää dementikot ja yllätys seuraavissa vaaleissa, kun käy ilmi, että kannatusmittausten korjauskertoimet menivät puihin.

Omaetu aina ensin!

Pitäs vaan ajatella itseä, kuten nämä kaupukilaispäättäjät ja poliitikot, ja tehdä ruokaa vain omaan ja lähipiirin käyttöön. Syökööt myös ituhipit nälissään vaikka merilevää ja maasta risuja.

Juha

Totta, Valtioon (lue EU) ei pidä luottaa tippaakaan. Kannattaa kasvattaa ruokaa itse.

Lucky Luke

MTK on globalistien juoksupoika. Eivät osaa tehdä kuin gallupeja ja nostaa jäsenmaksuja. Jo aikaa sitten olisi täytynyt laittaa lakot ja mielensäosoitukset pystyyn. Nyt on menossa maa-alueiden, metsien ja pohjavesien kaappaus ja viljelijät vaan yrittävät sopeutua. MTK pää-äänenä neuvottelee vain ja ainoastaan viljelijöiden kanssa niin, kuinka heidät pystytään pitämään aisoissa ja luvataan diipa daapaa. Kaikki puulaakit MTK:sta – Autoliittoon ja muut siltä väliltä on kuohittu, jottei suurimmat vaikuttajat yhteiskunnassa heräisi omaan voimaans laittamaan Suomi seis, vaatien valtiovallan rosvoja antautumaan ja totaaliseen vallanvaihdokseen oikeisiin asian osaaviin ja hyviin ihmisiin.

otto suni

Oikein totesit asian, MTK hyväksyi Euroopan Unioniin liittymisen ja oli taistelevinaan maanomistajien puolesta täysin vihreiden ehdoilla ja Lipposen siunauksella ajettua Natura-2000 ohjelmaa vastaan. MTK ja Autoliitto, kuten myös SML ja MPK toimivat ainoastaan globalistien juoksupoikina. Autoliiton Heinonen ”jyrähtää” polttoaineiden hinnan korotuksista ja mitä tapahtuu, edes diesel-veroa ei ole saatu poistettua! MPK muka taistelee reserviläisten asekoulutuksen puolesta, mutta missä reserviläisten omat aseet, ei kiinnosta pennin vertaa! Aseita on vain ”boomereilla” ja sitä vanhemmilla ikäluokilla ja niitä pyrkii Poha keräämään pois kaikilla mahdollisilla tekosyillä! Hyvin menee, Monsanto pyrkii apajille ja kansa ajetaan nälänhätään. WEF Swab ja Hariri riemuitsevat kun kansa kuolee kylmään ja nälkään Sannan tanssiessa sylitanssia!

Linko Penttilä

Kyllä se oli enemmistö Suomen kansasta joka hyväksyi EU:n liittymisestä. Nämä etujärjestöt ovat sitä samaa globalistien p–kaporukkaa joilla ei isänmaan etua ole. Ei ole tosin isänmaatakaan.

Lare

Minä kadun että kannatin aikoinaan EU:iin liittymistä. Toivoin, että se olisi kehittynyt toisenlaiseksi kuin mitä se on nyt, eli ”eurostoliitto.” ja ”gayrooppa.”

Pekka is pest

Tähän asti MTK on ollut lähinnä KePun 4H-kerho, mutta olisiko tässä nyt nähtävissä se, että MTK:n jyrät ovat tajunneet, että MTK saattaa olla jopa isompi kuin KePu; eli siellä on saunan lauteilla tuumittu, että olisiko aika vaihtaa paikkoja komentoketjussa.
Jos Suomesta maatalous ajetaan alas, MTK lakkaa olemasta. MTK:n jäärät voisivat nostaa ei-treenatut ahterinsa keinonahkatuolista, jalkautua maatalousyrittäjien keskuuteen ja alkaa tekemään sitä, mitä MTK:n oli alunperin perustettu tekemään.

Juha

MTKn logo on piirretty harpilla ja suorakulmalla… logo on tyylitelty M kirjain.. M niin kuin Mason.

kotoutustuskakassavastaava

MTK taisi olla viimeinen perinteisen kannattajakuntansa puolta pitänyt suuri etujärjestö.
Ne muut (SAK, OAJ, yms.) olikin jo aiemmin lobattu ”kansainvälistä vastuuta” kantamaan.

Kun ne kumartelevat Välimeren takaisille pirttiviljelijöille ja Brysselin kaaleille, niin ne tulevat samalla pyllistäneeksi köyhtyville suomalaisille tänne pohjolaan.

Kata

https://euenergy.live/

No tuossa on aikamoinen hinnan lasku Suomessa…mutta eihän se tietenkään vaikuta asiakkaan hintoihin…ja kallistahan tuo on kuitenkin!Aivan liian kallista!

Lasse

vrt. Ruotti ja Norskit. No pääasiaha täällä että ryssä kärsii siitä maksetaan vaikka viim. siemenpotut. (ja ei se ryssä muuten kärsi, ihan ithe kärsitään me typerykset)

Puolueeton

Olisi hyvin yksinkertaista selvitä ongelmista. Tehdään puolustus ja kauppasopimis Venäjän kanssa. Venäjä tällä hetkellä suostuisi heti turvaamaan Suomen energia ja tuontitarpeet.
Sopimuksen tultua voimaan voitaisiin kansallistaa monopoliyhtiöt. Kaikki alkaisi toimia omien kansalaisten eduksi.
EU ei voisi uhata millään pakotteilla kuten Unkaria, koska suomalaiset maksavat EUlle. Erottaminen olisi geopoliittisesti merkityksetöntä, koska EU ei takaa meidän turvallisuutta. Jos takaisi, kuluja ja uhkaa tuottavaa Nato hakemusta ei olisi tarvinnut tehdä.

otto suni

Erittäin hyvä ajatus sillä millä EU uhkailisi, sillä ei ole armeijaa ja Suomi maksaa jo enemmän kuin koskaan saa EU:lta.

Pekka is pest

Toisaalta maailmanrauhan kannalta olis hyvä, että Suomi olisi natossa, sillä Suomi voisi veto-oikeudellaan estää kaikki tulevat naton laajetumishankkeet. Esim. Suomi voisi torpata Ukrainan jäsenyyden suoralta kädeltä. Natossa on joku kumma kuvitelma, että Suomen tulevat hallitukset ovat kaikki natomyönteisiä. Miksiköhän niin?

Kata

Nyt taidan sanoa pari sanaa niinkuin ne on!Uskomatonta touhua!

”Meillä oli väärä arvio” sanoi hakka peevisto ja vähät välittää muista kuin yölennoista…

Tämä on niin syvältä!#”¤&%=&%!

Uusimmat uutiset