Eurooppa Politiikka Talous

Orbán syyttää Brysseliä ideologisesta sodasta Unkaria vastaan julkisuuteen vuotaneen vahingollisen raportin jälkeen

Raportit Brysselin kiristysyrityksistä, jotka liittyvät Unkarin vastustukseen ehdotettua Ukrainan rahoituspakettia vastaan, ovat viimeisin EU:n hyökkäyksistä Unkarin konservatiivista hallitusta vastaan, väitti pääministeri Viktor Orbán.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on syyttänyt Euroopan unionia kiristyksestä sen jälkeen, kun julkisuuteen vuoti raportti, jonka mukaan Euroopan unioni valmistautuu keskeyttämään kaiken Budapestille myönnettävän rahoituksen, jos Unkarin johtaja ei anna periksi vastustukselleen käyttää EU:n talousarviota Ukrainan sotatoimien rahoittamiseen.

Ranskalaisen Le Point -viikkolehden haastattelussa Unkarin johtaja vahvisti hallituksensa kannan meneillään olevaan konfliktiin ja vakuutti, ettei häntä pakoteta poikkeamaan periaatteistaan.

”Mikään ei ole muuttunut. Unkarin kanta on siis edelleen selkeä: ajan myötä uskomme edelleen, ettei Ukrainan sotaan ole sotilaallista ratkaisua”, Orbán sanoi lehdelle.

”Valitettavasti 26 muuta osapuolta uskovat edelleen, että on olemassa sotilaallinen ratkaisu. Heidän ehdotuksensa osoittaa sotilaallisen ratkaisun suuntaan, jota en kannata. Uskomme, että ainoa ratkaisu on diplomaattinen ratkaisu”, hän lisäsi.

”Unkarin hallitusta pyydetään antamaan Ukrainalle 50 miljardia euroa neljän vuoden aikana. Koska emme pidä sodan kärjistymisestä emmekä usko, että ratkaisua löydetään taistelukentällä, emme pidä tästä ehdotuksesta.”

Orbán varoitti Brysseliä siitä, että maan painostaminen hyväksymään enemmistön näkemys on sen suvereniteetin loukkaamista.

”Peruskysymys tässä tapauksessa on suvereniteetti. Unkari vastustaa suvereenina valtiona tätä talousarviomuutosta. Valitettavasti 26 jäsenvaltiota ei hyväksy tätä itsenäisen maan oikeutta, joten he painostavat meitä ja kiristävät meitä liittymään niihin”, pääministeri sanoi.

Vaikka Unkari vastustaa EU:n talousarvion käyttämistä maksujen suorittamiseen Ukrainalle – mikä veisi vallan Budapestilta – Orbán selitti Brysselille tekemänsä vastatarjouksen, jota hän piti kohtuullisena kompromissina.

”Unkari ei ole samaa mieltä siitä, että meidän pitäisi antaa 50 miljardia euroa, mikä on valtava summa. Emme ole samaa mieltä siitä, että meidän pitäisi antaa tämä määrä neljän vuoden kuluessa ja niin edelleen. Unkari on kuitenkin valmis osallistumaan ratkaisuun, jos takaatte, että päätämme joka vuosi, jatkammeko rahan lähettämistä vai emme.”

”Meidän kantamme on, että tässä ei ole kyse kiristämisestä veto-oikeudella vaan Euroopan unionin yhtenäisyyden palauttamisesta ja säilyttämisestä”, hän lisäsi.

”Trump voisi lopettaa sodan Ukrainassa”

Laajan haastattelun aikana Orbánilta kysyttiin Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin mahdollisesta paluusta Valkoiseen taloon myöhemmin tänä vuonna ja mahdollisista vaikutuksista, joita tällaisella vaalituloksella olisi Ukrainan ja Venäjän väliseen konfliktiin.

”Olen tehnyt selväksi, että tarvitsemme Donald Trumpia Euroopassa. Koska kun Trump sanoo: ’Tehdään Amerikasta jälleen suuri’, se legitimoi meidät sanomaan: ’Tehdään Euroopasta jälleen suuri’.”

Orbán lisäsi, että Trump on yksi Yhdysvaltojen menestyneimmistä ulkopoliittisista presidenteistä.

”Hän ei ole aloittanut yhtään sotaa. Abraham-sopimukset olivat ainoa vakavasti otettava mahdollisuus tuoda rauha, tasapaino ja hyväksyttävä elämäntapa hyvin vaikealle Lähi-idän alueelle. Olen edelleen henkilökohtaisesti vakuuttunut siitä, että jos helmikuussa 2022 Yhdysvaltain presidenttinä olisi ollut Donald Trump, Euroopassa ei enää olisi sotaa”, Unkarin johtaja sanoi.

”Nykyään en näe ketään muuta Euroopassa tai Amerikassa, joka olisi tarpeeksi vahva johtaja sodan lopettamiseksi”, hän lisäsi.

Lähde: Le Point