Kotimaa Rikos Uutiset

Oulun Valkeassa jengiytyvän rikollisuuden vuoksi osuuskaupalle 200 000 euron lasku vartioinnista

Kauppakeskus Valkea, Oulu. Kuva Wikimedia Commons

Oulun poliisi pakotti Pohjois-Suomen suurimman osuuskauppa Arinan hankkimaan lisää ympärivuorokautista järjestyksenvalvontaa kauppakeskus Valkeaan Oulun keskustassa.

– Päivittäin on oltava vähintään kaksi järjestyksenvalvojaa kello 11–23 ja muina aikoina vähintään yksi järjestyksenvalvoja, kertoo Arinan toimitusjohtaja Reima Loukkola Iltalehdelle.

Vaatimusta vartioinnin lisäämisestä perusteltiin ja uutisoitiin aiemmin jengirikollisuuden lisääntymisellä, mutta uutisointia oikaistiin siten, että syynä ei ole yksinomaan jengirikollisuus, vaan nuorisorikollisuus, johon sisältyy jengiytymisen piirteitä.

Käytännössä Valkean käytävillä vartioi läpi yön vähintään yksi järjestyksenvalvoja. Ylimääräinen vartiointiliikkeen hoitama lisäpalvelu maksaa Arinalle noin 200 000 euroa vuodessa.

– Syynä ovat lisääntyneet häiriöt, kuten nuorisoon kohdistuneet ryöstöt, mitkä ovat lisänneet turvattomuutta, kertoo ylikomisario Jyrki Kivirinta Oulun poliisista. Huolta on lisännyt myös jengiytyminen ja kasvava huumekauppa.

– Valkean yleisellä kesäkadulla tarvitaan nyt jatkuvaa järjestyksenvalvontaa. Poliisin omat resurssit eivät siihen riitä eikä meillä ole sinne sijoittaa poliisimiestä, vaikka partiot käyvätkin lähistöllä, Kivirinta lisää.

Järjestyksenvalvoja voi poistaa kesäkadun yleiseltä alueelta henkilön, mutta kaupan vartija ei voi sitä tehdä.

Iltalehti uutisoi alkuvuodesta, että roadman-katukulttuuriin sopivat nuoret aiheuttavat pelkoa ja että alueella on myös yleistynyt jengikulttuurin ihannointi.

Huumekauppa mukavampaa lämpimässä

Kaleva uutisoi marraskuussa Oulun huumekaupan siirtymisestä Valkeaan. Poliisin mukaan kauppakeskus Valkea houkuttelee huumekauppiaita kuten muutkin lämpimät sisätilat.

kauppakeskus Valkea. Se mainostaakin ottavansa ihmiset vastaan lämpimästi säällä kuin säällä ja houkuttelee poliisin mukaan huumekauppiaita siinä missä muitakin asiakkaita.

– Heidän on mukavampi tehdä töitä lämpimässä kuin ulkona pakkasessa, Oulun poliisilaitoksen rikoskomisario Jan Sormunen kuvailee.

Ainutlaatuisen velvoitteen syynä on Valkean perustamishistoria

Liki kahden korttelin kokoisen kauppakeskus Valkean rakentaminen vuonna 2016 sulki lasiseinällä Isokadun korttelin pituudelta. Väliin jäi 60 metriä pitkä ja 17 metriä leveä lämmin kesäkatu, jonka on oltava rakennusluvan mukaan auki läpi vuorokauden.

Arina lupasi tällöin pitää tämän julkisen tilan auki 24 tuntia vuorokaudessa. Se vastaa myös alueen turvallisuudesta.

Keskustan kaupan yhteinen edunvalvontajärjestö Oulun Liikekeskus ry ei ole valmis rahallisesti osallistumaan Valkean kesäkadun järjestyksenvalvontaan.

– Valitettavasti se on täysin Valkean ongelma, jonka lämpimiin sisätiloihin on pesiytynyt myös rikollisia, sanoo Liikekeskus ry:n pitkäaikainen aiempi puheenjohtaja Mikko Keisu.

Hänellä on kultasepänliike Oulun Koru kävelykatu Rotuaarilla.

 

Oulun keskustan ostoskeskus Valkea maksoi 120 miljoonaa euroa. Sen päällä on korkea, vaalea asuinkerrostalo. Sen alapuolella 25 metrin syvyydessä on peruskallioon louhittu 900 pysäköintiluola, josta pääsee hissillä suoraan Valkeaan ja ydinkeskustan muihin osiin ja kauppoihin. Luolasto maksoi lähes 80 miljoonaa euroa.

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Toni Lajos

Vihreiden ja vasemmiston puoluetuesta kauppakeskus saakoon tarvitsemansa lisärahoituksen, ovat pääosin syyllisiä tähän ( kin ) ilmiöön.