Kotimaa Maahanmuutto Rikos

”Paikallinen sopiminen” päätyi ulkomaalaistaustaisten osapuolten erimielisyyksiin

Kuva Flickr

Ulkomaalaistaustainen parturi oli ottanut liikkeeseensä töihin vastaanottokeskuksesta turvapaikanhakijan työelämään tutustumista koskevan sopimuksen perusteella ja jatkanut samanlaista työskentelyä reilun kolmen kuukauden jälkeen solmitulla työsopimuksella. Hän työskenteli yhteensä vajaat puoli vuotta 15 euron päiväpalkalla vuonna 2017.

Käräjäoikeudessa kiisteltiin siitä, mitkä olivat työntekijän todelliset työtunnit, joista osapuolten näkemykset olivat hyvin erilaiset. Työntekijä kertoi työskennelleensä koko liikkeen aukioloajan, kun taas työnantaja väitti työtä tehdyn vain yksi-kaksi tuntia päivässä. Tuomio perustui työntekijän ilmoittamiin työtunteihin, koska työnantajan esittämät työtunnit eivät olleet todistelun valossa uskottavia. Kiistaa aiheutti myös todellisuudessa maksetun palkan suuruus, koska palkka oli maksettu käteisellä.

Kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä annettu tuomio pysyi hovioikeudessa

Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden 23.9.2020 parturialan yrittäjälle antamaa 70 päiväsakon rangaistusta kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Hovioikeudessa esitetty uusi todistelu ei kumonnut käräjäoikeuden tuomion perusteena olevaa näyttöä työntekijän pitkistä työpäivistä ja saamatta jääneestä palkasta. Hovioikeus antoi tuomionsa 23.12.2021.

Työnantaja yritti hovioikeudessa uuden todistelun avulla osoittaa, että työntekijän ilmoittamat työtuntimäärät eivät voineet pitää paikkaansa ja vetosi myös siihen, että työhön tutustumisajalta ei ole palkanmaksuvelvollisuutta. Hovioikeus katsoi kuten käräjäoikeus, että kyseessä oli työsuhde myös siltä osin, kun työtä tehtiin alussa työelämään tutustumista koskevan sopimuksen perusteella. Kyseessä ei ollut todellinen työhön tutustuminen, vaan työntekijä teki itsenäisesti työtä koko ajan ja sai jo siltä ajalta saman korvauksen työstään kuin myöhemmin. Uusi todistelu ei antanut hovioikeudelle aihetta arvioida näyttöä miltään osin toisin kuin mitä käräjäoikeus oli tehnyt.

Käräjäoikeudessa työnantaja tuomittiin maksamaan työntekijälle saamatta jäänyttä palkkaa ja erilaisia palkanlisiä noin 8800 euroa ja kärsimyskorvausta 3000 euroa. Käräjäoikeuden noin 5000 euron oikeudenkäyntikulujen lisäksi tuli maksettavaksi hovioikeuskäsittelyn lähes 3000 euron oikeudenkäyntikulut.

Tuomio kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä tuli siitä, että työnantaja oli maksanut työstä huomattavan paljon vähemmän palkkaa kuin olisi pitänyt käyttäen hyväksi työntekijän taloudellista ja sosiaalisesti heikkoa tilannetta, turvapaikanhakijan asemaa, kielitaidottomuutta ja tietämättömyyttä Suomen työlainsäädännöstä.

Itä-Suomen hovioikeuden tuomio 23.12.2021, asianumero R 20/972. Tuomio ei ole lainvoimainen.

28 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kaitsu

Mikäs sitä on käräjöidessä, kun lasku lankeaa kuitenkin veronmaksajien piikkiin.

murre riepunen

Olettaa sopii, että hyvää hyvyyttään töihin ottaneen tarinohin on oikeuden otettava toinen kanta, joten korkeimmassa oikeudessa asiaa puidaan, lähinä ennakkotapauksena, ts. yksittäistapaus, tällä termillä näitä kyttyröiden tekemisiä on Ylen johdolla valtamedia viljellyt.

Kassa Tapahtumat

Kassakoneesta löytyy dokumentit tehdystä työstä. Jos ei ole kassatapahtumaa, ei ole myöskään tehty töitä. Kassakoneissa on monenlaisia tapahtumien erittelymahdollisuuksia. ”Juorunauhat” eli kuittien kaksoiskappaleet (paperi tai sähköinen) on säilytettävä mahdollista verotarkastusta varten määräajan. Onko tässä jokin vaikeus?

Ilkka Forsten

On. helmitaulusta ei jää juorunauhaa.

ike

Aika pitkälle tuolta vältyttäisiin kun ostetaan palvelut vain suomalaisilta yrityksiltä.Tosin nykyhallitus kun tiedetään voihan kohta olla voimassa laki joissa kymmenen prosenttia palveluista täytyy ostaa pakolaistaustaisilta yrityksiltä, kuitit liitettävä veroilmoitukseen 😂.

Ilkka Forsten

Kovaa on menty kun Ali Baban rintakarvat on jääneet basaarin lattialle muistoksi lähimmäisenrakkaudesta.

Kata

😀

Minervan Pöllö

Tuskinpa tämä lainvoimaisekis koskaan tässä muodossa tulee, enkä usko, että kyseinen parturi tulee koskaan maksamaan senttiäkään korvauksia yhtääm mistään, joten mennään valtion pussille ja tämä parturi jatkaa toimiaan.

Kata

Eiköhän tuo koko summa jää taas veronmaksajien onnelaksi.Nää parturiliikkeet…joissa vaihtuu ”alan mies” silloin tällöin..starttirahaa…ja taas mentiin.Melkoisen halvoilla hinnoilla mainostetaan parturointia.

Tuumailija

Ihan samoin kuin pitseriat, ”omistaja” vaihtuu juuri sopivasti ennen kirjanpidon tarkastusta, mutta naamat pysyvät samoina kioskissa.
Yksi nuori kaverihan teki aikoinaan jutun, kuinka yhteiskunnan tukirahoilla pyöritettiin ”parturia” ja vietiin normipartureilta asiakkaat. Tästä nousi valtamediakin takajaloilleen, kun ei ollut hyvän tavan mukaista journalismia paljastaa koijaus.

Samankaltainen tapaus, jossa ressukka ”oikeuden” hakija oli imumaami.
https://www.partisaani.com/news/replacement/2022/01/05/helsinkilaisimaami-vaati-maksamattomia-palkkoja-oikeusteitse-oikeudessa-selvisi-hanen-elaneen-kela-tuella-tyouran-aikaan/

Ainahan näiden oikeudenkäyntikulut tulevat veronmaksajien kontolle luonnollisesti.

Kata

Näin se on ja vissiin tulee aina olemaan,hamaan tappiin.On se yhtä sirselinsurselia ja suutananveetanaa.

Ilkka Forsten

Yllätit minut. Kaksi sanaa sirselinsurseli ja suutananveetanaa, ei löytynyt sanakirjasta, mutta sitten keksin katsoa Sanskriitin sanakirjaa, ja johan aukesi viestin sisältö. Pyydän kuitenkin hartaasti että vahvistat kantani kirjoitusten alkuperästä, sillä olisin kovin kiitollinen mikäli tässä ei olisi tulkinnavaraa. Itse suosin pitkälti riimukirjoitusta, mutta en pysty käyttämään sitä koska näppäimistöstä ei löydy sitä vaihtoehtoa.

Kata

😀 Jooo sanskriittia on! 😀 Tosin rakas äitini joskus käytti jälkimmäistä kun oikein hiiltyi.Ja minä ensimmäistä kun en lasten kuullen kiroillut…siis kun olivat pikkuisia.
Nyt se omien kanssa jo sujuu paljolti näiden aikojen takia!Monesti pitkiä ”korulauseita”… 😀

Ilkka Forsten

Vaarini ei myöskään kiroillut, mutta oli hänelläkin oma voimasana. ” Voihan ossunpeijakka, ” jolla hän tarkoitti mitä tahansa asiaa joka ei toiminut hänen mielensä mukaan. Mummoni joka oli puoliksi ruotsinkielinen, käytti pahalla hetkellä på svenska, ” pärkkel ” ilmaisua.

Suvussani naispuoliset ovat olleet aina niitä rajumman ilmaisumuodon omaavia. En tiedä miksi, mutta niin se vaan on ? Oma äitini oli kovaääninen, eikä tarvittaessa säästellyt voimasanojakaan. Hän oli siitä huolimatta lempeä ihminen jolta sai aina anteeksi teki mitä tahansa. Sitä anteeksiantoa tosin edelsi huuto joka sai pilvetkin seisahtumaan. Kiitos äiti, sekin oli osa sinun persoonaasi enkä ole niistä hetkistä katkera. Olin jästipää kersa joka ansaitsi kaiken, myöskin sen rakkauden ja anteeksiannon. Lepää rauhassa.

vesku

Meilläpäin Grilli-vaunun Hallitsija,,,,torilla,,,ensin oli TONNIN FARKKU -PÖSÖ,,,SEN JÄLKEEN 5000 FARKKU -TOYOTA ,,,,Nyt on 30000 FARKKU- VOLVO,,,,tämä kaikki n.5 ssä vuodessa,,,asiakkaita ei näy koskaan,,, esim. tori talvisin tyhjä,,,,Hyvin menee,,,

Kata

Kyllä tuo kuulostaa täysin mielipuoliselta touhulta.
Eikö ole k-toimistossa ketään joka tekisi julkisen jutun kun allekirjoittaa näitä ”avustuksia” pikku palkallaan?
Ei hitto!

Ilkka Forsten

Nähdäkseni erittäin hyvin, ja vielä peremmin varmaan menisi jos olisi asiakkaitakin. Täytyy sanoa kuten Pertti ( spede ) Pasanen rautakauppasketsissä, kun Simo kysyi kuinka menee, että ” hyvinhän tässä, eilen kävi yksi asiakas mutta tänään on ollut sitten vähän hiljaisempaa.”

vesku

MOI ILKKA,,,minullakin oli yritys,,,yksi päivä ,,oli kaksi ns. Asiakasta,, eka pyysi velaksi,,,,toinen varasti ,,,,,löytyykö toilettia,,,,perä ns. rikki,,,,voisitko puolittaa puolen kilon voi paketin,,,,,

juha II

Korruptio Suomi todellakin osaa hankkia ”osaajansa” siltä, missä tiedetään miten olla lurjus!

Jukka

nimetön
Muutama päivä sitten erään kappelin portaita putsasi kolme ulkomaan naista (Romanian romaneja). Kiinnostuin, kun en jaksanut uskoa, että naiset ihan hyvää hyvyyttään tekivät töitä. Näytin, kuinka lunta lapioidaan. Kysyin, mikä firma on palkannut heidät ja paljonko palkkaa kilahtaa tilille. Yksi osasi jonkin verran suomea. Hän vihaisena käski minun häipyä. Enpä lähtenyt. Paikalle tuli kaksi ulkomaan ukkoa. Arabinnäköinen tuli eteeni ja hakkasi lapiolla maata jalkojeni edessä ja käski häipyä. Hän soitti esimiehelleen. Sekin ulkomaan ukko. Hän syytti minua, että estän tekemästä työtä. Totesin vain, että enhän estä, autoinkin naispoloisia. Arabinnäköinen uhkasi soittaa poliisille. Kannustin kilauttamaan, mutta eipä soittanut. Olen vienyt asian seurakunnan tiedoksi. Pyysin, että tarkistavat firman ja poliisin avulla. Olen varma, että huoltofirma käyttää ulkomaanihmisiä räikesti hyväkseen. Tuskin oli työlupaa tai työnantajamaksut maksettuina. Näitä ”firmoja” on tämä maa täynnä. Ne polkevat palkat ja hinnan. Yhdelläkään rehellisellä firmalla ei ole mahdollisuuksia kilpailla puliveivareitten kanssa. Hulluinta, kun Suomen viranomaiset ja poliittiset päättäjät hyväksyvät tämän, kun eivät puutu tarpeeksi tehokkaasti.

Marita

Tottakai Suomen viranomaiset hyväksyvät tämän. Kuten eräs kansanedustaja sanoi, että maatamme EHKÄ johdetaan PM:n kautta ulkomailta käsin. Great Reset´tiä pukkaa, pääkanisteri kuuluu Klaus Schwabin joukkoihin, kuten myös Saarikko ja Gran-Laasonen ja aikaisemmin myös Alexander Stubb. Mielenkiintoista seurata kuinka hitaasti suomalaiset heräävät.

ike

👍 On se kumma että vaikka nk. salaliittoteoriat tapahtuu silmien edessä, niin sitä ei vieläkään uskota. Ehkä syynä on valtamedia joka on tilanteesta ja politiikasta täysin pihalla.

Kata

Ne onkin tarkoituksella pihalla koska ne tietää että moni seuraa vain niitä kuten on aina ollut ja vissiin on aina oleva tai sitten simmut aukeaa mutta onko liian myöhään…?Voi olla monelle.

Ilkka Forsten

Myöhäistä on rypistellä kun kaa(kaot ) on housuissa..

Ilkka Forsten

Tilaa sinäkin ESS. Laatujournalismia ja vastuulllista tiedottamista jo vuodesta 1900. ( PS: Saattoi ollakin silloin perustamisvuonna, mutta sittemmin kun fatwantarkistajat on päästetty toimituskuntaan, ei ole ollut pelkoa totuudessa pysymisestä. )

Lehden sivulla lukee näin. Poliittisesti sitoutumaton, sanomalehtimiesliiton jäsen.. Niin, paitsi että sanomalehtimieslitto on kokkareiden miehittämä, ja uskoisin että tämä vaikuttaa myöskin uutisointiin.

Sama huumorikukka syntyisi kun kommunistien omat lehdet kertoisivat ettei artikkelien sisältö kannata kommunismia, eikä pyri sen lisäämiseen, mutta ollaan joka tapauksessa kommunistisen puolueen jäseniä.

Kata

Sehän se ihmetyttääkin…miten hitossa vain mangutaan tuota ylejargonia jos kertoo jotain totuuksia…mikä ihmisiä vaivaa?Ei viitsitä paneutua muuhun kuin jonninjoutaviin kenenkotona-sarjoihin ja exiä rannalla jne…täyttä soopaa puhumattakaan yhä salkkariväestä…Miten kukaan voi katsoa sitä?Näin aikoinaan ekat 10 minuuttia ja se riitti.
Mutta nämä hömppäohjelmat riittää niin monelle…ei jaksa sitten ajatella mikä on Suomessakin mennyt vikaan ja pahasti!
https://www.instagram.com/p/CYaVWjyrkwR/?utm_source=ig_web_copy_link
Ja kamalasti on mennytkin vikaan…voi luoja noita vassareita.Miten kehtaavatkin…no ne kehtaa kaklakaklakaklakaaaaaa ja kamalaa naurattaa.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Katariina Pihl
Ilkka Forsten

Maailma on siinä hantissa että pitäisi kysyä onko se enää missään hantissa. ESS:n sivulla oli artikkeli siitä miten koronarajoitukset haittaavat pieniä kivijalkayrityksiä, kuten keskikaljabaarit jne. Erään kuppilan omistaja näki kuitenkin valoa tunnelin päässä ilmoittamalla, ettei tilanne ole ihan katastrofi. Sillä kerran kuussa, samana päivänä kun ansiosidonnaiset ja KELA:n toimeentulotuki maksetaan, kassakone kilkattaa kuin ennen vanhaan.

Mistä tämä kertoo ? Ainakin siitä ettei kassakonetta kilkattava väki ole millään tavalla missään hantissa enää klo 18:00 jälkeen, ja heillä on kuitenkin äänioikeus, jota ei sitten käytetä.. Kiroillaan kantapäydässä ja valitetaan ettei saa juoda koko ansiosidonnaista kerralla, eikä siinä ehdi ottaa edes puolta toimeentulotuesta. On pakko mennä joskus uudelleen, sillä ” Pena ja Kake ” siellä räkälän pimeämmässä nurkkapöydässä on sivistynyttä ja tiedostavaa seuraa. Ilman heidän sivistävää vaikutustaan tulisi äitiä ikävä, koska pahaksi on mennyt asiat kun ryyppääminen ei ole enää ihan kokopäivätoimista työtä.

Näin siis päädyn toteamaan ettei meillä ole enää mitään tulevaisuutta kun noinkin vakavaan ihmisoikeusloukkaukseen syyllistytään. Kaikilla on oltava oikeus vetää lärvit keskellä päivää, tai jatkaa aamuyön tunneille sinä yhtenä päivänä kuukaudesta kun velat on saatavia.

Ilkka Forsten

Kokoomuksen ihannoima tilanne. Halpatyövoima tekemässä työstä halpaa, sillä meillä on työvoimapula, joka pitää osata lukea muodossa haluttomus maksaa mitään omalle kansalle.

Uusimmat uutiset