Kotimaa Rikos

Poliisi epäilee: Julkisilla varoilla rahoitettu somaliyhdistys käytti rahat muuhun kuin maahanmuuttajien auttamiseen

Kuva: Wikimedia Commons /(CC BY-SA 4.0) / Santeri Viinamäki.

Poliisi epäilee maahanmuuttajia tukevan yhdistyksen jakaneen rahaa ilman perusteita ulkopuolisille. Toimintaa on rahoitettu julkisin varoin. Yhdistyksen oli tarkoitus auttaa ”maahanmuuttajia integroitumaan” Suomeen.

Helsinkiläisen yhdistyksen toiminnanjohtajaa epäillään törkeästä kirjanpitorikoksesta ja velallisen epärehellisyydestä.

Poliisin tiedotteen mukaan helsinkiläinen yhdistys luovutti jopa 18 000 euroa yhdistyksen saamia varoja ulkopuolisille, ilman mitään hyväksyttävää syytä.

Yhdistyksen oli tarkoitus auttaa maahanmuuttajia integroitumaan Suomeen.

”Epäilemme, että yhdistyksen toiminnasta vastuussa olleet henkilöt nostivat yhdistyksen tililtä käteistä ja käyttivät ne muuhun kuin yhdistyksen toimintaan”,  tutkinnanjohtaja Markus Metsänen kertoo poliisin tiedotteessa.

HS:n tietojen mukaan yhdistys on saanut Helsingin kaupungilta tuhansia euroja erilaisia avustuksia ”syrjäytymisvaarassa olevien maahanmuuttajanuorten tukemiseen”.

Lisäksi yhdistys on saanut muita merkittäviä avustuksia, muun muassa 80 000 euron avustuksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä vuonna 2017.

Yhdistys asetettiin poliisin mukaan konkurssiin marraskuussa 2018. Poliisi kertoo epäilevänsä, että yhdistys ei tehnyt lainkaan kirjanpitoa kahdeksan kuukauden ajalta ennen konkurssia.

”Kirjanpidon puuttuminen on vaikeuttanut sitä, että velallisen taloudellisesta tilanteesta olisi saatu riittävä kuva. Tapausta tutkittiin törkeänä tekomuotona, koska kirjanpito laiminlyötiin pitkään”, kertoo Metsänen poliisin tiedotteessa.

HS uutisoi viime joulukuussa Helsingin seudulla toimineesta maahanmuuttajajärjestöstä Somali Reconstruction And social Development ry eli Sorasod , jonka avustusvarojen käytössä oli paljastunut vakavia epäilyjä väärinkäytöstä. Asiaa on tutkittu poliisissa törkeänä avustuspetoksena. Kyseinen rikostutkinta on edelleen kesken ja epäilyt kohdistuvat väitteiden mukaan eri järjestöön, kuin tässä kokonaisuudessa.

Partisaani uutisoi aiemmin myös kyseisen somaliyhdistyksen väärinkäytöksistä: Shokkiyllätys: Verovaroilla toiminutta somaliyhdistystä epäillään varojen väärinkäytöstä

Poliisin mukaan varojen luovuttaminen yhdistyksen ulkopuolelle on voinut aiheuttaa yhdistyksen maksukyvyttömyyden tai on ainakin pahentanut varattomuutta.

Tapaus on siirtynyt nyt syyteharkintaan.

Lähde: Poliisi, Yle, Helsingin Sanomat, Partisaani 

18 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kauko Aalto

Somalia on kaikilla mittapuilla mitaten maailman korruptoitunut ja rasistisin valtio. On päivän selvää, että tämä sivistystä vailla oleva kulttuuri on kasvattanut heihin nämä ominaisuudet. Eivät ne mihinkään katoa heidän tänne tullessa. Se meille on opetettu jo kolmannesvuosisadan ajan. Vieläkään hitaimmat eivät ymmärrä. On suorastaan idioottimaista syytää rahaa, tai ylipäätään mitään etuuksia tai palveluksia, jollei niiden käyttöä valvota erikoisen tarkasti ja jatkuvasti, väärinkäytösten (selkosuomella sanottuna varkauksien) tapahtuessa kaikki edut ja rahanjako on katkaistava. Missä kohtaa näistä päättävillä on katkos ajatuksenjuoksussa.

Ilkka Manttari

Mitä saa kun vie pienen maan lähes konkurssin partaalle. Nimitetään New Yorkin yliopiston kunniatohtoriksi. Niin vinoon on maailma kasvanut.

John Quiman

On palvellut oikeaa aatetta ja sen tavoitteita, joista yksi on länsimaiden talouden kaataminen.

Ilkka

Jos ampuu polkupyörällä ohi ajavaa hagertia, mitä siitä saa ? Pyöränsä takaisin.

Ilkka Manttari

😊

John Quiman

Yhden sortin realismia. Tosin kannattaa katsoa ensin, että oliko oma pyörä.

Ilkka

Somaliyhdistyksistä tehtiin joitakin vuosia sitten tutkimus, jossa kävi ilmi että on olemassa yhdistyksiä joilla on vuokrattuna toimitilat, mutta siellä ei ole mitään kalusteita, eikä siellä käy kukaan. Valtiolta saadut varat jaetaan yhdistyksen johtokunnan kesken, eli somaliperheen joka on yhdistyksen perustanut. Tämä on siis ollut tiedossa kaiken aikaa, mutta tekikö kukaan mitään. Ei tehnyt, sillä rasismin pelossa meidän on suvaittava talousrikokset sinä kuin muutkin keppostelut. Kyseessä on haavoittuva vähemmistö, jolta ei voi vaatia täydellisyyttä sillä he osaavat huonosti suomea ja eivät käsitä mitä lakitekstit sanovat petoksesta.. Hmmm. Jos he eivät tiedä tehneensä mitään väärää,miksi he kuitenkin kiistävät kaiken kun tulee kyse vastuusta. Jos he osaavat huonosti suomea, miksi he eivät ole opetelleet kieltämme, jos he ovat niin tomppeleita ettei opita mitään, ei pitäisi olla oikeutta perustaa yhdistystäkään.

John Quiman

Suvakkien valinta on alistua valloittajille. Ei sovi arvostella, eikä puhua totta niiden toimista. Suvakit ovat määritelleet heidät voittajiksi ja miehittäjiksi, jotka kirjoittavat paitsi historian myös nykyhetken tapahtumat mieleisellään tavalla..

Ilkka

Ei minun elinaikanani.

John Quiman

Pitää kukistraa suvakismi ja sitten suvakit saavat kyytiä. Suvakismi on kansakunnan pettämistä ja se on helppo todistaa. Kaikki millä todistavat asiansa puolesta on silkkaa valhetta.

Unski Tunkio

Tuopa oli yllätys, melkein.

John Quiman

Jos tuosta ei ylläty sydänjuuriaan myöten, on ilmeisesti rasisti, suvakkien mielestä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Manttari

Jos tuo ei johda kaikkien Somaliyhdistysten tehotarkastukseen niin meillä poliisi ei toimi.

John Quiman

Somaliyhdistykset, irakilaisten ja kaikkien muidenkin maahanmuuttajien tukiyhditysten tilit pitäisi käydä läpi. Todennäköisesti suurimmassa osassa on rahoja siirretty omiin taskuihin.

Ilkka

Meillä poliisi ei toimi, siihen voit luottaa. 👮🏻‍♂️ =🏳‍🌈 ja 🐵 määrää mitä tehdään.

S. “seant” A

Tämä on ilmeisesti jäävuoren huippu. sillä 2018 STEA eli veikkausoittorahoja jaettiin 342 miljoonaa n. 870 yhdistykselle joista 132 yhdistystä jossa maahanmuuttajat oli kohde saivat n.22,5 miljoonaa eli vajaa 7 %.

John Quiman

Voisivat tarkistaa saman tien muutkin somalikerhot, jotka ovat saaneet Veikkaukselta tai valtiolta rahaa. Tulisi enemmän oikeudenkäyntejä. Varmaan monet muutkin sosiaaliturvapaikanhakijoiden yhdistykset ovat samassa tilassa.

Toni Lajos

Näin yllättävästä uutisesta Ylelle aihe, voipi useana päivänä kertoa näistä väärinkäytöksistä, oikein kuvien kera, mahtaa olla unta vain..