Kotimaa Rikos

Poliisi tutkii laajaa lahjusepäilyä: Ajokokeen reputtaneet saivat ostaa ajokortin maksamalla pimeästi

Kuva: Wikimedia Commons /(CC BY-SA 4.0) / Santeri Viinamäki.

Poliisi epäilee ajokorttihallinnosta vastaavassa Ajovarmassa laajaa lahjusvyyhtiä. Epäiltyjä on kymmeniä ajokokeen reputtaneita, jotka ovat läpäisseet ajokokeen rahaa vastaan. Poliisi pyrkii saamaan rikostutkinnan valmiiksi tänä keväänä.

 

Poliisi tutkii ajokorttihallinnosta vastaavassa Ajovarma Oy:ssä lahjusrikosta, johon epäillään liittyvän useita kymmeniä Kouvolan toimipisteessä asioineita henkilöitä.

Kyse on toiminnasta, jossa inssiajoksi nimetyn ajokokeen jättäneet ovat voineet saada hyväksytyn tuloksen ja sen myötä ajokortin – maksamalla pimeästi suoraan inssille eli ajotutkinnon vastaanottajalle.

Rikoksen avulla Kouvolasta ajokortin saaneiden epäillään olleen eri puolilta Suomea, mukaan lukien pääkaupunkiseudulta.

Useita eri rikosnimikkeitä

“Tutkinta on loppusuoralla, Pyrimme saamaan sen valmiiksi tämän kevään aikana”, kertoo rikoskomisario Sari Tiitinen Kaakkois-Suomen poliisista.

Hänen mukaansa tutkittavana olevat rikosnimikkeet ovat lahjuksen antaminen, lahjuksen ottaminen, avunanto lahjomarikokseen, väärennös ja rekisterimerkintärikos.

Iltalehden tietojen mukaan kuvio on toiminut niin, että esimerkiksi Ajovarman ajokokeessa Helsingissä hylätyksi tullut on voinut lähteä Kouvolan Ajovarmaan, jossa hän on tullut ”hyväksytyksi”.

Alkuperäinen inssiajon reputus ei joko ollut ehtinyt kirjautua järjestelmään tai lahjottu tutkinnonvastaanottaja ei ollut halunnut ottaa sitä huomioon.

Uudesta ajokokeesta ei tarvinnut suoriutua aiempaa paremmin, koska “hyväksytty”-leiman ja sitä kautta ajokortin sai rahalla.

Tutkinnanjohtaja vahvistaa, että epäilty peruskuvio on mennyt ”sen suuntaisesti”.

Monimutkainen rikostutkinta

Iltalehden tietojen mukaan epäillyt edunsaajat eli lahjuksen antajat ovat useimmiten ulkomaalaistaustaisia henkilöitä. Tietyissä etnisissä piireissä on levinnyt sana siitä, miten ajotutkinnon ”saa läpi” ja keneltä hyväksynnän voi ostaa.

Ajovarman puolelta Kouvolassa on kaksi rikoksesta epäiltyä. IL:n mukaan ainakin toinen heistä on tutkinnon vastaanottaja.

Rikoskomisario Sari Tiitisen mukaan tutkinta alkoi vuonna 2020. Hän kuvailee sitä laajaksi ja työlääksi.

“Mitään vastaavaa ei ole aiemmin urallani tullut esiin”, hän kertoo.

Tutkintaa on tiettävästi vaikeuttanut muun muassa se, että lahjuksen antamisesta epäillyt eli ”pimeästä” ajotutkinnosta maksaneet eivät ole olleet erityisen innokkaita kertomaan osuudestaan rikosvyyhdissä.

Haasteena tutkinnassa on ollut myös se, että suuri osa epäillystä lahjomaliikenteestä on tapahtunut käteisellä, joten epäiltyjen tilitiedoista ei ole ollut kovin paljon hyötyä.

Tutkinnan aikana poliisi on tehnyt yhteistyötä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kanssa. Poliisi on kuulustellut Traficomista myös joitakin henkilöitä, mutta vain todistajan asemassa.

“Ketään heistä ei epäillä rikoksesta”, Tiitinen korostaa.

Tulkkeja myös mukana?

Ajovarma-vyyhtiin epäillään sekaantuneen myös tulkkeja, jotka olisivat auttaneet oikeilla vastauksilla ulkomaalaistaustaisia kuljettajia läpäisemään ajokortin edellyttämän kirjallisen teoriakokeen.

“Ei ole mitään mahdollisuuksia seurata heidän keskinäistä vieraskielistä puhettaan”, kommentoi IL:n haastattelema entinen tutkinnonvastaanottaja.

Rikostutkintaa johtava rikoskomisario Sari Tiitinen ei kuitenkaan halua kommentoida tulkkaushuijausta koskevia tietoja.

“En tässä vaiheessa, kun tutkinta on vielä kesken”, hän perustelee.

Kouvolan lisäksi Ajovarmaan liittyvä rikostutkinta olisi IL:n tietojen mukaan käynnissä myös Helsingissä. Helsingin poliisilaitokselta ei kuitenkaan saatu asiaan vahvistusta.

Ajovarma vaikenee asiasta

Ajovarma Oy, joka on Traficomin sopimuskumppani, ei haluta kommentoida epäiltyä lahjusepäilyjä millään tavalla. Yhtiön toimitusjohtaja Hannu Pellikka ei suostu edes kommentoimaan, onko rikoksesta epäillyt henkilöt irtisanottu vai saavatko he jatkaa tehtävissään.

”En kommentoi millään tavalla”, Pellikka toteaa.

Ajovarmaa lähellä olevien henkilöiden mukaan asiasta oli kerrottu talon johdolle useita kertoja ilman, että johto olisi puuttunut asiaan.

“Ei pidä paikkaansa”, Pellikka sanoo.

Rikostutkinta Kouvola-vyyhdissä ajoittuu vuoden 2018 alusta vuoden 2021 heinäkuuhun. Poliisi ei toistaiseksi halua kertoa, millä hinnoilla pimeät ajotutkinnot on hyväksytty. Myöskään vyyhdissä epäillyn rikoshyödyn kokonaissummaa ei haluta tässä vaiheessa arvioida.

 

Lähde: Iltalehti

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Lieväasteinen

Tuo on aika yleinen tapa itänaapurissa.

GLGL

”“Ei ole mitään mahdollisuuksia seurata heidän keskinäistä vieraskielistä puhettaan”,”
Videokamera on keksitty.

ike

Ja sen siitä saa kun käyttää harrastelijakääntäjiä. Luuleeko joku että eivät satunnaiset tulkkaajat vedä kotiinpäin jos ovat kotoisin samoista maisemista. Valantehneet kääntäjät ovat ammattilaisia mutta nykyään laadusta viis.

Bling Bling

“Mitään vastaavaa ei ole aiemmin urallani tullut esiin.”
Eipä tietenkään, sillä koskaan aiemmin ei maahan myöskään ole tieten tahtoen päästetty sellaista joukkoa rikollisia, raiskaajia, murhaajia, vanki- ja sotilakarkureita ja muuta roskajoukkoa, kuin viimeisen kymmnenen vuoden aikana on päästetty.
Vaikka pakolaisten motiivien arvosteleminen onkin rasismia Suomen seuraavan potentiaalisen pääministerin mukaan, on poliisin totuttava siihen, että näitä lukuisten jäävuorten muutamia huippuja päätyy silloin tällöin myös poliisin tutkittavaksi, eikä tutkintaa joi jättää makaamaan pöytälaatikkoon vain siksi, että se on työlästä ja epämielyttävää kielivaikeuksien, kulttuurierojen ja yleisesti työmäärän paljouden takia.

Mina vaadi tulki

No onhan näitä suvakki / kemu kusetuksia sekä rikollista toimintaa siellä sun täällä. Lisäksi kouluissa jne lasketaan rimaa tarpeeksi alas että kemu pääsee ns läpi.

seant

Ruotsissa tämä on ollut erittäin suurta, nyt vasta rangaistukset koveni, sillä kirjallisissa kokeissa käytettiin vaikka minkälaista huijausta. Nyt siellä huijataan ns. hukkaamalla ajokortti ja hankkimalla toisella kuvalla uusi kortti. Sillä Ruotsissa ei saa säilyttää kasvokuvia ja sormenjälkiä kerta käytön jälkeen missään virastossa paitsi poliisi. Eräällä taksi suharilla oli seitsemän laillista ajokorttia ja sen mukaan taksifirmoja. Ajovarma on juuri näitä vasemmiston omistuksessa oleva yhtiö, sitä monet muut yhtiöt ovat ihmetelleen millä oikeudella on saanut tuottovarman bisneksen. Kyllä kilpailutus pitäisi pistää uusiksi.

Timo huovinen

Tuoltakon maahantunkeutujat on korttinsa hankkinu???

Zardex

Joko teini-ikäiset pojat ovat järjestäytyneet rikollisesti lahjuksilla ostelemaan väärennettyjä ajosuorituksia, tai…

Kata

“Mitään vastaavaa ei ole aiemmin urallani tullut esiin”, hän kertoo.
Juu ei ole eka kerta kun näin sanotaan,näinä menneinä vuosinakaan!Kansainvälistymme huimaa vauhtia ja veronmaksajien rahoilla nyt sitten ostellaan ajokortteja…tulkit ”tulkkaa” ettei kukaan saa selvää.. 😀

Onneksi emme ole impivaaralaisia enää!

Ihanaa aamua kaikille!Kör sakta i staden!

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Katariina Pihl
Puolueeton

Korruption leviämistä korkealta tasolta alatasolle lisää kultturin – ei rikastuminen vaan näivettyminen.

Edullisempaa

Olen ihmetellyt sitä miksi suomalaiset eivät enenevissä määrin käy autokoulua Saksassa. Sielä perus autolla (ford ka, vw lupo jne) ajetttua kortti maksaa 670e. Ja koska olemme EU:ssa, sillä kortilla saa ajaa Suomessakin. Ja se on kerralla voimassa 75 ikävuoteen asti ilman mitään talvi-kursseja.

Ajotunteja on 10 ja teoriaa 19h (siis niitä puolikkaita) Puolet ajotunneista tehdään Bahnalla ja puolet lähiöissä. Ja koska olemme EU:ssa, niin sen voi suorittaa muullakin kielellä kuin Saksalla.

Kannattaa opiskella videot ennenkuin lähtee viikon lomalle.