Kolumnit Kotimaa

Polviander: Asunnottomuus ei ole sairaus – 17.10. vietetään asunnottomien yötä

Kuvituskuva: Piqsels.

Kansalainen julkaisee Pia Polvianderin kirjoituksen.

Asunnottomien yötä on Suomessa vietetty 20 vuotta. Asunnottomuus ei ole kuitenkaan yhden yön juttu tai ongelma. Kyseessä on yhteiskunnallinen ongelma, joka ei onneksi ole meillä samalla tasolla kuin monissa muissa maissa.

Asunnottomuus ei ole sairaus ja siksi siihen ei ole diagnoosiakaan, tilanne voi kohdata ketä tahansa, missä vaiheessa tahansa elämää. Taustalla voi toki olla sairaus, mielenterveysongelma, päihteet, ylivelkaantuminen tai avioero. Oma asunnottomuuteni aikoinaan oli avioeron syytä. Tiedän itse mitä on olla koditon, eli viiden lapseni kanssa kriisimajoituksessa yli vuoden. Tiedän mitä se on ja kerron tästä kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Suomessa ”asuu” Poste Restantessa 55.000 ihmistä, osa heistä on asunnottomia. Asunnottomuus 2020-luvulla ei välttämättä näy päälle eikä tarkoita sitä, että ihminen asuu sillan alla tai kaipaa peittoja tai villasukkia. Osa toki kaipaa. Ikävä kyllä tämän päivän asunnoton kohdataan pelkkänä numerona, ei yksittäisenä henkilönä. Yleensä neuvotaan vain ottamaan yhteys Kelaan.

Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotanto pääkaupunkiseudulla tulee saada pysymään vähintään nyt saavutetulla tasolla, ja kasvamaan.

Terveyttä ja hyvinvointia tukevia palveluita on oltava saatavilla walk in -tapaan. Eikö oma sosiaalityöntekijä, omahoitaja ja oma lääkäri ole niitä ensimmäisiä matalankynnyksen palveluita, joita tulisi tarjota apua tarvitseville.

Ihminen, jonka elämä on syystä tai toisesta ajautunut poissa raiteilta tai elämässä on suuria haasteita, jää helposti byrokratian rattaisiin ja täten vaille oikeaa apua, tukea ja hoitoa.

Asunnottomien yöstä on myös yritetty tehdä tapahtuma, jossa ei olisi poliittisia toimijoita. Asunnottomuus on mielestäni nimenomaan suuri poliittinen asia ja kysymys, mihin voidaan vaikuttaa Arkadianmäellä tekemällä oikeanlaista sosiaali -ja asuntopolitiikkaa.

Pia Polviander

KD-eduskuntavaaliehdokas
Uusimaa

25 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Totta

Asunnottomuus johtuu siitä, että on väärä ihonväri ja väärän maan alkuperäinen kansalaisuus.

Amen

Intersektionaalisen feminismin sääntöjen mukaan ”kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat” muunrotuiset elintasosurffarit menee jonon kärkeen.

Eka Kettunen

Näyttävät nämä asunnottomat olevan kantiksia, ehkä siellä monikulttuurisia palveluita tarjoavissa sosiaalipalveluissa ei sitten osata tai haluta juuri heidän asioita hoitaa kuntoon.

Kata

Juu ja samaan aikaan toisaalla kun eräs ihminen vertasi tätä ilmiötä eräisiin toisiin joilla on kaikki odottamassa kun saatellaan kotiin ja onko hyvät verhot…se virheelauma vinkui kamalasti ettei hätää kärsiviä voi verrata jos on itse aiheuttanut asunnottomuuden…ai jaa…
Kirjoittaja mainitsi ettei puhu sotaa paossa olevista.
No ekalla kommentilla oli lähes tuhat tykkäystä joten elohiiret siellä taas välkehti muutamin kirkuvin tykkäyksin….ja miten sen ”haavoittuvuuden” kanssa?
Juu ei pottunokka haavoitu se vaan on ite syypää kaikkeen.Ihan kaikkeen ja siihenkin mistä ei ole vielä kuullutkaan.
Maatkoon vaan pottunokka(nuori tai vanha) hangessa kun joku toinen pomppaa uudesta biilistä ja ostaa kaupasta kaikkea kivaa….koska haavoittuvainen…vattu sentään. 🙁

juu

Monta kertaa viikossa olen tekemisissä asunnottomien kanssa, itsekin olen alkoholisti toipumaan päin mutta kuitenkin.
Suomessa asunnottomat leimataan kaikki (suomalaiset) että he ovat itse sen tehneet ja heillä olisi ollut samanlainen mahdollisuus elämässään ”kuin kaikilla muilla suomalaisilla”
Mikään siitä ei pidä paikkaansa, mutta turha siitä on väitellä, jos ei ymmärrä niin ei ymmärrä.

Jallu

On käsittämätöntä, että v. 2015 polkaistiin hetkessä majoitus ja toimeentulo yli 32000 pakolaiselle. Vastaanottokeskuksia syntyi kuin sieniä sateella, muistaakseni jotain 140. Nyt kun tarvitsisi tehdä se vastaava oman maan kansalaisille eli asunnottomille, niin rahaa ei löydy mistään. Asunnottomia on laskentatavasta riippuen 5000-10000. Asiasta päättävät usein sanovat, että useimmat eivät haluakkaan asunto. Täyttä potaskaa tällainen puhe. Varmasti suurin osa ottaisi asunnon vastaan, jos sitä heille tarjottaisiin. Oma kansa ensin ajattelu on vahingollista, nykyisen hallituksen tunnuslause.

otto suni

Petteri Orpo heidät Suomeen tervetulleeksi toivottivat ja useat kokoomuksen lähellä olevat tahot hyötyivät tästä bisneksestä ja olihan siinä myös eräänä vaikuttimena hankkia uusia äänestäjiä!

ike

Sanovat että ei kehitysapu tai tuo maahanmuuttoaalto ole keneltäkään pois, väitän kyllä että jos kumpikin hyödytön menoerä poistettaisiin ei rahasta olisi edes tämän vertaa pulaa. Ei olisi kunnilla vaikeuksia maksaa palkkaa jotta sairaanhoitajat pysyisivät maassa eikä muutaman asunnottoman kuntoutus ja asuttaminen olisi mitään siihen verrattuna miten noita suomen verorahoja on kanavoitu muihin maihin. Kuten niin moni poliitikko muistuttaa vaalien alla, kyse on valinnoista. Juuri niin. Muistakaa vaaleissa että samoin on myös kansalaisilla, vaikka tuota vaalienkin rehellisyyttä olenkin alkanut epäilemään.

Aatu H.

Niin mikä se sitten on Polvianderin ratkaisu eduskuntavaaliehdokkaana asunnottomuuden poistamiseen? Ei tästä kirjoituksesta oikein selviä.

KimSS

Ainoa oikea ratkaisu on palauttaa maahantulijat omiin maihinsa ja lopettaa vuokrakartellit. Alkaa sen jälkeen olemaan tyhjiä kohtuuhintaisia asuntoja riittävästi jokaiselle suomalaiselle. Suomessahan kuitenkin ollaan joten oma kansa etusijalle.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by KimSS
Ilmari

Voisi suurimman osan heistä palauttaa, mutta ei se asunnottomuutta ratkaisisi. Sitä on ollut jo ennen heidän tuloaan.

Aatu H.

”Suurimman osan?” Ei. Kaikki palautettava. Vaikka se ei asunnottomuutta osaltaan yksin ratkaisisikaan.

KimSS

Esim. monet pariskunnat asuvat virallisesti eri osoitteissa kun yhdessä asumisesta rankaistaan, tuhansia asuntoja vapautuisi mikäli tuokin asia korjattaisiin. Toiseksi maaseuduilla ja haja-asutusalueilla seisoo myös tuhansia asuntoja kylmillään, joten asunnottomuus on keinotekoista. Ei kaikkien tarvitse ahtaa itseään esim. pk-seudulle, vai?

otto suni

Kaikki on syytä palauttaa ja sulkea rajat näiltä elintasopakolaisilta! On siirryttävä Kekkosen ajan ajatteluun jolloin Suomi ensin ja jopa osakeyhtiölainsäädäntö esti vierasmaalaisten omistaa suomalaisia yhtiöitä. Presidenttinä oli Koivisto kun kaikki Suomessa oli myytävänä ja pankit pääsivät tuhoamaan Koiviston konklaavin suojeluksessa yrityksiä ja raha siirtyi ulkomaille! Sama kehitys oli Jeltsinin ajan Venäjällä, kipapäät juhlivat, niin myös Suomessa.

Tuumailija

ja myös sen, että itämään tietäjillä on tapana olla kirjoilla vaikka kuinka monessa kunnan asunnossa/yksityisen vuokranantajalla ja vuokrata niitä eteenpäin esim. sukulaisilleen.

Sosiaalitoimen ja migrin myöntämät tuet kun ovat tiukan yksityisyyden suojan takana (ainakin näiden kohdalla) joten huijauksien todentaminen on vaikeaa ellei mahdotonta.

Tätä käyttävät hyväkseen myös yksityiset va:t, koska he voivat laittaa minkä tahansa hintalapun vuokralle ja veronmaksajat vain maksavat kiltisti.

Tampereen tauti

Tampereellekkin rakennettiin jätevesipuhdistamon viereen kerrostalorypäs. Ja kas kummaa kun asunnot ei menneetkään kaupaksi, niin kaupunki vuokrasi ne ja sijoitti niihin deekut asumaaan. No, jo sitä ennen aluetta kutsuttiin ”Ratinan slummiksi”. Mutta sen jälkeen nimitys jäi pysyäksi.

Eli Tampereen veronmaksajat maksavat rakennusliikkeiden melkein saamatta jääneet voitot.

otto suni

Fortum pitää huolen siitä muiden ahneiden sähköyhtiöiden tavoin, että yhä useampi suomalainen on pian asunnoton! Miksi kaikkien pitäisi asua vihreiden helvetissä eli pääkaupunkiseudulla?

Lallukka

Kyllä. Sairaaksi on maamme mennyt sitten kultaisen -80 luvun.

Kata

https://m.youtube.com/watch?v=ljimp0eI0Fs

Täällä vain seurataan mitä sairasta voi maailmalta omia…myös tätä oksettavaa ja karmivaa lasten riepomista ajetaan jo meilläkin.
Todellakin,80-luvun alkupuoli oli hienoa aikaa ja nämä sekopäisyys-ideologiaintoilijat olisivat olleet suljetulla tai tiilenpäitä lukemassa.

Rudi

Elintaso oli 80-luvulla matalampi mutta siitä huolimatta palaisin mielelläni samoin tein siihen aikaan nykyisen ikäisenäkin. On kyllä niin kummallisella mallilla yhteiskunta ja todennäköisesti nuori polvi ei voi edes ymmärtää kuinka pielessä ollaan kun eivät paremmasta tiedä.

Kata

Niin oli todellakin mutta elämänmeno oli kuitenkin yhteisöllisempää ja työmaailma ihan toista kuin nykypäivänä,siis omalla kohdallani sairaalassa.
Myös kouluissa oli normaalia toimintaa ei uhottu hulluuksista.Ja ruokakin riitti lapsille kun ei ollut ”hävikkipolliiseja” mutta näin voi käydä nykypäivänä!Uskomatonta.
Tuskin loppuu ruoka eräistä huusholleista….se olis gauheeta.

Tane

Samaa sanon minä 50-luvusta. Kun otan puheeksi eivät ymmärrä, vaan sanovat että oli köhyää aikaa ja oltiin muka niin suomettuneita. Hyvää aikaa se minusta oli tähän verrattuna. Pitää olla perspektiiviä.

Rudi

Suomi on asumattomia asuntoja turvoksissa. Vuokrataloja puretaan kun niihin ei ole saatu asukkaita, tyhjät talot homehtuvat käytön puutteeseen. Ja kyse ei ole mistään kainuun korvesta vaan pienemmistä kaupungeista ja taajamista. Miksi tosiaan kaikkien täytyy tunkea pääkaupunkiseudulle tai pariin muuhun isoon kaupunkiin? Varsinkin jos työpaikka ei siten sido asumaan.
Kyllä tiedän vastauksen. On maailmanlaajuinen ilmiö että kaikki tunkevat itsensä metropoleihin vaikka siihen mitään järkisyytä ei olekaan. Ja sitten asunnoista tulee pula ja vuokrat nousee pilviin. Asukkaita silti riittää koska yhteiskunta maksaa asumistukea, ja vuokraisännät hieroo käsiään hyvästä tilistä.
Tämä asumistukisysteemi tulee purkaa. Ei tietenkään yhtäkkiä mutta jonkinlaisessa aikataulussa sen tulisi purkautua. Ensinnäkin siihen ei tule maalla olemaan enää varaa, ja toisekseen se tulee lopettamaan vuokravedätyksen, ja asuinpaikaksi tulee kelpaamaan sen jälkeen myös muut paikkakunnat ainakin siinä tapauksessa jos ei ole työmarkkinoiden käytettävissä.
Ja joka väittää ettei maahanmuuttajat vie asuntoja kantiksilta ei ole oikein hereillä. Joka ikinen kämppä joka niille tarvitaan on poissa kantaväeltä, ja jokainen euro joka maahanmuuttoon laitetaan on poissa jostain muualta, pitkällä tähtäimellä pääosin heiltä jotka tarvii yhteiskunnan tukia. Ja tietysti myös jokaiselta heiltä jotka veroillaan joutuu sitä rumbaa rahoittamaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Rudi
Tuumailija

Sehän on ollut vuosikymmeniä ihan hallituksen poliittisessa agendassa, maaseutu tyhjäksi.
Kun katsoo näitä ns. muuttotappiokuntia, niin huomaa kuinka strategisesti niistä tehdään ”asuinkelvottomia”. Ensin ajetaan alas vähäinen teollisuus ja seuraavaksi karsitaan peruspalvelut eli sairaanhoito/ vanhusten palvelut, koulut, kaupat + postipalvelu, huolto asemat (jopa kylmät) etc. ja voilá meillä on asuinkelvoton paikkakunta johon kukaan nuorempi ei halua jäädä tai muuttaa.
Vielä varmuudeksi nostellaan tasapuolisesti kiinteistöjen maksuja, sähkön hintaa, polttoaineiden hintoja sekä keksitään muita menoja kunnalle jotta on mahdollisimman kallista huoltaa infraa.

Ihmisiä pakotetaan muuttamaan kaupunkihelvetteihin vain, koska halutaan mahdollisimman suuri määrä kontrollin alle ja kustantamaan moninkertaiset kulut (myös elintasoturistien).

Rudi

Juhlapuheissa on julistettu miltei kaikkien puolueiden toimesta että Suomen maaseutu on pidettävä asuttuna. Tämä itsensä maaseudun asiainajajan johtajaksi nimeämä Keskusta on ollut mukana miltei kaikissa hallituksissa, mutta varsin vaatimattomat on tulokset. Kun vertaa Suomea esim. Norjaan on ero kuin yöllä ja päivällä. Pienet taajamat siellä ovat vireitä ja niissä hyvät palvelut. Silmiinpistävää esim. se että Norjassa miltei kaikilla paikkakunnilla on hyvin varustettu rakennustarvikeliike, ja pankki- ja postipalvelut ovat standardi. Norjassa on tietty resursseja, mutta kyse on kyllä muustakin, eli siitä että on päätetty pitää pitkä maa asuttuna ja palveluiden parissa.