Kotimaa Politiikka

PS:n Tavio: Määräaikaisten sähkösopimusten irtisanomista helpotettava

Tavio, Ville ps Kuva: Eduskunta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen määräaikaisten sähkösopimusten irtisanomisehdoista. Tavio kertoo, että pahimmillaan asiakkaan täytyy kahden vuoden sopimusta irtisanoessaan maksaa jäljellä olevan sopimuskauden kulutusarvion mukainen summa täysimääräisenä. Tavio pitää tällaisia sopimuskirjauksia kohtuuttomina.

– Tavallisilta kuluttajilta ei voida edellyttää sähkömarkkinaspekulointia. Jos ihminen hankkii kahden vuoden sopimuksen, hän ei odota sopimushinnan olevan merkittävästi markkinahintaa korkeampi. Jos sopimuksen ja markkinatilanteen välillä on suuri hintaero, sopimuksen tulisi olla nykyistä helpommin irtisanottavissa, Tavio sanoo.

Tavio katsoo, että kohtuuhintaisen sähkön käyttäjäksi pääseminen on hyväksi suomalaisten ostovoimalle.

– Vuosi sitten pörssisähkön hinta oli ilman arvonlisäveroa alle 9 snt/kWh ja veron kanssakin alle 11 snt/kWh. Vuoden 2022 loppuun mennessä kuukausittainen keskihinta oli kohonnut yli 2,5-kertaiseksi, Tavio muistuttaa.

– Sähköyhtiöiden on syytä tulla kotitalouksia vastaan kohtuullistamalla hintoja tai tarjoamalla sopimuksen irtisanomismahdollisuutta ilman suuria kuluja, Tavio linjaa.

16 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
vihreä piikkilanka

EU-johtajat haluavat vahvistaa ulkorajojaan laittomalta siirtolaisuudelta, mutta moni jäsenmaa ei maksaisi raja-aitoja yhteisestä pussista (yle.fi)

Noita ulkorajoja tuskin saadaan koskaan niin pitäviksi, etteikö jatkuva sisärajavalvonta tulisi vielä palaamaan Eurooppaan.

Anomaster

Valittelivat siinä, että maarajoilla oleva aita ei kuitenkaan sulkisi merireittejä ja merireittejä pitkin tulee paljon porukkaa. Tulevat kuulemma lähtömaidensa olosuhteiden ym. vuoksi, mutta eivät myönnä pääasiallisia syitä, kuten ilmainen elatusputki, mahtavat tuet ja loistava majoitus. Niinikään eivät halua nähdä, että ihmissalakuljetuksen auttaminen vapaaehtoisilla ”meripelastusaluksilla” on merkittävä syy, yksi merkittävimpiä merirajoilla. Tietävät ihan varmasti, että näiden ”pelastusalusten” toiminta on osa ihmissalakuljettajien toimintaa, sillä alukset saavat tiedon, missä olisi pelastettavia kerrotun ajan päästä. Ilman niitä, ei kovin moni lähtisi epätoivoisena Välimerelle purtiloillaan.

pertsa

Kuluttaja ei pysty omakotitalossa kaikista yrityksistä huolimatta selviytymään sähkölaskuistaan ellei lopeta kokonaan sähkön käyttöä! Valtion pääosin omistama Fortum myy itse tuottamansa sähkön pörssiin ja ostaa sen takaisin myyden kuluttajalle hintaan 47 c/kWh eli rosvo on tämän ryöstämisen hyväksynyt hallitus. Sähkön tuotantokustannus on ydinvoimaloissa edelleen n. 2 c/kWh, joten kuluttajaa kusetetaan sillä, että kyseessä on oman markkinointiyhtiön kautta hankittu sähkö vaikka tuottaja on juuri samainen Fortum! Maksoin juuri tammikuusta 980 euroa vaikka kulutusta olin pudottanut 34 % edellisestä vuodesta! Energiavirasto on varsinainen pelle, sillä he eivät ymmärrä, että yli 700 % noussut hinta olisi kohtuuton! Suomen hallitus on koostunut jo pitkän aikaa ihmisistä joilla ei ole mitään yhtymäkohtia tavallisen kansalaisen arkitodellisuuteen, joten hyvin menee Suomi! Katso hallituksen ”ämmien” ilmeitä kun ”valehtelijoiden klubi” kokoontuu kyselytunneilla.

Tiku

Sossuunhan se kaikkein läskein ”ämmä” kehotti kiikuttamaan sähkölaskun, mutta kansalaisen arkitodellisuudessa se ei vain menen niin, se ei ole niin yksinkertaista.

ike

Aina ihmettelen että millä perusteilla noita oikein äänestetään eduskuntaan kun niillä ei ole edes teoriassa mahdollisuuksia selviytyä tehtävistään, on niin ohutta tuo nk. osaaminen. Kun edes osattaisiin edes peruslaskutoimituksia niin sillä jo voitaisiin päästä pitkälle, mutta kun ei. Aina voitaisiin edes kuunnella valtionvarainministeriötä mutta kun sekin, noin kauniisti sanottuna, on aika ohuella pohjalla.
Ideologia kävelee aina kaiken järjen (ja peruslaskutoimituksien) yli. Katsokaapa vain esim. YLE:n ajankohtaislähetyksiä. Jos haastateltavana on poliitikkoja niin jos Persut puhuvat niin kyllä siitä aina nousee kommenteissa ja puheenvuoroissa aikamoinen tahallisten väärinymmärrysten vyöry. Etunenässä Li Anderrson jolle aina tuntuu olevan vaikeaa ymmärtää se että puhuminen vuorotellen on paljon selkeämpää kaikille. Myös katselijoille. Hän on kehittänyt oikean maneerin toisten päälle puhumisesta, mistään muusta välittämättä.

Jonni

Edelleen on sähkön hinta sähkölaskussa melkein lähes merkityksetön, ellei lämmitä asuntoa sähköllä. Kaikista muista oheiskuluista se kokonaishinta muodostuu.

ike

Aika moni muuten suomessa lämmittää. Sitä jopa jossakin vaiheessa suositeltiin. Onhan se hyvä ja vaivaton, mutta joku tolkku tuossa sähkönhinnoittelussa pitäisi olla. Suomessa on se vika että ihmisten varallisuus pitää aina jollakin tapaa ulosmitata valtiolle, mitään ylimääräistä ei saa jäädä, ei edes omasta työstä. Siksi kuulummekin euroopan köyhimpiin kansoihin. Onhan meitä manipuloitu uskomaan että kaikki verot menevät hyvään tarkoitukseen, mutta kun eivät mene. Suuri osa menee ylimitoitettuun byrokratiaan ja kaikenlaisiin veivauksiin.

Juke

Joo justiinsa, vihreän siirtymän ja ilmastohumpan vuoksi nykyinen p***ahallitus pakotti luopumaan öljylämmityksestä ja mitä tapahtui, melkein seuraavana päivänä sähkön hinta pomppasi kattoon, kuulemma Putinin syy.

Anomaster

Kun energiapolitiikkaa tehdään epärealistisesti ja otetaan isoja riskejä sekä edetään hosumalla, tulee siitä ilman muuta huonoja seurauksia. Olkoon nykyhetki kenen vaan syy, todellinen syyllinen on se, joka politiikallaan vei maan niin riskialttiiseen tilaan, että jokin tapahtuma raunioittaa energian saatavuuden.

Suomi vajoo pahoinvointiin

Edullinen energia on edelleen tärkeä osa taloudellisesti hyvinvoivaa valtiota.

GLGL

Pitää muistaa, että mikä tahansa välikäsi sähkön tuottajan ja kuluttajan välissä nostaa hintaa (eivät tee työtään ilmaiseksi). Valtiovallan pitäisi varmistaa, että kuluttajat saavat energiansa mahdollisimman halvalla, jotta Suomi voi pärjätä kansainvälisillä markkinoilla. Harmillisesti Marinin höttöhallitus ei sitä ymmärrä.

Ja NEEEKERI...

Ans ku mä arvaan päivän p. erseilyuutisen päätekijän taustan ..💩

”Neljä nuorta valitsi randomin tyypin – uhrin työ­päivä päättyi puisto­ryöstöön Tampereella.”

Nyt harkiten

Otetaan taas hattu päästä ja mietitääs hetki…

Joo-o, äkkiseltään kuulostaa hyvältä mutta onko se sitä? Jos määräaikainen sähksopimus puretaan niin mihis se vaihdettaisiin? Pörsisähköön? Ja mikäs takais ettei pörssisähkö olisi kohta kalliimpaa kuin määräaikainen?

Kuinkas moni sähkyhtiö myy ”toistaiseksi voimassaolevia” sopimuksia yö- ja päiväsähkölle?? Ja kuinkas monta kertaa voit vuoden aikana vaihtaa sopimustyyppiä? Kerran?

Kyllä nämä ehdotukset tehdään aina sen mukaan että tavallinen kuluttaja häviää. Jos meni tekemään kalliin määräaikaisen niin sitten kerätään vain vation avustukset ja tehdään kotitalousvähennykset, Se on siinä se. Itsellä toistaiseksi voimassa oleva ja saan syksyltä takaisin 700e sekä keväältä kotitalousvähennyksesssä noin 2000e. Jolloin energian hinnaksi tulee melko lailla sama kuin ennekin, eli 6.5 ja 8.2c/kWh. Mutta minulla on vielä valta vaihtaa liittymätyyppiä. Toistaiseksi en ole nähnyt sitä tarpeelliseksi.

Niin että ennekuin ankoin joukoin juoksette vaihtamaan, niin lukekaa pienellä painettu ja laskekaa asioita. Voi olla että ensi jouluna pörssisähkö on sen 40c/kWh. Tai vielä enemmän… Aina neljään eroon asti

Asia kunnossa. Terveisin suomen hallitus

Puhutaan mitä puhutaan. Uniperit on maksettava valtion kassaan takaisin. Tavalla tai toisella. Kalliiksi tuli pääministerin tekstiviesti ” neuvottelu ”.

Piikkilampaat

Sähkön kulutuksessa eikä sähköntuotannossa ole tapahtunut mitään ihmeellistä yli 30 vuoteen, nyt uskotellaan että muka on sähköpula, mikä ei tosiaan pidä paikkaansa.
Joka sähköyhtiä pitäisi repiä irti pörssistä ja lopettaa tuulivoimalla sähköntuotanto, sillä nuo läpättäjät hieroo sähkönhintaa ylös alas niin että yrjö lentää. Talvella kun ei paljoa tuule, suurin osa voimaloista on pinimmillään tai jopa kiinni, tuulivoimalla pakotetaan vihreiden säätämän sähköntuotto, ja sitähän ei tule kun ei tuule, joten sähkönhinta on pilvissä, kun sitten tuulee, sähkönhinta on yhä pilvissä sillä tuulivoimalan tuuleton oleminen pitää ottaa kiinni kovemmalla hinnalla.

Kuluttajaa kupataan taas

Sähköyhtiö myy sähköä toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella vuoden alussa tulleella melkoisen suolaisella hinnalla = 40 senttiä kilowattitunnilta, kun pörssisähkön esim. 28 vrk keskihinta on ollut vain
8.87 snt/kWh.