Eurooppa Maahanmuutto Muu maailma Politiikka

Puola jatkaa laittomien siirtolaisten työntämistä takaisin Valko-Venäjälle – vain ukrainalaispakolaiset toivotetaan tervetulleiksi

Tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla marraskuussa 2021. Kuva: Flickr.

Puola on ottanut pikaisesti ja avosylin vastaan kaksi miljoonaa pakolaista sodan runtelemasta Ukrainasta. Samaan aikaan rajan pohjoispuolella se jatkaa Valko-Venäjältä tulevien siirtolaisten käännyttämistä.

 

Viime kesästä lähtien tuhannet laittomat siirtolaiset – enimmäkseen Lähi-idästä – ovat saapuneet Puolan rajalle, mutta maa on torjunut heidät. Puola on suhtautunut heidän saapumiseensa eräänlaisena ”hybridisodankäyntinä”.

Varsova ja muut länsimaat ovat syyttäneet Valko-Venäjän hallintoa siitä, että se on järjestänyt maahantulon lupaamalla helpon pääsyn EU:n alueelle Moskovan tukemassa operaatiossa.

Minsk on toistuvasti kiistänyt syytökset.

Rajan ylitysyritykset ovat viime aikoina jääneet Ukrainan sodan varjoon.

Rajavartijoiden ja kansalaisjärjestöjen mukaan rajanylitysyritysten määrä on kuitenkin jälleen kasvanut, kun Valko-Venäjän puolella jäljellä olevat vastaanottokeskukset suljettiin äskettäin.

Viime viikolla noin 500 ihmistä yritti päästä Puolan puolelle Valko-Venäjältä.

”Vaikuttaa siltä, että käskynä on työntää takaisin ehdottomasti kaikki, riippumatta heidän tilanteestaan tai terveydentilastaan”, sanoi Monika Matus puolalaisesta Grupa Granica -aktivistiverkostosta, joka on ollut paikan päällä alusta asti.

”Nämä ihmiset eivät voi luottaa sairaanhoitoon eivätkä muuhunkaan huolenpitoon”, hän sanoi AFP:lle.

Sana sanaa vastaan-tilanne

Kansalaisjärjestöt tuomitsevat myös ”ennennäkemättömät” oikeudenkäynnit niiden aktivisteja vastaan.

”On esitetty vakavia rikossyytöksiä siitä, että olemme antaneet humanitääristä apua tai suojan tai ajaneet nämä ihmiset metsästä turvalliseen paikkaan”, sanoi Helsinki Foundation for Human Rights -säätiön asianajaja Jaroslaw Jagura.

”Laittomien rajanylitysten järjestämisestä voi saada kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksen”, hän sanoi AFP:lle.

Puolan rajavartiolaitoksen tiedottaja Anna Michalska tarjoaa kuitenkin aivan toisenlaisen näkemyksen tilanteesta.

Hänen mukaansa vain Saksaan matkalla olevia siirtolaisia työnnetään takaisin Valko-Venäjän puolelle.

“Heitä käsketään poistumaan Puolan alueelta ja heidät saatetaan takaisin rajalle”, Michalska sanoi AFP:lle.

Hän muistutti, että lääkärin konsultaatiota on saatavilla kaikille sitä tarvitseville ja että Puolaan jäämistä toivovat voivat halutessaan aina hakea turvapaikkaa.

Kansalaisjärjestöt väittävät näitä lausuntoja ”valheiksi”.

Näin syntynyttä ”sana sanaa vastaan” -tilannetta on vaikea todentaa henkilökohtaisesti. Välitön rajavyöhyke on ollut syyskuusta lähtien Puolan kansallismielisen hallituksen päätöksellä suljettu muilta kuin maassa asuvilta – myös toimittajilta ja humanitäärisiltä järjestöiltä.

Kahden rajan tarina

Puola on myös lähettänyt rajalle useita tuhansia sotilaita ja aloittanut uuden muurin rakentamisen, jonka odotetaan maksavan 350 miljoonaa euroa.

”Tällä rajalla on vain barrikadeja ja rämeikköä, jotka odottavat siirtolaisia”, Matus sanoi.

“Valko-Venäjän viranomaiset ovat nyt häätäneet ne, jotka ovat jääneet vastaanottokeskuksiin, sekä kaikkein heikoimmassa asemassa olevat, lapsiperheet, paljon lapsia ja raskaana olevia naisia”, hän lisäsi.

”He ovat nyt niitä, jotka yrittävät ylittää rajan. Puolan rajavartijat työntävät heidät kaikki takaisin”, hän jatkoi.

Viime viikonloppuna aktivistit tekivät syyttäjille rikosilmoituksen rajavartijoista, joiden väitettiin työntäneen rajalta pois 12 ihmistä, joiden joukossa oli vammaisia ja yksi raskaana oleva nainen.

”He joutuivat jälleen kerran metsään, jossa lämpötila laskee miinus kolmeen celsiusasteeseen”, kertoi Helsinki Foundation for Human Rights-järjestön asianajaja Marta Gorczynska AFP:lle.

Aiemmin tällä viikolla puolalainen tuomioistuin antoi tuomion kolmen afganistanilaisen hyväksi, jotka oli palautettu takaisin, vaikka he olivat hakeneet turvapaikkaa.

Yhdistyneiden Kansakuntien, Euroopan komission ja Euroopan neuvoston edustajat ovat tuominneet ilman näkyvää tulosta Puolan virkamiesten lähestymistavan niihin, joita he kutsuvat siirtolaisiksi – jotka joissakin tapauksissa ovat todellisuudessa sotaa pakenevia pakolaisia – sekä humanitäärisiin järjestöihin ja toimittajiin.

Samalla Puola on ottanut vastaan valtavia määriä Venäjän hyökkäystä pakenevia ukrainalaisia ja luonut itsestään kuvan avoimena ja solidaarisena maana muun maailman silmissä.

“Tämän vuoksi meidän on vaikeampi ymmärtää, miksi toisaalta Ukrainasta pakenevien auttaminen on suotavaa, palkittavaa ja ylistettävää, kun taas toisaalta ihmisten auttaminen Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla on leimaavaa ja rikollista”, Jagura vertaili.

Puolan ponnistelut Valko-Venäjää vastaan jatkuvat, ja vastaavasti maan toisella rajalla ukrainalaiset toivotetaan tervetulleiksi.

 

Lähde: AFP

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Löhveni

Eläköön Puola

Mikko-Liisa

Miksi kehitysmaalaisia hyväksikäyttäjiä pitäisi kohdella jotenkin muutoin kuin niitä nyt kohdellaan?

Se, että hyväksikäyttäjä on kehitysmaalainen, ei pitäisi olla mikään oikeuttamisperuste hyväksyä hyväksikäyttö.

Hyväksikäyttö on aina hyväksikäyttöä ja tuomittavaa.

Ilkka Forsten

Ärsyttää joka kerralla kun kuulen lauseen ” täällä on naisia ja lapsia vaarassa.” Jokainen näkee mitä ne Lähi-Idän tai Afrikan naiset ja lapset on. Nyt jos koskaan on mainio tilaisuus suorittaa valintaa, sillä Ukrainasta tulee niitä jotka ovat oikeasti hädässä, ja siellä on naisia ja lapsia.

Totuutta kehiin

Lähi-Idän alueellakin sotastrategiana oli pistää naiset ja lapset kilveksi rintamalla. Venäjällä on kuulemma samaa kilpitoimintaa ollut. Täällä taas ääripunavirheet ruikuttaa Ukrainan pakolaisten etuasemasta verrattuna karvalapsukaisten elintaso pakolaislaumaan. Vastenmielistä ruikutusta näillä.

Aldolf Einsheil

M@tut takaisin sinne mattumaahan ei ne mitään pakolaisia ole vaan jihadistipaskoja

Taustat esiin

Putin rahoittaa näitä haittamaahanmuuttoon erikoistuneita ”avustusjärjestöjä”.

Ukrainalaiset ovat pakolaisia joille turva kuuluu.

Siksi näille järjestöille ei pitäisi antaa yhtään ilmatilaa mediassa. Desannti toimintaa niiltä.

usa on ...tana

Aivan mahtavaa Puola ja loistavaa Unkari ja Viktor Orban! Toivon sydämestäni, että Unkari ja Puola torppaavat Suomen nato-jäsenyyden.

otto suni

Kansalaisjärjestöjen väitteet ovat johdettu Soroksen putiikeista ja niiden tarkoitus on osoittaa, että Puolan kansallismielinen hallitus rikkoo EU:n ylikansallista agendaa! Puolan ja Unkarin hallitusta vastustetaan erityisesti siksi, että oman kansan etu on kuten Tytti Tuppurainen EU-ministerinä on todennut väärin.
On niin hienoa puhua äideistä ja lapsista kun kyseessä ovat elintasopakolaiset kolmansista maista. Puola ei tässä suhteessa täytä Naton perusvaatimusta eli muutu vapaaehtoisesti kansojen sulatusuuniksi. Pakolaisia ovat todella ukrainalaiset äidit ja lapset, joten mihin tarvitaan valehtelevia kansalaisjärjestöjä.
Seuratkaa järjestöjen rahoituksen järjestäjiä niiin tiedätte kuka ajaa Kalergi-suunnitelmaa!
otto suni

juu

Niin kutsutut ”ihmisoikeusjärjestöt” on täysin mädätetty.
Ei heitä oikeasti näytä kiinnostavan edes oikeat pakolaiset, tarkoitus on vain saada siirrettyä afrikan ja lähi-idän väestö lähinnä ne miehet länsimaihin.
Ne afgaanit olisi muuten voinut taistella jos eivät olisi halunnut talebania valtaan.
Hirmuinen miesylivoima ja aseistusta enemmän kuin 85%:lla maailman maista, ne talebanit olisi nujerrettu muutamassa päivässä, mutta ei jätettiin aseistus talebaneille ja lähdettiin livohkaan eurooppaan.

GLGL

Nämä ”Helsinki Fountain for Human Philsings”-järjestön kaltaiset maksetut äänitorvet voi jättää omaan arvoonsa. Eikö olisi asiallista aivan ensimmäisenä kysyä, miksi siellä rajalla hilluu ”raskaana olevia naisia”, mutta eipä kyky ”ihmisoikeustyperyksillä” siihen riitä.
Ukrainassa Puolalla on oma Karjalansa, eli ”kieli pitkällä” odottavat Ukrainan hajoamista, jolloin voivat palauttaa rajojaan sinne, missä ne muinoin oli. Valikoiva hädänalaisten auttaminen on aivan looginen toimenpide Puolalta.