Kotimaa Politiikka

Puolustusvaliokunta vaatii lainsäädäntömuutoksia ja rahoitusta vapaaehtoisen maanpuolustuksen lisäämiseksi

Kuva: Wikimedia Commons.

Eduskunnan Puolustusvaliokunta on tehnyt tänään pöytäkirjalausuman koskien vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaa. Lausumassa kehotetaan puolustusministeriötä lisäämään kertausharjoituksia ja ohjaamaan lisärahoitusta vapaaehtoisen maanpuolustukseen.

 

Valiokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen (ps) perustelee lausumaa nopeasti muuttuneella turvallisuuspoliittisella tilanteella.

”Ukrainan sodan myötä suomalaisten maanpuolustustahto ja halukkuus koulutuksiin on kasvanut räjähdysmäisesti. Tähän huutoon on nyt pystyttävä vastaamaan”, Ronkainen kertoo.

Puolustusvaliokunta perää myös lainsäädäntömuutoksia Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n toimintaedellytysten parantamiseksi. Nykyinen maanpuolustuslaki rajaa Puolustusvoimien sarjatulta ampuvat aseet pois MPK:n käytöstä.

”On täysin käsittämätöntä, että MPK:n ampumaharjoituksissa ei voida käyttää puolustusvoimien aseita, joissa on sarjatulitoiminto. Ampuminen on keskeisimpiä sotilastaitoja ja tosipaikan tullen reserviläisille jaetaan sarjatuliaseet”, Ronkainen sanoo.

MPK toteuttaa lakisääteisten tehtäviensä ohella myös ei-aseellista varautumis- ja turvallisuuskoulutusta (VARTU). VARTU ei kuulu valtionavun piiriin, mutta on erityisen tärkeää toimintaa naisille ja miehille, jotka eivät ole suorittaneet asepalvelusta tai ovat sijoitetun reservin ulkopuolella. Ronkainen ehdottaa VARTU-toimintaa valtion rahoituksen piirin

”Kaikilla Suomen kansalaisilla on maanpuolustusvelvollisuus, mutta kaikki maanpuolustus ei ole aseellista. On ainoastaan Suomen etu, jos pystymme varautumaan kriiseihin mahdollisimman monipuolisesti – sota on yksi vakavimmista kriiseistä, mutta ei ainoa mahdollinen”, Ronkainen perustelee.

 

Lähde: Eduskunta

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Rudi

Hataralla pohjalla on maan itsepuolustustahto tai pikemminkin siihen kannustus, jos sitä rajoitetaan siksi että se saattaisi olla vaaraksi yhteiskunnalle jota pitäisi puolustaa.

Ilkka Forsten

Ja vihreät torppaa ehdotuksen vähintään sillä että ruudinsavu on ilmastohaitta, ja ilmastohätätilan takia ei voi sallia ampumista edes harjoitusmielessä. Ja jos tätä aseiden omistamisen helpottamista aletaan esittää lainvoimaiseksi, tulee muistaa että äärioikeisto saa aseita ja he ovat hyvin hyvin vaarallisia, sillä joku voi ampua vaikka jussufin metroasemalla.. Jussufilla on hauraaseen vähemmistöön kuuluvana oikeus omistaa aseita, sillä kavala rasismi voi hyökätä silmille ja tehdä poloisen elämästä vaikeaa, hän saattaa masentua ja oireilla, koska ne entisetkin ” sota-traumat ” on vielä käsittelemättä, eli karkuun juokseminen vaikkapa Syyriasta Irakin ja Afganistanin läpi Saksaan, josta sitten Tanskaan ja Ruotsiin ja lopulta Suomeen. Se oli yhtä luotisadetta koko matka, suleimakin jäi jalkoihin jossain lampedusan rannalla, tai astui miinaan saksan puolella ennen kuin ehdittiin tanskaan ja siitä ruotsiin.

Palkka-armeija

Miksei tehdä niinkuin Norjassa tai Sveitsissä jossa reserviäisille jaetaan kotiin patruunat ja rynkyt. Ja jokavuotisilla kertausharjoituksilla ammutaan tietty määrä patruunoita. Ja kertsujen välissä ne jaetut patruunat pitää ampua. Siinä sitä tarkkuutta kasvatetaan.

Mutta jos mennään natoon niin silloinhan meidän ei tarvitse tehdä mitään. Natojoukot puolustavat Suomea ja meidän ei tarvitse kuin katsella vierestä miten ne pitää vihulaisen loitolla. Siitä me maksetaan niille kallis vuosimaksu.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Kun tapetaan kauempaa riittää itselataava kertatuli. Massojen(terrorismi) käyttöön täysiautomaatti on hyvä. No , mitäpä armeijaa käymätön vempula noista tietää….

Ilkka Forsten

Se vaan sattuu olemaan niin ettei kukaan käy sotaa suomen armeijan opettamalla tavalla. ” Ammutte ainoastaan tähdättyjä laukauksia ennalta valittuun kohteeseen. ” Hölö hölö, sitä ei tehdä missään, sillä ei se vastapuolikaan ole niin tyhmä että toljottaa laakia odottamassa. Taistelukentällä ei ole kuin yksi mies joka noudattaa tätä ohjetta, Tarkka-ampuja. Hän valitsee kohteet, ja tähtää, loput roiskii mihin sattuu.