Kotimaa Politiikka

Puolustusvoimat rakentaa lennokkisuorituskykyä

Kuva: Piqsels / (CC0).

Maavoimat vastaa matalan käyttökynnyksen lennokkisuorituskyvyn rakentamisesta koko Puolustusvoimille. Käynnissä olevalla tutkimuksella on luotu perusteet kannettavalle lennokkijärjestelmälle, jonka avulla voidaan merkittävästi parantaa joukkojen välitöntä tiedonhankintakykyä olosuhteista riippumatta, kerrotaan Maavoimien antamassa tiedotteessa.

Suorituskyvyn rakentamiseen liittyen Puolustusvoimat on julkaissut osallistumishakemusilmoituksen, jolla kartoitetaan järjestelmätoimittajia neuvottelumenettelyn käynnistämiseksi. Tavoitteena on hankkia 1000 – 2000 suorituskykyistä järjestelmää, joilla voidaan operoida ympäri vuoden olosuhteista riippumatta. Lennokkijärjestelmää on tarkoitus käyttää eri puolustushaarojen joukkojen ja aselajien tiedustelun, valvonnan ja maalinosoituksen tehtäviin eteläiseltä rannikolta aina pohjoisimpaan Lappiin saakka.

”Hanke on edennyt suunnitelman mukaan lennokkitutkimuksesta markkinoilta saatavien järjestelmien testaamiseen ja huolelliseen analysointiin sekä vaatimusmäärittelyyn. Nyt etsimme tälle täysin uudelle suorituskyvylle vaatimukset täyttävää toimittajaa. Haemme järjestelmää, joka toimii erilaisissa sääolosuhteissa eri vuodenaikoina ja vaihtelevissa ympäristöissä. Järjestelmän tulee myös olla helposti koulutettavissa asevelvollisillemme”, toteaa everstiluutnantti Riku Rantakari Maavoimien esikunnasta.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos on julkaissut lennokkijärjestelmästä Hankintailmoitukset.fi-sivustolla ja kansainvälisillä ilmoitustauluilla järjestelmävalmistajille osallistumishakemusilmoituksen, johon odotetaan vastauksia 9.5.2022 mennessä.

Neuvottelumenettelyyn valittavat ehdokkaat valitaan vaatimusmäärittelyyn soveltuvien hankintavalmiiden referenssituotteiden ja toimittajien soveltuvuusvaatimusten perusteella.

Suunnitelman mukaan neuvottelukierros käydään alkuvuoteen 2023 mennessä. Neuvotteluissa tarkennetaan ehdokkaiden kanssa vaatimusmäärittelyä ja tarjousten sisältöä tarjottavan järjestelmän ominaisuuksien ja tarjottavan määrän osalta. Toimittaja ja järjestelmä on tarkoitus valita kesään 2023 mennessä, ja koulutus aloittaa vuoden 2023 jälkimmäisellä puoliskolla.

Vuonna 2023 käynnistettävän kaksivuotisen hankinnan kokonaisarvo on noin 14 miljoonaa euroa.

Maavoimien edellinen tiedote löytyy tästä.

Maavoimat

35 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Dronet ovat tätä aikaa, mutta puolustusvoimat ei nyt halua sanoa ettei pelkät tiedustelumallit riitä mihinkään. Ukrainassa on käytössä ne joilla voidaan iskeä arvaamatta, ja tuloksena on jo nyt tonneittain romuraudaksi muuttunutta kalustoa.

John Quiman

Puolustusvoimille on hyväksi, jos ihan kaikkea suunnitelmia ei kerrota. varmasti ovat tuon huomanneet. Toisaalta droneilla saa harjoitella aika pitkään, että oppii sujuvasti käyttämään droneparveja, joissa voi olla vaikka sata dronea. Siihen harjoitteluun ei tarvita aseistettuja droneja.

juha II

Balsapuu on parasta ja pojat ja tytöt eri tiloihin, ettei opetus mene hukkaan kun tuo ”vastuualuekin” laajenee!

Ai, niin. Eihän täälää edes osata housuihin katsomalla päätellä mitään.

Lieväasteinen

Aiheesta on Beavis and Butt-Head ”Drones”, kausi 8 jakso 6. Suosittelen.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Lieväasteinen
Kapa

Suomen armeija tekemässä vihreän siirtymän lelusotimiseen. Näitä lennokkeja voi työtkin lennättää.

Lieväasteinen

Vika ei ole Putinissa, vika on nimenomaan venäläisissä. Kun Putin poistetaan, tulee seuraava Putin, ehkä vielä pahempi, sitten seuraava. Jo myöhäinen Jeltsin oli kehittynyt Putiniksi. Ongelma säilyy aina, kun tuo valtio on olemassa.

Deputinization

Mitä ne ovat nämä raakalaismaiset venäläiset sotilaat Ukrainassa? Ne ovat tavallisia venäläisiä, jotka tilaisuuden tullen muuttuvat eläimiksi.

Lieväasteinen

Juuri niin. Nykyään ei ole Stalinin aika, on internet ja venäläisillä on pääsy luotettaviin tietolähteisiin mm. venäjänkielisiin. Mutta he itse eivät halua käyttää ko. lähteitä, vaan tykkäävät Venäjän valtion propagandasta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Lieväasteinen
ike

Onkohan kukaan kommentoineista tutustunut Stanfordin vankilakokeeseen. Suosittelisin. Siitä on tehty aika hyvä elokuvakin. Meissä kaikissa on pimeä puoli, miten käy jos sitä vähän rohkaistaan.

Deputinization

Herää kysymys onko Venäjällä sivilisaatiota? Raakuus on ollut puna-armeijan tavaramerkki Stalinin ajoista asti jatkuen Unkarissa, Tsetseniassa, Afganistanissa, Syyriassa ja nyt Ukrainassa. Lapset, naiset, vanhukset, sairaat, kaikki tapetaan ja valehdellaan päälle ja syytetään muita, että ei me mitään ja lännessä kaunistellaan, että ei ne tavalliset venäläiset ole muka syyllisiä. Saksalaisia ei arvostella samoilla kriteereillä, niitä kyllä voi syyllistää surutta 80v sitten tapahtuneista kauheuksista.

Ilkka Forsten

Saksalaiset ” ei tienneet ” mitä ympärillä tapahtuu, mutta ei tiedä Venäläisetkään. Aatu tosin kertoi mitä halusi, mutta putin väistää kysymykset ja ilmoittaa että meneillään on tragedia. Venäläisiä kuolee..

Kata

Kyllä,se leffa ja perustuen tosikokeeseen on aivan hirveä esimerkki miten ihminen muuttuu hetkessä raa’aksi pedoksi kun saa luvan oikein ”päälliköiltä”.
Toisaalta taas tottelevaiseksi kunhan saa olla hengissä niin katsoo muualle kun toista kidutetaan.

Ilkka Forsten

Ihminen ei oikeastaan muutu. Se on kaiken aikaa sisäänrakennettuna. Kyse on siitä suositaanko käytöksen esiintuomista ja kannustetaanko siihen.

Ilkka Forsten

Obi van Kenobi on varoittanut minua menemästä pimeälle puolelle. Kröööööh, piih, grööööh, piih, Luke. I am you father.. Grööööh, piih, you cant’ resistant dark side, gröööööh, piiiiiih…

Lieväasteinen

Mariupolissa 10 000 kuollutta siviiliä ja sariinin käyttö.

Eräs amerikkalainen kenraali: ”Pitää tehdä se, mitä meidän on joka tapauksessa pakko tehdä, eikä odottaa, kunnes Putin t*ppaa miljoona ihmistä”.

Lieväasteinen

Mariupolissa 10 000 kuollutta siviiliä ja sariinin käyttö.

Eräs amerikkalainen kenraali: ”Pitää tehdä se, mitä meidän on joka tapauksessa pakko tehdä, eikä odottaa, kunnes Putin t..paa miljoona ihmistä”.

Puolueeton

Olisihan se suuri ongelma, kun venäläiset voittaisivat tappamiset USA-kilpailussa!
”Yhdysvaltain, Kanadan ja Irakin yliopistojen tutkijat laskivat, että yli 460 000 irakilaista kuoli tarkasteltuna ajankohtana.” (2003-11)

Ilkka Forsten

Sata miljoonaa ihmistä on kuolut kommunismin takia ja kuolee yhä.

John Quiman

Tuon verran taisi mennä ihan jo Neuvostoliitossa. Eniten kuolemia ovat hoidelleet islamilaiset ja kommunistit tulevat hyvänä kakkosena. Siinä sitä joukkoa, joka haluaa hallita maailmaa uuden maailmanjärjestyksen merkeissä.

Lieväasteinen

Lukekaa/kuunnelkaa/googlatkaa tutkintaraportteja vapautetuista ukr. kylistä ja kaupungeista. Siviilien likvidoinnit ja (etniset) puhdistukset olivat järjestelmällisiä, etukäteen suunniteltuja ja ylhäältä hyväksyttyjä. On olemassa jo Venäjällä laaditut ns. likvidointilistat (nimet ja osoitteet), joihin kuuluvat paikallinen johto (perheineen), älymystö, opettajat (myös lastentarhaopettajat), erityisesti ukrainan kielen opettajat. Sotarosvous, raiskaukset ja siviilien tappamiset oli täysin hyväksyttyjä ja jopa ylhäältä määrättyjä. Täyttää kansanmurhan tunnusmerkit. Denatsifikaatio on siis deukrainisaatio ja venäläistäminen. Eloon jäivät vain ne, jotka olivat koko ajan piilossa eivätkä käyneet ulkona. Tällaista ei ollut ex-Jugoslaviassa, jopa natsit olivat ehkä humaanimpia. Afrikan heimosodat ja kansanmurhat tulevat mieleen. Butša on vain jäävuoren huippu.

Vili

Onko sulla ihan jotain näyttöä väitteillesi vai toistatko Ukrainan sotapropagandaa?

Bayraktar

Hyvä! Kunnon lennokkiosastot ympäri maata tekemään maahantunkeutujan elinajanodotteen mahdollisimman lyhyeksi.

skeptikko

Kyseisellä järjestelmällä voikin sitten ”luppoaikana” valvoa kansalaisten elämää, ruokapulan tullen voi käräytellä salaisia perunamaita, nottei kukaan vain saa ”ansiotonta hyötyä”, tai pahempaa, on ”markkinahäirikkö”, joka vie keskusliikkeiden voitot.

eetee

Varmasti on ajateltu tarkasti tätkin aspektia, since forever.
Nyt tuli vaan hyvä sauma hankkia ne.

John Quiman

Varmaan joidenkin unelmissa tuon tapaista tullaan tekemään. Puolustusvoimat tuskin sitä tekevät, mutta droneja on helppo hankkia muidenkin.

Tuumailija

Tottakai Suopolla ja Polpolla on optio koptereiden käyttöön, kalliita vehkeitä pidetä maassa vaan tehokäytössä.
Onhan Polpollakin omat kopterit olemassa, mutta rajallisesti, PV:n laitteet olisivat hyvä lisätuki ja käyttäjät saisivat koulutuskokemusta.

Polpon lisämäärärahatkin hupeloitiin joutaviin panssariautoihin, joilla käydään poseeraamassa kun joku muu kuin antifa/vasemmisto/lqbt kokoontuvat ihan asian vuoksi ilmaisemaan mielipiteensä.

ike

No ei voi, ainakan vielä. Meillä on vielä noita haulikoita, muut aseet kun on pitkälti kielletty. Kyllä niillä nyt jokunen droni tippuu.

Tuumailija

Onneksi alle 18 v. ei saa sädetikkuja, niillä voisi aiheuttaa vakavaa häiriötä gyiden kuviin pimeänäkötoiminnossa.

otto suni

Olemme olleet jo useita vuosia ilman Wikileaksin erinomaisia videoita jopa USA:n taisteluhelikoptereista kuvattuja joissa nämä ”demokratin” uljaat soturit ampuvat jopa oman TV-kanavansa kuvaajaryhmän ”rättipäinä”! Kukaan nato.kiimainen ei muista Abu Graibin vankilan raakuuksia vaikka kyseessä olivat Geneven sopimuksen mukaiset sotavangit. Assagnen kiduttamine Britanniassa ei hetkauta ketään täällä kommentoivista koska hän paljasti amerikkalaisten sotarikoksia!
Good guys use white hats, bad goys black, eli on vain yksi totuus ja se sokeus nähdä myös toisen puolen tekoset!
otto suno

Meri Kreikan

Eiköhän meidän kannata suomessa olla kuitenkin huolissaan täällä lähiseudulla tapahtuvista asioista eikä itkeä abu ghraibin vangeista.

Tuumailija

Suomen kautta kuljetettiin irakin sodan aikana ”sotavankeja” quantanamoon.
Oli niin järkyttävä asia, että jopa päivän vai kaksi oli otsikoissa lattealla huomiolla ja sitten katosi.

Mitenkä sen laivan, joka Räsäsen mielestä oli ilotulitetarvikelastissa, kävi kun huomattiin että rahtikirja ei pidäkkään paikkaansa ja laiva oli lastattu hieman järeimmillä papateilla sekä menossa lasteineen sotaa käyvään maahan.
Ei mitään, ainoa huomautus oli lastin vaarallisesta sijoittelusta vaikka kv-sopimukset kieltävät aseiden kuljettamisen neutraaleiden maiden kautta ja em. alueille.

Kun asioiden taustalla on oikea isäntä, niin silloin laitkin taipuu hyvin paljon ja tulee käyttöön tulkinnanvaraisuus.

otto suni

Hyvin sanottu sillä totuus USA:n vankikuljetuksista ja vankiloista esim. Liettuassa on tabu lehdistössä. USA on aina sankari, ei riko Geneven sopimuksia ja toimii kaikkien kansainvälisten sopimusten mukaisesti, kuitenkin niin että tulkinta on USA:n yksinoikeus.
Ajatelkaa sellaista yksinkertaista asiaa mitä ei haluta kertoa Suomen mediassa, Ursula von der Leyen on luovuttanut USA:lle kaikki EU:n hallussa olevat tiedot EU-valtioiden kansalaisista. Aihe on niin kuuma, että vain Sott.net uskaltaa tuoda sen esille. Sinun, minun ja naapurin Villen mahdoliset biotunnistetiedot ovat nyt USA:n käytössä, samoin tiedot mahdollisesti omistamistasi ampuma-aseista!
Hienosti menee ja isoveli valvoo!
otto suno

Ilkka Forsten

Höpö höpö…. Kuka rahottaa Sott.net puulaakin toimintaa ?

Ilkka Forsten

Onneksemme Venäjä noudattaa kaikkia sopimuksia ja kansainvälisiä lakeja. Miten satuimmekaan näin lähelle niin puhtoista valtiota ?

Venäjä kitisee ettei saa lähettää vierastaistelijoita Ukrainaan, mutta itse se värvää kaikki kynnelle kykenevät arabitkin sotaansa. Putin nillittää ettei USA saa antaa ase-apua koska se olisi puuttumista venäjän käymään sotaan, mutta muistissa ei taida olla että Vietnamin sodan aikana veli venäläiset toimitti aseita, sekä lentokoneita Pohjois-Vietnamille ja vieläpä lensivät itse niillä koneilla. Rahoitustakin järjestyi ja neuvonantajia.. Venäjä naukuu jos USA ottaa osaa johonkin Afrikan maan konfliktiin, mutta on itse siellä toisella puolella suurin tukija ja aseistaja. Niin, ja olisiko syytä muistaa että Itä- Ukrainan yläpuolella 18.7 – 2014 neukut ampuivat alas Malesialaisen matkustajakoneen. Niin ikään he ampuivat alas syyskuussa 1983 Sahalinin saaren yläpuolelle eksyneen Koran Air:n Boeing – 747 matkustajakoneen. Molemmissa koneissa oli siviileitä. Onneksi nämä teot ei ole yhtään mitään sen rinnalla että joku kippo kuljettaa papatteja jonnekin. johon ne päätyisivät joka tapauksessa. Eikä sovi unohtaa että venäläiset(kin) kävivät pommittamassa Syyriaa. Siellä ei onneksi kuollut muita kuin salafisteja.

Oliko vielä jotain mistä haluat muistutuksia ?

Lieväasteinen

Abu Ghraibin rakuudet eivät ollut järjestelmällisiä tai ylhäältä määrättyjä, toisin kuin Venäjän armeijan sotarikokset ja siviilien joukkoteurastukset Ukrainassa. Kaikki Abu Ghraibin rikokset tutkittiin ja syylliset tuomittiin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Lieväasteinen