Kotimaa Kulttuuri Maahanmuutto Muu maailma

Pyhän Urhon päivä

Creative Commons

Tänään on amerikansuomalaisten oma juhlapäivä, Pyhän Urhon päivä.

1950-luvulla amerikansuomalaisia harmitti kun heillä ei ollut omaa juhlapäivää. Delawaren suomalaisen asutuksen muisto jaettiin ruotsalaisten kanssa ja amerikkalaisina Suomen itsenäisyyspäiväkin meni vähän ohi. Irlantilaisilla oli yleinen juopottelupäivä Pyhän Patrickin päivä 17. maaliskuuta ja amerikansuomalaiset halusivat jotain samankaltaista, ei niin vakavamielistä hauskaa itselleen.

Nokkelat suomalaiset valitsivat omaksi päiväkseen 16. maaliskuuta, jolloin juhlimista voi sitten kätevästi jatkaa Pyhän Patrickin päivänä. Päivän nimi oli pian selvillä, Urho Kekkonen oli tunnettu suomalaisten joukossa ja päivä nimettiin leikkisästi Pyhän Urhon päiväksi.

Pyhän Urhon päivän juhlintaan kuuluvat violetti sekä vihreä väri ja ruokana puolestaan on kalakeitto.

Keksitylle pyhimykselle kehiteltiin myös oma legenda. Kerrotun tarinan mukaan Pyhä Urho muinoin karkoitti heinäsirkat Suomen viinitarhoista. Tällä on selvä yhtymäkohta irlantilaiseen pyhimykseen, jonka kerrotaan karkottaneen käärmeet Irlannista.

Heinäsirkkojen väitettyä karkotusta Suomesta muistellaan lausumalla loru ”Heinäsirkka heinäsirkka mene täältä hiiteen!”

Amerikansuomalaisten juhlapäivää vietetään Yhdysvalloissa erityisesti suomalaisseuduilla Michiganissa ja Wisconsinissa sekä Kanadan Ontariossa.

Pyhän Urhon päivää juhlitaan myös Suomessa. Turun Yliopiston folkloristiikan opiskelijat ovat viettäneet Pyhän Urhon päivää vuodesta 1987. Vapaamuotoisia juhlia on epäilemättä siellä täällä pitkin Suomea.

HYVÄÄ PYHÄN URHON PÄIVÄÄ SUOMALAISILLE!

Lähde: Turun Yliopisto, Ulkoministeriö

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Runtiti-pou

Matti ja Ilmari Laurilan kuolinpäivä on myös

murre riepunen

Näitä juhlallisuuksia suomen katajainen ja kaltoin kohdeltu kansa kaipaa, ehkä kansallinen liputuspäivä aikaa myöten, karkotuksia heinäsirkkojen ohella voisi laajentaa, maassamme majailee liuta karkotettavia, hätistelykampanjan Pyhän Urhon nimissä soisi alkavan.