Kotimaa Politiikka

Reserviläisliiton puheenjohtaja ei kieltäisi reservistä eroamista kokonaan – ”Nämä ovat marginaalisia lukuja”

Suomalainen sotilasvala. Kuva: Wikimedia Commons.

Reserviläisliiton puheenjohtaja Kari Salminen ei kannata reservistä eroamisen täyttä kieltämistä. Salminen sanoo STT:lle, että hän sallisi eroamisen esimerkiksi terveydentilan tai henkilökohtaisen vakaumuksen takia.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi torstaina Kyrönmaa-lehden haastattelussa aikovansa estää reservistä eroamisen muuttamalla lainsäädäntöä. Häkkänen sanoo pitävänsä reservistä eroamista epäisänmaallisena.

Reserviläisliiton puheenjohtaja Salminen sanoo olevansa sinänsä samoilla linjoilla Häkkäsen kanssa. Salminen kertoo, että hän ei ymmärrä sellaista reservistä eroamista, joka johtuu pelosta ja vastuunpakoilusta.

– Jos meille on valtion varoin annettu varusmieskoulutus, ja meidät on sen jälkeen siirretty reserviin, näen, että olisi jonkinlaista selkärangallisuutta myös pysyä siellä reservissä, Salminen muotoilee.

Hänen mukaansa eroasiaan pitäisi kuitenkin löytää jonkinlainen keskitie.

– En lähtisi niin jyrkästi sanomaan, että eroaminen pitäisi täysin kieltää. Siihen pitäisi katsoa kompromissi.

– Eroaminen pitäisi edelleen sallia henkilöille, joilla on oikeasti joko muuttunut tai vahvistunut vakaumus, tai sellainen terveystilanne, ettei heistä tosiasiassa ole apua reservissä.

”Enemmän haittaa kuin hyötyä”

Puolustusvoimista kerrotaan STT:lle, että reservistä erosi viime vuonna noin 1 700 ihmistä. Määrä kattaa ne reserviläiset, jotka siirtyivät täydennyspalveluksen kautta samaan rekisteriin siviilipalveluksen suorittaneiden henkilöiden kanssa.

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan määrä oli kaikkien aikojen toiseksi suurin. Ennätysvuosi oli 2022, jolloin reservistä erosi reilut 3 800 ihmistä.

Edellinen ennätys oli Aseistakieltäytyjäliiton mukaan vuodelta 2015, jolloin vajaat tuhat ihmistä erosi reservistä. Useimpina vuosina määrät ovat olleet joitain satoja, liitto kertoo.

Reserviläisliiton puheenjohtaja Salminen ei pidä edes viime vuosina eronneiden ennätysmääriä kovinkaan suurina. Hän vertaa lukuja siihen määrään ihmisiä, joka on liittynyt Reserviläisliittoon esimerkiksi Ukrainan sodan sytyttyä.

– Meille on tullut kahden viime vuoden aikana yhteensä 15 000 uutta jäsentä. Kyllähän se osoittaa, että yleinen maanpuolustuksen tahtotila ja halu on Suomessa toisinpäin, Salminen sanoo.

– En tietenkään pysty kommentoimaan asiaa Puolustusvoimien näkökulmasta, mutta näin reserviläisenä ajattelisin, että eronneiden lukemat ovat marginaalisia.

Salminen ei myöskään näe, että väkipakolla reservissä pidetyistä ihmisistä olisi välttämättä hyötyä tositilanteessa sodan syttyessä.

– Jos kaverit haluavat erota oman tahtotilansa takia, tuskin heillä olisi kriisiajan olosuhteissa yhtään sen kummallisempaa tahtotilaa maanpuolustukseen, Salminen sanoo.

– He saattavat olla enemmänkin uhka kuin jonkinlainen apu muulle porukalle.

Reservistä tehty yli 150 erohakemusta kahden päivän aikana

Puolustusvoimien reservistä on tehty eilisen ja tämän päivän aikana yli 150 hakemusta täydennyspalvelukseen eli siviilipalvelusvelvolliseksi. Asiasta kertoo STT:lle siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen siviilipalveluskeskuksesta.

Hänen mukaansa hakemuksia pois reservistä oli jätetty eilisen aikana ja tänään puoleenpäivään mennessä yhteensä 160. Reijonen sanoo määrän olevan suuri verrattuna siihen, että koko tammikuun aikana hakemuksia tuli 255.

STT

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

kertoo armeijan politisoitumisesta.
      Jo kymmenen vuoden ajan on systemaattisesti erotettu Suomen itsenäisyyttä kannattavia upseereita virasta. aeroaminen on kansalaisen vastaus asevoimien politisoimiseen.

Marko Kristian

Jossain uutisessa selittivät kasvaneita lukuja Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan, samassa uutisessa kuitenkin sanotaan että ne eroamiset on lisääntynyt viime vuonna. Venäjä hyökkäsi jo alkuvuodesta 22, mutta natoon liityttiin viime vuonna.
Eiköhän se eroaminen viime vuonna kiihtynyt sen natojäsenyyden takia, sitä ei kuitenkaan voi sanoa kun kerrotaan että 98% kannattaa natoa..

John Quiman

Venäjämielinen propaganda saanut monet uskomaan, että Nato keksii jotain sotia tai hyökkää Venäjälle, ja sitten joudutaan sotimaan, vaikka tosiasiassa ainoa sota, jota reserviläinen voisi joutua sotimaan, olisi Venäjän hyökkäys Suomeen ja siinä Nato on merkittävä apu.

Samaiset propagandistit väittävät myös, että Suomi menetti itsenäisyytensä Naton vuoksi. Se on samaa venäjämielistä puppua. Hurjimpien mukaan USA on nyt miehittänyt Suomen, kun sieltä tulee sotilaita Suomeen harjoittelemaan. Yhdessä harjoittelu on luonnollista, koska nyt liittolaisten tulee harjoitella, että homma toimisi, jos tulee kova paikka. Onko Norja tai Tanska menettänyt itsenäisyytensä Nato-jäsenyyden vuoksi? Onko USA miehittänyt Norjan, Tanskan Nato-jäsenyydellä, Ruotsinkin, jolla on samanlainen yhteistyösopimus kuin Suomella USA:n kanssa, kuten on Norjalla ja Tanskallakin? Joihinkin vaan uppoaa kaikki venäjämielisten puppu.