Eurooppa Politiikka Uutiset

Ruotsi: Armeijalla tiukat vaatimukset

Pixabay

Varusmieheksi Ruotsin puolustusvoimiin pääsy vaatii selviämistä fyysisistä sekä psykologisista testeistä, ja lisäksi sotilaskokelaan älykkyys mitataan. Kaikille halukkaille kasarmin ovet eivät aukea.

Arviolta 107 000 vuonna 2005 syntynyttä ruotsalaista miestä ja naista saavuttaa tänä vuonna kutsuntaiän. Näistä 24 398 on osallistuu kutsuntoihin, ja noin 6 000 aloittaa asepalveluksen.

Määrää voi verrata vuoteen 1975, jolloin yli 52 000 miestä suoritti asepalveluksen Ruotsissa.

Jokaisen 18 vuotta täyttävän odotetaan vastaavan kyselyyn netissä, mikä on ensimmäinen askel kohti varusmiespalvelusta.  Asepalvelus tyssää alkuunsa, mikäli kyselyssä ei osoita motivaatiota suorittaa varusmiespalvelus kunnialla. Motivaatio ei kuitenkaan takaa hyväksymistä asepalvelukseen.

Moni yllättyy armeijan tiukoista pääsyvaatimuksista. Vain joka neljäs kutsuntoihin osallistuva läpäisee testit. Lääketieteelliset syyt ovat tavallisin peruste hylkäämiseen. Jopa hartioissa oleva ihottuma saattaa estää asepalveluksen aloittamisen.  Hartioissa oleva ihottuma voi  haitata repun kantamista.

Moa Verme Söderberg hylättiin kutsunnoissa allergian vuoksi. Nuori nainen oli motivoitunut ja terveys oli kohdillaan, allergiaa lukuun ottamatta.

”Minut raakattiin pois, koska olen allerginen penisilliinille”, Moa sanoo. ”En uskonut sen olevan ongelma”.

Vegaaninen ruokavalio on myös haitta asepalveluksessa. Rauhanaikana Ruotsin armeija tarjoaa myös vegaanista ruokaa, mutta sodan syttyessä sotilaitten edellytetään syövän sitä, mitä tarjotaan.

Neuropsykiatriset vaivat eivät enää ole aina este asepalvelukseen pääsemiseksi. Henkilöt, joilla on lievä ADD tai ADHD, voidaan hyväksyä tapauskohtaisesti asepalvelukseen.

Hylätyksi kutsunnoissa tuleminen ei kokonaan katkaise polkua armeijaan. Kuntotestissä hylätty voi kolme kuukautta myöhemmin yrittää uudelleen. Älykkyys- tai psykologisen testin voi yrittää läpäistä uudemman kerran vuoden kuluttua.

Ruotsi purki puolustuskykyään 1990-luvulla, ja rakentaa sitä nyt uudelleen. Pääsyvaatimuksia armeijapalvelukseen mahdollisesti tulevaisuudessa lasketaan, jotta varusmiesten määrää saadaan korotettua.

Lähde SVT

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Kovin on vaatimattomia lukuja. Tuolla tahdilla kestää ikuisuuden, ennen kuin alkaa olla koossa mainittava reservi.

Ilkka

Somalit yrittävät takuulla armeijaan, koska voivat kokeilla älykkyyttään useaan otteeseen. Käsissä niillä on kyllä ihottuma joka estää työntekoa, mutta kiväärin käpistelemistä se ei kuitenkaan estä. Onhan siitä vahvat näytöt Aadeninlahden ajalta. Tuolloin vielä ” kalastaja ” titteliä käyttäneet älysivät että on olemassa pohjoismaa jossa ei tarvitse tehdä mitään mikä vaatisi älykkyyttä, mutta nyt armeija tarjoaa siihenkin mahdollisuuden. Mina ei ummarta mika ola älykyys, muta se ola minula suuri, osata sanoa haiste vi****y ja osoita sormela valkoinen..

S. “seant” A

Myös vaihtoehto mediaan kirjoittava tyttö, evättiin armeijaan pääsy.

Uusimmat uutiset