Eurooppa Historia Kotimaa Politiikka Uutiset

Ruotsi odottaa Natojäsenyyttä

Kuva: Flickr.

Tänään maanantaina Unkarin eduskunta ratifioi Ruotsin jäsenyyden sotilasliitto Natossa, ja Ruotsista tulee järjestön 32. jäsenmaa.

Naton päämajan pihalla Brysselissä on jo jonkin aikaa ollut ylimääräinen lipputanko, johon Ruotsin lippu tullaan nostamaan, heti Unkarin ratifioitua Ruotsin jäsenyyden viimeisenä Natomaana.

Päämajaa vastapäätä, kadun toisella puolella sijaitsee Ruotsin Natolähetystö. Noin neljäkymmentä upseeria ja virkamiestä on valmiina järjestelemään Ruotsin ja Naton yhteistyötä ja odottaa muuttoa Naton päämajaan. .

Natolähetystö ei muuta päämajaan välittömästi Ruotsin jäsenyyden ollessa selvä.

”Pääsemme päämajaan aikaisintaan 18 kuukautta jäsenyyden alkamisesta”, sanoo Ruotsin sotilasedustaja Jonas Haggren.

Ruotsin Natolta saamien tietojen määrä tulee kasvamaan, ja Ruotsista tulee osa Naton hallintojärjestelmää. Ruotsi aikoo ottaa oppia Suomen kokemuksista Natoon liittyessä.

”Saamme hyvää apua Suomelta”, kehuu Jonas Haggren. ”Suomi on hyvä ystävä, johon tukeutua, ja oppia heidän kokemuksistaan”.

Haggrenin mukaan koko Ruotsi tulee muuttumaan Natojäsenyyden myötä, ja erityisesti Ruotsin puolustusvoimat. Hänen mukaansa sopeutumista edistää vuosia kestänyt yhteistyö Naton kanssa.

”Suuri muutos on tulla osaksi Natoa, ja alkaa miettiä kuin liittolainen”, pohtii Haggren.

Ruotsin kuningaskunta on ollut puolueeton maa vuodesta 1814, jolloin maa viimeksi oli liittoutunut, ja kävi sotaa Napoleonia vastaan. Tänään maanantaina 26.2.2024 yli 200 vuotta jatkunut puolueettomuus päättyy.

Lähde SVT

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Teuvo Kauppi

Nato on kuin pahamaineinen jengi missä toimitaan BLOOD IN – BLOOD OUT periaatteella.

Miksi suomi liittyi tähän jengiin?
no en pidä teitä jännityksessä enempää : cia hoiteli homman.

Kauko Aalto

Eiköhän tässä päällimäisenä ollut Venäjän pelko, niin kuin oli Saksan kanssa yhteen liittyminen, ei meillä ole koskaan ollut muuta vihollista kuin tämä barbaarinen orjavaltio.

Kauko Aalto

Saa nähdä keksiikö Unkari loppumetreillä vielä jotain lypsettävää.