Eurooppa Politiikka Uutiset

Ruotsi: yksityisyydensuoja haittaa diabeteshoitoa

Steve Buissinne, Pixabay

Euroopan Unionin kansalaisten yksityisyyttä turvaava GDPR- säännöstö kieltää säilyttämästä ilman lupaa ihmisten henkilökohtaisia tietoja.

Säännösten noudattaminen on haitannut uusimman hoitotekniikan saamista ruotsalaisille diabetes- eli sokeritautipotilaille. Pulmana ovat erityisesti Internetiin kytketyt insuliinipumput ja anturit.

Ongelmana on, että pumppujen sekä anturien rekisteröimät tiedot tallennetaan yhdysvaltalaiseen pilvipalveluun. Tämä rikkoo Euroopan Unionin GDPR-sääntöjä.

Yhdysvallat ja Euroopan Unioni ovat sopineet diabetespotilaitten henkilökohtaisten tietojen käsittelystä, mutta ei ole tiedossa milloin sopimus astuu voimaan.

Lähde SVT

37 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jegros

Ongelma on siinä, että noi mittarit esim. Libre ei anna sitä ohjelmaa tietokoneelle tai kännykälle ilman pakkorekisteröintiä (It’s Free to register jenkki pasta tyyliin 🙂 Ja siinä, ei pitäisi olla mitään ongelmaa, että katsoo sitä sokeri arvo käyrää ruudulta ilman, että se tieto lähetetään sille firmalle bigdataa varten joku eu tai who voisi vaatia, että noihin laitteisiin pitää saada omaan käyttöön se ohjelma ilman rekistöröintiä ja datayhteyttä niillä menisi ~5min muokkaa se ohjelma sellaiseksi.
Ohjelmahan on erittäin simppeli, näyttää vaan arvot aikajanalla ja githubissa ainakin jossain vaiheessa oli jotain säätöä, en ole vähään aikaan ehtinyt katsoa.

Jegros

Niin pointti oli se, että se ongelma ei paranen yhtään vaikka noita tietoja säilytettäisiin eurooppalaisilla palvelimilla, sen laitteen suurin osa maksaa itse ja ihan sama vaikka joillekkin valtio silti se on oma(kuten terveys) ja niin pitäisi sen softankin olla. Oishan se kumma jos joku flukesin sähkömittari vaatisi tietokoneen kanssa tietojen lähetystä flukesille…

Ilkka Forsten

Hmmmm, miksi asiat pitää viedä USA:n kautta eteenpäin. Miksi USA haluaa olla selvillä eurooppalaisten diapeteksestä ? Jotenkin minusta alkaa tuntumaan siltä että kohtapuoliin diapetes julistetaan pandemiaksi, joka pitää hoittaa tuottamalla kaikille insuliinivajaus by Pfizer Shalom a leikum, kaksitoista piikitystä riittää, ja niin saamme pandemian hallintaan, eli juokkokuolleisuuden maksimoitua.

Eikös sen apinarokonkin pitänyt olla homojen kiusa, mutta nyt siitä ollaan luomassa maailmanlaajuista pandemiaa, mihin auttaa, kuinkas muuten rokotukset ja karanteenit sekä apinapassit että pääsee korkeasaareen.

Kata

😄😅Voiii vaikka diabetes ei naurata mutta 12 piikitystä riittää ja apinapassilla Korkeasaareen!😃👍😹

John Quiman

Eduskunnalla taitaa olla jokin apinatauti jo ennestään, joten saisivat kyllä kaikki siirtyä Korkeasaareen ”eläkkeelle”.

Kata

Saiskohan niitä siellä syöttää…?Soijanakkeja?…

ike

Lääkefirmat sekä lääkebisnes yleensä, yhdysvalloissa sekä euroopassa, ovat vain mafian uusi muoto, vai miksi luulette että WHO:n johtoon kaikenmaailman miljardöörit hakeutuu.

John Quiman

Missä pyörii suuri raha, sinne hakeutuvat korruptioon taipuvaiset tekemään omasta mielestään itselleen edullista bisnestä. Heitä ei asiassa kiinnosta muu kuin raha ja valta. Siksipä mm. lääketeollisuus on ajatunut tilaan, jossa suuret lääketehtaat ovat kärynneet rikoksista ja joutuneet maksamaan miljardeittain vahingonkorvauksia.

Koska etenkin koronarokotteen kohdalla heille on annettu vastuuvapaus, on heillä loistava tilaisuus tehdä mitä vaan ilman seurauksia. Kuka uskoo, että muissa lääkkeisiin liittyvissä asioissa rikollista ja vastuutonta toimintaa harrastaneet eivät tekisi mitään rikollista ja vastuutonta koronarokotteiden kohdalla?

Toin sen näisin

Vähän off-topic, mutta tietotekniikkaa sivuten esitän kaikille kansallismielisille puolueille, vaaliliitoille, järjestöille, ryhmille sekä seurueille kysymyksen: mikä on näkemyksenne a) linkkinä olevaan tapaukseen, josta on tullut maan tapa ja b) aiotteko ottaa ajettavaksenne rehellisyyteen pohjaavan talouselämän paluun?

En ole itsekään vielä eläkeiässä, mutta on minuakin näissä liittymäasioissa vedätetty.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008963014.html

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Toin sen näisin
Kata

Törkeää touhua kerrassaan!Rikollista!

ike

Aika jäätävä tapaus. Kiinnostaa kyllä mitkä yhtiöt olivat tuollaisen toiminnan takana, vai onko tuo yleistä lähes kaikissa suomessa toimivissa yrityksissä.

John Quiman

Kyseessä on huijaus ja kohteena ilmeisesti vanhukset. Myyjä saa mitalin ja hyvät provikat, yhtiö kiittää. Vain rahalla on väliä.

Tuollaisten yhtiöiden nimet pitäisi ilman muuta julkaista.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kata

Aivan ehdottomasti!Julki kaikki tuollaiset roistot!

Toin sen näisin

En ymmärrä, miksi jonkun kolmannen yksityisen osapuolen pitäisi päästä diabetespotilaan verensokeriseurannan ja insuliinin annostelun tietoihin. Paitsi myydäkseen ne lääkeyhtiöille. Ehkä tiedustelupalvelut voivat sormeilla niitä salamurhatakseen vaaralliseksi katsomansa henkilön. Näin Suomen olosuhteissa ja ainakin vielä virallisesti pääsy potilastietoihin on ainoastaan hoitosuhteessa potilaaseen olevilla sekä potilaalla itsellään. Sinänsä tietotekniikka mahdollistaa tietysti erilaiset takaportit, joita mm Microsoft, Google ja Facebook käyttävät ja joiden löytäminen vaatii tietotekniikan syvempää osaamista. Itsekin suuressa organisaatiossa työskennelleenä tiedän, että jo käyttäjä – pääkäyttäjä – jaolla voidaan luoda järjestelmään tasot, joissa joku voi kontrolloida toisen tekemisiä. Ja aihe on aika pelottava.

Ilkka Forsten

Äärimmäisen harva taitaa mieltää niinkin harmittomalta kuullostavan jutun, kuin My Heritage olevan Juut****aisten kokoon kyhäämä DNA tietojen urkkimiseen valjastettu tekele. Ei ihme että Pfizerin kaltaisilla firmoilla on aina meneillään joku maailmaa uhkaava pandemia, mihin auttaa vain heidän kehittämänsä rokote. Ihmiset jakavat DNA tietonsa hymy korvissa käsittämättä että sitä tietoa voidaan käyttää ihan muuhun kuin sukuselvitykseen. Faktahan on että sukuselvityksen mukaan saa halutessaan listan niistä perinnöllisistä sairauksista, joihin on mahdollista elämänsä aikana törmätä. Onko siis ihme että lääkefirma käyttää sitä tietokantaa kehittääkseen uudet myrkyt, jotka ei auta vaan tappaa ? Miettikää kahdesti onko niin tärkeää tietää, oliko isovanhemmat samaan aikaan Köyliönjärven jäällä kuin lalli mätki kirveellä piispaa kuontaloon, tai olivatko he sukua lallille ? Minä voin kertoa että ilman yhtään sukuselvitystä mitään piispaa ei lalli niminen jäppinen kylmännyt missään vaiheessa, se on kansantaru. Pfizerin rokotteet ei ole kansantaru, se on karu totuus siitä miten ihmiset tuhotaan keinolla jota ei voi todistaa rikokseksi.

Toin sen näisin

Tunnustan, että olen tehnyt MyHeritagen DNA-testin. Tiesin jopa, että ovat j..talaisia ja käyttävät saamaansa tietoa sekä mainitsemiisi tarkoituksiin että vuotavat ne Mossadille/CIA:lle/FBI:lle. Miksi sitten vapaaehtoisesti työnsin pääni giljotiiniin ja vieläpä maksoin siitä. Kas kun eräs heidän vakoojansa yritti värvätä minua vuosituhannen vaihteessa ja uhkasi sanomalla ”Heillä on DNA:si”. Olivat ilmeisesti murtautuneet asuntooni ja saaneet sen kammasta tai hammasharjasta. No ei säikäyttänyt, koska en tuolloin keksinyt, mitä hyötyä ”heille” siitä olisi. Toki geneettisesti muunnellulla viruksella voidaan eliminoida, ja olenkin sairastanut pari tautia, jotka ovat vieneet rajalle. Toisen juuri noihin aikoihin ja toisen koronaplandemian alussa. Mutta siis jos ”heillä” on DNA:ni niin on minullakin oikeus tietää, mitä se kertoo. Ja jos tiedustelupalvelut yrittävät samaa toistamiseen, vaikka aksentilla ”Mjeillä on sjinu DNJA” voin vastata, että ”kah, niin minullakin”.

Ja mikä oli saldo minulle, jonka suku isän puolelta on jäänyt unholaan. No en polveudu Lallista, mutta Askanmäen kauniista Kaijasta. Ilmanko en tykkää itänaapurista noin nätisti sanottuna. Ja aivan järkyttävä määrä 4. ja 5. serkkuja. Eikä ajassa pääse 1600-lukua kauemmas, joten tutkimus polkee paikoillaan.

http://sasun-sekosuku.blogspot.com/2011/12/askanmaen-kaunis-kaija.html?m=1

Toin sen näisin

Vaikuttaa siltä, ettei kommenttini sittenkään läpäissyt moderointia, taikka sitten hävisi bittiavaruuteen. Lyhyesti, tein joku vuosi sitten tuon MyHeritagen geenitestin. Tiedän kyllä, mihin sitä käytetään plus lisäksi nämä firmat tekevät yhteistyötä eri tiedusteluorganisaatioiden kanssa. Mutta minua yritettiin painostaa erään läntisen toimijan vakoiluorganisaation toimesta 20 v sitten kiristämällä, että heillä on minun DNA:ni. Heillä siis oli se jo, ties miten (murtautumalla?) hankittu. Katson, että minullakin on oikeus tietää, mitä se kertoo. Ja tämä on täysin totta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Toin sen näisin
ike

Suorastaan virkistävää vainoharhaisuutta, tosin tuo harhaisuus oli väärin sanottu.

Toin sen näisin

Kiitti, latasin lisää ”vainoharhaisuutta”, mutta taisi juuttua sensuuriin. Yksi sana triggeröi ilmeisesti moderaattorin. No voi laittaa tähtiä, kuten Ilkan kommentissa.

ike

No täytyy ymmärtää että sensuuri on nykyään ”maan tapa” Sen rikkomisesta on seurauksia, ainakin ei byrokraateille. No tämä on aina kilpajuoksua sensuurin ja vapaan median välillä. Byrokraatttien kauhistus on jos he eivät pysty kontrolloimaan keskustelua. No kuitenkin tämä ”oikea” media kulkee aika lähellä. Jos ei edes tätä, missä sitten mennään. No kyllä tulee muita. Se aiheuttaa että kaikki mediat eivät kuitenkaan ole kontrolloitavissa.Siis tuo ”darknet” tai toinen netti, joka on monin verroin suurempi kuin julkisten hakukoneiden netti.Sillä on aika suuret varjopuolensa, mutta voihan sitä niinkin ajatella , että valinta on teidän. Byrokraatit, ja lain tulkitsijat, joiden mielestä ajatuksista voi joutua vastuuseen, no kenelle, ei ainakaan poliitikoille. Tuomarit ja poliitikot ovat kolikon kaksi samaa puota. ovat kymmeniä vuosia jäljessä Eivät edes häpeä, vaikka suurimmassa osassa heidän ei enää pitäisi toimia missään julkisessa tehtävssä. Ennakkoasenteita on.Vaikka tuossa darknetissä ei olisi mitään uutta tuomittavaa, tuomittavaahan siellä on, mutta minun mieletäni SDP:n puolueojelmassakin on. No onko jotakin sanottavaa.Haluaisin nähdä miten jotkin mailman johtajat suhtautuisivat noihin tietoihin. No yritän toimia kuten yhetiskunta vaatii. Kysykää tuota kaikilta johtajilta ja sitten ajatelka valehtelevatko he.

No anteeksi, Taitaa aika paljon mennä spontaasiduuden piikkiin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
John Quiman

Ns. suvaitsevaiset suvaitsemattomat haluavat suojella demokratiaa. Heidän mielestään se säilyy, kunhan kansalaiset ajattelevat oikein ja äänestävät kuten pitää. Tämän vuoksi on tärkeää valvoa kansalaisten mielipiteitä, jotta voidaan poistaa väärät mielipiteet, jotka ovat uhka demokratialle.

John Quiman

Niin, paremminkin voisi sanoa, että kyseessä on terve epäilys, koska todisteita epäilykselle löytyy runsaasti. Sen sijaan ne todisteet kieltävät ja niitä piilottelevat ovat harhaisia.

GDPR dude

EU-komissiohan on haastettu tänä kesänä oikeuteen koska se ei itse noudattanut GDPR:ää: https://www.tivi.fi/uutiset/eu-komissio-haastettiin-oikeuteen-eun-oman-gdprn-rikkomisesta/71d97c18-3d39-43b7-b9f2-93a5f8812784

John Quiman

Heille ei ole tullut mieleen, että lait koskevat heitäkin. He kun ovat tottuneet tulkitsemaan lakeja miten vaan mieli tekee, vaikka lain hengen vastaisella tavalla.

Timovaan

En panisi pahakseni,että mahdollisimman moni taho tietäisi,jos minulla olisi diabetes.
Lopulta kuitenkin lääketeollisuus haluaa ja tulee tietämään meistä kaiken terveyteen liittyvän,halusimmepa sitä,tai emme

Eka Kettunen

Luulisi asiakkaiden/potilaiden itsensä voivan päättää itseään koskevista asioista, mutta eeuu on tämänkin oikeuden vienyt meiltä.

Kata

Nyt taas voi sanoa kun sarjassa ”Oh Nou!”….(aikaansa edellä 😀 oli kun miesten käytös perheissä oli kuin naisten, siis liioitellen).
Siis nämä miehet huudahtelivat ”UNPILIIVIPÖL!” yhtenään ja niin voi sanoa tästäkin EU:n pashasta voi vattu!Törkeää diabeetikkoja kohtaan!Diabeetikot ansaitsevat kaiken mahdollisen kehityksen sairautensa hoidossa HETI.
Senverran kova juttu on sairaus (läheltä seurattu) että ei siinä enää tarvita yrzylöitten sun muitten vatun sääntöjä kun ei MUITAKAAN noudateta!PISTE!

Nyt meni hermot, ja sen kyllä huomaa…..

Tuumailija

Kroonisten sairauksien tietoja ei saa jakaa, mutta julkista tietoa on jos et ole ottanut kokeellista geeniterapiapiikkiä mukamuka flunssaan.

Pikkuisen on päälaellaan eu:n ”varjelema” yksityisyydensuoja.
Mutta onhan se nähty että rikollisilla on vahvempi oikeussuoja kuin uhreilla tahi todistajilla.

HenkkaR

Tähän täytyy jättää tapauskohtaisesti eriävä mielipide. Olen kyllä siitä ihan samaa mieltä että GDPR on vienyt aivan liian pitkälle rajoitteet ja byrokratian monessa asiassa, hankaloittaen monenlaista toimintaa kohtuuttomasti.
Mutta se on tuonut jotain hyvääkin ja tämä on yksi mainio esimerkki siitä. Nimittäin itse diabeetikkona tiedän että monet lääkinnälliset laitteet on pilattu jonninjoutavalla pilvipalvelupohjaisuudella, jota laitevalmistajat käyttävät ”napanuorana” laitteilleen, pyrkien pitämään niiden hallinnan käsissään ja esim. tekemään ”vanhentuneista” (=muutama vuosi) malleista käyttökelvottomia poistamalla pilvipalveluistaan tuet niille, ja pahimmillaan perimään käyttömaksua niistä. (Sama kirottu ”pilviriippuvuus” trendinä nykyään monessa muussakin tavarassa, jopa BMW:n penkinlämmittimissä)
Diabeetikot tosiaan ansaitsevat kaiken kehityksen sairautensa hoidossa, mutta sen jarruna ei todellakaan ole GDPR, vaan hoitovälinevalmistajien idiotismi ja ahneet bisnesstrategiat. Hoitovälineiden hinnoissa on jo ihan järkyttävästi ilmaa ja ominaisuuksiltaan laitteita myydään tahallaan alikehitettyinä, siis monia jo vuosikymmen sitten keksittyjä ominaisuuksia ei sisällytetä laitteisiin, vaan ominaisuuksia lisätään ”tipoittain” jotta saadaan vuoden päästä myytyä uusi malli. No, tuo olisi vielä siedettävää jos sentään vermeet saisi omiksi hallintaansa, toimimaan valmistajan armoilla olevista pilvipalveluista riippumattomasti, niin pitkään kuin niitä haluaa (tarvitsee) käyttää.
Ja millään pilvipalvelulle ominaisilla hyödyillä tätä on turha selittää, sillä kaikki samat hyötyominaisuudet voisi toteuttaa yleismallisella protokollalla, jonka avulla laitteet voisivat olla liitettävissä mihin tahansa yksityisen, riippumattoman tahon ylläpitämään pilveen, tai jopa suoraan esim. terveydenhoidon järjestelmään, ilman laitevalmistajan pilvipalvelua jonninjoutavana välikätenä.
Jos nyt tätä kiskontaa GDPR osaltaan edes vähän onnistuisi suitsimaan, niin kiitos nyt EU:lle KERRANKIN. Tämän kerran siis.

Kata

”Laitteet voisivat olla liitettävissä mihin tahansa yksityisen, riippumattoman tahon ylläpitämään pilveen, tai jopa suoraan esim. terveydenhoidon järjestelmään, ilman laitevalmistajan pilvipalvelua jonninjoutavana välikätenä.”
Totta tosiaan mutta ehkä ei näin tule koskaan olemaan…?Tuohan olisi ihan todella hienoa.

Kunhan diabeetikko itse saa valita asioiden näin ollessa.Vaikka olisi sitten ihan pilvessä kaikki.Mutta on se todellakin outoa että näin toimitaan.
Nuorelle on tärkeää kaikki apu mutta parasta olisi jos viimeinkin onnistuisi saarekesolujen siirto ihan kuin joku linssin vaihto silmään-turvallisuudella.

Kauan on tutkittu…ehkäpä Xenotransplantaatio tulee vielä…

Ilkka Forsten

Kiikaritähtäimen kanssa tulee noudattaa varovaisuutta. Liian lähelle viety otsalohko, tuottaa rekyylin yhteispelinä ” puolikuun ” silmänurkkaan, voi tulla täysikuukin, hällä väliä, mutta sattuu aika imelästi.Suosittelen huomioimaan tämän, sillä toistuvat puolikuut jättää lopulta pysyvän kuvion mikä voi haitata sosiaalista kanssakäymistä.

Kata

😀 OMG

Ilkka Forsten

Lähinnä BMG on se joka tuottaa mainitun tilanteen. Normaalipaineinen patruuna 12.7 x 99 mm kehittää noin 54.000 ilmakehän paineen, joka laittaa liikkeelle 40 grammaisen mollikan mikä puolestaan laittaa koko välineen taaksepäin suuntautuvaan efektiin, jota kutsutaan rekyyliksi. ” Niitti ” mikä silmäkulmaan tulee huolimattomuudesta ei jätä arvailulle sijaa. Se sattuupi, siis tekeepi kipiää ja voipi vaatia muutan tikin..

HenkkaR

Kata, kyllä noin tulee olemaan, siis pilviriippumaton systeemi, kunhan vaan suinkin painostamme siihen ja GDPR edistää tuota osaltaan mainiosti.

Tuo pilviriippuvuus on aivan tuore ilmiö, ja ennen kaikki toimivat täysin ilman sellaisia, ja kuten sanoin tuo pilvipohjaisuus ei tuo kerrassaan mitään etua teknisesti, nettiyhteyksien mahdollistaessa valmistajat ovat vain ottaneet sen nyt ”panttivanginpitämistekniikaksi”.

Siis täysin sama kuin BMW:n penkinlämmittimissä, aina ovat toimineet ilman pilveä, mutta nyt keksivät että pilvitekniikan avulla voidaan rahastaa siitäkin.

Yhtä absurdia kuin jos olisi lamppu jonka päällesaamiseksi olisi rekisteröidyttävä pilvipalveluun. Ei tällaista pakotettua pilviriippuvuutta varsinkaan lääkinnällisten laitteiden kanssa pidä sallia edes käyttäjänsä suosutumukella, vaan tuollaiselle ahneelle kusetukselle pitää panna stoppi lainsäädännön voimalla!

Ilkka Forsten

Anteeksi, en huomannut missä kohtaa ne meni ?

Kata

😀

ike

Samoin WHO.

Uusimmat uutiset