Eurooppa Talous

Ruotsin hallitus: Kansalaisten pitäisi voida tehdä ostoksia käteisellä rahalla

Kuvituskuva. Kuva: Pixabay / (CC0)

Tidön hallitus ilmoitti perjantaina, että käteisellä asioimisen mahdollisuutta vahvistetaan. Tämä koskee erityisesti elintarvikkeita ja polttoainetta.

Tiedotustilaisuuden pitivät rahoitusmarkkinaministeri Niklas Wykman (M) ja kansanedustaja Dennis Dioukarev (SD) – joka on vastaava selvitysmies.

Wykmanin mukaan nykyinen järjestelmä toimii hyvin, ja sekä supermarketeissa että huoltoasemilla on edelleen hyvät mahdollisuudet maksaa käyttämällä maksupäätettä. Ei kuitenkaan ole mitään takeita siitä, että näin olisi aina.

Sosiaalisesti heikossa asemassa olevien ryhmien tai iäkkäiden eläkeläisten ja vammaisten voi olla myös vaikea käsitellä koodeja tai näyttöjä. Hallitus haluaakin selvittää mahdollisuuksia vahvistaa mahdollisuuksia maksaa käteisellä elintarvikkeista, polttoaineista ja lääkkeistä.

Tällä halutaan varmistaa, että kukaan ei jää ulkopuolelle maksukyvystä ja yhteiskunnallisesta elämästä. Selvitysmies kartoittaa myös tuotteita, palveluita ja alueita, jotka ovat erityisen tärkeitä kriisitilanteissa, tehostetussa varautumisessa ja sodassa.

Kauppojen pakottaminen avataan lainsäädännöllä

Lisäksi hallitus avaa mahdollisuuden lainsäädännöllä pakottaa kaupat hyväksymään käteistä rahaa.

”Sitä tulemme tarkastelemaan, tarvitaanko jonkinlaista sääntelyä. Tämä on yksi ydinkysymyksistä”, Wykman sanoo.

Sota käteistä vastaan

Dokumenttielokuva ”The war on cash” (Sota käteistä vastaan) valottaa käteisen rahan katoamisen aiheuttamia ongelmia ja sitä, miten pankkien valta kasvaa sen myötä. Katso dokumentti tästä:

Lähde: Samnytt

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Hyvä video, kannattaa katsoa, jos vaan ruotsi riittävästi sujuu. Jospa joku innostuisi tekemään käännöksen suomeksi, voisi useampi saada tietoa, joka olisi tarpeen.

Kääpä

Nyt eletään täysin märännyttä aikaa maapallolla ja se on vihervasemmistolaisien käsien tuotoksia, siihen kuuluu kaikki wake tunkemiset ihmisten kurkusta alas, kaikki ilmastohuuhaat, lähes kaikki mikä yhteikuntia jäytää on ko puolue taustaisten syytä.

Marko Kristian

Ihmisistä suurin osa ei varmaan ymmärrä mitä käteisestä luopuminen tarkoittaa?
Sulla voi olla vaikka miljoonia tilillä ja kortilla vinguttelet, mutta hetkinen, jos oletkin ”väärää” mieltä jostain asiasta niin yhdellä hiiren klikkauksella ne voi sut sulkea ulkopuolelle.
Miljoonista huolimatta et saa enää edes ruokaa ostettua.