Eurooppa Politiikka Talous Uutiset

Ruotsin hallitus lupaa ”vappusatasen” eläkeläisille

Kuva: Pixabay/Unif

Suomessa vuoden 2019 eduskuntavaalien edellä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi nostaa alle 1400 euroa kuussa saavien eläkettä sadalla eurolla. Tämä niin kutsuttu ”vappusatanen” toi sosiaalidemokraateille vaalivoiton ja pääministerinsalkun.

Ruotsissa on syyskuussa 2022 valtiopäivä- eli eduskuntavaalit, ja Ruotsin sosiaalidemokraatit ovat ottaneet mallia Suomesta. Hallituksen uudessa budjetissa Ruotsin köyhimmille eläkeläisille luvataan 1000 kruunua, eli noin 100 euroa lisää eläkettä. Korotus astuu voimaan elokuussa, reilu kuukausi ennen vaaleja.

Budjettipäätökseen Ruotsin ”vappusatasesta”, ovat saattaneet vaikuttaa pääsiäisen muslimimellakat, ja pelko Ruotsidemokraattien vaalivoitosta.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson (sdp) sai eläkekorotuksen läpi Ympäristöpuolueen ja Vasemmistopuolueen tuella.

Oppositiopuolueet ovat kritisoineet korotuksen toteuttamistapaa.

Suomen ”vappusatanen” typistyi vaalien jälkeen viideksikymmeneksi euroksi, ja eräitten tietojen mukaan 17 euroon.

Lähde SVT

16 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Hh1488

Kerrankin hyviä kommentteja. Täysin samaa mieltä melkein jokaisen kanssa

Eka Kettunen

Suomessa kansalaisille valehtelu on poliitikkojen suurinta hupia.

juha II

Sanna Marinin Ruotsin reissusta jäi siis jotain ruotsalaisten eläkeläisten käteen? Loppu jääkin sitten yhteispohjoismaisen sosiaalidemokraattisen moraalin varaan!

Allahu Akbar

Ruotsissa koitetaan nyt saada ihmisiä uurnille kaikin keinoin. Ne pelkää sitä muslimipuoluetta. Muslimit kun menvät kaikki uurnille niin siinä laiskat ruotsalaiset menettävät paikkojaan.

Ja voi jopa käydä niinkin että Muslimipuolue muodostaa yksin hallituksen. Miten sitten suu pannaan? Siinä vaiheessa kun ne tajuaa että 27% väkimäärällä saadaan suhteeellisella ääntenlaskulla yli 50% kansankäräjiltä, niin se on Ruotsin yhteiskunnalle kylmää kyytiä. Ja sen jälkeen Muslimit julistavat Ruotsin virallisesti Kalifaatiksi.

Maila Laukas

Näin menee tietyllä aikajänteellä, valitettavasti… Ja pohjoismaisilla suvakkiämmillä herahtaa kerrari kosteaksi näistä kemu-partapojista…

seant

Rinteen satanen oli täysin huuhaata, sillä hallitus ei voi päättää eläkkeistä, vaan ne päätetään kolmikannassa eli hallitus, työnantaja ja -tekijät. Kansan- ja takuueläke on taas sidoksissa työeläkkeisiin, ettei käy kuten Ruotsissa, sillä eläkepalkan raja on nyt 3200 euroa, kun töitä tehnyt 40v, niin käteen jää aivan yhtä paljon kuin päivääkään työtä tehnyt takuueläkeläinen. Nyt tehty päätös nostaa tätä rajaa, sillä esim .tarjoilija eläkepalkka 2500 euroa jää käteen nyt jo n. 200 vähemmän kuin ei työtä tehnyt

Tuumailija

Kyllä se on suhmuroitu niin hyväksi tuo kolmikanta, ettei siellä juuri työnantajien (PK-sektori) ja työntekijöiden (mukamuka liitto) ääni juuri paina/ vaikuta.

Monella menee tuon keskiarvon alle eläke suomessa, vaikka olisi tehnyt 40v. rehellisiä töitä. Se on tiedossa että nykyisiä eläkkeitä on rahoitettu otetulla valtiovelalla, koska niiden voitot menevät aivan muihin taskuihin ja kirjanpidollisiin koplauksiin (jotta voidaan taas esittää takuita seuraavan velkakirjaan).

Tuossa itse huomioin, että n.2007 alkoi huima hypetys eläkevakuutuksista, tuli jos minkälaista mainosta ja soittelivat vakuutusyhtiöistä asian tiimoilta, että nyt kannattaa ottaa. Kohtalaisen moni ottikin, koska myöhemmin nämä firmat ovat joko myyneet tai fuusioituneet isompiin hyvällä voitolla.
Elikkä näillä oli jo tiedossa silloin eläkevarannon olemattomuus sekä epävarmuus, ajattelivat käyttää tilaisuuden hyväkseen. Mistä nämä olivat tietonsa saaneet, koska sitä ei missään ole julkaistu, sisäpiiristä tietty.

Kuten Kummola haastattelussaan totesi:..tämä pajatso on tyhjennetty… kun kysyttiin eläkevarojen riittävyydestä.

Topi

Sipilän aikana maan talous oli muka niin kuralla, että kaikkein sairaimmille mätkäistiin ylimääräinen 50€ omavastuu välttämättömien lääkeiden kelakorvauksiin. Myöhempi aika on osoittanut, että se ei tämän maan taloutta pelastanut, sairasta ja köyhää vedätettiin.Eikö tuonkin tyhmyyden voisi nyt, kun näyttää olevan rahaa millä mällätä korjata, köyhällä sille 50€:kin on merkitystä?

Juha Sipilä

Olen jälleen shokissa.

Piikkilampaat

Ainakin anopin elöke nousi lähes 100 euroa.
Sontahallitus kaikkineensa.
Mutta silti ihmetyttää miksi joillain eläke nousi lähes 100 euroa kun toisilla ei.

ike

Tuli vastaus että täytä pakolliset kentätä kun halusin deletoida kommenttini. Hyvin menee. Meidän ATK-osaaminen ei ole edes sillä tasolla.. Onko suomesta kadonnut kaikki ATK-osaaminen. Olen jo 70. tällaista maailmaa edes koodaamisen suhteen en jättänyt teille. E-mail ei ole salaisuus, tosin aika vähän sitä luen.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Galina Manttari
Kiristäjä vyötänne suomalaiset

No kuten tiedetään. Aina nämä valheet menevät läpi. Järjestelmä puolueet tietävät, mihin ns iskeä. Eli ihmisten tyhmyyteen. Hyväuskoisuuteen. Ja sitten kun ollaan siellä valat vannottu, Simsalabim. Ei olekkaan rahaa. Tai onhan sitä. Muiden taskuihin. Omalla edulla. Joka on joku nuoleskelu virka. Siinä ei miljardit tunnu missään, kun omaa etua, sekä puoleen etua ajetaan . Komissaarin virkaa pitää
ajella miljardeilla. Säästöjä sitten haetaan niiltä idiootti äänestäjiltä, jotka syövät niitä vaaliteltta makkaroita. Ja nyökyttelevät hattu kourassa, tyyliin onpa ne viisaita. Valtamedia syöttää kauniit ja rohkeat p..kaa poliitikoista. Eli juuri niistä päättävissä poliitikoista. Mikä vetoaa niihin typeryksiin. Jotka niitä äänestävät. On ne niin kauniita ja rohkeita.

murre riepunen

Rinteen lupaama satanen kuihtui muutamaan euroon, naapurissa voipi käydä samoin, mutta mellakat jatkuvat ja pahenevat. Eläkeläisille luvattu satanen kiihottaa muslimin heidän jäätyä samapuolella paitsi, eikä satanen heille toki riitä, puhumme alustavasti tuhansista ( euroista ), halpamaisilla keinoilla pyritään kullattujen salien kulkijoiksi, tökeröä ja kansaa pilkkanaan pitävää touhua, käyköön kalpaten heille.

juu

Suomeahan on vuosia moitittu että työttömyys/sosiaaliturva on jäänyt pahasti jälkeen hintatasosta.
Kyllähän niitä ”harkinnanvaraisia” jotkut saa helpostikin jos on lapsia.
Yksinelävän työttömän on turha haaveilla ostavansa oikeastaan mitään. Jos hajoaa TV, tietokone jne, niin sitten ollaan ilman.
Nyt on vielä joka ainoa kuukausi ruuan ja välttämättömien tarvikkeiden hinnat noussut ja tulee nousemaan koko ajan.
Hallitus kyllä kehuu koko ajan tekemiään ”työllisyystoimia”, mutta 2-vuotta ovat ajaneet firmoja konkurssiin, ja samalla sitten tuettu jotain nolla liikevaihdolla olevia pöytälaatikkofirmoja.

Tuumailija

Tämä on tosi. Pienillä eläkkeillä kipuileva yksieläjä miettii pakollisten laskujen jälkeen että kumpaa söisi loppukuusta; lääkkeitä vai ruokaa.
Hallitus kun suuressa viisaudessaan poisti paljon kelakorvauksen piiristä (paitsi matuloisia), hoitoja, lääkkeitä yms. josta sai enemmän tai vähemmän kompensaatiota, varmasti helpotti monen sairaan elämää.

Koko systeemiä ollaan viemässä amerikan malliin, jossa ihmisillä ei ole juuri mahdollisuuta päästä sairaanhoitoon ilman vakuutuksia ja silloinkin loppulasku on aika raaka.
Pahimmillaan ensiavussa (ER) käyminen voi maksaa vakuutuksen jälkeen vielä 34.000 dollaria, siinä ei juuri ehdi sairauspäiviä viettelemään ellei halua lopunikäiseen velkaorjuuteen.

ike

Olemme selvästi Skandinavian johtava sosiaalidemokraattinen valtio, meille valhdeltiin tästäkin asiasta jo paljon ennemmin kuin Ruotsille.

Uusimmat uutiset