Eurooppa Maahanmuutto Politiikka Rikos

Ruotsin poliisiylijohtaja: ”En tajunnut, miten vakavasta asiasta oli kyse”

Petra Lundh. Kuva: Kuvakaappaus YouTube/Svenska Epoch Times.

Marraskuussa Tidön hallitus ilmoitti, että Petra Lundh siirtyy kansallisen poliisin johtajaksi Anders Thornbergin tilalle, jota ruotsidemokraatit ovat arvostelleet ja halunneet erottaa. Kuinka paljon paremmin Lundh siis soveltuu torjumaan maahan tuotua jengirikollisuutta, joka on länsimaissa ennennäkemätöntä? Haastattelusta päätellen Lundh ei myöskään osannut odottaa tällaista tilannetta.

Hän vastusti aluksi työn vastaanottamista, mutta otti sen sitten vastaan sillä filosofialla, että ”se on vain työtä” ja että ”ei ole minun juttuni suhtautua niin, että kaikki riippuu minusta”.

Helmikuussa hän esitteli Ruotsin rikollisjengeistä tehdyn tutkimuksen, jonka mukaan 62 000 ihmistä voidaan yhdistää jengirikollisuuteen.

Syy siihen, miksi tilanteen annettiin mennä niin pitkälle, on hänen mukaansa se, että ruotsidemokraatit tai sosiaalidemokraatit eivät osanneet odottaa sitä.

”Luulen, että emme yksinkertaisesti tajunneet, miten vakavasta asiasta oli kyse. Olemme toteuttaneet toimenpiteitä, mutta ne eivät ole koskaan olleet riittäviä, koska jengirikolliset ovat olleet askeleen edellä. Ja mielestäni Ruotsi on jäänyt jälkeen lainsäädännössään. Pohjoismaisilla valtakunnansyyttäjäkollegoillani oli aivan erilaiset työkalut, ja tämä puute on asettanut esteitä ja pakottanut meidät tähän suuntaan”, hän sanoo Dagens Industri -lehdelle.

Hän uskoo, että jengirikollisuutta ohjaa pääasiassa raha, joten jos käteistä, autoja, kultaketjuja ja muita tavaroita voidaan viedä entistä enemmän, ”se todella tuntuu”.

”Pommi-iskuja ja murhia tapahtuu vielä paljon”

Vaikka hän väittää, että lainvalvonta on nykyään parempaa, hän ei peittele sitä, että trendin kääntäminen päinvastaiseksi vie aikaa ja että pommi-iskuja ja murhia tapahtuu vielä paljon.

Hän sanoo, että hänen kuusivuotisen tehtävänsä tavoitteena on tehdä Ruotsista hieman turvallisempi ja varmempi sinä päivänä, kun hän jättää tehtävänsä.

Lähde: Dagens Industri